Je “charakteristicky” jav,ze zlato ktore bolo dlho dlho skladovane,zozelenie?Alebo neplati to a nemusi to byt zlato a moze aj bizuteria?Ako prirodzene bez chemikalii vycistim zozelenane zlato aby som ho neposkodila…Vlozit do teplej vody so sodou bikarbonou?Bude to stacit?Alebo?…
@markusrasford nie nemyslim tak ze meni farbu ale akoby bola na tom plesen…
Zlato farbu mení len storočiami (od žltej až do červena), ale zelená tam nie je. Zelená je medenka, takže to skôr vyzerá na bižu. 😉
Je to normálne, šperky zo zlata nie sú z čistého zlata, ale je tam aj striebro, med, nikel. A práve posledné dva oxiduju do zelena, striebro zase do čierna. Odnes šperk do zlatníctva, vyčistia ti ho odborne, prípadne aj zistia, či je to ozaj zlato.
@fido69 to si nemyslim. Tie farebne odtiene zlata su sposobene zlozenim (18 karatove):
cervene - 75% zlato, 25% med
ruzove - 75% zlato,20% med, 5% striebro
https://www.visualcapitalist.com/gold-series-us...
ak zozelenie, tak je to bud omnoho horsie ako 18karatov alebo to vobec nie je zlato.. Zlato ma mat tu vyhodu (asi ako jedno z mala kovov), ze aj ked ho na 5000 rokov hodis niekam, tak sa mu nic nestane.
Obrucky mame kombo biele a zlte zlato a po 20 rokoch su sice mozno trosku "osuchane", ale farba povodna... takze zeleniet z medi by muselo mozno 9 karatove ak vobec.
Ak ti nieco zozelenie je to bizutka. Zlato nezelenie.
60ročné obrúčky sú stále rovnaké,ak ti niečo zozelenalo,tak určite nie zlato
@rozculena 60 ročné obrúčky sú pravdepodobne z 18 karátového zlata. Bežne sa ale robia šperky zo 14, či dokonca 9 karátového. V 14 karatovom zlate je ledva 60%zlata, všetko ostatné sú iné kovy, ktoré oxiduju. Stačí, že sa šperk skladuje vo vlhkom prostredí a meď a nikel zozelenie a striebro scernie. Jasné, že čím vyšší obsah zlata, tým menej vidno tú oxidaciu. Ale ak sú to 14 alebo 9 karátového šperky, kľudne mohli zoxidovat. V zlatnictve si s tým poradia a tiež povedia, či je to zlato alebo bižutéria.
Skus dat vyčistiť v zlatnictve ale nikdy mi žiadne zlato nezozelenalo ani moje podostavane rokmi ani zdedene vôbec mi nemenia odtieň tak sa skus opýtať tam
No ja teda neviem, ale prikláňam sa k tomu, že zlato nezelenie. Mám zlato spred roka, piatich, dvadsiatich z promócií, náušnice od narodenia majú vyše 40, mamkin prsteň má 70 a mám aj náušnice po babke, ktorá by už mala 100. Nič z toho nie je zelené. Ani náznak.
Tak snad zliatiny roznych kovov so stopovym mnozstvom zlata, alebo len namiesane ci upravene tak, aby vo vysledku mali zlatu farbu, snad nepovazujeme za zlato?
@vanilkovazmrzka 9 karátové zlato neobsahuje ani 40% percent zlata a stále taký šperk môžeme nazývať zlatým.
@fido69 určite vieš čítať, tak možno zvládneš aj tento článok a dopracujes sa aj k vete, ktorá potvrdzuje aj moju hlúposť. Samozrejme, nič ti nebráni spochybniť jeho odbornosť, dúfam, že im napíšeš, nech si tie bludy stiahnu zo stránky. https://www.klenota.sk/Blog/Sperky-KLENOTA-80/P...
@akvi bezne sa šperky robia zo 14 karatoveho zlata. sú kvalitné a vydržia všetko. Iba šperky s briliantmi sa robia z 18 karatoveho zlata väčšinou.
z 9 karatoveho sa určite nerobia kvalitné šperky, taky šmejd sa ani nepredáva v normálnom zlatnictve.
@zmrzlinka8 veď samozrejme, máš pravdu, nič to ale nemení na tom, že také šperky existujú.
Zlato ma svoj punc a je viac ako pravdepodobné že nemení farbu.