Byť ručiteľom

25. máj 2020

Dobrý večer. Poprosila by som aby ste písali len vlastné skúsenosti poprípade niekoho z rodiny či priateľov (nie typu jedna babka povedala). Ide o ručenie k úveru. Najlepšie by boli skúsenosti so slovenskou sporiteľňou ale budem vďačná za akékoľvek skúsenosti. Mamina išla ručiť kamarátke k úveru vo výške 2000€. Aj keď má nejaké iné úvery prešlo to. Neskôr sa jej kamarátka ozvala že dala úvery refinancovať a že moju mamu ako ručiteľku zo zmluvy vynechali že ju viac nebolo treba. (Prvá otázka - je to takto vôbec možné že ju vynechajú po refinancovaní zo zmluvy ? Druhá otázka - je možné že o tom moju mamu nijako neupovedomili? Ani mailom ani telefonátom ani jej neprišla nijaká zmluva). Kamarátka sa jej ozvala druhýkrát či by jej išla ručiť ešte raz na oveľa vyššiu sumu (cez 10000€). Mama odmietla pretože toto je už dosť veľká suma. Tretia otázka - je pravda že ručitelia sú vo veľkom riziku že sa im nikto o priebehu platenia neozve ale ozvú sa až keď je neplatené dlhší čas a ručiteľ musí splatiť všetko naraz ? A posledná otázka - či sa moja mama ma ako dozvedieť ako je na tom reálne teda ísť do banky a opýtať sa bez kamošky na ktorú bol úver ktorý je vraj refinancovaný? Má právo vedieť či je či nie je ručiteľ veď sa jej to osobne týka však ? Ďakujem 🙂

betulinka1
25. máj 2020

Ano je mozne, ze ju vynechaju. Ano je mozne, ze jej banka neda vediet. Ano rucitel sa dozvie spravidla az pri zosplatneni uveru o tom, ze dlznik neplati. Aj ked banky vacsinou oznamia, ze dlznik neplati skor a dufaju, ze rucitel dohovori dlznikovi. Ano mama moze ist do banky s cislom zmluvy a spytat sa, ci je rucitel aj bez kamosky. A je super, ze tvoja mama uz nechce byt rucitel, nech to nikdy ani nerobi.

marca12
25. máj 2020

Byt mamou ihned idem do banky a ziadam info. Ma zmluvu,na zaklade ktorej je ucastnikom a musia jej poskytnut info a nech uz pre pana nwjde nikomu rucit. Znamy takto splaca uver. Rucil bratrancovi,ten sa dostal do tazkosti a prestal platit. Prestal komunikovat aj s tymto znamym,dal od toho ruky prec. Znamy to musi splacat bohuzial nemalu sumu za roky narastli uroky a je z toho na slucku.

lenusr
25. máj 2020

Presne ako píše @betulinka1. Dokonca keby príde do danej banky len s OP musia jej povedať či úver na jej meno ešte existuje alebo nie. A za nejaký poplatok banky aj vydávajú potvrdenie o zaplatení úveru. Od 10 do 25€ zvykne stáť také potvrdenie, pre pokoj duše.

andreagartnerova
25. máj 2020

Rucila som našim v slsp, mama si zobrala v primke pôžičku a vyplatila tu v slsp vôbec ma k tomu nevolali.

dilino
25. máj 2020

ručiť NIKDY by som to neurobila ani pre príbuzného nie to pre cudzieho tvoja mama urobila druhý krát dobre že odmietla ani nech ju nenapadane ked jej to kamáratka urobila teraz že ju vylučili a chce dalši úver to si ju nedajbože môže počkať že ta jej známa prestane platiť a prejde to na mamu. Moja známa s manželom išla ručiť manželovej netery 20 tisic eur si brala a hádaj ako to dopadlo pokiaľ znamej žil manžel tak platila dotyčná a ked zomrel v roku 2012 tak prestala platiť a moja známa sa trápi a plati ešte do roku 2021 bude platiť do konca roka. od roku 2012 plati za nu úver takže ručiť ani v živote nikomu.

hopsadobrandejsa
25. máj 2020

Rodicia boli rucit znamym, ale to je uz roky roky dozadu. Long story short, nastali problemy, znamy sa rozviedli, peniaze zena presustrovala kade-tade ba aj v herni a ked dosla rodicom upomienka, ze uver nie je splacany tak ich otec musel nahanat aby si zacali plnit zavazky. Bolo to rodeo noo....

Ja osobne neodporucam rucit, clovek sa moze dostat do nepeknych problemov. Mne osobne rucia na stavebny uver rodicia kedze to bola podmienka, ale to je troska iny pripad kedze je to v ramci rodiny. Cudzim ludom by som neodporucal ba ani kamaratom, je to velky risk.

jessicai
26. máj 2020

Brat bol ručiť kamarátovi v PSS na sumu 9000eur. Kamarát prestal platiť a brat ma na seba exekúciu teraz už vo výške 20000eur. Máme exekuciou zablokovanú jeho po otcovi zdedenú časť rodičovského domu kde ešte žije mama. Kamarát sa oddlzil z dlhou OB, ktore mal u viacerých veriteľov. Bratovi však dlh ako ručiteľovi zostal. Nemá z čoho zaplatiť a keby aj mal nikdy by tie peniaze späť od kamaráta nedostal keďže nič nevlastní a akože ani nikde nerobí.

maminuska
26. máj 2020

@jessicai kamarát na pohľadanie, naozaj .

mariet24
26. máj 2020

Rodicia boli rucit, pri refinanci ich vynechali a vobec ixh banka neinformovala, ale ist sa so banky opytat moze ist mamina ci na svoje meno ma nejaky dlh, informacie o uvere kamaraty jej urcite nedaju...