Byt alebo dom

kepassa
20. aug 2018

maminy, ktore ste riesili situaciu ohladom byvania byt alebo dom a presli ste si z fazy vlastneho byvania v byte do fazy dom poradte mi... momentalne sa nam naskytava prilezitost kedy by bolo realne prestahovat sa cca do roka /i ked chapem ze je to este daleko a vela veci sa vie aj samo vyfarbit casom.../ z bytu do domu. ten dom by nebol na hypoteku bol by v podstate nas. novostavba /este nic konkretne maximalne lokalita len chcem uviest do situacie.../no problem je v tom, ze nie sme extra stotozneni s manzelom. respektive verim, zeby spravil to co chcem ja ale ja nechcem nic nasilu a chcem aby bol aj on stastny..sme mestski a dom, kt. by sme riesili by musel byt na skok od nasho mesta kde byvame cely zivot. nic daleko. isto nie zapadakov. nikdy sme v dom e nebyvali a verim, ze si to realne neviem teda predstavit no mna uz dlhsie, teda par rokov, laka prestahovat sa do domceka. mat vlastnu zahradku pre nas rodinu. nic velke luxusne normalne maly bungalov s posedenim vonku, deti bazenik, altanok, maly psik pre deti....klasicka rodinna pohoda. lenze moj manzel, hoci sa mu tato predstava tiez paci, tvrdi, ze to je fajn teraz ked su este deti "male" /dve mame 2 rocneho a 6 rocnu a najstarsia je 10r./ ale uz co chvila zacne to, ze ta najstarsia chce do mesta s kamoskami....ma kruzky zusku v meste...ze je to otazka par rokov a budem chciet ist spat. ak by sme ostali v byte vieme si zabezpecit veci, ktore by sa pri dome /novom nie na hypot.uvere/ nedali, cize dovolenky, bokom peniaze, lepsi zivot...nevymyslam somariny som skutocne vdacna za to, ze mame "len taketo problemy" a ak by sme sa aj neprestahovali svet sa nezruti. niekto naozaj nema ani na uver vlastne byvanie. som stastna za to, ze su deti zdrave a su to fakt somariny...len som to vsetko chcela pre deti, pre nas ako rodinu...ak mi rozumiete...alebo radsej ostat v byte a riesit chatu? uz aj to nam napadlo. len zas ked si pozerame nehnutelnosti vhodne na takyto ucel tak tie ceny su take ze ak si zratam cenu bytu a chaty mam ten dom, cize som tam kde som bola bez tej bocnej rezervy atd...teda vsetko ma aj svoje vyhody aj nevyhody aj byvanie na sidlisku aj v dome aj mat chatu...ako ste to riesili vy a ste spokojne? alebo ste menili naspat?

benit
20. aug 2018

@kepassa no u nas chcel dom manzel. Kupili sme na okraji mesta. Ja som si dlho zvykala ale ako hovoris bazen trampolina stastne deti. Deti dorastli do veku ze im to "nestaci" chcu ist von s kamaratmi na kruzky na ihrisko a robim len sofera. Tu deti v podobnom veku nie je. Spoluziakov a kamaratov maju v centre. Asi si treba do buducna aj toto uvedomit a pripravit sa. Mam kamosku co tak kupili dom len 10 minut cesty autom do mesta v dedine. Ona nikoho vozit nebude aj to ide do penazi a uz sa stazuje ze je len sama na dvore a deti sa nudia nemaju kamosov. A pod.

kittykat22
20. aug 2018

@kepassa co vidim z okolia, tak vnutorne vies, ci chces alebo nechces ist byvat do domu. My sme s manzelom a synom na prekvapenie okolia ostali byvat v centre mesta a sme nadmieru spokojni. Vsetko mame 5 minut a ruch mesta nam pride skvely. Ale ja viem, ze zivot na sidlisku alebo na dedine nie je pre mna - som mestky pohodlny typ. Ako to vnutorne citis ty? Bol tvoj sen byvat v dome? Mas rada ticho, klud a nekonecnu stalost?

kepassa
autor
20. aug 2018

@benit dakujem za skusenost. presne to tvrdi aj moj muz, ze tak ci tak tam ostaneme sami..a budeme utekat naspat. on je vyslovene mestky typ samozrejme ak bude potrebne spravi, nauci sa co nie zriesime pomocou niekoho...ale ide o to, ze mna uz sidlisko omrzelo. neviem stale mam tu predstavu toho ze vidim deti v bazeniku, cvachtajuce sa, detsky smiech...ale realne asi tiez viem, ze deti, najma dcery tie coskoro budu mat ine zaujmy :/

desszi
20. aug 2018

@kepassa pobrazdi realitky a internet, ci v danom meste neponukaju byt v malych bytovkach (vacsinou su to stvor- alebo sestbytovky) ku ktorym obvykle patri aj kusok pozemku, pivnice a garaz. My sme sa tiez pred par rokmi takto stahovali, sli sme z bytu a chceli sme dom, ale bolo to jednak nad nase financne moznosti a jednak, ked som si pomyslela, ze po robote este obriadovat okolo domu, kde je stale vela roboty.....na dedine, kde to bolo lacnejsie, som zase nechcela dom ja, lebo mam rada moznosti, ktore mesto ponuka....az sme teda nasli byt v stvorbytovke a uz by som nemenila. Idealne riesenie, ak chces byvať v meste, ale chces mat aj zahradku. Pozemok staci aj na zabavu aj na pestovanie. A veci okolo domu ma na starosti spravca a bytove druzstvo.

dorottka
20. aug 2018

@kepassa Vsetko zalezi od vasho zivotneho stylu. Tiez som nedavno riesila stale dom, dom, dom (som z mesta a dako som sa nechala uniest predstavami 🙂, ale zacala som si uvedomovat, ze si to skor romantizujem ako realizujem 🙂. Neviem ako vy, ale ja mam pocas dna celkom dost behaciek a to, ze byvam od vsetkeho max 10 minut elektrickou je na nezaplatenie - ak by som mala dom, uz musim mat aj druhe auto - zakazdym komplikovane riesit cestu 'nieco v meste' - dom a hladat zlozito neexistujuce parkovanie. Dalej, celkovo som dost zaneprazdnena a nestiham/neznasam upratovat byt, dom mi pride este viac nalozene, co sa tyka prace okolo. Deti - nemam, ale kamosky, co maju male deti presne tuto otazku zvazovali a odlozili ju na neurcito presne kvoli tym kruzkom, skolkam, druzinam, nahlym vyjazdom k lekarom, atd atd. Proste v meste je to v tomto praktickejsie, to je jeho najvacsia vyhoda. O tom, ze dedinska mentalita a zivotny styl nie je pre kazdeho, to sa radsej ani nerozpisujem - mne to nereze, ale zasa ani vyprahnuty satelit nie je nic moc a v meste - co by som brala hned - stoja domy astronomicke palky. Tiez ma odradza to, ze drahy je z dediny a on to tam vyslovene nenavidel - vravel, ze jasne, ze je fajn sa pohrat na zahrade, ale koho bavi sameho sa hrat - deti sa aj tak neskor zgrupuju mimo tych zahrad, plus cez tyzden ked je skola, je to cele hlavne o zdlhavom cestovani tam a naspat do mesta za skolou, na kruzky zabudni (ak nemas taxikarov rodicov) a take, ze posediet spontanne s kamosmi, to tiez, lebo posledny bus ide o 20.30 a kym sa vyteperis, uz je aj po posedeni. A to hovori viacero ludi, co teraz byva v meste. Takze ja to mam aktualne takto - dom do buducna vobec nazavrhujem, ale zatial ma pre mna podstatne viac minusov ako plusov, cize za par rokov mozno - postavit sa da predsa kedykolvek.

deti95060810
20. aug 2018

my sme obaja s mm z dediny, z rod. domov. nikdy sme v byte nebývali... rozmýšľali sme nad bytom v krajskom meste -odrádzali nás troška ceny, ale mali sme stav. pozemok aj od mojich rodičov aj mm od svojich...rozhodli sme sa postaviť dom na mojom pozemku....deti bývajú na dedine od malinka, takže problém s kámošmi nemajú...K nám chodí dokonca aj ZUŠ z mesta do školy takže my ani s tým problém nemáme...
na tvojom mieste by som asi rozmýšľala nad chatou, alebo chalupou na dedine....Na dedine je kopu starších domov ktoré sú opustené a na predaj...

sasesoe
20. aug 2018

@kepassa ahoj, tiez velmi podobne uvazujeme, lokalita je rozhodujuca. Len manzel ma nazor, ze pre tinedzerov je lepsie nevyrastat na sidlisku, ze je tam prilis vela zlych vplyvov a dopravne obmedzenia maju v tom trosku aj vyhodu. On vyrastal v byte na sidlisku, ja zas vzdy v dome a teraz sme kupili byt, trosku tazsie si zvykam. Ale zas v dome je vkuse daka robota. A uz len plit, chodnik, zahradka... na jednej strane mas cim zamestnat deti, na druhej,ked k tomu nebudu mat vztah,tak nebudu doma, ci to bude byt al dom..

dorottka
20. aug 2018

@sasesoe Neboj sa tych vplyvov, je to skor o osobnosti dietata - hluposti su aj na dedine, aj na sidlisku. Tinedzer aj tak nevyrasta moc uz na sidlisku (kde mimochodom nic take strasne nie je, to su vyhypovane povery - ja doteraz byvanie na sidlisku milujem), ale skor tam, kde ma pobliz strednu skolu a kamosov - teda v meste. Muz je z dediny a vravel, ze fet bol aj je aj tam, aj ked doteraz ostava na dedine medzi mladymi najoblubenejsia zabava oslavovat chlastanim do nemoty. Pytala som sa preco a on, ze z nudy, ved co ine tam okrem roboty moze mlady clovek robit 🙂. Vzdy je to o konkretnom dietati, neznamena, ze sidlisko = striekacka v zile 🙂

sissy27
20. aug 2018

@kepassa ty sa už neplánuješ nikdy vrátiť do práce?
Aké bude pre vás dochádzanie a logistika detí do škôlky, školy, na krúžky, za kamarátmi?
Tiež to vidím na známych, čo podľahli predstave rodinného domu, že sú len otrokmi dochádzania a taxikári, do domu sa chodia len vyspať a cez víkend kosia trávu, čistia bazén a grilujú pre návštevy, vôbec si ho nežijú tak ako pôvodne plánovali. Ja som rada, že som tomu pred pár rokmi odolala, aj keď tiež ma tá predstava lákala.

misinka0611
20. aug 2018

25 rokov som bývala v byte. V 3 izbáku so starými rodičmi, s rodičmi a so sestrou, neskôr v minibytíku s rodičmi a so sestrou. Bolo to v dedine, ale v rozvitej dedine veľmi v ktorej boli pizzerie, zmrzliny, obchody ( Tesco Express, Metro ) atd. proste dedina hned vedľa hlavného mesta. Priateľ ten bol z minidedinky 600 obyvateľov kde nebolo nič. On byval zas celý život v 2 generačnom dome.

My sme na bývanie zvolili dom - novostavba hned vedľa okresného mesta. Máme 4 izb. bungalov s menšou zahradkou. A nelutujem. Milujem sediet na terase večer ked je takto pekne, syn sa hrá na zahradke, máme bazén. Ano verim tomu že na dome je viac roboty ale dom/byt upratovat clovek musi rovnako. Co sa tyka exterieru je rozdiel pestovať ix zelenin a rozdiel urobiť si okrasnu zahradu kde max polejes travu a pokosíš.

Takze odpoved na tvoju otazku, som spokojná a nemenila by som 🙂

jana_eyre
20. aug 2018

ja byvam.v dome uz 8rokov, sme tu spokojni byvame za ba v satelite.. pre male deti idealne.. ale ked budu starsie, chceme sa vratit do mesta, sme mestske typy.. idealny by bol dom v meste, na to vsak nemame a tak asi pojdeme spat do bytu.. ja to beriem tak, nikdy ziadne rozhodnutie nie je navzdy..

kepassa
autor
20. aug 2018

@sissy27 planujem preco by som neplanovala..samozrejme myslim aj na to a tam kde by sme isli by bola ms,zs dcera ma vsak zus v meste...napriklad...

dankabetka
20. aug 2018

Ahoj, asi je rozdiel aj mesto a mesto, dedina a dedina, s manzelom sme z mensich miest, teraz byvame v Ba, nikto z rodiny nechape ked im povieme, ze sa nam tu byva skvele a nechceme ist nikam inam, sme za divnych 🙂 , naozaj neni oslava alebo rodinne stretnutie kde sa tato tema nevytiahne, mne osobne je jedno kde kto byva, kazdeho vec , ja ocenujem moznosti mesta, ale aby som nezabudla, mame zahradku v zahradkarskej kolonii v Ba, t akze kusok vlastnej zelene mame k dispozicii stale 🙂, za mna vyborna kombinacia.

missdiva
20. aug 2018

@kepassa za mna urcite dom 🏡.
Byvala som chvilu v byte v centre a chybal mi vonkajsi priestor a sukromie. Susedom vadilo kazde suchnutie.
Byvame cca 13min autom od centra a do mesta chodievam 2-4x denne. Robit sofera mi ale nevadi kedze mam flexibilny pracovny cas vozim deti hocikedy potrebuju (aj ich kamosi zo skoly byvaju mimo mesta, nie pri nas). Skolu maju v meste, chodia na osemrocne gymko, pred tym ZS hned pri tejto skole takze to takto je dlhodobo a vsetky 3 kruzky maju 20metrov od skoly. Deti sa nestazuju (prave naopak vzdy ked idu na navstevu k spoluziakovi, ktory byva v byte pri skole hovoria ake maju stastie, ze u nich sa neda ani pohnut) a s kamosmi sa stretavaju pravidelne. Ja som rada, ze nemusim brat ohlad na susedov a mozem si dom menit podla mojich predstav (v byte som mala pocit ako v hoteli, ved ani okna si nemozes dat ake chces).
Do zahrady nam nevidiet, je tam klud, mame tam miesto na relax aj na hranie, radi grilujeme a pestujem aj par veci.
Co sa tyka prac okolo domu nepocitujem rozdiel s bytom (upratovat musis v oboch), na travnik mame robo kosacku a cele leto o nom nevieme.

pietrins
20. aug 2018

@kepassa ja som napr žila v bytovke a tento rok sme sa presťahovali do vlastného domu. Bývame cca 10 - 15 min od mesta. Mimino sa narodí až v septembri takže z pohľadu záujmu dieťaťa toto fungovanie ešte neviem zhodnotiť, ale zatiaľ jediný fakt s ktorým som mala problém bolo to, že na dome je neustále nejaká robota. Aj keď je všetko spravené (aspoň mám ten pocit) tak zase treba niečo... ostrihať stromčeky, kosiť trávu, vyzametat plochu pred dverami, skalku vypliet, likvidovať burinu atď. Všetko také maličkosti, ale keď si človek predstaví že ani polovicu nestihne za víkend :D a hlavne keď k tomu nemá vzťah.. Ale zas ten kľud a pokoj, idylka s kavickou v ruke na dvore v teplé dni - to sa v paneláku nedá zažiť

syslik81
20. aug 2018

ja som cely zivot zila v meste potom som sa prestahovala do predmestia a mam maly dom s malou zahradkou a uz by som do panelaka nesla... staci mi ked idem k mame na dovolenku .. cista kralikaren vsetko tam je pocut trcis doma ,, detske ihriska bud natrieskane alebo v strasnom stave.. ano mas obchod po ruke ale to mam aj ja tu .. mala je nonstop vonku sa hra s kamaratkami v zahrade v lete nafuknuty bazen trampolina .. nesadim takze nemam starosti so zahradou .. takze za mna jednoznacne dom

anonymka11
20. aug 2018

@kepassa ahoj tiež asi najviac záleží od lokality kde ten dom plánujete postaviť ja s manželom celý život bývame v byte obaja sme mestské deti vyrástli sme na sídlisku ale aj od mala tuzim po dome a na budúci rok by sme chceli stavať ale tiež len v prímestskej alebo v mestskej časti nie na dedine ja chcem aby som mala mesto kúsok a chodila tam MHD takže aj dcérka bude mať všetko blízko to bola podmienka keď chceme dom nie kus od mesta práve kvôli dochádzaniu a určite je lepšie pre dieťa na dome ja to vidím keď chodím ku švagrinej mala sa tam vybeha na dvore vyhrá sa a vidím že ju teší byť celý deň vonku a nie len na ihrisku

dorottka
20. aug 2018

Toto je trosku blbost, ze na byte je rovnake mnozstvo prace ako na dome - uz len kvoli tomu, ze domy byvaju vacsie, maju aj exterier, o ktory sa treba starat a podobne. Rodicia maju relativne novu chatu s okrasnou zahradou a s tou sa babru kazdy vikend a dovolenku, vkuse sa nieco najde tu a tam, ale nazbiera sa - a urcite tolko nie ako hobby. Navyse byt mi pride poupratovat kazda druha studentka za par eur, ale na dedinu sa asi trepat nebude - alebo to urobi lokalna baba a cela dedina bude vediet, aka som neschopna a co mame doma 😃 Samozrejme srandujem, ale fakt to v tomto podla mna nie je jedna k jednej.

misinka0611
20. aug 2018

@dorottka Ja som napísala, že aj byt aj dom treba upratovať, za tým si stojím. Kde viac? To je tiež veľmi relatívne. Teraz sa bavíme o interiéri. Exteriér je daľšia vec áno aj o ten sa treba starať ale je to normálne lebo aj to je tvoj majetok. Tkže interiér 🙂 Ako som vyššie spomínala bývala som v minibytíku, v 3 izb. byte. Z mojej skusenosti byt maju ludia tendenciu prepchávať, je to normálne a ako prichádzaju deti tých vecí je viac a viac. Dom aspon ten moj je zariadeny minimalisticky. Všetky tie veci ktoré by som mala natrepane v mensom priestore a upratovala ich mam vo vacsom. Jedine tak viac metrov podlahy vytriem a povysávam. A čo sa tyka toho exterieru tak ten sme robili tak aby sluzil nam a nie my jemu tak isto aj dom 🙂

asia83
20. aug 2018

@kepassa Pokiaľ váš manžel nie je pracovitý, nechoďte do domu. Bývame v novom dome, staval ho môj muž sám. Ja som bývala v činžiaku. No tu je roboty, čo sa exteriéru či interiéru týka, ale zase žiadni susedia za stenou. Máme úrodu, ovocie, bio. Malá sa môže vybehať. Treba to zvážiť.

libawet
20. aug 2018

@kepassa bývame 6 rokom v dome, pred tým 15 rokov v byte. Napíšem vo všeobecnosti ako to vnímam ja. Byt je vhodný pre mladých ľudí s malými deťmi a najlepšie v centre alebo v blízkosti všetkej možnej infraštruktúry ako sú obchody, škôlky, školy, nemocnica, pretože nemusia nikam dochádzať a majú všetko po ruke. Dom je vhodný už pre ľudí starších a už aj s odrasteným deťmi, ktoré sa už vedia aj samé niekam dopraviť. Na dom treba aj dozrieť. Na dom treba byť aj kutil a vedieť si veľa vecí urobiť sám - jednak služby sú drahé a momentálne aj nedostupné, remeselníci "akoby vymreli". Aj nový dom potrebuje údržbu, o záhrade ani nevravím. Ak Ťa záhrada baví a rozumieš jej, tak je to OK, ak nie, tak je to o chvíľu obťažujúca pohroma. Dom je väčší, teda je tam aj viac práce + okolie domu. Dom je hlavne o práci, ktorá nikdy nekončí, ak Ťa baví je to v poriadku, je to tiež relax, pre mňa a muža určite, nám obom dom vyhovuje a až po zrelej úvahe sme sa rozhodli ho mať.

bubinko1506
20. aug 2018

Presne toto riesime aj my teraz. Deti su sice este male, ale uz teraz riesime logistiku praca-jasle-domov. Aj z toho dovodu vyhrala varianta byt v meste a chata.

sissy27
20. aug 2018

@kepassa no kvôli tomu dochádzaniu som sa pýtala, či sa plánuješ vrátiť do práce. Treba porozmýšľať, ako chodia spoje alebo či budete živiť dve autá, aká je dopravná situácia v rannej / poobednej špičke, deti pôjdu aj na stredné školy... Proste aby ste potom netrávili viac času v aute ako na lehátku na záhrade.

fefe123
20. aug 2018

za mňa dom v meste.... je super posedieť si na terase....
ak je to mimo mesta, deti neudržíš dlho na dvore, bude ich to ťahať do mesta za kamarátmi, za všetkým treba autom do mesta, na nákupy, do inštitúcií, do práce a pod..... ja zvažujem tiež výmenu domu 5 km od mesta, za dom v meste....
na chaty mám názor taký, že ich treba udržiavať v zime v lete a treba tam chodiť, aj keď nie je čas a človeku sa ani nechce, lebo chatu udržiavať a kontrolovať treba vždy... ak nemám chatu, môžem tráviť víkendy vždy inde... ale to je len môj názor

oli18
20. aug 2018

Ak ste obaja z manželom deti z bytoviek, treba uvažovať aj nad tým, že o dom a záhradu sa treba starať. Ide o to, či je manžel pracovitý, či ovláda nejaké menšie remeselnícke práce, alebo pre každú maličkosť budete volať odborníkov. Tak to teda radšej ostaňte v byte. Mám taký príklad v rodine. Dom chceli, lebo dnes to je trend, možno prestíž. Lenže po troch rokoch treba už niečo opravovať a nemá kto.

aniele
20. aug 2018

Ja som vyrástla v rodinnom dome, manželovi rodičia síce tiež mali dom, ale prístup k nemu ako k bytu. Po svadbe sme boli v byte 13 rokov, vtedy som mala domu plné zuby, roboty okolo neho... Navyše som v začiatkoch ešte študovala, postupne tri deti... Ale zhruba po 13 rokoch mi začal liezť byt na nervy. Susedia okolo, každý si strážil poriadok po rohožku a ďalej už nikoho nič nezaujímalo, niektorí boli schopní ukradnúť aj prázdny plastový črepník spredo dverí, nehovoriac o aranžovanej ozdobe na nich. Navyše deti šli do puberty a keď som videla, čo robia mladí na lavičke pod oknami... nemala som chuť tam už ostávať. Tak sme si našli starý dom na dedine cca 20 km od mesta. Malo to plusy aj mínusy, samozrejme. Prestavba za pochodu, dochádzanie do mesta (aj autobusom, čo viedlo k väčšej samostatnosti detí). Kamarátov mali v škole v meste i na dedine, chodili na kone, alergička prestala dostávať zápaly pľúc. Neboli vždy nadšené, nemohli chodiť na piatkovice ako kamarátky z mesta (chvalabohu 😉). Ale do škôl už išli dokonca mimo mesta, na internát i do zahraničia. Teraz sú dospelé a všetky sú v domoch, zmizli z bytov, len čo sa im dalo. Ale my sme "na dedine", čo sa cení. Chodia vnúčatá a nám je fajn. Nemenila by som. A aj keď viem, že časom sa, vzhľadom k veku, zdraviu a pod. budeme musieť presunúť bližšie k nim, viem, že nikdy do bytu. Keď teraz ideme občas k bývalým susedom, všetko na mňa padá.

biba12
20. aug 2018

Vyrastala som v byte a s manželom sme mali tiež byt. A už by ma tam nikto nedostal. Nie je nad grilovačky, posedenia s kamarátmi vonku, pri bazéne. Decká sú vonku, kúpili sme psa. Mám svoju mini záhradku a kvety. Práce samozrejme viac ako v byte, ale nemenila by som. Vypijeme vonku kávu, len tak posedíme... Pohoda. A dochádzanie. Áno je. zatiaľ len ja pravidelne do BA, manžel každý deň inde 🙂 Deti chodia na ZŠ u nás v obci. Keď pôjdu na strednú, už budú mať 14-15 r a autobusom alebo prísť domov zvládnu.

kate_carrot
20. aug 2018

Ja som vyrastala v byte a vždy mi to vyhovovalo, manzel naopak chcel jedného dňa mat dom. Začali sme hľadať trochu väčšie bývanie, a žiaden byt nám na vyhovoval 100%, a keď sme našli taky, ktorý je takmer dokonalý pre nás, ja som mala sen, ako sedím v dome pred obrovským oknom, pijem kávu a pozerám, ako sneží. A odvtedy som chcela dom, zároveň sa nám podarilo nájsť perfektný pozemok, v okolí su iba novostavby a kopec malých detí. Dnes sa začala stavba domu. Zatiaľ nič neľutujem. Veľmi chceme skúsiť bývať v dome, a keď nám to nebude vyhovovať, predáme ho a pestahujeme sa naspäť do mesta

zuzanka.zuzu
20. aug 2018

my mame dom novostavba v sirsom centre BA v tichej slepej ulicke asi 50m od mdh ale aj keby sme byvali za mestom tak nechapem tie argumenty mestanov ze "dedinski rodicia robia taxikara detom", vy snad nie? 😀 rozdiel je v tom, ze idete peso, takze kym dedinski sadnu do auta a odvezu cca 20 min z domu, my sme slapali od komenskeho smer palisady hore kopcom v kazdom pocasi ☹ autom by to rano v centre BA trvalo este dlhsie, navyse sme vtedy mali len jedno, preto peso. a ked vam fuci a prsi do tvare, nohy sa smykaju, tak to za zdravotnu rannu prechadzku rozhodne nepovazujem! mozno na sidliskach sa da prevadzkovat nieco take ako "vypravim 7r dieta same do skoly a cestou nanho pozeram z okna kedze skolu mame pri panelaku" ale ja vacsinou poznam rodicov, ktori detom vyberaju skoly podla referencii a nie podla toho ze ju maju pri bytovke, takze vsetci kolegovia rozvazaju deti aj na druhy koniec BA 🙂 takze do cca 12r. veku dietata sa predpokladam VSETCI bavime o "taxikaroch" ci uz autom alebo peso 😉

babulina
20. aug 2018

my sme tiez boli poblazeni do domu, ale prakticky sme zvazili ze potrebujeme mesto a co najmensie dochadzanie ci uz kvoli praci ale aj kvoli detom - skola, kruzky kamarati. ale sna sme sa nevzdali a kupili sme si vikendovy domcek. Deti sa cez vikend a prazdniny vysantia po vonku, na dvore a zazivaju aj take spravne detinske detstvo a cez tyzden si zase uzivaju vyhody mesta.