Budia ma kostolné zvony

zivotgombicka
5. júl 2022

Ahojte, žijem na dedine, kde o 6 ráno zvonia kostolné zvony. Teraz v lete by som rada spávala pri otvorenom okne, no budia ma tie zvony. Bývame dosť blízko pri kostole, takže tie zvony riadne bijú odhadom tak tri minúty. Môj prirodzený režim je ísť neskôr spať a ráno si zas dlhšie pospať. Viem, že o 6 sa už končí nočný kľud, takže tým nič neporušujú, no toto mi neskutočne lezie na nervy celé leto. Ako to vnímate vy ostatné? Je tu niekto ďalší, koho tie zvony otravujú? Mám nejakú šancu, že tento zvyk čoskoro zanikne? 😀 Veď ľudia, čo vtedy nespia, vedia aj bez zvonov, že už je 6.

liljana
5. júl 2022

Stuple do usi, alebo ist spat skor. Pripadne poprosit farara, ci by siestu nemohli odbijat o siedmej. 🙂

sara07
5. júl 2022

aj mne vadia , preto sme hladali miesto kde žiadny kostol nie je a nebude
tak chudatka veriaci musia mat zvon aj ked zvyk zvolavanie do kostola lebo nie všetci mali hodiny už dávno prešiel
a máte skutočné zvony alebo len pustené zvonkohry tie by sa mohli dat tichšie ale silno pochybujem že sa to zmení
nezmení sa nič oni to tak chcu bodka
to ked v meste začnu trieskat dva naraz mi ide hlavu utrhnut

ukulela
5. júl 2022

@zivotgombicka nie, nezanikne. Zvyknut si, alebo stuple, alebo zavriet okno....

pribinak
5. júl 2022

@zivotgombicka nevnímam ich. Alebo som už tiež hore a niečo robím.

caroline_
5. júl 2022

@zivotgombicka ja byvam uplne pri kostole.najprv som si myslela ze mi to bude vadit, no spim ako babatko aj do 9 ked mozem,nic nepocut,ale je pravda ze my mame este tie povodne stare dvojokna takze nic nepocut,jedine ich zatvarat asi by som ti poradila :D

trema
5. júl 2022

Zvyknes si.. ako dlho tam byvate? Ja som cely zivot byvala pri kostole a uz to vobec nevnimam

iriska13
5. júl 2022

@zivotgombicka 😅to mna tak isto...200m pod nami je kostol, viem si predstaviť čo zažívaš, ja už to nejak nevnímam....

faustinocka
5. júl 2022

@zivotgombicka tak sa odsťahuj?🤷🏼‍♀️

beata_k
5. júl 2022

@zivotgombicka Zvyknes si. Ja som si zvykla raz v jednom podnajme na otacanie elekticiek. Ti poviem to je zvuk 🤦🏼‍♀️

0silvia0
5. júl 2022

@zivotgombicka kostolne zvony mi nevadia, ovela neprijemnejsie su susedove papagaje. Tie skriekaju aj o piatej, hned ako vyjde slnko.

mogaa
5. júl 2022

@zivotgombicka nuž, bývaš vedľa kostola, tak čo si čakala? a ako zvyk to iste kvôli tebe nezanikne🙂teda minimálne po ďaľších pár rokov...mne napr.zvony z kostola pomáhajú...u nás zvonia cca 6:50- 6:55 , podľa nich viem či idem na čas do práce😉detto ľudia idúci do kostola podľa zvonenia vedia, či idú na čas...inak, čo tak kohúty na dedine, tie ti nevadia? alebo brechajúce psy?

anjelicek26
5. júl 2022

Protihlukove okno a zavriet ina moznost asi fakt neexistuje.

petronellla87
5. júl 2022

@zivotgombicka nie sú to síce zvony ale u nás na sídlisku žijú krkavce ktoré začínajú koncertovať keď začne svitat🥴 bohužiaľ nič sofistikovanejšie ako spať pri zatvorených oknách som nevymyslela😆

kitycat
5. júl 2022

A to sa neda pretocit na druhy bok a spat dalej ked dobiju?

jaskolka
5. júl 2022

Nič. Zvyknúť si, zavrieť okno, alebo štuple do uší. Určite zvony nevypnu kvôli tebe v blízkej budúcnosti

deti95060810
5. júl 2022

@beata_k ti poviem že ja som bývala u svokrovcov, ktorí bývali blízko stanice... mala som pocit že mi chodia vlaky hneš poza posteľ... 😀
domáci si to ani nevšímali...

leuska0910
5. júl 2022

Byvam ulicu od kostola cely zivot a uz ich ani nevnimam, skor mi vadia psy, jeden zacne a steka cela ulica, zerie mi to nervy hlavne rano a vecer po 21..

vroni
5. júl 2022

Inak toto závisí aj od zvonov. Bývali sme pri kostole a tie zvony trieskali ako šialene, normalne si sa pri otvorených oknách nemohla rozprávať, lebo nebolo počuť nič okrem hucania zvonov. V centre mesta, takže precitlveli na hluk sme určite neboli. Presťahovali sme sa (nie kvôli zvonom) a co čert nechcel, (iný) kostol je ešte bližšie. A nič. Zvony zvonia, ale nehulakaju, vôbec mi to nevadí, väčšinou ich vnímam len veľmi okrajovo. Ale neviem, či sa hlasitosť zvonov dá regulovať.

nwnw
5. júl 2022

@zivotgombicka co bolo skor? Kostol alebo Ty. Kto prv pride, ten prv....

janka1011
5. júl 2022

@zivotgombicka nie si trochu rozmaznaná?

lenkakravcova
5. júl 2022

@zivotgombicka V realite nikomu už tie zvony netreba a každému sú ukradnuté.. Ale keby si ich chcela vypnúť alebo stíšiť, tak ťa polovica dediny ukrižuje, že im ideš ničiť vieru a kresťanské tradície. Síce to veľmi nedáva logiku, ale ľudia sú na takéto hlúposti veľkí hákliví.
Čiže si budeš musieť zvyknúť, alebo sa odsťahovať.
Jediná možnosť kedy ich vypnú alebo stisia bude vtedy, keď bude väčšina dediny nekrestanov, a nebude im záležať na takýchto veciach.

sara07
5. júl 2022

@mogaa ale toto chápem čo píšeš tak v inom storočí , dnes ked máme pripomienkovače v mobile, tablet, pc sa ideme riadit podla zvonov ?

barborachors
5. júl 2022

@zivotgombicka mna budi kazde rano o piatej susedov pes, mam ho rovno pod oknom a zavyja ako besny. Budik som uz hodila do kosa. Bez stuplov ani spat nejdem.

letfenixa
5. júl 2022

@zivotgombicka bývam v centre mesta, 1 minutu od kostola. Zvony začnú biť o 6, potom o 7 a každú štvrťhodinu až do 8 večer. Zvykneš si.

karolinakr
5. júl 2022

My byvame vedla elektrickovej trati.Kazdy kto u nas spal, povedal, ze ho strašne rušia a počul električky.Ja žiadnu električku nepočujem...Alebo ze sa silno zatvaraju dvere na obchode - tak to uz vobec nepočujem.Takže to je zvyk..Napr.tvoja dcera, ked tam vyrastie od malička, už vôbec nebude nič vnimať

fineta
5. júl 2022

@zivotgombicka my máme asi 20 metrov vzdušnou čiarou od spálne kaplnku so zvonicou. Nikdy nám neprekážala, nevyrusovala. Niekto sa začne modliť modlitbu Anjel pána, niekto si povie, ze je najvyšší čas zdvihnúť zadok a ísť si napríklad zacvičiť. A potom sa nájde aj taky sťažovateľ ako Vy, ktorému vyššie dobre rádia dať si stupliky do uší. 🤷‍♀️ Jednoduchšie sa bude ale zmieriť so zvonením a nájsť si v tom niečo pozitívne. Naozaj sa to dá. 😁

skeblicka77
5. júl 2022

Bývam v mestskej časti - v podstate dedina. Kostol mam cca 150m a nejako to absolútne nevnímam, ale to bude určite tým, že cez cestu mám krčmu, vedľa hlavná cesta. Počas leta, hlavne víkendov nemôžem v noci v spálni vetrať, lebo pred krčmou vysedávaju častokrát aj do polnoci, chodia okolo autá. Mam otvorene dvere a vetram cez inú miestnosť. Ako bonus zvykne z druhej strany štekat susedov pes - chvalabohu, že nie každý deň, je to len občas, keď sa mu tam zatula ježko. Bohužiaľ, to je daň za život na dedine. My už sme si zvykli a ty bud sa od sťahuješ alebo si budeš musieť zvyknúť tiež.

tehulka2011
5. júl 2022

Autorka nechapem ze sa ta tu skoro nikto nezastane, si pripadam ako sto rokov za opicami… ze vraj kostol tu bol skor, to su mi argumenty…nacase spravit anketu ale vidim ze by to nepomohlo, normalni su tu normalne ze v mensine, smutne

mandzula
5. júl 2022

Hladame nove byvanie a okrem ineho riesime aj to, aby nebolo v blizkosti kostola. Ale inak fakt nerozumiem tomu, preco ma maju ako neveriacu otravovat kostolne zvony. Miluj blizneho svojho, ale inak mu trieskaj zvonom po hlave.

liusa82
5. júl 2022

toto riešime aj my a tiež bývame na dedine.Dokonca ani nie pri kostole tých chudákov už totálne lutujem čo sú priamo pri zvone.My bývame dosť dalej ani na ten kostol z domu riadne nedovidime a teda počujeme to dosť až tu hore na kopci.Nechápem aké tam majú decibely.Našťastie to počujeme len v obyvačke a kuchyni ostatné izby máme do záhrady otočené.Ale tam zas škrieka občas susedov kohut a psy z dediny tak si vyber 😀 plus som ešte zabudla na otravný rozhlas.Takže tu je to loteria lebo nikdy nevieš čo ťa zobudi😀 Riešenie je fakt iba samota niekde.Lebo všade je niečo či v meste alebo na dedine.