Bolesť po výbere krčných mandlí. Čo môžem jesť?

seraphinax
12. sep 2017

Dobrý deň. Verím, že táto téma tu už bola ale neviem ako mám postupovať ďalej tak tu píšem. Vo štvrtok 7. septembra mi vyberali krčné a nosné mandle. Stále to neskutočne bolí nemôžem prehltať ani vodu a o jedení ani nevravím. Kedy sa to zlepší? V nemocnici somnou totiž o tom veľa nediskutovali. Čo konkrétne by som mala jesť? Krčiarka mi odporučila aj tantum verde,ale je citronovy tak neviem či môžem. Dakujem

libawet
12. sep 2017

@seraphinax niekedy sa po vybratí krčných mandlí odporúčala zmrzlina, ako studené na zmiernenie bolesti. (a museli Ti vybrať? Bolo to nutné? Mandle totiž zabraňujú, aby sa baktéria, vírus nedostal ďalej, sú to vlastne také prvé záchytné body...)

seraphinax
autor
12. sep 2017

@libawet ano museli bola som vždy chorá mám chladovú alergiu ..Celý januar,február chorá...marec celkom kľud... máj apríl chorá... jun kľúd.. leto kľud.. a september,oktober,november,december celu zimu chorá a vždy v nemocnici..nebolo uniku..ako tak som to oddalovala..ale vždy ma to dobehlo a teraz to prišlo..vraj zmrzlinu iba jeden kopček na den..maximalne.. a to len vanilkovú...ale vraj musim vela vody pit..lenze ja sa snazim sa zapriet totalne ale nejde to.. úplna bolest pri kazdom jednom hlte ale takeho kalibru,ze konecna.. mam 21 ale taku bolest som este nezazila...

libawet
12. sep 2017

@seraphinax tak ešte niečo na kloktanie - napr. šalvia, odvar z nej, alebo z harmančeka, ten upokojuje, skús sa spýtať aj v lekárni, či by Ti niečo bylinné neporadili ( do chémie by som nešla ), prípadne zvonka studené obklady na hrdlo. Do nosa - tiež len niečo bylinkové, možno tiež odvar z harmančeka, naliať do tej malej fľašky z norm. nosných kvapiek, a striekať si to do nosa na zmiernenie bolesti. No verím, že je to veľká bolesť, drž sa.
( chladová alergia - veď to sa dá liečiť, nefungujú na to norm. lieky ako proti alergii? Museli riešiť vybratím mandlí ? No neviem...)

maculo
12. sep 2017

Ahoj, mne vybrali teraz 24.8.2017..Čiže dnes je to tak 18 dni po a je to už super.. Zle to bolo prvých 7 dní, potom som už dokonca aj prestal brať lieky na bolesť. Zmrzlinu som skúšal, ale popravde mi po nej začínali tie lôžka jemne krvácať a tiež aj kamoške na 10 deň sa pustila krv, keď mala nanuk.. Zmrzline by som sa radšej vyhýbal, skôr si dávať chladný obklad na krk a temeno, hlavne ak by to začínalo krvácať. Jesť a piť určite treba aj keď to bolí, inak to môže dosť opuchnúť a bude sa to pomalšie hojiť. Treba si dať pred jedlom lieky na bolesť, počkať kým trochu zaberú, zvyčajne aj do 20 min a potom jesť. Ja som používal napr. flector prášok - ten zaberá skvele akurát sa mi po 2 dňoch čo som ho mal 3x denne tiež začínala trochu púšťať krv, tak som to vymenil za novalgin .. Dobrý pred jedlom je napr. aj Algifen neo.. Čo sa týka jedla tak kašovitá a mäkká strava.. napr. vývary, pudingy, pribináčik, zemiaková kaša, pomleté mäsko... ide o to, aby strava neškriabala do jemnej chrasty, ktorá je v tom lôžku.. Kamarát mi napr. povedal, že na 10 deň vypil ananasový dzus a skoro zomrel od bolesti.. Ovocné šťavy, mentol, pikantné veci.. To síce chrastu nezoškrabe ale ak sa to tam dostane, tak to bude štípať, tak aj tomu sa treba vyhýbať..

dskjhfdlkdjhl
12. sep 2017

@seraphinax mne vyberali mandle pred 40-timi rokmi, takze k tej bolesti neporadim. Ale zaujal ma ten dovod vybratia mandli. Nemam ani krcne, ani nosne, ale alergiu na chlad mam a nielen na chlad a teda musim povedat, ze tie alergie sa po vybrati mandli naopak zhorsili. Mne mandle vyberali kvoli castym hnisavym anginam, v tomto smere sa to vyriesilo, ale alergie nie.

seraphinax
autor
12. sep 2017

Ja som mala aj caste anginy hnisave samozrejme, vzdy to skoro vyustilo az do bodu ked som musela utekat na pohotovost alebo dosla ku mne domov rýchla. Mandle som mala neskutocne velke a lepili sa na seba ta chladova alergia tomu este aj dopomahala, neraz som lezala aj na infekcnom .. @maculo ja prezivam teraz siesty den a boli to riadne ale dufam, ze sa to zahoji o tom flectore som pocula chcela som ho vyskusat vraj je vyborny,ale presne ako vravis vraj spusta krvacanie,co riskovat nechcem kedze ma operovali 80km od mojho bydliska,lebo to robia az tam najblizsie.. mamtu pred sebou kuraci vyvar tak sa pokusim ist nieco jest :D ale boli to hrozne...zaujima ma kedy uz budem moct plnohodnotne jest a pit.. 🙄

libawet
12. sep 2017

@seraphinax nechcem zbytočne rýpať, ale prečo si neriešila ( alebo Tvoji rodičia, predpokladám, že bývaš ešte s nimi, píšeš, že máš 21 )tie časté hnisavé angíny? Ich príčinu? Je to choroba aj zo stresu....no asi už zbytočná otázka, nemusíš na ňu odpovedať, ak nechceš.

seraphinax
autor
12. sep 2017

@libawet nerýpeš 🙂 je to forum .. doktorka vravela, ze je to kvoli mandliam ze uz neplnia svoju ulohu ze ich treba dat prec..

libawet
12. sep 2017

@seraphinax no veď toto, inak to totiž nevedia riešiť. Škoda, že si si dala....no čo už....

janinah
12. sep 2017

@libawet ak na mandliach sídli bacilm,ktorý je tam opakovane a následne postihne klby,osrdcovník či obličky,tak držať mandle v tele je hlúposť a riziko....

@seraphinax 10-14dní to bolieť bude,ber analgetiká ,manžel vedľa na gauči vraví,že Novalgin ,je orl lekár

srnanka
12. sep 2017

Neboj ono to bude kazdym dnom lepsie. Kloktaj odvar z harmanceka a salvie striedaj. Ozaj davaj pozor nic nerob ani sa nepredklanaj tych 7 dni aby to nezacalo krvacat. Nejedz mliecne to podporuje kvasenie a nieje to dobre na tie rany. Ale jedz kasovitu a tekutu stravu a zacni pomalicky aj nieco tuhsie aj ked to bude boliet ale musis ten povlak zoskrabat jedlom. Aby sa ti to rychlejsie hojilo. Ja mam 39 rokov brali mi mandle pred dvoma rokmi a dalo sa to ak mas dostatok informacii a od bolesti ten Novalgin. Po 7 dni uz nebudes musiet uz nic. Ak by zacalo aj krvacanie hned zachladzuj hrdlo. Drz sa . 😉

oli18
12. sep 2017

@libawet no ja by som chcela vedieť, ako sa dá riešiť príčina hnisavej angíny. A ako vyliečiť mandle súce na operáciu.

maculo
13. sep 2017

@seraphinax Najviac to bolí 6 - 7 deň.. Potom sa to už zlepšuje a bude sa ti jesť lepšie 🙂. Po 2 týždňoch už len také slabé dozvuky a po 3 týždňoch už nebudeš o tom vedieť 🙂

libawet
20. sep 2017

@oli18 príčiny angíny : oslabený imunitný systém ( ktorý sa dá už v dnešnej dobe veľmi dobre posilniť, ak sa chce - zdravou životosprávou, športom, predchádzaniu chorôb, užívaním prír. látok, viac zeleniny, ovocia.... ), zanesené hrubé črevo a preťažený lymfatický systém, taktiež stres. Ak sa stretne organizmus s vírusom, najčastejšie v podobe vír. infekcie alebo s baktériou Streptococcus, a nie je jeho obranyschopnosť dostatočná, veľmi ľahko týmto baktériám a vírusom podľahne. Potom je len otázkou času, kedy v tele vyvolajú nejaký zápal, napríklad angínu.
Z vyššie uvedeného je jasné, že nie je riešením ani chirurgické odstránenie mandlí, ktoré sú vlastne " kontrolkou" stavu našej sleziny. „Porucha“ tejto "kontrolky" nám hovorí, že niečo v našom tele nie je v poriadku a tým, že ju "odstrihneme", len zatvárame oči pred tým, čo by sme mali hlavne riešiť. Takže až angínu alebo iný zápal v tele vyliečite, cielene sa potom treba zamerať na posilnenie svoje imunity a podporu lymfatického systému, inak budú mať zápaly opakujúcu sa tendenciu (hlavne, keď sú k liečbe používané antibiotiká, ktoré imunitný štít tela ešte viac oslabia).

oli18
20. sep 2017

@libawet pekne si to napísala. Lenže podľa mňa jedine posilňovanie organizmu športom, to áno, ten nemôže obsahovať ečka, dusičnany, ani dusitany a nie je GMO. Lebo ovocie a zelenina zdravá už nie je. A keďže jeme to, čo jeme, máme zanesený celý organizmus a ten sa už nevládze brániť novým zmutovaným vírusom. A antibiotík máme v tele dosť, aj keď ich neužívame, prijímame ich z mäsa. Takže začarovaný kruh.

libawet
20. sep 2017

@oli18 treba si ale aj tak medzi tými "zlými "potravinami vyberať tie lepšie a menej škodlivejšie sledovaním, čo ktorá obsahuje a aký podiel. Nehovorím, že aj to neškodí, len možno menej. A niečo jesť musíme, že ? Inak si myslím aj to, že tie škodlivé potraviny k nám prichádzali postupne a naše telo si na ne tiež postupne zvykalo, rovnako ako na škodlivé prostredie, prispôsobili sme sa. Zober si, že aj pri Černobyle žijú ľudia a sú v poriadku. Zvykli si. Človek si zvykne na všetko, tí najsilnejší prežijú.