Čo myslíte, čo sa sleduje vyhrážkami o bombach v školách?
Ja si myslím, že niekto sleduje fungovanie bezpečnostných zložiek štátu
myslím, že to robí niekto zo zahraničia organizovane a chce tým rozobrať fungovanie štátu. Teda cielené.
@gaborka28 keby to urobí tvoje dieťa lebo sa mu nechce do školy podľa IP adresy a podľa identifikácie zariadenie Vám do pár minút klopú policajti na dvere. Toto nerobia amatéri.
@marsmykkok presne tak. a všetky, čo volili túto vládu a pelleho (lebo však ani náboj na ukrajinu a náš vojak nepôjde do vojny), ešte aby do dvoch rokov neboli prekvapené. lebo táto republika sa rúti niekam veľmi hlboko a východne.
však to isté majú aj v Čechách...
za mňa to je zo zahraničia - len čo s tým sledujú neviem.
Nemyslím že to boli žiaci. Ale účel tiež netuším.
Účelov je viacero, od zistenia ako polícia rieši vyhrážky, šírenie strachu, ukážka čo "my" dokážeme obyčajným mailom, po znormalizovanie nahlasovania a keď sa niečo naozaj stane nebudeme to brať vážne.
Sú len dve naozaj pravdepodobné možnosti.
1. žiak/idiot čo si robil "srandu" - príde sa na neho vyšetrovaním
2. súčasť hybridnej vojny - šanca odhaliť páchateľa bude veľmi malá, lebo pôjde o niekoho, kto vie, ako ostať pred západnými krajinami neodhalený.
Nanešťastie sa bojím, že je to, tak ako minule, druhý prípad a popri podpaľačských útokoch je to ďalšia vec, na ktorú si v novom bipolárnom svete musíme zvykať a s ktorou nevieme ako bojovať - riešenie to nemá asi žiadne.
Osobne si myslím, že je za tým pravdepodobne zahraničná skupina snažiaca sa o rozvrat nášho už aj tak rozvráteného štátu, zistenia stavu záchranných zložiek a jednotlivých postupov. Dohady.
Ale len k tomu, že dieťa to nebude, tak máme na svete zopár hackerov, čo by ešte ani občiansky nemali (aj keď na SVK by sa nemali veľmi kde naučiť takéto veci).
Najznámejší a najmladší, keď začínal Kristoffer Von Hassel (5 rokov), Reuben Paul (9 rokov), aj dievča Betsy Davies (7 rokov). No a potom už tých násťročných je viac, s viacerými možnosťami, skúsenosťami a znalosťami. To len také mini edukatívne okienko, že aj dieťa vie byť "nebezpečné".
Ja si nemyslim, ze ide o rozvraty a ani deti. Proste sa nasiela nejaka nadmerne vtipna skupina, styl "princ z Afriky", len nasli si poplasnu spravu riadnu, co rozosiela emaily na skoly... databazy funguju, daju si rozoslat hromadny email a vybavene. A hlavne, ked to vobec nie je iba lokalne...
Neviem si predstavit preco by to deti posielali hromadne kade tade, ale teda.. mohli by, teoreticky... v dnesnej dobe kazde decko ovlada PC, niektori 12r su lepsi za pocitacmi ako ich rodicia:D
Tazko povedat, je to ale cele trapne. Mne aj reakcie na to pridu take... na jednej strane chapem, nemozu nic podcenit, ale na druhej su to smiesne vyhrazky a neviem ci niekedy v historii SR sa stalo, ze by akakolvek bomba niekde bola... a teraz ze podminovane.. tak to je uz aky for?
By ma zaujimalo, kolko tie kontroly skol budu stat...
Dnes ďalšie vyhrážky, v ČR hromadne (450 škôl). Česi idú iným systémom a nechcú veľmi rušiť vyučovanie. Otázka je, či sa im to nevypomstí. Inak otázka na vás, diskutujúci - keby škola vašich detí dostala mail s vyhrážkou, ale polícia povie, že riziko je minimálne a preto vyučovanie normálne pokračuje ďalej, čo by ste robili? Vzali by ste deti domov? Nechali ich v škole? Lebo na 99,9999% ide o falošnú hrozbu, na druhej strane máme v Európe podpaľačské útoky, bomby v poštových zásielkach, varovania tajných služieb, podozrivé aktivity na miestach ako zásobárne vody...
v CZ to prišlo aj dnes... polícia povedala, že relevancia útoku je pomerne nízka a intenzívne pátra po pisateľovi. Niektoré školy však odporúčali rodičom, aby deti nechali doma a pre tých, ktorí dorazili organizovali niektoré školy program vonku
@annm81 a to mame v SR..? nie.. absolutne by som nemala problem poslat dieta do skoly. Upne pochybujem, ze nejaka skola v hornej dolnej, BB, LC albeo neviem kde, by bola vobec zaujimava pre akukolvek zahranicnu skupinu investovat namahu, cas a peniaze do nejakej "instalacie" bomb a min... Viac by som sa bala ozbrojenych deti a pod. ako takehoto niecoho.
ja myslim, ze uplne z prehnanej opatrnosti, a aby nik nemusel znasat pripadne vycitky/zodpovednost, aj ked su si na 99,9999999% isti, odporucaju ostat doma. To ako vo vacsine veci, ak je co i len miliontina sance ze niekto nieco spochybni, radsje urobia "bezpecnejsie" nieco. By ma zaujimalo, ze keby napisali v nejakom spamovom emaily, ze pol roka budu podminovavat random skoly, ako sa im zapaci v krajine/kraji, ci by ostali pol roka deti na homeschoolling..
@simca06022011 V SR zatiaľ nie - teda nie priame fyzické útoky namierené na civilistov, ale v ČR už áno. Plus sú tu varovania tajných služieb o tom, že takéto útoky, kde sa neberie ohľad na cicilistov, hrozia v celej EÚ. No, nechcela by som byť v koží zodpovedných, ktorí o tomto rozhodujú a budú rozhodovať.
@annm81 a co take sa stalo v CR? Nemam asi prehlad :D
inak je nam to tak vzdialene - aspon z mojho pohladu, ze ani tak by ma to nevystrasilo. Nepatrim k "scitlivenej" casti spolocnosti asi :DDD absolutne, dokonca by som suhlaisla, s tym, ze tych co orbia cirkusy na uliciach napr. vo FR, by som okamzite dala vyhostit, ak by niekomu ublizili aj popravit.. bolo by mi to fuk. Odstrasujuci priklad musi byt. Rovnako takychto siritelov poplasnych sprav by som exemplarne dala potrestat. Nervovat desattisice, stotisice ludi...
@simca06022011 Naposledy tam chytili turistu , ktorý bol zverbovaný na Telegrame a mal za podpaľačský útok dostať finančnú odmenu - chytili ho priamo pri čine, takže škoda bola našťastie malá. Blbcov, čo šíria takéto poplachy by sme mali potrestať a dať im k náhrade spôsobené škody. To zaúčinkuje proti obžalovaným, čo v deň pojednávania nahlásia bombu na súde alebo deťom, čo sa chcú uliať z písomky, ale nijako to nepomôze, ak ide o súčasť hybridnej vojny a objednávatelia sú mimo jurisdikciu SR a EÚ.
@simca06022011 Inak, v Poľsku tiež mali viacero podobných útokov a jeden z nich skončil obrovským požiarom nákupného centra.
@annm81 žiak idiot to isto nebude... 🙄
Na jednej strednej skole v Ba boli viacere telefonáty, bolo za tým študenti. Jeden z nich praxoval u známeho a došlo si pre neho policajné komando rovno k nemu a dlho sa nevedeli k ním dopátrať (bolo to pred týmto letom)
To je ten zmier, kľud a pokoj, ktorý nám toľko sľubovala táto nekompetentná a totálne neschopná vláda len čo sa jej gašpar stane prezidentom.
@sevrin jasne, lebo za toto , a duplom aj v okolitych krajinach moze terajsia, alebo minula, alebo akakolvek vlada :D
Moje dieťa bolo už druhý deň doma.
2x po sebe bolo vychystané do školy a mohlo naspäť vyložiť desiatu, prezliecť sa a ostalo doma.
Porazí ma, ak zajtra ráno budem do tretice čítať edupage, že majú zas bombu a majú ostať doma.
ja si myslím, že to robí niekto, kto si celkom neuvedomuje dôsledky takéhoto nahlásenia. možno žiaci, ktorým to príde vtipné. ale v dnešnej dobe a situácii už ťažko povedať.