Ahojte baby idem si k Vam po radu. S partnerom mame byt v novostavbe. Susedia su taky niektory ok iny zas nic moc. Ide o to, ze priatel ma u rodicov pozemok a rozhodol sa ze byt ppreda pretoze sa tu kazdu chvylu vyskytuju nove a nove problemy aj v bytovke aj v byte co nam bolo pri kupe zamlcane. Taktiez nam kazdu chvylu dvihaju platenie do fondu oprav a v lete znova pretoze musis opravit strechu ktoru provizorne dali zlatat za 2000 eur.
Ide Vsak o to ze nevieme sa rozhodnut ci ist znova do bytu alebo domu. Vyhoda je ze pozemok mame lenze problem je ze obsja pracujeme v jednom meste a pozemok kde by sme eventualne chceli stavat je 30kilomestrov od mesta kde mame obaja robotu. Problem je aj zas to ze v mieste kde by sme ho chceli stavat je to take mrtve nic tam neni ale mozno 2 kilometre od nas je mesto.
A dalsia vec ak by sme zacali stavat ja osobne si myslim, ze by bolo lepsie keby sme to stavali sko manzelia a nie ako partneri. Stavat by sme chceli od jari ked tak. Mydlite ze by bolo blbe dat podmienku ze ok pojdeme stavat sle najdkor di ma vezmes?
Dakujem za postrehy
@sissy27 nechcem hovorit kde byvame ale je tam taka cesta na zabitie mi chodime skratkou. Byt kupoval partner ja som skor kupovala veci dovnutra. Mne o peniaze nejde lubim ho sme troska iny oproti odtatnym parom dost vyzrety vieme co chceme. Ja som sa ho vcera pytala ze ak by sme sli stavat ci sko manzelia alebo ako partneri a on mi povedalo ze to zalezi na mne a ja ze ako na mne? A on ci chces to somnou stavat ako moja manzelka alebo ako partnerka. Na liste vlastnictva bude asi len on
Ja som zila 33 rokov v rodinnom dome...nasledne som si kupila byt ( nie novostavba pretoze v nasom meste nie je ziadna novostavba tu sa posledny bytovy dom postavil 1998). Vzdy som snivala a tuzila po byte a som velmi spokojna. Dom nikdy viac ani keby bol zlaty ani keby bol zadarmo:D pri dnesnom uponahlanom zivotnom style ked clovek chodi viac-menej "prespat" sa dom neoplati nehovoriac o nakladoch su v dome podstatne vyssie taktiez starosti o vonkajsie priestory a celkovu stavbu..dom si vyzaduje stale peniaze a starostlivost... Za mna byt. Kto neskusil nevie niektori ludia s bytov vidia dom v inom svetle....
co sa tyka prace 30km v dnesnej dobe dochadzat nie je problem avsak casom Vam to bude urcite prekazat, treba rata so stratou casu pred pracou aj po...vacsich nakladoch...
@akinom0077 no partner potrebuje dom kvoli garazi je opravar. Na byte tazko moze opravovat. Skusali sme zohnat garaz ale tam kde byvame najblizsia garaz 13 kilometrov od domu. Byvame v jednoizbovom a nudim sa tam
@bielavlcica / chapem
@bielavlcica k otazke dom ci byt sa nebudem vyjadrovat, len to chcem povedat jedno - nech sa uz rozhodnes akokolvek, treba trvat na tom, aby si na liste vlastnitva bola aj ty. A ja by som do toho sla urcite z pozicie manzelky.
Ja len tolko, ze 30km do prace a 2km do mesta nevnimam absolutne ako problem, teda pokial ste motorizovani. Ved len z jednej strany Bratislavy cestuju ludia za pracou 45min na druhu stranu, takze je to uhol pohladu.
Ja som riesila podobnu vec, takze viem poradit. Rozmyslaj do buducnosti. Ked budes mat deti urcite nebudete ostavat v 1izbovom byte, dom je idealny. Ale nebudes sa na dedine nudit? Cely cas zavreta na dome a chodit kazdy den na to jedine ihrisko nie je prave vyhra. Ked mate dve auta je to ok. Ale aj dochadzanie do orace kazdy den pol hodina je casom otrava. Zase v dome mas zahradku, mozes mat krb a svoje pohodlie, ziadny susedia nad ani pod tebou. Ale zase aj susedia z ulice ti vedia zneprijemnit zivot.
K tomu ci ako manzelka alebo nie - urcite len manzelka. A urcite byt na liste vlastnictva. Urcite brat spolu hypoteku na dom a na pozemok sa nechat napisat. Ja som urobila hlupost a stavala s ,,frajerom'' boli sme spolu 7 rokov a po roku sme sa rozisli a bol to dost brutalny boj o dom. Zmluvne sme nic nemalk, pozemok bol moj, hypo spolocna a teraz co ked predaj nepripadal do uvahy. Trvalo to skoro rok, takze urcite do toho nechod ako priatelka, lebo vrazis do toho peniaze a nakoniec ostanes na ulici
@bielavlcica
v podstate si sama odpovedala na všetky dilemy..
a ja na tvojom mieste by som šla úplne od spodu tvojho príspevku..najprv svadba..potom bývanie-..a podľa mňa si dosť múdra na to,aby si vedela,čo by bolo keby..
chod touto cestu a už len postavenie sa partnera k otázke svadby,bude jasný znak a odpoved..
@lula3108 pozemok je jeho a dom ideme stavat za prniaze co sme zarobili plus predsj bytu takze nastastie uver brat nemusime. Ja by som chcela tento rok svadbu ale on chcel este rok pockat ale ak by sme sli na jar staviat urcite by svadba bola este pred. Nastastie nie je hajzel je to slusny a dobry a cestny clovek pre mna urobil viac nez moja vlastna rodina co ho neznasa. Navyse dom bude stat ani nie 5 minut k jeho rodicom. Musim si zaklopat svokra je uzasna zena ktora z neho vychovala samostatneho muza ktory sa vie postarat aj o mna. Jedine co teraz brzdi je ze sa nevie partner rozhodnut ci ist staviat ci nie. Ako ked som si na papier napisala plusy a minusy nasla som viac plusov ako minusov
Tak do noveho domu netreba stale niexo vrazat a opravovat-aspon my sme ho tak stavali.Odstahovali sme sa z bytu v Ba a som strasne stastna,je to to super,vlastna zahrada a ovela vacsi klud.Mame deti takze pre mna neporovnatelne s bytom,bola som tam uz na prasky zo susedy,Jasne ze v dome je viac roboty aj na zahrade bude,ale tak ja nemam s tym problem ,tesim sa na to .A co sa tyka cestovania,manzel tiez dost cestuje,ked sme byvali v ba mal to ppdstatne blizsie,ale tak toto nam neprekazalo,v tom by som problem az tak nevidela.A to ze mate ppzemok je super,fajn by bolo to vyuzit.A co sa tyka partner-manzel,no v tomto neporadim lebo my sme sa zobrali po roku takze taketo veci som riesit nemusela co som rada.Drzim palce
@bielavlcica aj moj byvaly bol super clovek a bola som si ista ze spolu dame vsetko a rozumne sa dohodneme, ustne sme sa aj dohodli co by bolo keby sme sa nahodou rozisli ale zrazu ked sme boli od seba, laska odisla a zrazu zistis ze ho vobec nepoznas...takze na toto sa nespoliehaj, mne to tiez kazdy hovoril a aj rodicia ze nikdy nemozes vediet ale bola som zalubena a ista ze toho cloveka poznam, ale to co som si musela zazit neprajem nikkomu..takze naozaj v dobrom ti radim, dat si na vsetko zmluvu alebo sa zobrat. Dom nebude postaveny az tak rychlo, takze svadbu v pohode stihate. aj keby sa nahodou nieco jemu stalo, ty ten dom nezdedis, dostanu ho jeho rodicia a potom co? Mala by si mysliet na vsetko, ja po mojej skusenosti by som isla k pravnikovi a pozistovala si uplne vsetko
@akinom0077 no ja neviem ja som bývala 30 rokov v bytovke pred 2 rokmi sme platili byt 3i len nájom a fond opráv 350 e energie 100e potom sme kupili dom a mam to všetko za 220 e mesačne a dom má 5i.
Prestahovali sme sa len o 2 ulice........a dom je dom ...nik mi nelepí na dvere že mám uštekané psy ..teraz môžu štekať, deti jačať a nik mi nič nemôže..pokial nieje nočný kľud no to my 6 už spíme 😉
@bielavlcica za mna jednoznacne dom.mate pozemok a peniaze na stavanie domu bez pozicky takze uplne idealne si myslim 🙂 budete mat svoje sukromie aj zahradku takze dalsie plusy...
My sme kupovali dom a boli sme este len zasnubeny a na zmluve sme obidvaja zapisany a po svadbe sme tam boli len priezvisko prepisat...
@bielavlcica To ťa asi požiadal o ruku?
Ja neviem, co si pamatam tvoje diskusie o nom, tak neviem, ci dom s nim je ten najlepší napad, ked bude na vlastníctve len on.
A zase ist niekam, kde nic nie je, co mate z domu? Co deti? Budete im robiť sofera a taxi do 18? Ake su tam spoje?
Este taky postreh-ja nerozumiem preco niektori robia takeho strasiaka z byvania dalej od mesta a z deti neschopne trosku samostatnosti.My sme byvali s nasimi v bytovke pri lese,mali sme jedno auto co pouzival ocino.Od prvej triedy som cestovala autobusom a nic take hrozne sa mi nestalo.Netreba sa vsetkeho hned tak obavat
@mmoni89 ak tie spoje chodia 😉 to je zaklad. Ja som lutovala spolužiačky na strednej, co v puatok museli utekat domov o 5 poobede, lebo im nic potom uz neslo. A teraz je kopec dedin, kde tir spoje idu rano o 5, poobede o 2 a koniec. A ak ani zakladna skola tam nue je, tak to tazko pustis dieta v dnesnej dobe same tak skoro
@bielavlcica ahoj,neviem ti poradiť či dom alebo byt,ale trvaj na tom,že budeš na LV..nezáleží či budete manželia alebo nie,ale toto je dôležité..ani môj partner nie je hajzel,poznáme sa už dlho,je to skvelý muž,ale ktovie čo bude o 10 rokov?nikdy nevieš čo sa stane..a ostaneš s "holou" riťou..
@bielavlcica ahoj,
nemusite sa brat ale stavajte na polku... ja by som nikdy nesla do vlastnictva cohokolvek s niekym s kym nemam pravne vysporiadane vztahy . Ak mam niekde zakladat rodinu, urcite len tam kde som tiez vlastnik.
Cize bud manzelka, alebo spoluvlastnik 50 na 50 - ine by pre mna neislo do uvahy, a je jedno ci by som stavbu financovala ja na 100%, on na 100% alebo presne na polku - ak mame tvorit rodinu tak je pravdepodobne ze si budeme delit pracu, domacnost, financie etc. ...
Co sa tyka volby byt/dom - je tam milionpat premennych ktore by si ty mala zvazit - mas rada dedinu? nebudes tam opustena? mas rada zahradu?, aku mas pracu? mate 2 auta na dochadzanie? kolko deti chcete? etc. ...
ci je dom lepsi alebo byt opat zalezi od rozpoctu - byt moze byt rovnako dobry ci aj lepsi ako dom ak mas dost financii. Velky byt v centre mesta s krasnym vyhladom a velkou terasou je podla mna milionkrat lepsi ako priemerny dom so zahradou... zase ak je ten dom v dobrej lokalite, naozaj priestranny, napr. s bazenom, saunou etc. ... potom je to uz o niecom inom ( aj ked aj ten bazen a saunu mozes mat aj v byte...) - toto zalezi od vas kde hladate a aky mate rozpocet
@beky1813 ja ti odpoviem tak,byvam na samote,najblizsia dedina 5km,spoje 4krat za denmna,rano najstarsieho bravam do skoly a tym padom aj dceru 18mesacnu,mame rezim,takze kazdy, si zvykol,niekto je na byt a niekto na dom,ona sa musi sama rozhodnut.partner je cely den prec,ja mam samotu rada,ak mi chyba spolocnost idem za sestrou,alebo kamaratmi do mesta.byvame tu 9rokov,stoho 5bez internetu a, skoro bez signalu a zijeme sme tu.Dom je moj,nie sme zobraty,s partnerom si to vynahradzame tak,ze raz do mesiaca si urobime pekny den niekde vylet, welnes atd.bez deti a 2krat do roka ideme vsetci aj s kamosmi na chatu iba s najstarsim.je to 100 ludi,100chuti.tazko jej poradit ci ju to tam bude bavit alebo radsej byt.
@beky1813 ked bude prsat tyzden tak nepojdes von?mame po celej dlzke terasu,takze s dietatom mozes byt tam aj s kocikom.ja zasa neznasam byt,lebo to je ako vazenie,teda ak to niejehned byt ako pisesa vysie,bazen,terasa atd,ale aj tak som nevymenila,platim 108 eur elektriku a to je vsetko.a na byte nikdy nevies aky susedia budu.a dom si mozessa zvacsovat co bytom sa neda.
Baby nehadajte sa. Ja by som chcela ist do domu byvame v byte a citim sa tam jako vo vazani. Ked poupracem nemam do voho pichnut som potom unudena. V dome budem mat stale co robit. Ked bude prsat na terase si mozem vypit kavu a co ze prsi?
@bielavlcica hlavne si to bývanie na dome neidealizuj... Ty bývaš teraz v 1izbovom byte asi bez balkóna - jasne ze sa tam cítiš akk vo väzení a nemáš tam co robiť... Keby bývaš v 100m2 3izbovom s terasou kde si môžeš tu kávu vypiť ci zasadiť niečo tak je to iný pocit...
Skôr by som naozaj rozmýšľala nad tým ci mam rada tu samotu, koľko cestujem(ak cestujete často bude problém s doma cimi zvieratami aj s tou záhradou) a pod.
@dai ja som byvala na dome v byte mame aj terasu preto by sme chceli ist asi do domu problem je ale ze nema nam kto poradit v stavbe a ani kto pomoct takze som na to len ja muz a jeho rodicia. Svokor postavil dom ale verim tomu ze bude nam do stavby kecat ze takto je to najlepsie a s muzom sa zas pohadaju
@bielavlcica tak podmieňovať si stavbu domu svadbou mi príde také... čo ja viem... a byt ste ako kúpili, to ti nevadilo, že nie ste manželia? A keď si ťa vezme, postavíte dom a o rok-dva sa budete rozvádzať, tak v čom to bude pre teba výhodnejšie? Financie investované do domu by som si samozrejme ošetrila tak či tak. A snáď teda keď aj budete stavať, tak budeš rovnako na liste vlastníctva ako on.
Čo sa týka dilemy dom alebo byt - na blbých susedov môžeš ľahko natrafiť v jednom aj druhom prípade. Potom aká je to lokalita - píšeš, že teraz tam nič nie je, ale aby sa tam o dva tri roky nezačala masová výstavba a zblázniš sa... 30km na dochádzanie mi nepríde ako tragédia, ale zasa záleží na tom, aké sú tam cesty. 30km v okolí BA je katastrofa na dochádzanie, v okolí iných miest to tak byť nemusí.