Zdravim. Chcem sa spýtať, keď som v podnájme u majiteľa bytu..( čiže byť nieje môj )
Ale platim nájom majiteľovi ............ A. bytovemu družstvo. Platí s tých peňazí. Majiteľ bytu..
A ja sa chcem len spýtať že či môžem dostať preplatok za vodu a kúrenie.
.alebo len nedoplatok?
ked som svojho casu byvala v prenajme, tak sme mali dohodu, ze aj preplatky aj nedoplatky su moje - v opacnom pripade to nie je uplne fer ak by boli tvoje iba nedoplatky
Všetko závisí od zmluvy, čo v nej máte napísané ...po správnosti by mali byť vyúčtované preplatky aj nedoplatky.
@tanisha ďakujem,
Napríklad ak mi došiel preplatok 1€ za elektrinu . Tak som.si to vyplatila Ale elektronu som platila každý mesiac.
Ale takto.... V byte sme nikdy nebývali.. neviem ako to chodí.. lebo za vodu sme neplatili a kúrenie. Len Majiteľovi bytu.. a on platil bytovemu..
Takže načo vlastne slúžili tie peniaze.ktore majiteľ platili bytovemu??
Ved majitel bytu musi platit spravcovi domu pausalne poplatky.
Správca hradi za dom = za vsetkych majitelov bytov a nebytových priestorov poistenie, opravy, pravne veci, upratovanie, kurenie, privod vody , odvoz smetí, elektrinu vodu a plyn za spoločné priestory, revízie elektriny vody plynu výťahy požiarne opatrenia, strechu, pivnice, kominy, kanalizaciu, odpadove potrubia, anteny, káble a pod.
To sa predsa neda aby kazdy 1 majitel riesil so vsetkymi.
Spravca/firma riesi spolocne veci.
Majitel = vnutro bytu.
Najomnik plati bežné náklady ako majitel / za majitela + amortizaciu bytu a zariadenia ktore pouzivate jeho + zisk a daňové poplatky.
Preplatky/nedoplatky za spotrebu energii a ine časti ktore spravca musi vyučovať majitelovi do 31.5.v bežnom roku, musite mať zahrnute v najomnej zmluve ako to poriesite.
@tamka868 Zalezi na tom, co mate v zmluve:
- mozem tam mat, ze paltis napr 500eur a v tom uz mas zaratene to, co ma majitel z toho ako zisk - cize to, ze tam mozete byvat a mas v tom zu aj celu svoju spotrebu - cize vsetky energie, vsetky poplatky, mas proste fixnu pausalnu cenu bez ohladu na spotrebu
- alebo mas napr. napisane, ze platis spolu 500eur, z toho 300 je odmena majitelovi, cize jeho zisk a 200eur su zalohove platby - voda, kurenie, plyn, elektrina. A ze nedoplatky hradis ty a preplatky dostavas ty. Vtedy vies, ze toto vsetko mas "predplatene" do sumy 200eur a je na tebe ako hospodaris a pri vyuctovani ktore dostane majitel to vyuctuje tebe - minula si veci len za 170 - nech sa paci 30 eur je tvoj preplatok, alebo minula si spolu vsetky veci za 250 eur, tak doplat tych 50
Pozri sa do zmluvy... snad ju mas dobru a je to tam specifikovane.