Border Collie

petra0236
30. okt 2023

Dobrý deň, je tu niekto alebo poznáte nikoho kto si napr. kúpil border koliu bez toho aby mal pred tým nejaké skúsenosti zo psami alebo mal skúsenosti ale iba také malé ? Ak áno tak napíšte mi prosím ako to dopadlo z výchovou či žijete v dome alebo v byte a aké má chovanie a podobne. Ďakujem

anonymanonym
31. okt 2023

Psa som mala v detstve, takze sa to neda nazvat, ze by som mala skusenosti nakolko toho prveho psika som nevychovavala a tak, skratka som bola dieta 🙂
V dospelosti som si ako prveho psa kupila rovno border koliu 🙂 Teda v podstate bez skusenosti. Do bytu. Vychova a vsetko okolo toho bolo v podstate len na mne. Mozem skromne prehlasit, ze vychovana na 110%, uplne ukazkovo. Aj nejaké skúšky spravene a povyhravane rozne zavody (psie športy).
Musim vsak podotknut, ze mna to velmi chytilo a od prveho momentu (este pred samotnou kupou) som k tomu pristupovala zodpovedne. Stravila som hodiny a hodiny vzdelavanim a naslednym skúšanim previest teoriu do praxe, a vlastne do dnes sa vzdelavam a snazim sa zdokonalovat (kynologia je moja vasen).

zuzkaa1991
31. okt 2023

@petra0236 my sme si kupili minuly rok do bytu neviem ci by som kupila je akcny pes musi behat velmi aknmate cas po práci aj 3 hod sa .ist s nim prejst poprípade na bicykli atd v pohode....my mame dom a nonstop beha nahana auta sliepky dava dokopy stale stale nieco vymysla jase ze kus si pospi cez den..
Co sa tyka výchovy 🙈zalezi aj od povahy my mame tvrdohlaveho a pocuva ked sa mu chce....planujem ist na vycvik kedze mame poslednú možnosť uz ma 1rokna 3 mesiace ked.bol mensi začal pocuvat tak si hovorím super nejdeme na vycvcik ale teraz pubertak 🤣pocuva ako sa mu chce (ako som pisala vysse) ale.zas su uvedomuje ked niečo zle spravi a pozriem sa nanho sa smejeme ked sa opýtam co si urobil uteka odo mna ani za svet nepríde ked (napr mu chcem s nufakom ukazat.co zle.spravil) akoby sme ho tyrali cele.dni 🙈🙈
Je to velmi prítulný pes hravy a.hlavne mojkaci pes 😊 mame 5r dceru takze sa vyblaznia spolu len musim davat pozor obcas ked su obaja pojaseni lebo bordelka si neuvedomuje svoju silu a nie raz omylom drgla do dcéry

jumama
31. okt 2023

Je to psik, co potrebuje veeeelmi vela pohybu. Dve rodiny poznam co maju a je to vzdy ich prvy pes. Jedni byvaju vbyte, druhi v dome.

Ten co byva v byte podla mna trosku trpi aj ked sa mu venuju, vela vencia, vela vylietaju s loptickou, ale aj povahovo su to taki mierni ludia a pes to vie, plus oni nemaju velmi cas s nim chodit do lesa, vylietaju ho hlavne na takej lucke pre psov, s loptickou 🙂 Lenze na sidlisku ma takyto havo pri venceni na zaciatku vzdy pretlak energie a vela ich taha. To akoby si ho mal zaobstarat niekto, kto rad beha a rovno s nim bezat vsade 🙂

Ti co maju borderaka v dome, ti si ho kupili rocneho a vychovaneho. Bol vychovany elektrickym obojkom (mozno len zvuky boli pouzivane, to kamoska nevie), povely plni 100%, oni ten obojok nepouzivaju, no staci kamoske trosinku zvysit hlas a havino poslucha. Na zaciatku, kedze nepouzivali oni uz ten obojok, tak trosku mu opadla poslusnost, ale oni si ju svojou prirodzenou autoritou a doslednostou ziskali. Je to velmi dolezite, aby takyto dynamicky pes posluchal na slovo, pre jeho bezpecie. Mozu s nim chodit navolno. Vencievame spolu a on lieta po kopcoch okolo, no aspon 5 krat viac nabeha, ako my po ceste. A staci fakt kamoske syknut a on okamzite zastane, pride k nohe, aby neskrizil cestu cyklistom a tak.

Cize podla mna je to aj na povahe ludi v domacnosti, kam ma prist pes - ci ste mierni alebo ci budete prirodzena autorita, psik potrebuje vedenie, nesmie on byt vodcom svorky, akykolvek. Aby to nevyznelo ako poucovanie - my mame teriera a to su strasni tvrdohlavci, ten by nam vstkym strasne rad sefoval a ja som presne ta mierna povaha, co by mu vsetko najradsej dovolila 🙂 A viem, ako je to zle, ako tazko sa poslusnost v takejto dvojici vychovava 🙂

ariannazara
31. okt 2023

Mame doma sú to veľmi dobre psy, ucenlive, múdre. Nebresu aspoň nás málo kedy, a sú veľmi veľmi dobre a tolerantne k detom

colsami
31. okt 2023

Ano poznam, dopadlo to zle, pes je nevychovany, terorizuje rodinu, nedavaju mu to, co potrebuje. Skace im po hlave, nema vyzitie, demoluje co najde, ma hlupe zlozvyky (skakanie, vystekavanie) atd.

To sa da povedat o mnohych psoch ktorych ci clovek vzal bez pripravy a vedomosti a skusenosti, u borderiek je to zial trosku vysperkovane tym ze bola " v mode" a na cas a venovanie sa a aktivity je narocnejsia nez priemerne ine psy.

Takze su aj take aj take pripady. Kazdopadne, neprekaza ak je majitel "prvomajitel" psa ci borderkolie, prekaza ak neda psovi to, co potrebuje. A borderka urcite nie je "plysak", ani na okrasu 🙂))

rodinnefoto
31. okt 2023

Skús si prečítať tému na dogfore, prípadne sa spýtaj tam.
https://dogforum.sk/viewtopic.php?f=80&t=206

doris11
31. okt 2023

@petra0236 mame Border koliu a je to úžasný pes len treba sa mu dosť venovať .. rýchlo sa učí ale netreba poľaviť a vie byt aj potvora niekedy 😂 on dobre rozumie čo po ňom človek chce je velmi chápavý, ale nie vždy sa mu chce ..náš je cely den pustený na voľno, mame ovce, hydinu apod takze aktivít má dosť aj keď sa mu nemôžeme práve venovať 😀 je to taký maly diviak niekedy, keď nás dlhšie nevidí, ide sa zblázniť od radosti. Deti zbožňuje. Kazdopadne neviem si tohto psa aspoň teda toho nášho predstaviť v byte, on by sa zblaznil..

A ešte, predtým som nemala skúsenosť s takýmto psom, mala som len malú civavu 😀

tundra
31. okt 2023

Je jedno akeho psa si kupis,dolezite ci budes mat cas sa mu venovat.To nie stacionarny bicykel,potrebuje cas 24 hodin denne.Ak mas cas,chut a energiu,tak pod do toho.Kazdy pes si dovoli,len tolko,kolko mu dovoli majitel.Zacni sa najskor ucit o danom plemene od zrania,cez vycvik + zaklady veteriny.Na nete je dost videi o roznych formach vycviku.Ked ta to neprestane bavit,navstiv par x cvicak v tvojom okoli.Uvidis realitu ako sa spravaju psy.Nechaj si poradit od skusenejsich a potom si vyber svoju cestu vycviku.Niektory pes reaguje na aport,niektory na pamlsky.Velmi dolezity je vyber steniatka, od koho si ho kupis,nepodcen to.Podla rodicov,mozes vidiet,ake predpoklady,bude mat tvoj partak na najblizsich min.15.rokov.Ked toto vsetko zvladnes,mozes si kupit steniatko a nemusis sa pytat tu na MK,kolko x za den krmit psa.

anonymanonym
31. okt 2023

Ono je častý úkaz nepochopenie tohto plemena. Nie, že by to bol nejaky extra vynimočny pes (pre mna je 🥰 ale chapeme sa), len má svoje špecifiká, tak ako aj iné plemená... Ak čítam/počujem, ze nie a nie ho unavit,.. že cele dni len lieta a/alebo šteká a pod... že naháňa auta (bicykle, tiene,....)... že veď chodime na prechadzky a hadzat loptičky (😣) a jemu nestaci... tak je uplne jasne, že ten človek nepochopil plemeno a nevie k nemu pristupovat tak ako potrebuje.

stanka_k
31. okt 2023

@petra0236 treba ho psychicky, nie len fyzicky unaviť...učiť... Pozor na pasenie, pokiaľ nemá pásť ovce a pokiaľ áno, nech pasie iba tie. Stena odučiť pásť auta, bicykle, deti....
Ak má byť čisto ako miláčik k deťom je to 50/50 viem nájsť viac výhodnejších deti milujúcich povách... Primárne je to pracák. Naj je naučiť všetko na začiatku a potom je bezproblémový parťák ako neskôr odbúravať neduhy... Odporúčam FB skupinu. Fanklub plemene border kolie

stanka_k
31. okt 2023

pardon, niektoré slová mi mobil hodil do tvarov, ktoré nedávajú gramatiky zmysel a už som to nekontrolovala 👀🙂

karolinakr
31. okt 2023

@doris11 to je nadhera.Mate malu farmu a robite aj vyrobky na predaj?

karolinakr
31. okt 2023

Tu ma niekto border koliu v byte, stale su vonku, fu ta je ale krasna, na vystavy sa viac hodi ako ovce pásť

petra0236
autor
31. okt 2023

Myslíte že to tak je že ako si border koliu vychovaš tak takú ju budeš mať ? Pretože som čítala aj nejaké články tu na MK a písali to nejaký ľudia. Poznáte niekoho kto ma kludnu border koliu ?

owecka
31. okt 2023

@petra0236 ja ju mam v dome, je pravda, ze ona zahana vsetko a vsetkych. Skusenosti s vychovou psikov mam.nie je to moj prvy pes...ale teda ludia by si ju najradsej zobrali so sebou...treba sa jej venovat, je to vysoko spolocensky pes ( aspon ten moj), rozumie vsetkemu a vsetkym, s tymi detmi je to 50/50. A ano, najradsej je vonku v prirode a lieta😄 nemenila by som ju...je moj milacik...a este ma dve take negativa: velmi naviazana na pana, ked idem prec z domu vyckava a druhe negativum: zje vsetko a nema mieru...

doris11
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tundra
31. okt 2023

@petra0236 Nie len border koliu,ale kazdeho psa,ako vycvicis,taky bude.

stanka_k
31. okt 2023

@petra0236 tak ono záleží, či to bude exterierák alebo pracovná línia a od konkrétnej povahy rodičov. Ja mám kľudnú fenku, sklony k paseniu zvierat nemá (ale hľadala som steňa vyslovene na šport.. mama čisto pastier, otec šport ) aj keď sme boli skúsiť a teda také bezmyšlienkovité pasenie áut..... sme odbúrali asi v troch štyroch mesiacoch... Je tvárna a poddajná, čo sa povahy týka, no teda má výcvik. Ale ľudí a psov má rada iba tých, čo pozná. Zbytok sveta k životu nepotrebuje, ignoruje ich. Do roka som robila z domu, tak to bol pes, ktorému som sa asi najviac venovala. V meste vídavam všelijaké.... Na súťažiach sa stretávam s normálnymi psami, čo poslúchajú, fungujú..väčšina z nich žije v bytoch...ale sú to všetko psy, so ktorými sa trénuje, pracuje...
Určite by som si o plemene zistila viac..... ale isto nie na koníkovi (to je veľmi malý zdroj)😀😀

lenkakravcova
31. okt 2023

@petra0236 Máme dve.
Kludnejsi je pes a asi len preto, že sa rád prejeda.. 🤣
Fena je ako na spagatiku. Neustále musí niečo robiť.

karolinakr
31. okt 2023

@doris11 a kuriatka by som nedala nikomu.Ani jedno! 😄 su zlaté 🐥🐤 a ovečky mate na aky chov ?

karolinakr
31. okt 2023

@doris11 sledujem na Ig farma_pod_polanou..Tiez z mesta nejakí sa vybrali farmarčit, a už robia jogurty, syry do obchodov mäso, da sa tam kempovat, podkuvaju kone - tak na to by som si netrúfla, ale rada si pozeram fotky, aj ake ty máš - milé je to

doris11
31. okt 2023

@karolinakr kuriatok mame veeeľa, vacsinou keď niekto chce, tak mu ich vyliahnem 😀 nám by sa tu už nepomestili 😀 tie klasické biele ovce, tie mame prvý rok a tie sú na mäso, tie mame aj posledny krát už lebo je to síce kolobeh života ale ťažko to znášam 😂a niektoré sú len čisto ako maznacikovia, kosačky 😀to sú take mini ovečky, druh quessantky..

anonymanonym
31. okt 2023

@stanka_k Nechcem a nebudem vyťahovat veci zo sukromnych sprav, ale napisem jedno. Pani si už šteňa kúpila, je vo veku kedy malo byt ešte u mamy... Takze o nejakych líniach tu ani nemoze byť reč. A povedzme si otvorene, ak dojde k takejto neuvaženej kúpe a nasledne sa zbieraju info zrovna na MK, tak sa obavam, ze to aj bude pokracovat v podobnom duchu... Aj ked držim palce, aby bol začiatok sice.. nazvime to.. nezodpovednejší, no pokračovanie uvedomelejšie 😊, ale... 🤷‍♀️
PS: pozrela som si tvoj album, obdivujem to frisbee 👏 Je to sport, ktory sa mi paci najviac, ale ten robime len rekreacne, ja som na to akasi gramblavá, napriek tomu, že sa učím hody a trenujem aj bez psa, ale to jak pat a mat vyzera niekedy 😅 obdivujem ak to robí niekto na zavodnej úrovni 👌 radosť na to pozerať

stanka_k
31. okt 2023

@anonymanonym ďakujem 🙂 ja teda tiež na to vlohy nemám a nemám rada ani extrémne aktivity, kde sa dá zraniť 🤣🤣 tak ani neviem ako som sa k tomu a do toho dostala 😀 Ale páči sa mi to, hafča to miluje, trochu spestrenie v bežnom živote...a hlavne som sa musela naučiť ja, ako na to. To je 90%. S trénerom sú začiatky naj.
No ja už som tie komentáre nečítala, tak to je so šteňaťom na prd, keď je takto.... Tak hádam bude mať aspoň fajn život a všetko, čo treba.., keď už štart do života bol neuvážený... No to sú veľmi šikovné psy a pekne sa s tým dá pracovať..ak bude zdravotne a povahovo ok, škoda nerozvíjať jeho kvality...

karolinakr
31. okt 2023

@stanka_k krásne fotky, vyzera ako šteniatko na niektorych