Ahojte. Hladam skusenosti hlavne tích, co si presli byvanim aj v dome aj v byte. Ktore z vlasnej skusenosti odporucate a preco? Take, ze mozem pit kavu na terase na mna nezaposobi :D
Aktualne byvame v 4i byte, a mame moznost kupit pozemok na stavbu domu. Vzdy som tuzila po dome, ale akosi, cim je tato tuzba blizsie k splneniu, zacinam sa toho bat.
Preto prosim pre a proti tích co byvali aj aj a vedia to porovnat.
Velka vdaka 🙏
To musíš cítiť tak, že chceš bývať na dome - je tam zákonite viac práce, väčší priestor. A so stavbou domu sú celkom nervy(od úradníkov až po fakt že aké kachličky v kúpeľni - aj keď sa to nezdá) a trvá to nejaký čas, kým postavíš, nasťahuješ a hlavne okolie dolaďuješ. A peniažky sa míňajú. Ale v súčasnej situácii - môžeš si na dome chodiť von koľko chceš, dáky lockdown alebo to, že máš bezpríznakový covid ti nezabráni, aby si sa neprechádzal na čerstvom vzduchu. Môžeš mať vlastný bazén, sedenie vonku... Plus deti sa môžu hrať vonku bez toho, aby si sa o ne bála, resp. ich vypustíš von a ty si môžeš napr. poupratovať alebo si dať tú spomínanú kávičku na teraske a nemusíš sa ako v meste s nimi trepať von a nič nespravíš, resp. si sama neoddýchneš napr. pri knihe, kým sa oni hrajú bezpečne vonku. Čo je mínus domu je zas to, že si tu skôr tak osamotene, lebo predsa len byty sú skôr v meste, veľa reštík/kín a susedov - tu máš tak jeden dom napravo, druhý naľavo, až tak sa do kontaktu s veľa rôznymi ľuďmi nedostaneš ako napr. keď si na byte a ideš výťahom so susedmi, aj sa porozprávaš s každým o niečom inom, nielen stále s tou istou susedou. Ja som 30 rokov žila na byte, len víkendovky u starých rodičov, ale dom by som nemenila za nič na svete(máme svoj postavený už nejaký ten rok). Ale vravím, to musíš cítiť ty, resp. rodina, to sa nedá takto zovšeobecňovať.
Ja som vyrastala v dome a teraz som v byte, ono závisí aj od lokality a susedov, všetko ma svoje za a proti ale na stare kolená budem bývať v dome aj keby neviem co. Ja by som radila ist do domu ale lahke to nebude
@zuzlienkalienka pre mna dom =vacsia zodpovednost. Aj samotna stavba je narocny proces. Ale potom okolo domu, zahrady.. bavi ta zahradka? Ja som v puberte zacala neznasat prace v zahrade a tym myslim len bezne kosenie hrabanie, zber jablk, ktore neustale padaju, hrabanie listia, riesit sneh, zakladne obstrihanie kríkov. .jasne potom prislo obdobie ze som ocenila grilovacky na zahrade - ALE tak ako ty pises ze kavicka na terase nie je argument - ani toto nemusi. Staci ze 2xdo roka spravis grilovacku na chate alebo si ju uzijes u znamych.
Proste byt je ovela jednoduchsi , hlavne ak je priestranny. Ja si uzivam luxus ze si viem ist trosku zahradu uzit k otcovi na dom, keby chcem aj kazdy vikend.
Proste ak k tomu nemas vztah tak je to podla mma zbytocne... casto sa hovori o detoch ale sak tie ti o par rokov vyrastu a je im to nanic. Niektore aj tak potrebuju skor spolocnost na ihrisku, ked su starsie aj tak sa idu radsej dakde bicyklovat... cize argument deti je sice silny ale podla mna aktualny len velmi kratko!- ty vies ake mas velke deti a ako rychlo viete postavit.
A argumenty ako virivka, bazen a pod - mat to doma je drahe a narocne na udrzbu, to sa ti uz oplati ist raz zacas do wellness, na chatu takto vybavenu...
Do stavby choď len vtedy, ak máte obaja s mužom vzťah k domu, ak sa nebojíte roboty, ak ste pracovití. Nemám na mysli výstavbu, ale bežnú robotu okolo domu a záhrady. Dom je okrem toho žrút peňazí. Aj keď sa tu bude písať o idylke na terase, či pri bazéne myslím, že dnes ľudia trávia málo času doma. Takže ak ste výletové typy, ostaňte radšej v byte. Dom je príliš drahá ubytovňa 🙂
@zuzlienkalienka V dome mas vacsie sukromie a mozes si s nim robit co chces (teda v ramci uzemneho planu). Na dome je viac roboty. Aj keby ste nemali zahradu, stale je tam travnik, co treba pokosit. A je tam viac problemov s udrzbou lebo riesis vsetko od zakladov az po strechu.
Ak je ten pozemok na dedine, tak sa skor zamysli ci chces zit v meste alebo na dedide, lebo to je ovela vacsi rozdiel ako medzi domom a bytom.
Ako dieta a pubertiak som vyrastala v dome na dedine, potom 15 rokov v meste v byte a teraz zase dom lebo muz neznasa byvanie v byte.
U mna najidealnejsie dom v meste, lebo mam strasne rada prerabky a pracu na dome ale tiez ruch mesta. Ta samota na dedine je nuda.
Ahoj presne toto iste sme riešili aj my túto istú otázku celý život bývame v byte aj ja aj muž nikdy sme nemali dom tak ze ostaneme v byte a kúpili sme si záhradu - chatu. Zistili sme, že chata nie je ten luxus xi sme hľadali takže sme chatu predali a kúpili si pozemok. Budúci rok na jar by sme mali začať stavať. Vždy som túžila bývať v dome, la epoviem ti už sa vôbec neteším keď vidím koľko peňazí to všetko stojí a to ešte len vybavujeme povolenia, nehovorím o tom koľko času to stojí. Ale verím tomu, že už keď sa bude stavať to bude iné a ze sa opäť začnem tešiť. Vidím veľkú výhodu práve tu terasu vlastný pozemok väčšie ako byť plus to, že dom je také väčšie súkromie . Nevýhoda veľa peňazí veľa prace ale nechcem hľadať tie nevýhody. Preto ti poviem urob ako to cítiš ty, aby si potom nebola sklamaná ci z domu alebo z toho, že sa rozhodneš byť v byte
za nas byt 🙂 dom na dedine striktne nie, dom v meste sme zvazovali ale tam uplne pojem "sukromie" neexistuje obzvlast v Bratislave, ze ano, ked susedia vidia aku kavu si na tej terase pijes a hlavne okolo domu treba v kuse nieco robit, ked aj zahradu nemas a mas iba travnik a sem tam stromcek/kvet, stavat sme ani nerozmyslali, co znami to stres, za mna ani neviem napisat pozitiva domu, byt s dobrou rozlohou, dispozicnym riesenim, terasou, totiz splna vsetko co sme chceli a uprimne jedina chvila kedy by som mozno ocenila ten dom so zahadou, bola korona, lock down a ak by som mala tri deti a robila z domu 🙂 = katastrofa, tri deti ale nemame
@zuzlienkalienka ja som vyrastala v dome. Po škole sme si s mužom kúpili malý byt a potom, čo sa nám mal narodiť syn sme si kúpili dom. Nemenila by som aj keď na dome a okolo domu je stále čo robiť. Výhodu vidím hlavne v tom, že máme dvor kde sa deti zabavia a tiež si v dome môžu vrieskať, behať, skákať, dupať koľko chcú a kedy chcú a nepríde ti žiaden sused vybuchávať aby sa ti deti stíšili. Mne napríklad na byte vadilo, že som počula susedov a buchotanie vo vchode, výťah a kočík vytrepať von bolo umenie. Teraz už nemusím hľadať pol hodinu parkovacie miesto a báť sa že mi zas nejaký blb oškrie auto a zdrhne (stalo sa). Ja sa rada hrabem v zemi, takže záhradka je pre mňa relax. Máme tu super susedov v rovnakej vekovej kategórii a súkromnú ulici, na ktorej sa naše deti spolu hrajú. Za mňa určite dom. Cítim sa tu slobodnejšie a nie ako králik zatvorený v klietke.
Dom má výhodu, že máš kľud, môžeš si niečo dopestovať, ale zase aj sa musíš starať, okolo domu sa nájde furt nejaká robota a to je vec, ktorá mňa dosť odrádzala.
@zuzlienkalienka Vyrastla som v dome, odkedy som sa osamostatnila tak som v byte a budeme sa stahovat do domu, ktory sa stavia.
Ja som za dom - pretoze to vyhovuje mojim potrebam a preferenciam. Tvoje mozu byt uplne ine.
Dom je super. Je na nom omnoho viac radosti, ale aj starosti. V byte nemusis skoro nic riesit. Dom su stale nejake peniaze, ani nevies ako. V byte tolko neminies, lebo to nemas kam dat 😂 Mame velku zahradu, velky bazen (co je skvele), ale zas napriklad musime minimalne pol dna do tyzdna kosit, kazdu sobotu v podstate vsetci makame, ziadny oddych 🙂 Z roboty dojdeme, porobime co sa da, od jari az do teraz ke vzdy co robit. A to mame iba psa, macky, par sliepok, jeden sklennik a dva vyvysene zahony. Automaticke polievanie je v sklenniku a aj tak mame stale dost roboty 🙂
Dalsia vec - stavba, nebodaj rekonstrukcia, to je pre mna za trest. Ale nemenila by som. Som z panelaku, moji stari rodicia (ked som sa narodila) byvali vsetci v bytovkach, takze som dedinu nikdy nepoznala.
V dome mame iba jednych priamych susedov - a ti maju vsetko na haku 😂, z dalsich stran su iba zahrady. Takze nam tu moze hucat hudba, v lete deti kricat v bazene, zahrade do noci - nikomu nic nevadi. Kolkokrat ked maly beja na motorke po dome, tak vravim muzovi, ze za toto by nas v bytovke asi susedia zabili 😂 Pred domom nam moze parkovat minimalne 5 aut a pred nasim pozemkom kludne aj 10. Ked idem do mojho bytu a hladam parkovanie, tak som nekonecne vdacna, ze toto riesit nemusim. Rovnako, ked k nam ide navsteva, tak je to super 🙂 No a pre deti a este v tejto dobe, je dom proste top...
A este dodam ze vacsinou ludia porovnaju tak, ze byt=mesto a dom=dedina ale to neplati. Su aj bytu v mensich obciach a su domy v mestach ;)
Aj my mame skombimovane vyhody mesta (obcianska vybavenost, dostupnost, mhd...) a vyhody domu. Proste dom v meste.
@fokuska toto ja napriklad neviem povedat, ze kde vlastne sme 😂 Mame dom v meste, ale v takej casti, ze tu je iba krcma a zastavka. Obchod a sidlisko su 5 km 😂 Tak ked sa ma dakto pyta, nikdy neviem povedat, ci vlastne zijeme v meste, predmesti, alebo na vidieku 🙈 A kazdy sa cuduje, ze ked pride prvykrat
joj, toto je tema o ktorej by som vedela diskutovat hodiny, hlavne s mojim svokrom 😀 dolezite je aky byt sa mysli a dom a tiez lokalita, mesto, dedina. deti - slabyyyy argument, za par rokov vyrastu a budu ti kaslat na dvor, potrebuju rozlet. viem o com hovorim - 20rokov som bola na dedine, na dome, velka dedina, 3km od mesta. A vzdy som zavidela tym na sidliskach aku moznost maju sa zgrupovat, ako volnost pohybu maju, ziadne hodinove cakanie na bus, ked mi nesedi cas skoncenia nejakej aktivity v meste. Obcas teda uz prisiel taxik rodic. Ano, v tejto dobe je to ovela beznejsie, vtedy nie. A dalsie, z nasej rodiny su rodicia aj surodenci vsetci na domoch pobliz. Fajn,ze moje deti sa tam idu raz za cas vysantit - taka zmena. Ale ako vyzeraju ich vikendy? - kosim, hrabem listie, natieram, okopavam a pod. Nie moj sialok kavy. Mne staci pestovat rajciny na balkone 😀 Ano, viac priestoru, vlastne miesto na grilovanie, to ano. Pre mna ideal - mini dom v meste s mini pozemkom alebo hmmm.. luxusny bytik s velkou terasou - ked uz su deti starsie. Teraz sme v priemerne velkom byte so spolocnym dvorom, kam v pohode vypustim svoju 5r. a obcas mrknem jednym okom. Vzdy tam stretne nejakych partakov - v lete. Ale za chvilu ju dvor omrzi a zacne labzovat po sidlisku 🙂 zvaz si svoje preferencie - dom s pozemkom je otrocina, ci ti to stoji za tie vyhody co ponuka.
inak este mi napda, ked som byvala u rodicov, tak som mala zastavku mhd priamo pod oknom. Autobus isiel kazdych 5 minut. Celu zakladnu aj SS som tvrdila, ze by som nemohla zit na mieste, kde mi bus do centra nejde kazdych 5 minuut. Teraz mhd pouzivam velmi malo a nevadi mi, ze od nas ide iba raz za hodinu. Do centra nejdem ako je rok dlhy - fakt sa to da spocitat na rukach. Takze zavisi aj na tom, ake mas priority. Tiez by som ale nesla do domu, ktory je dakde v pazi, aby som hodinu cestovala do prace a naspat. Kolega takto musel predat dom v senci a ist do bytu v BA, kedze nestihali kvoli doprave vyzdvihavat deti zo skolky. V BA im ich nezobrali a kym sa dotrepal do Senca, uz bolo zavrete. Potom uz radsej zmenit pracu - ak je taka moznost. Teraz si jeden znamy kupil dom v Nitre, robotu ma v BA. Ale momentalne nemusi chodit do prace, je iba na home office. Na otazku, ze co bude robit, ked sa to raz ukludni a vratime sa aspon ako - tak do normalu a on bude musiet ist aj do prace, povedal, ze ved da sa ist aj o 5:00 do prace 🤷♀️
DOM v MESTE 😎
a vždy lepšia aj radovka, prípadne dvoj-troj-dom než byt 😀 mne sa strašne páčia protiargumenty na radovky, že si ľudia vidia do dvora... akože sorry, ale v byte nie? jaaaj v byte nie, tam dvor nie je 😝 čiže si vidíte "len" do taniera 😉
Byvala som v byte v meste, v byte na dedine a teraz nakoniec v dome na dedine. Uz nikdy nechcem zazit mat spolocnu stenu s druhymi ludmi. A ani pod sebou ci nad hlavou ziadnych byvajucich. To nebol zivot,ale nonstop buchanie vrtanie hluk rev..... ked jedni stichli, zacali druhi, buchot dupot este aj na schodisku...
@zuzlienkalienka Za mna urcite byt. Ja som zila cely zivot byte v meste a muz chcel dom (on je z dediny, z domu), tak mame dom ale zial, keby som vedela co to obnasa, tak uz by som nikdy nesuhlasila. V prvom rade je dom ovela viac financne narocny ako byt. Strasne vela penazi treba na to, na hento na tamto. My mame pomerne velky dom (prizemie a dve poschodia = 3x80m2), tak asi aj preto a ani to nie je dom o akom sme sa vzdy bavili, cize uplne iny, velky prevelky (zbytocne), kooopec upratovania, kopec udrzby, to fakt akoby som pomaly mala 3byty na starosti, deti su este male, tie priestor aj zahradu ocenuju, ale skratka na dom treba mat financie ak nechcete byt len stale v nejakom provizoriu a vzdy len nieco latat-platat. Ak dom tak postaveny novy na kluc podla vlastneho projektu, v meste v tichsej ulicke ale blizko centra, mensi, max.4-5 izbovy bungalovcek, vykurovany plynom. U nas v lete kazda volna sobota sa kosi dvor, potom polroka sa riesi drevo na kurenie, potom sa riesi rezanie a chystanie, ukladanie dreva no a v zime sa riesi len kotol, kurenie, rurky ci su teple a take tie veci okolo toho...no mna to skratka tuna nebavi a ani som si nezvykla a myslim ze ani nezvyknem. Najradsej by som sla do bytu. Ako dom je fakt pre tych ktorych bavi take kutilstvo, zahrada a nemaju problem volne chvile travit doma v zahradke, kotolni, dielni a pod. Treba mat teda k tomu vztah a hlavne financie.
Ahoj. Keď sme bývali v zahraničí bývali sme vo veľkom dome, teraz sme naspäť na Slovensku a v byte. A podľa mňa sa to nedá porovnať a chcem ísť čím skôr do domu. Podla mna má dom veľa výhod oproti bytu. V prvom rade sú to susedia. Pod nami býva sused, ktorý keď počuje, že synovi spadla hračka na zem už je hore a sťažuje sa. Samozrejme nie sú takí susedia všade, ale to nikdy nemôžeš brat na 100% . Môžu pod tebou napr teraz bývať normálni a o rok sa tam nasťahuje niekto iní. Neviem či máte deti alebo plánujete rodinu,ale je to super pustiť dieťa hrať sa do záhrady , má tam svoje preliezky, šmýkačky atď. Ty si môžeš v lete vo svojom altánku opekať s priateľmi, deti sa môžu hrať. Je to super. Môžeš mať psa pusteneho na záhrade, pestovať si svoju zeleninku a ovocie, mať možno bazén atď. V zime oheň v kozube. To je pre mňa jednoducho niečo krásne. Milujem kozuby 😃 .. ale k veci. Ak idete staviať dom, je ďalšie plus, že si ho môžeš navrhnúť. Môžeš presne povedať kde chces mať akú izbu, či chces spojenú obývačku a kuchyňu či nie,akú veľkú atď. Takže podľa mna ak máš takú možnosť , tak choď do toho ... Okrem toho do nehnuteľností sa oplati investovať ,aj keby ste mali dom po pár rokoch predát. Ceny len stúpajú.. aspoň u nás no. Záleží od lokality
Bývam v byte.Priatel v dome.Keďže pendlujem od neho ku mne,viem porovnať a je to 50:50.Mám nad sebou v byte katastrofalnu susedu,ide od nich neskutočný hluk,dupot,krik celý čas čo sú doma.Máme prepálené celé sedenie na balkone od popola z cigariet.Ale zasa v noci je na sidlisku klud,ticho.Netreba v byte tolko robit.Priatel ma na velky pozemok,vedla dobry sused,z druhej strany nikto len luka.Oproti psychicky chora suseda terorizujuca susedov čiže ani dom nezaručuje klud.V noci v kuse štekaju psi lebo je to pod lesom,kde su zvierata v noci.Cely rok je čo robit okolo domu.Zahrada,kvety, kuria drevom čiže pilenie.Človek sa namaka,ale más vlastne ovocie,zeleninu,vijdeš ma dvor, kupeš sa, opaluješ.Za mna 50:50
Neznášam byty, hlavne tie panelákove, takze jednoznačne dom.
Ale z mojich skúseností, keď dom tak žiadnu haciendu na dedine, skôr malý mestský domcek s naozaj malou zahradkou (max 300 - 400 m2), fakt len terasa, nejaký mini záhon s bylinkami, možno 1 Jablon, nič kde treba otročiť. Radšej zaplatiť za polohu pozemku ako za veľkosť domu.
Výhody pre mna: oveľa menšie prevádzkové náklady, súkromie (v zmysle žiadnych dupotajucich susedov nad hlavou), sloboda vysávas, peries, klepes rezne kedy chces, viac životného priestoru, keď stavias dispozíciu si prispôsobis podľa seba.
A všeobecne, pozemok vacsinou nestráca na cene tak ako byt. Čiže investícia.
Podľa mňa hlavne ta veľkosť a umiestnenie pozemku býva hlavný problém pri domoch.
To vidím aj na mojich známych, každý len väčšie pozemky 600 m2, povysadzaju okrasne záhonky, nejaká rola k tomu, navymýšľajú jazierka, živé ploty, blbosti a potom už len nadávajú že nič iné nerobia iba trčia v záhrade.
Umiestnenie tak isto, mestský človek bude na dedine nešťastný, detom zas treba taxikára keď je to nejaký satelit bez občianskej vybavenosti.
Celý život som vyrastala v byte. A aj mi to vyhovuje. Za mňa ideál byt a chatka so záhradkou.
My sme na tom rovnako.Velky 4i byt.Dlho som po dome netuzila.Som panelakove dievca,upracem si a mam s robotou vystarane,hoci upratovat 4i byt je celkom dost som zistila.Ale odkedy prisli deti tuzime po dome ovela viac.S nimi to prislo tak nejak prirodzene.Takze uz na tom robime 😉
@zuzlienkalienka Vyrastala a žila som 25 rokov v dome,posledných 6 rokov bývam v byte v meste.Nikto by ma už nepresvedčil,aby som vzdala toto pohodlie a vrátila sa bývať do domu.JE pravda,že súčasné moderné novostavby sú iné,ako tie staršie dedinské viacgeneračné megadomy.
@zuzlienkalienka vyrastala som v byte vydala sa do domu teraz byvam v byte v byte mas menej roboty a v dome sa neezastavis vzdy treba nieco robit vyhoda je ze si vonku pri dome na svojom pozemku v byte len na balkon ked mas deti lepsie dom. A este zalezi aj na tom kde by sa nachadzal.