Zijeme s manzelom v Uk, a v auguste sme si prenajali priestranny byt blizko mojej prace. Bohuzial, predvcerom som zistila, ze su tu Potkany, jeden velky cierny sa nam premaval po kuchyni. Problemom je, ze ludia co ziju v susednych bytoch nemaju problem vyhodit odpadky pred vchodove dvere, a preto tu u nas vonku obcas vyzera ako v chlieve. Par krat som vzala gumene rukavice, a pozbierala vsetky tie odpadky ako krabicky z fast foodu, ale nebavi ma to robit stale, najma ked vsetci ostatni to tu maju na haku. A prave na tom mieste stale vidim behat potkany. Ked som to oznamile agenture, namiesto ponukaneho riesenia som dostala odpoved, ze okrem mna sa tu nikto nikdy na potkany nestazoval, a vraj to urcite neboli potkany ale mysi, a teda si mame kupit jed na mysi. 😅 Pracovnicka nezabudla podotknut, ze v nasom byte sa vystriedalo mnozstvo najomnikov, ale stazujeme sa len my....Bohuzial sme im naleteli, a podpisali s nimi zmluvu na 6 mesiacov. Mrkla som na ich facebookovu stranku, a tam sa Jedna anglicanka stazovala na to iste, vraj prenajimaju iny byt, nie ten nas, ktory je takisto nainfikovany potkanmi. Nato jej pracovnicka agentury odpovedala to iste co mne v mojom maily, vraj je jedina co sa stazuje, a nikto iny sa tam na potkany nikdy nestazoval. Skratka urobili z nej klamarku, aby ocistili svoje meno. Nebudem spominat dalsie skusenosti s nimi, bolo by to na dlho. Rozmyslame ako z toho von, bez toho aby sme museli zaplatit najomne do Februara. Pardon za preklepy, pisem z anglickej klavesnice.
@f333 Byvaju tu anglicania, ale aj pristahovalci z Litvy. Ziadni pocerni. 😉
Treba pozriet, ako sa vam tam tie potkany dovnutra dostali. My sme mali mysi, ale byvame v dome a patio dvere boli stale otvorene, tak sa na zimu nastahovali.
Co sa tyka toho vasho bordelu okolo smeti, este bud rada, ze vam to lisky neporoztahovali po celom okoli.
Na potkanov zavolat pest control, upovedomit agenturu, nech to landlord zaplati. Alebo kupit pasce.
Je mozne, ze predchadzajuci najomnik byval v mrdniku a potkanov si nevsimol.
@morningcoffee1 naozaj tam nebyva ziaden orientalec? to sa mi nechce verit. tie stvrte su aj tam podelen epodla toho,,aki ludia,akej skupiny tam si to prenajimaju
ale akokolvek, ziju tam pristahovalci.. a nie zdobrych pomerov..... je to zla stvrt.... to je uplne jasne podla opisu
ale pointa je inde.. ty musis ovladat zaklady uk najomneho PRAVA .ako inak vies,uzatvorit dobru najomnu zmluvu? toto je zaklad vediet, ake su podmienky ukoncenia naj.zmluvy ci odstupenia od zmuvy.
tu na webe ale nemyslim,,zeby si to vyriesila...
@morningcoffee1 zajdi na local council - Enviromental Health department. Prines si dokazy - fotky, videa, aj ak mas pisomnu odpoved z agentury.
Takisto kazdy council by mal mat oddelenie ktore riesi private rents a riesi spory najomnikov a landlordov.
Ja by som usla aj bez ukoncenia
@nelinka2009 a kde by si usla? na sk? ci kde? ako male decko rozmyslas.ak tam ma pracu, ci je rezidentom, tak tazko by usla bez nasledkov..
@nelinka2009 prosim ta a kam by si usla, ku komu, kde? Ma tam robotu, nejake vazby, nemoze sa len tak zbalit a odist.
Hentie potkany nebudu dovodom na okamzite vypovedanie zmluvy. Problemy treba riesit, nie od nich utekat
Dostali sa cez diery v kuchyni, tam kde mame napojenu pracku. Ano v Uk mame pracky v kuchyni. 🙂
@oslo1
@oslo1 ty zijes v UK? ja neovldam najomne UK pravo.ale napriklad v de ak by sat oto stalo,tak majitel ci prenajimatel je plne zodpovedny za to,aby zabezpecil napravu.deratizaciu, napriklad. a moze to byt aj dovod na rozviazanie naj.zmluvy
preto sa spytam,ci zijes v uk a ci ovladas tamojsie najomne pravo aspon zbezne.
pretoze ak nie,radsej jej nerad nieco,co nevies urcite..
@morningcoffee1 my sme mali mysi v byte, ked sme zili v Londyne. Manzel poupchaval vsetky diery, v kupelni aj v kuchyni, ved vieme, aki su plumbers v UK 😠
Takisto sme kontaktovali agenturu a ti zase majitela, ktory zabezpecil tesnenie vo dverach, vchodovych aj do bytu.
@f333
@morningcoffee1
Byvam v UK od 2004.
Pracku v kuchyni nemame, si predstav, ze mam utility / laundry room 🙂.
Tu zabudni, ze by si sa koli takemu niecomu ako potkanmi v byte dozila toho, aby majitel zjednal nahradu.
Odporucam zavolat do agentury a oznamit im, nakolko oni situaciu neriesia, ze zavolas pest control a nech ti ucet preplatia. Plus by som ziadala aj discount z renty.
Samozrejme odfotit potkanie bobky a predlozit im to. Vsetko pisomne, aby si mala dokazy, ze si to riesila.
@oslo1 to ti mam verit, ze .ze v UK neexistuju hyg.predpisy , ze neexistuje najomne pravo ,kde su zahrnute prava a povinnosti najomnika , prenajimatela ci majitela..?
no ak tvrdis,ze toto vsetko tak ako nejakej africkej krajine tam funguje,tak treba potom len hladat nehnutelnost v dobrej stvrti....😲
@f333 tak by to malo byt. Preto som sokovana aky agentura zvolila pristup, zbavit sa zodpovednosti vo vsetkych smeroch a preniest to na najomcu. Teraz som zistila ze mame trocha poskrabane sklo na vonkajsej strane okna, ani neviem ako sa to stalo. Dufam, ze nam to agentura neda k uhrade, lebo su to velmi vychcani ludia. Nemaju problem napriklad prist na stretnutie o hodinu neskor a s kamennou tvarou odpovedat na tvoje namietky " I can only apologise about that". A pritom jej citas z tvare, ze Ta ma na haku. Alebo sme mali problem s oknom, slubili, ze poslu niekoho v sobotu, cely den sa nikto neukazal, vraj mali vela roboty. Potom, ze to vybavia v nedelu, zase nikto nikde. Nakoniec dosli v pondelok poobede. A ked sme sa s nimi stretli po prvy krat, pracovnicka stale opakovala ako papagaj, ze oni nam robia laskavost, lebo o ten byt je vraj velky zaujem. 😅
@oslo1 agentura nam nechce dat kontakt na majitela domu.
@f333 zrusim ti tvoju romanticku predstavu. Aj ja som si volakedy myslela, ze existuju. Muz chodi po properties, je gas engineer a co mi hovori, alebo odfoti, no grc.
Neporovnavaj nemecko z uk, vy tam mate regulovane najmi, prisne pravidla, ktorych su si vedome obidve strany a aj ich dodrziavaju. Tu je prenajom cista ryza, majitela nezaujima, v skych podmienkach byvas, on ta ma na to, aby si platila najomne.
@morningcoffee1 agentura ti neda kontakt na landlorda, ona to ma riesit.
Vacsina ludi taket veci riesi na vlastne naklady ako by sa mala dohadovat s agenturou.
Co sa tyka toho poskrabaneho okna, odporucam nabuduce vsetko pofotit, VSETKO aj zachodovu dosku, a spisat nedostatky, aby si msla dokaz.
@morningcoffee1 to vam sprostredkovala realitna gentura? aj na tie si treba dat pozor. aku maju povest. v akej stvrti posobia. ake nehnutelnos ti ponukaju
ale ty si uzatvarala zmluvu s kym? amajitelom ci prenajimatelom tej nehnutelnosti?
to je dolezite.. aku zmluvu si uzatvorila.ci nie je vo vas neprspech uzatvorena.. tam ma byt aj uvedena jasne zodpovednos tza pripadne poskodenie niecoho v byte.. nezlozili ste kauciu 3 mesacnu ci viacmesacnu ? pri preberani si bolo treba vsimnut stav bytu tiez...
na tieto evci si treba dat pozor.teraz je uz neskoro.
pretoze vies.agentura/ak ted aje to tak,co sprostredkovava prenajom nehnutelnosti/ nie je zodpovedna za to,aku zmluvu si uzatvorite s majitelom nehnutelnosti
v normalnom u state je to tak,ze len v pripade,ze zataji agentura nedostatky nehnutelnosit, tak je zodpovedna.... nie za to,ze majitel sa nestarao dovoz odpadu.je ale dolezite,aku zmuvu mate uzatvorenu aj co sa tyka odvozu odpadu. s majitelom.to ma byt vsetkov najomnej zmuve zahrnute.alebo v jej dodatku..
ale treba aby si si vsimala ,v akej stvrti ta nehnutelnost je... aki ludia tam byvaju.... to su vsetko veci dolezite...
@oslo1 romanticke predstavy? nie zadne romanticke .predstavy nemam.
preto som sa ta pytala ,ci v euik exiastujenajomne prvoa ak ano, ci ho ovladas z casti,aby si vedela,ake mas prava povinnosti a nebola pritom skodna..
v de nie je je regulovane najomne. len je dane najomne pravo a podla toho najomca a najomnik postupuju..a existuju sudy na vymozenie ich rpava.
tak ako existuju aj v UK
takze vuk nie je ziadne najomne pravo dane?,pytam sa este raz...
@f333 v uk mas take najomne, ako ho podpises v zmluve.
Ja, ked som mala prenajate, tak som mala velmi dobru zmluvu, tak nebol problem ani s mysami ( ja som kupila pasce, majitelia preplatili), plus ked sa nieco pokazilo, tiekla nam voda z prasknutej waste trubky, tak hned prisli a opravili.
Na tvoju otazku, ci je tu nejake najomne pravo, zakon, ano je. Bohuzial vacsina najomnikov si ho nie je schopna zastat.
@f333 nie, odvoz odpadu zabezpecuje local council - nieco ako u nas mestsky urad. A kazdy, kto zije v UK ci uz ako vlastnik domu/bytu alebo najomca, plati council tax - nieco ako mestska dan. To zahrna poplatok na udrzbu ciest, odvoz odpadu, prispevok policii a podobne.
Cize ked si platca council tax, platis si za aj odvoz smeti. Takto to @oslo1 myslela.
Inak ak susedia robia bordel, mozes sa stazovat na council, uz som to pisala. @morningcoffee1
Este som nasla toto: My local council website makes clear that they believe all pest related problems are a landlord's responsibility to fix and that if the landlord doesn't comply, they will take them to court to force them to comply.
I don't necessarily agree with this since the actions and behaviour of tenants can contribute to some pest control issues but its worth checking the local council website to see where they think tenants stand on this issue.
In the case of this post, I believe the building defect contributed to the problem and the expense should have been picked up by landlord.
Takze odporucam kontaktovat council
@oslo1 takze sme sa dopracovali k vysledku .presne kao som predpokladala,zakon existuje.aje len chyba velkej casti najomnikov ,ze nevie ho pozit ..
presne to som pisala aj zakladatelke ,ze zalezi na tom,aku zmluvu uzatvorila..
aj v d ejeto prsne takto... zalezi na tom,aku zmluvu uzatvoris... mnohi majitelia maju formular na to.ale je na najomnikovi ,ci chce inak formulovat zmluvu.je to na dohode stran.ako pri kazdej inej zmluve..
inak, len poznamka k tomu, ze pises,ze si si zaobstarala pasce na mysi..
no,nevime si prdstavit,ze si prenajmem byt a mam tam mysi...a este horsie,ze kupim pasce na ne,namiesto aby majitel zavolal deratizera...
@obsadenemeno dakujem ti za vysvetlenie.takze sme sa dobrali k podstate veci .
pretoze ak najomnik pati dan,tak je povinnoastou majitela zabezpecit,aby z jeho pozemku bol pravidelne odpad odvezeny..je len otazka, ci interval odvozu zalezi na vyske poplatku za odpad..
@f333 odvoz zabezpecuje council, nie majitel. Interval odvozu zavisi od lokality, predtym sme mali raz tyzdenne, to bolo vo vacsom meste, teraz jeden tyzden recyklovany odpad, nasledujuci tyzden nerecyklovatelny.
Problem v UK je, ze casto sa tu proste nechavaju sacky s odpadom na ulici, zvycajne ich vylozis vecer pred planovanym odvozom - hlavne v centrach miest to tak funguje. My sme mavali problem s cajkami, tie dokazali roztrhat sacky s odpadkami a rano bol bordel po chodnikoch akoby tam bola celonocna rave party...... Iba ak byvas niekde v dome tak si mozes objednat kos.
Cize preto jej radim stazovat sa na council ohladne susedov a toho, ze agentura nic nerobi. Agentura by sa mala postarat o deratizaciu, pripadne utesnenie dier.
@f333 mna sa majitelia opytali co chcem ci deratizera, alebo pasce.
Pasce boli najjednoduchsie, isla som, kupila som a potom som bola len zbierat mysi.
Toto iste sme urobili, ked sme mali mysi vo svojom dome.
Pre mna je jednoduchsie kupit pasce ako sa dohadovat s deratizerom, kedy pride a pri mojich sluzbach to moze byt aj za tyzden
Council tax sa plati plosne, smeni sa vynasaju raz za tyzden.
@obsadenemeno my tu mame problem s liskami, normalne si otvoria kompost bin, vytiahnu sacok a utekaju
@oslo1 to si v Londyne? Tam si lisky pamatam....sranda, ze teraz zijem na vidieku, ale lisky nam tu nestrasia...... 🙂
@obsadenemeno ano Londyn, se, ty si kde?
@morningcoffee1 tuto otazku musis klast tam,kde poznaju anglicky pravny system najomny...
cize v UK .. na nejakom anglickom fore, ci priamo sa spytat pravnika v uk..
a ak si prenajimas nehnutelnost hlavne v zahranici, tak musis prihliadat aj na to,v akej je stvtrti..tato nehnutelnost je evidentne v zlej stvrti,obyvanej prevazne ,ak nie uplne, pristahovalcami a ako to opisujes, tak asi orientalnych korenov..
ti maju taketo zvyky s hygienou,ako opisujes..