Bývanie u svokry a problém s vlastníctvom

mimi131
20. jún 2020

Prosím o radu som v práve ja alebo môj manžel? Vlastnili sme malý byt, ale potrebovali sme sa presťahovať do väčšieho a keďže svokra(48rokov) je vdova a žije v dvojgeneračnom dome sama. Sme sa rozhodli prestahovat k nej. Byt sme predali vyplatili hypo a za zvyšné peniaze sme si zrekonštruovali poschodie. Ale mala som podmienku, že pôjdem tam a budem súhlasiť s predajom ak bude prepisana polka domu na môjho manžela. On aj svokra súhlasili. Ale zrazu keď sme tam už bývali muž z toho vycuval na dome je ešte hypotéka a on nechcel byť spoludlznik i keď platíme hypotéku za dom my zvýšili sme domu hodnotu prerábkou a ďalšie úpravy na dome budeme zas platiť my. O to by ani nešlo. Ale cítim sa oklamana a mam obrovský strach co ak sa manželovi niečo stane (aj jeho otec odišiel na druhý svet mladý vo veku 44 rokov zomrel na infarkt ) a ja budem čo bezdomovec nič mi nezostane po manželovi aj keď to platíme a ja neviem ako sa zachová svokra a nemáme tu v podstate žiaden nárok keď to ona vlastní celé. Stále sa s mužom hádam a chcem kvôli tomu aj odísť. Tvrdí, že aj tak to raz zdedí ale čo ak nie co ak sa toho nedožije viem, ze by som nemala takto mysliet , ale ja som clovek co rata s kazdou moznostou v zivote. Velmi chcem mat uz dietatko, ale tento strach mi nedovoluje ho mat.

sissy27
20. jún 2020

@mimi131 máš úplnú pravdu. Napchala si prachy do cudzieho (že to bola chyba už vieš), a veľmi ľahko môžeš ostať s holým zadkom. V prípade rozvodu to tiež nevidím úplne ružovo pre teba.

srandujete
20. jún 2020

@mimi131 skor si dories strechu nad hlavou, (byvas v cudzom) a potom ries dieta.. . ano, Tvoj manzel ma mozno pravdu ( mozno) - ze to raz zdedi, ( svokra to moze predat, darovat komu chce a pod. ) ale otazka je, kde budes v tom case Ty . . . . mozno budes v tom case pisat prispevok na MK, ako Ta oklamali a vyhodili z domu. . 🙄

mondolina
20. jún 2020

@mimi131
Prečo ste to neprepisali ešte predtým ako ste začali prerábať?

sara07
20. jún 2020

no najskôr ste mali papierovačky s prepisom polky domu poriešit a potom predavat, prerabat
a on má problém alebo ona ma problém ale otača to že ona nie, lebo aky problém je však papier znesie všetko, nechápe tvoj muž že tebe neostane nič , nemáš istotu
s čím maju problém niekde zádrhel musí byt
treba len pokecat nehadat sa
v podstate by si sa mohla sudit a zdokladovat že čo ste tam vložili atd ale to by chcelo presne pravnika a nech sa ti pozrie na papiere atd,

elian
20. jún 2020

Obrovská chyba hneď v "základoch" ...nikdy aleže nikdy neinvestovat do niečo čo nie je moje,
A čo nie je vysporiadané čierne na bielom

hettinka
20. jún 2020

@mimi131 toto malo byt vyriešené pred nastahovanim. Máš pravdu, neinvestovala by som do domu už ani euro, kým sa to nevyrieši.

mimi131
autor
20. jún 2020

@elian ano viem, ale verila som manzelovi a teraz sa citim oklamana. A vidim, ze svokra zacina cuvat z toho prepisu a myslim si, ze je to kvoli mne aby som na ich dom nemala ziaden narok.

misa11111
20. jún 2020

Nepoteším ťa, poznám známu ktorej sa to isté stalo. Dokonca to bolo neúnosné a rozviedli sa.
Nemala nič dom bol cely na svokru.. Prerobený krásny dom.
Muž jej dal len smiešnych 8000 eur
Momentálne býva v podnájme.

evinka400
20. jún 2020

@mimi131 Velmi nevyhodna situacia pre teba. Nedaj sa oklamat tym, ze dom mozno raz zdedi tvoj manzel. Dedictvo nespada do BSM, takze nebudes nikdy spolumajitelkou domu, ktory splacas! Tiez by som si dala pozor na to z koho uctu odchadzaju na tu hypoteku peniaze. Hoci to platite zo spolocnych penazi, lahko sa moze stat, ze nebudes mat ako preukazat, ze si sa na tom podielala. Pokial sa neda s nimi dohodnut, treba si poriesit, aby si dostala spat aspon polovicu svojich splatok a penazi, ktore ste dali na prerabanie...keby nieco. Treba porozmyslat nad spolocnym uctom, alebo mu prevodom posielat polovicu splatky na hypoteku, so spravou pre adresata, na co su peniaze urcene.

deti95060810
20. jún 2020

vyzerá to tak, že tvoj manžel nevie na ktorú stranu sa pridať. Svokruša vás podviedla, manželovi . povie však aj tak to zdedíš ty, ako tvoj manžel - ale ak má ešte nejakých súrodencov ani to nemusí byť pravda.... Najhoršie si dopadla ty. Nemáš nič.
Byť tebou, už by som to riešila s nejakým právnikom. Kým je to ešte ako tak čerstvé. A dieťa mať až po vyriešení celého problému. mňa by hádam drblo od zlosti.... Takto okradnúť človeka....

nenne9
20. jún 2020

Ah jaj😔toto neni dobré.musis to cim skôr vyriešiť.ked to nejde "po zlotky" ( hádky skriepky) musis to nejako uhrať.

majkeel
20. jún 2020

Vsetky peniaze do domu iba cez ucet, odlozit vypisy. Poriesit nejaku zmluvu o pozicke rucenu domom alebo tarcha na dome na zaklade investovanych penazi s notarom, aby bolo jasne, co sa stane po rozchode, umrti. Inak do toho nedat ani eur.
Ak bol byt na hypo, aj dom, tak sa nejedna az o take horibilne vlastne peniaze.
Necudujem sa ani svokre, nechce prist sama o dom kvoli "par euram" na prerabku. Ty nechces prist o peniaze na prerabku.

daganov
20. jún 2020

@mimi131 do dieťaťa by som teraz určite nešla, manželovi by som dala prečítať túto diskusiu. Možno by pomohlo, keby mu dohovoril niekto, na koho on dá. Neviem, koľko peňazí ste dali do prerábky, keď ste ešte hypo vyplácali, ale ja by som do toho domu neinvestovala ani euro.

daganov
20. jún 2020

@nenne9 ťažko to uhrať, keď si svokra postaví hlavu, dom je jej, môže si s ním robiť čo chce. Nie je to fér ani od nej, ani od jej syna. Neviem, či by som tam chcela vôbec bývať v takomto ovzduší...

mimi131
autor
20. jún 2020

@majkeel svokra by stale mala polovicu domu na svojom mene ak by bolo dodržané to co sa dohodlo. O nič by neprišla nechcem celý dom vlastniť len mat istotu do budúcna.

nelca0510
20. jún 2020

Je mi to luto, neviem poradit, ale vyries si to co najskor aj za cenu odstahovania sa a dania ultimatu muzovi aj svokre.

majkeel
20. jún 2020

@mimi131 Tak si polku domu odkupte minus uz vlozena suma na prerabku. To je najcistejsia varianta.
Peniaze potom muz raz zdedi. Je ale diskutabilne, ci je vyhra vlastnit stvrt domu s ex po rozchode ... Plus je v hre banka, ktora ma hypoteku na dom. Preto je zmluva o pozicke lepsia. Pripadne investovat iba do zariadenia, ktore si mozes zobrat.

0silvia0
20. jún 2020

@mimi131 ono aj svokra sa zacala citit ohrozena tak ako ty. Tiez moze mat pocit, ze v pripade, ze by jej syn nahodou zomrel skor, bude vlastnit polovicu domu s cudzou zenou. Chyba bola ist byvat spolu...

daganov
20. jún 2020

@mimi131 investovali ste tam veľa? Ja by som asi odišla, investovali ste do niečoho, čo nie je a ani nemusí byť vaše a ešte splácate hypo na niečo, čo nie je vaše. Nerozumiem rozmýšľaniu tvojho muža, nie je na liste vlastníctva, ale platí hypo. Môže mať s mamou vynikajúci vzťah, ale počas života sa môže stať hocičo, vôbec ten dom nemusí zdediť on, aj keď je asi jedináčik. Jeho mama ho môže predať, darovať a vy nezmôžete nič. Takých prípadov je dosť, že sa staršiemu človeku niečo znepáči.

0silvia0
20. jún 2020

@mimi131 okrem toho svokra ma len 48 rokov, este si moze najst partnera, to nie je ziadny starsi clovek ako pise @daganov, niektore zeny maju v tomto veku este male deti... Vase rozhodnutie bolo velmi nerozumne

nenne9
20. jún 2020

@daganov ano je to hrozné.neviem co by som robila...obmakcila muža nejako... musí mať naňho žena predsa páky....ak by to nefungovalo tak ozaj pravnika a poradiť sa aké su možnosti ale cim skôr 🙁

nenne9
20. jún 2020

@0silvia0 starsi človek 48? Presne...to neni starsi clovek ja mam tiez po 40 a teda mam školopovinné deti, partnera a aktívne fungujem a mam kopec planov este do buducna aky starší človek 😂

0silvia0
20. jún 2020

@nenne9 tak ja mam 46 a este sa necitim ako starsi clovek😄, keby som bola vdova ako tu tato svokra, este by som si v pohode frajera nasla🥰

daganov
20. jún 2020

@0silvia0
@nenne9 ja som to predsa nemyslela dnes, ale časom, aj som to tak napísala, že počas života, to môže byť o dvadsať rokov. Môže darovať svoj dom cirkvi, nejakej organizácii s právom dožitia a pod. alebo predať za euro.

marca12
20. jún 2020

@mimi131 a moze svokra niekoho stretnut,vyda sa si nahrata. Toto ste mali spravit hned este pred rekonstrukciou,teraz je neskoro. Nerozumiem,preco nechce prepisat. Ak budete mat deti,tak by dedili ony,ale co ak svokra stretne nejakeho oblbovaca a pripravi ju o dom. Len tlacit nanho,nech to da doporiadku. Nie je na vine svokra,ze ona nechce prepisat?

h2
20. jún 2020

@mimi131 To, že Tvoj manžel ten dom aj tak raz zdedí, nie je vôbec isté. Stať sa môže všeličo. Svokra sa môže zaľúbiť a vydať, môže sa chcieť presťahovať a dom predať, môže sa zadĺžiť a na dom pôjde exekúcia... Ak Vám to sľúbila, mala by to dodržať. Ak s tým Tvoj muž nechce nič mať, choď priamo za svokrou, vysvetli jej to tak, ako si to napísala nám a žiadaj, aby splnila svoj sľub.

judar
20. jún 2020

No pekne ste si podkurili pod rite...vlastne hlavne ty s tvojou nedokonalou poziadavkou...ked sa zhodli obe strany na tom malo sa to riesit cez pravnika ci koho to formou dohody na papieri a bodka a potom ist do predaja ...papier takto nepusti lebo keby sa aj daco stalo mala by si poistku na papieri ze neskoncis s holu ritu

viera27
20. jún 2020

Jaaj,sa stalo presne znamej. Rodičia jej nasporili na byt,byt predala,zainvestovala u svokry. Rozviedli sa,zostala s holým zadkom. A exmanžel ešte od nej výživné pýtal,lebo že nemôže robiť,má traumu z rozvodu a musí chodiť po psychiatroch 🤣. Čo to baby prepána robíte....

tomas97
28. jún 2021

@mimi131 ako ste to poriešili?