Bontón - zoznámenie

13. júl 2023

Včera som bola v jednej reštaurácii a majiteľ mi podal ruku a predstavil sa Peter...podala som ruku a rozprávali sme sa ďalej.Kamaratka išla okolo hovorí mi,
ze preco som mu vykala, keď sa mi predstavil krstným menom nie priezviskom a pod...ja som povedala, že tykanie navrhuje žena a určite som mu nechcela tykať.Vekovo som o kúsok mladšia cca sme medzi 40-50 r.kto má pravdu?
Ak by som chcela navrhnúť tykanie bývam blízko a budem tam chodiť často ako postupovat?

patka06
13. júl 2023

V tomto prípade navrhuje tykanie žena, môžeš mu naďalej vykať a oslovovať ho krstným menom.
Tykanie môžeš navrhnúť pri najbližšom rozhovore, úplne normálne povieš napr. Som Zuzana, môžme si tykať.

pininka1
13. júl 2023

Súhlasím, určite to navrhuje žena, jedine ze by on mal 80 a ty 25 a vtedy môže on navrhnúť tykanie, inak určite žena.

muchotrafka298
13. júl 2023

Ja to robim tak, ze ked sa zoznamujem niekym seberovnym alebo mladsim na kamaratskej urovni (napr. nas zoznamuje spolocny kamarat alebo v nejakej partii a pod.) tak poviem svoje meno a opytam sa "Mozeme si tykat?" Vzdy bola odpoved kladna. Samozrejme to nerobim s vyrazne starsim clovekom, klientom alebo v pracovnej sfere. S vynimkou kolegov, my si podla pravidiel korporatu tykame.
V tomto pripade by som ho kludne oslovovala menom a vykala mu.Je to v poriadku aj podla bontonu. Podla dalsieho vzajomneho vztahu by som sa neskor rozhodla, ci mu tykanie navrhnem alebo nie.

autor
13. júl 2023

@muchotrafka298
@pininka1 tiež dom hovorila kamarátke, že žene sa vyka, ale ona je dosť koketna a tyka si s kazdym.Len ma zaujímalo čo dalej, lebo je veľká šanca, že sa budeme vidieť pravidelne máme pri sebe prevadzky a ako si potom potykat.Meno už vie, tak je zvláštne mu zase povedať na 5 stretnutí ja som xy tykajme si

patka06
13. júl 2023

Ak už meno vie, tak len povieš, že veď si tykajme. Nemusíš okolo toho robiť nejaké veľké scény.

limoncino
13. júl 2023

Tak ja napríklad aj keď sa zoznamujem s kamarátmi mojich detí predstavím krstným menom. Ale vykaju mi, nezniesla by som oslovenie teta alebo pani XY

dadis
13. júl 2023

Vykaj si s nim, dokedy ti to bude vyhovovat. Ked budes citit, ze je v pohode, tak mu navrhni tykanie. Nemusis si s nim potykat ani nikdy.

stanulienkat
13. júl 2023

Tykanie navrhuje: zena, starsi, nadriadeny.... podla dolezitosti. V tomto pripade zrejme zena.
A to, ze sa mi niekto predstavi krstnym menom, este neznamena, ze sa automaticky tyka.

h2
13. júl 2023

Ja neviem, kto a prečo vymyslel, že tykanie navrhuje žena. Mne to príde proti akejkoľvek logike. Lebo žena je považovaná za spoločensky významnejšiu osobu (ak teda berieme, že sú s mužom cca rovnakého veku aj postavenia). A teda by sa nemala dostávať do situácií, ktoré sú pre ňu nepríjemné. Ak niekomu niečo navrhujem, tak ho vlastne žiadam o súhlas. A teda muž takýto návrh nemôže odmietnuť, ak nechce byť za úplného burana. Ja si myslím, že žena by čo sa bontónu týka, nemala muža o nič žiadať a teda podľa mňa by mal tykanie navrhnúť muž, s tým, že žena sa rozhodne, či áno, alebo nie.

muchotrafka298
13. júl 2023

@h2 no niekto to asi vymyslel a je to tak zauzivane, ze tykanie navrhuje zena. Okrem toho je to aj slusne, samozrejme su vynimky, ale tak v tomto pripade co sa bavime je to OK, ak si s nim aj tykat nebude. Proste sa rozhodne po nejakom case, ze ci to ostane takto ako to je alebo proste to tykanie pride. Tykanie nie je automaticke. Aspon nie v nasej kulture.

h2
13. júl 2023

@muchotrafka298 Ja mužom zásadne tykanie nenavrhujem. Ženám, ktoré sú mladšie odo mňa, áno. Ale chlapom nie.

muchotrafka298
13. júl 2023

@h2 mozes sa riadit tym, co je pre teba dobre a spravne. Ak Ti to vyhovuje takto, tak to tak rob.

limoncino
13. júl 2023

A ja som zase taká že mne vykanie nejako nejde. Roky v korporate kde si každý s každým týka a keď sa s niekým rozprávam a mám mu vykať je mi to strašne divné 😄

anketkarka
13. júl 2023

Tykanie môže navrhnúť aj muž, ale vyslovene navrhnúť a žena má právo odmietnuť. Opačne to nefunguje. Muž musí tykanie prijať. V tomto prípade ak povedal len meno, tak by som povedala, že by bol rád za potykanie si, ale neodvážil sa navrhnúť. Tak to urobil takto. Ty ako žena si mohla využiť príležitosť a potykat si. Ak si to tak vtedy necítila, tak proste si ostala pri vykaní. Ak to budeš tak cítiť, tak proste chlapíkovi povieš, že by bolo fajn si už ďalej tykať a vybavené. Je to čisto na Tebe. Zdá sa, že on bontón pozná, len asi nechcel risknúť, že tykanie odmietnes. Ja si tiež dávam načas si potykat. Keď niekedy spoznas cloveka lepšie, nemáš proste chuť si s ním tykať. A keď sú sympatie aj časom, nič Ti nebráni si potykat. Ja som odmietla navrhnuté tykanie aj výrazne staršiemu, keď to proste tak necítim. Žena má to právo...nie som si istá či aj u nadriadeného, ale to by asi žiadna neriskla 🫣😁