Budú pošty fungovať do budúcna?

28. feb 2023

Dnes sme mali takú debatu že všetko sa zdražuje, aj služby pošty sa zdraželi, že už nebude pomaly mať kto posielať cez poštu keď je aj iná možnosť. Som sa nad tým tak zamyslela či budú fungovať pošty vôbec do budúcna.? Sme dedina s 5000 obyvateľmi. Áno robím na pošte a myslela som že si to už potiahnem do dôchodku. No ktovie čo bude..

domka222
28. feb 2023

Tak myslím, že pošty budú fungovať aj napriek cenám. Je len otázne, či sa takéto malé pošty "uživia " v menších dedinách

gubcikova
28. feb 2023

U nás na okolí niektoré dedinské pošty závieraju a preberá ich iná pošta. Zrovna tento mesiac sme rátali koľko ks sme doručovali každý deň.Na môj rajon to bolo vyše 3000 ks iba obyčajnej pošty a okolo 2000 rekomand .Tak si myslím že až také zle to nie je.A to máme do 20000 obyvateľov.

1fifinka1
28. feb 2023

@autorka ak robíš na pošte, tak ako ja, vieš že sa pošta rušiť nebude. Možno tie neefektívne prevádzky, ale pošta ako celok určite nie. Všetko ide hore, mňa udivuje, že keď dvihnu cigarety, alebo benzín, všetci sú ticho. Keď dvihnu raz ročne známku a 15 centov všetci sa z toho idú zblázniť. A teda kuriér budú dvíhať tiež a všetko ostatné pôjde hore tiež. Prečo hneď rušiť? Sama vieš, že pošta nie je len o listoch.

kiwi3
28. feb 2023

Ina moznost sice je, ale ak je momentalne o nieco lacnejsia, tak zachvilu zrejme tiez zdrazie. Tie ceny sa stale dorovnavaju. Moj predpoklad je taky, ze posty budu rusit dalej pobocky a velmi pravdepodobne postupne prejdu na system, ako maju rakusania alebo v podstate aj packeta - ze vacsinu veci vybavis na predajni ineho subjektu a ich vlastnych pobociek bude len minimum.

zuzanka.zuzu
28. feb 2023

v BA čakám mrte času na v podstate hociktorej pošte, takže určite nezanikne 😉 a to sa pracovníčky nešuchtajú, ale ľudí je kooooopec.... a ja osobne ešte aj neznášam packetu lebo je nah*vno čiže ani nesmie zaniknúť 😀

skôr sa zlúčia jednotliví prepravcovia - už o tom boli aj predpovede od nich, že budú fúzovať, aby napr. nemala boxy alza, vedľa pošta, vedľa packeta, ale budú mať 1 väčší a tam budú spojení. čítala som to v HN alebo dN, už neviem

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
drzaopica
28. feb 2023

V malych dedinach bude robit jedna, dve, alebo skoncia

draik
28. feb 2023

@jabadabadu
Nie je nič jednoduchšie ako ten stratový monopol zrušiť. Len potom si za bežné služby bude treba zaplatiť omnoho viac alebo niektoré služby neposkytovať. Konkurencia je v relatívne výnosných činnostiach.

martinmmartin
28. feb 2023

Postu urcite caka nehaka forma optimalizacie.
Mna uplne sokuje system ked Slovensk(y)a postar(ka) vojde do panelaku a musi priradovat 100 bytom listy do schranok iba podla mien na nich. Ziadne cisla bytov a pod, len mena, cize postarky musia kazdy jeden list zobrat do ruky a porovnavat so vsetkymi schrankami vo vchode.... to musi byt svetovy unikat v neefektivnosti

bloger
28. feb 2023

Pošta poskytuje aj iné služby. Nie iba posielanie listov. Ja si myslím, že možno ju optimalizujú. Vždy bude však potrebná.

gubcikova
28. feb 2023

@martinmmartin 😁 ja mám jednu bytovku kde je 73 bytov a už viem kde kto má schránku a pri niektorých aj na ktorom poschodí.Vcera som napríklad mala som takejto bytovky 130 listov 🙈

jaond19
28. feb 2023

Fungovat budú, na dedinach myslim ze urcite, hlavne kvoli starsim ludom, ale v mestach nejake pobocky zatvaraju, kde je dajme tomu 4-5 vedlajsich pôšt tak škrtaju.... u nas takto v meste zatvaraju teraz druhú, zostala tak hlavná a 1 vedlajsia (tie boli 3)

adri266
28. feb 2023

@1fifinka1 Pobocky sa rusia a dost masovo. U nas v PO napr zatvorili 4 pobocky posty ☹

andreatytler
28. feb 2023

Urcite, ved vsetko to co stratila na listoch, telegramoch a uctoch za plyn si vie teraz vynahradit na balikoch z internetoveho nakupovania.

rooskoliv
28. feb 2023

Podla mna, posta ako ju pozname teraz, zanikne. Pozri sa, co sa deje posledne roky..... Kedysi sa posielali pohladnice, teraz sa zdielaju fotky na FB/whatsApp. Ofiko posta, ako vypisy z banky, platby poistneho sa posielali postou. Teraz uz chodia mailom. Stat s podnikatelmi nekomunikuje cez listy, ale povinne cez mail/elektronicku schranku. Na poste sa vyplacali dochodky a socialne davky. Stari ludia zvyknuti na peniaze umieraju a sucasni dochodcovia maju ucty a dochodky su im vyplacane na ucty. Baliky sa posielaju cez kurierov a nie cez postu, alebo cez Packetu. V okruhu 10minut peso od domu mam 3 Packety a iba jednu postu. Povedz mi jedinu sluzbu ktoru poskytuje posta, ktoru nevies urobit inac, lacnejsie a rychlejsie......

Jasne, ze posty zaniknu. Otazka je, kedy

simca06022011
28. feb 2023

tak 5000 dedina kym bude chodit posta asi bude mat postarku, mensie posty uz nefunguju, alebo ma viac dedin jednu, alebo obmedzene pracovne hodiny. Ale musia mat postarku na rozvoz posty. Zatial to inak nejde ale postupne sa to moze stat. Uz teraz posta prisla o koooopu zasielok napr. zavedenim elektronickych schranok statu, ,faktury vsetky elektronicky.. mozno kurierske firmy toto preberu a budu po zasielky chodit, tak ako je to aj teraz, aj ceny posty k tomu smeruju.

@rooskoliv poslat obycajny 100g list, malu zasielku do 1kg, zatial nevies urobit lacnejsie ako cez postu. Bohuzial zatial ani email odberatelovi nie je dostatocna "upomienka" za neuhradenu fakturu a tak.. ale inak nic viac :D

simca06022011
28. feb 2023

@martinmmartin nasa postarka ma potriedene, len vyhadzuje z okna auta :DD.. idem jej oproti, zabrzdi na ceste a poda cez okno.. ze toto tu pr evas mam... sice dom, ale maju v tom system. A chces mi povedat, ze inde vo svete maju byty a schranky cisla a nasledne sa dorucuje podla toho? A teda ak odosielatel neda cislo bytu tak smola? :D to si zase neviem ja predstavit.

gubcikova
28. feb 2023

@rooskoliv napr .ja som sa čudovala tento rok bolo na Vianoce mnoho pohľadníc akoby sa to vrátilo

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
28. feb 2023

Ja sa obávam že do budúcna zavrú pošty. Ako ste písali vyššie už sa skoro všetko dá nahradiť ináč. Platíme platby cez internet, dôchodky chodia na účet, dá sa poslať cez Packetu alebo kuriérom atď atď.

elmivelmi
28. feb 2023

aj keby to tak bolo ako pises,myslim ze teba by sa to uz tykat nemalo.Ale podla mna sa nebudu,len tie ktore su needektivne,ved su aj postovi kurieri,myslim ze aj posta ide s inovaciami.

slavomira236
28. feb 2023

@jaond19 u nas tiwzvteraz zrusili jednu a budu aj druhu

slavomira236
28. feb 2023

No packeta vyjde viac ako posta a list packetou asi posielat nebudes niekde na urad...

autor
28. feb 2023

@elmivelmi Nechápem čo by sa ma týkať nemalo?

kittykat22
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
matkahelka
28. feb 2023

dedina s 5000 obyvatelmi? ved to je uz male mesto. u nas pobocky posta po okoli rusila, ale to boli dediny s 500-700 obyvatelmi.

jaroe
28. feb 2023

Ja som sa nad postami zamýšľala x rokov dozadu, keď nastúpili mobily a sms, internet..že kto už len bude písať listy napr. No a potom prišli e-shopy, internetové bazáre....

sszuzu8
28. feb 2023

Keď idem posielať balík 📦 idem cez kuriéra. Je to cenovo rovnaké doba dodania kratšia a spoľahlivosť vyššia. Šeky cez internet banking. Jedine idem na postu keď si idem vybrať list z úradu 🤷‍♀️ ľudia majú aj iné možnosti takže ako pošty budú musieť nejak fungovať no ľudia sa im vyhýbajú lebo tam treba stráviť pol dna

ahhola
28. feb 2023

Je mi ľúto, ze ľudia pošte "nakladajú"... aj keď často právom, je to pre mna bezcitne, akoby kopali do mŕtvoly.
Ano, pošte odbijaju posledné roky života. Nikto nebude pri živote držať inštitúciu, ktorá vyrobí miliónovú sekeru. Ako sa tu píše o zdražovani, to nič nerieši, aj keby ceny vyleteli 3nasobne. Vrcholoví manažéri tam majú kráľovské platy, to žiadne eurove záležitosti neutiahnu. Balík na poštu bol za 2,70,teraz 3,60...a keď to ešte vysponuju, budu iba kuriéi na balíky. Ja ani neviem, ako taky kuriér funguje, to dávam kde, komu? Na postu donesiem, 18 dní na výber, pohoda. Ešte sa snažím potešiť prijímateľa a na balík priplesknem krásne slovenské známky. Možno o 2 roky už žiadne nebudú.

Dobre zamyslenie, autorka. Ja som minule tiež dumala, na sídlisku pobrali smetiaky a usadili tie obry podzemné... Tým pádom chodia smetiari 5*menej,txm pádom už ich toľko není treba, tym pádom, kto zamestná chlapov, ktorí v škole zrovna neexscelovali?

To isté v krame, už sa ani nesnažia držať aspoň na ukážku človeka v pokladni, nablokuj si sam a neotravuj s človekom. Teraz zrušili na mrte spojov.... Šoféri co budu robiť... Od covidu zmizli ľudia z busov a už sa nevrátili..
Co budu robiť ľudia, ked sa všetko zefektivnuje, racionalizuje, elektronizuje... A kde? 🌑

1fifinka1
1. mar 2023

Zbytočne to dramatizujete. Včera nám prišli nové zmluvy so zvýšením platu. Áno rušia sa prevádzky, ich zrušeniu predchádzal dlhý proces vyhodnocovania efektívnosti. To nebolo z mesiaca na mesiac. Nerobte paniku. Postu nezrušia. Ved nikdy nebudú všetci ľudia využívať elektronické služby. Stále veľké percento ľudí posiela listy, pohľadnice, inštitúcie posielajú veľa listov, vyúčtovania chodia poštou, kopu ludi nechce účty, keďže sa platí za ne, ľudia majú exekúcie, nechávajú si peniaze posielať sekmi. Takisto operátori vypisy, dôchodky, výpisy z registrov, pošta sa bude rovnako modernizovať ako všetko. Aj balíkov sa stále posiela veľmi veľa. Ale určite ju nezrušia. Zachviľu sa doba bude vracať naspäť, už teraz mnoho ľudí vypína telefóny, lebo je toho už proste veľa. Sama elektronika, miznúci sociálny kontakt. K nám ľudia chodia veľmi radi, neuznávam vyjadrenia, že pošta je shit. Je to o ľuďoch. Tak ako sú nepríjemné sestričky a lekári, sú aj príjemné sestričky lekári. Rovnako predavači, učitelia a pod. Aj na pošte robia milé žienky. Zovseobecnovat, že celá pošta je na hovno je blbosť. My sa fakt snažíme ľuďom vyjsť maximálne v ústrety.