Bývajú učitelia v bytoch pri škole zadarmo?

8. sep 2022

Je niekde na dedinách, tak že pri škole je byt pre učiteľa, kt. tam býva zadarmo. Nie je to ešte prežitok komunizmu ?

drake122
8. sep 2022

Nie, teraz už dedinský učiteľ býva priamo v škole. Najčastejšie prespáva v telocvični...

tanyan
8. sep 2022

Nepovažujem to za prežitok komunizmu. Pokiaľ má obec takúto možnosť, tak je to super.

sorciera24
8. sep 2022

ano, stale existuju učitelske byty....dokonca nielen v dedinách....

viestta
8. sep 2022

Služobné byty nikdy neboli zadarmo a ich používanie malo veľmi prísne podmienky, a platina aj energie aj nájom a okrem toho ten kto v takom byte býval, mal mnoho dalsich povinnosti. To sú len tvoje naivne predstavy.
A ešte upresním, nie je to výsada dedinských škôl, poznám veľkú strednú sú kde ma školník služobný byt. A nie je to vôbec zadarmo.

doriiis
8. sep 2022

U nas je jeden byt priamo v budove skoly.Dnes tam byva neviem kto,ale v dobe ked som ja chodila do skoly tam byvala moja slovencinarka,potom matikarka.A vo dvore skoly su rovno dve bytovky...a ano,niekedy tam byvali ucitelia.

doriiis
8. sep 2022

Ale urcite nie zadarmo

aniele
8. sep 2022

Kdeže. To, že učiteľ býva v "služobnom byte", je veeeľmi stará tradícia. Stačí si prečítať niečo od Timravy (Pomocník), Šoltésovej (V čiernickej škole)... ale začalo to oveľa skôr. Naša dedinská škola bola postavená v r. 1930 a sú tam, ak sa nemýlim, dokonca dva byty. Ono to súviselo aj s tým, že učiteľ, rovnako ako napr. farár, boli vnímaní od čias Márie Terézie a Jozefa II. ako zamestnanci štátu, takže sa štát postaral o jeho bývanie. Učitelia nikdy neboli nejako extra platení, tak to patrilo medzi benefity povolania.
Mimochodom, aj keď sa to teraz tak nazýva, u nás nebol komunizmus, len socializmus.

lenka7477
8. sep 2022

u nás na škole býva školník so svojou rodinou ... a nevadí mi to

liloastitch
8. sep 2022

Nie len na dedinách a nie len pre učiteľov. Množstvo zamestnaní má ako benefit služobný byt. Policajti, pracovníci banky...

zuzana76
8. sep 2022

nemyslim si, ze ten ucitel tam byva zadarmo, ani za socializmu nebyval zadarmo a na dedinach to je benefit, ze ak je to dedina Panu Bohu za chrbtom, tak aspon takto tam niekto pride ucit

petulda333
8. sep 2022

V meste viem o jednej skole,kt ma byt priamo na skole. Vzdy tam byval skolnik. A nie zadarmo

elizabet173
8. sep 2022

viem o jednom takom byte, ktorý je na prízemí školy, ale nebýva sa tam zdarma, normálne platí nájom a energie

liloastitch
8. sep 2022

A teda, zadarmo to nie je určite. Ale rozdiel oproti komerčnému nájmu býva dosť citeľný.

zuzana76
8. sep 2022

ucitel zo svojho platu by ani hypoteku nedostal

kakakina
8. sep 2022

@zuzana76 no to teda neviem , mám kamosku v mojom veku a ma plat raz taký ako ja, robím vo verejnej sfére .

elizabet173
8. sep 2022

@zuzana76 ale dostal, len nie vysokú. Preto učitelia zo školstva odchádzajú, pretože ak nemajú partnera s dobrým príjmom, tak majú existenčné problémy

zuzana76
8. sep 2022

@elizabet173 veľmi ťažko a určite nie začínajúci a sám, nemyslím spolu s partnerom

zuzana76
8. sep 2022

@kakakina ak ma dve atestácie, niekoľko rokov odrobených, tak áno môže mať viac ako minimum, ale nie je to žiaden zázrak

vulka
8. sep 2022

Že tam býva(teda v škole) je normálne. Zadarmo? No neviem,hádam aspoň energie si platí? Ale ak si to obec môže dovoliť, tak asi aj to je možné. Dobrá motivácia, aby tam prišiel učiteľ.

luccija
8. sep 2022

Aj u nas v skole tak byvala mlada ucitelka.Ale kolko sa plati neviem.A nie sme dedina na lazoch🙂
@zuzana76

tomika
8. sep 2022

Ano, u nás su blízko školy byty pre učiteľov, ale nie zadarmo. Tiež v nemocnici kde pracujem, blízko su byty pre zamestnancov, tiež nie zadarmo. Platí sa nájom aj energie.

zuzana76
8. sep 2022

@luccija ale ved ano, su byty aj v mestach dokonca, ale ako som pisala, tak niekde na dedine daleko mesta to je benefit, aj moja teta byvala a byva v skolskom byte, ale urcite nie zadarmo

lilope
8. sep 2022

@aniele Vyjadrím sa len k tomu komunizmu. Všade, aj v médiách, sa skloňuje len komunizmus, málokedy sa použije správny pojem socializmus. Pričom komunizmus nikdy v praxi neexistoval, pretože jeho hlavná myšlienka aby bolo ,,všetko všetkých a každý si vzal toľko, koľko potrebuje" je pre človeka utópia. Som rada, že existuje ešte pár ľudí, čo vníma tento podstatný rozdiel. 👍

koniarova
8. sep 2022

Zadarmo? 😁😁😁 Pobavilo.

autor
8. sep 2022

@viestta 🙈🙄 Tak toto niesu moje naivné predstavy, viem, že tam býva zadarmo, je to totiž všeobecne známe, keďže neide o veľkú dedinu... A fakt nemá žiadne povinnosti, chodí tam školník vytapat, kde vytapa rovno aj jemu, dokonca ho zavolá aj vtedy, keď nie je škola, sú prázdniny alebo tak, lebo on si sám do kotla nezatopi...

autor
8. sep 2022

@koniarova áno fakt zadarmo, neplatí nič, dokonca je to riaditeľ

dagmarovita
8. sep 2022

@zuzana76 statna skola v BA, 20 eur na mesiac
A hej, niektori zamestanaci maju ,,zadarmo" benzin na sukromne ucely, jedlo, pocitace, divolenky, kupele a neni su to poslanci, samozrejme platene z daní

autor
8. sep 2022

@zuzana76 tu nebol problém niekoho zohnať, on má miesto isté do dôchodku, keďže má dobré vzťahy so starostom

tanyan
8. sep 2022

Ak aj nič neplatí, tak je možné, že má nižší plat a to ubytovanie je ako materiálne plnenie súčasťou odmeny za prácu.

aurelia2000
8. sep 2022

@lilope Nás učili takto: Socializmus: každý podľa svojich schopností, každému podľa jeho práce. Komunizmus: každý podľa svojich možností, každému podľa jeho potrieb. Strašne som bola na ten komunizmus zvedavá, keď každý bude pracovať len koľko sa mu chce a naberie si, koľko potrebuje...že aké perpetuum mobile to bude!