Bolesť kĺbov u psíka

lenkaxyz9
25. okt 2023

Ahojte, prosím o radu, už som zúfalá. Náš 6-ročný maltezak začal po prechádzke ťažko vstávať a mierne krívať na zadné labky, mysleli sme že je to presilené, vet nariadil kľudový režim. Keď to ani po 10 dňoch neprešlo (resp. Raz lepšie, raz horšie), išli sme na krv a bola mu zistená anaplazma. Dostal doxycyklin a protizápalové lieky, ale ani po 15 dňoch žiadne, resp. len minimálne zlepšenie. Budúci týždeň ideme na RTG, podozrenie na dyspláziu. Čo mám s ním dovtedy robiť, ako mu pomôcť? Inak je čulý, papať mu chutí, po záhrade behá, ale rýchlo sa unaví a potom kríva, v noci zle spí 😥 výsledky krvi mal dobré, alebo teda primerané anaplazme v rannom štádiu. Máte skúsenosť? Môže mu anaplazma spôsobovať tak dlho bolesť kĺbov? Ďakujem za každú radu.

ucholacik
25. okt 2023

@lenkaxyz9 naša Bordeauxská doga mala tiež problém s prednou labkou.Nasadili sme alavis a prešlo mu to.Vyskúšajte

betulinka1
25. okt 2023

@lenkaxyz9 Skus toto

letmebe8
25. okt 2023

@ucholacik alavis je topka

colsami
25. okt 2023

Ahoj, ano Anaplazma je tazka diagnoza a prognoza byva niekedy dobra, niekedy nejasna. Ak sa k tomu nahodou prida aj dysplazia, bude to zas vet riesit aj v zavislosti od rozsahu a kliniky psa.
Hlavne sa prosim neriad radami na fore, absolutne nieje pravda ze na TVOJ problem mu zaberu chondra, co Ti bude vacsina odporucat ... Pocuvaj svojho veterinara. Ak mu nedoverujes, navstiv vyssie pracovisko.
Dovtedy so psikom nic neexperimentuj, liecba na anaplazmu bola dobre nastavena, aj kludovy rezim je spravne odporucanie, veterinar Tvojho psa videl a pozna vsetky podrobnosti aj priebeh

lenkaxyz9
autor
25. okt 2023

@colsami ďakujem za odpoveď, je mi jasné, že pri takejto diagnóze mi je alavis a pod. nanič. Aj keď podľa mňa (aj podľa veta) sa anaplazma lieči dobre a problem s labkami bude niekde inde. Zo začiatku bol havko unavený, smutný, spal v izbe, teraz ožil, už by behal, keď som otvorila šuflík kde má vodítko tak skoro vyvalil dvere. Len potom sa preťaží a nôžky bolia. Objednala som mu artivit sirup, keďže obsahuje aj protizapalovu zložku, tak snáď mu trochu uľaví, veterinár kĺbovú výživu odporučil.

kubkovamama
25. okt 2023

@lenkaxyz9 naša má dysplaziu,treba ten RTG a aj sono,najprv nám odporučili operáciu a prognóza bola,že sa dožije max 2r.No má už 7,operácia sa nekonala.Zabral prísny kludovy režim,Alavis,Aptoflex,Imunoglukan,vitD.Ona je našťastie strašne lenivý pes,tak prelezi okrem venčenia celý deň,skákať sme zakázali a naučila sa.Iba sa presúva.Chodi na kontroly,zatiaľ sa to nehorší.Nam vet povedal,že najlepšie fakt zaberá kľud.A ideálne si nájsť kliniku s kompletným vybavením aby si nemusela týždeň čakať na RTG

colsami
25. okt 2023

@lenkaxyz9 Artivit je to iste ako "Alavis a pod" 🙂
Je to dobry pripravok, Chondra ako take nikdy nie su na skodu ale proste zbytocne nieco take riesit ak najprv nie je zvladnuta zakladna diagnostika psa. Ak idete robit RTG na bedrove klby VD projekciu, vypytajte si tiez LL projekciu chrbta, velakrat je to problem aj od chrbtice. Drzim palce.

lenkaxyz9
autor
14. nov 2023

@colsami ahoj, ešte poprosím o radu ak môžem 🙂 psík bol na odbery, krv ako šteniatko, z anaplazmy sa pekne dostal. Robili mu aj rtg, ale nie v sedácií. Neviem, nakoľko sú tieto snímky spoľahlivé, ale vraj tam nič strašné nevidieť - spondylozu nemá, vraj možno prechodový stavec, ale to sa im tiež nezdá na 100%, ale jeden kĺbik mu vraj neprilieha úplne do puzdra či ako to povedali (čiže dysplazia?). Ale aj to vraj nič strašné. Problem je, že psík sa začal zase zhoršovať, už po chvíľke chôdze kriva, v noci zle spí, nevie si nájsť miesto, stoná. 3 týždne berie artivit sirup a týždeň alavis celadrin, po prvom týždni veľké zlepšenie, viditeľne ho nič nebolelo, a teraz zase toto. Má na dysplaziu vplyv aj počasie? Zdá sa mi, že keď prší je to horšie. Napáda ťa, čo by sme mohli ešte vyskúšať, ako mu pomôcť? Ďakujem

colsami
14. nov 2023

Ahoj,

- bolo kontrolovane testami ze po anaplazme skoro ziadne stopy? Tam niekedy bezne treba aj 4tyzdnove preliecenie atb, nie vzdy su 2 tyzdne dost, zavisi od stavu.
- boli robene testy na boreliozu? Pes moze mat aj tu.
- co je to "mozno" prechodovy stavec? Tak ma alebo nie. Mohol sa spravit este snimok v bocnobocnej pozicii ak robili iba ventrodorzalny.
- robili cely priebeh chrbtice alebo iba zadne partie? U tychto psov byva tiez casto problem ze stavce v krcnej/hrudnikovej oblasti su natlacene na seba a zvyknu sposobovat problemy, ani nemusis mat spondylozu...
- ma pes kolena uplne v poriadku? U tychto psov caste problemy.
- riesite to u ortopeda alebo iba na zakladnom pracovisku ktore ma aj rengen?
- ano asi myslis ze klbik nebol pekne ulozeny v jamke tj ano moze byt dysplazia. Musel by sa pes sedovat aby sa spravil riadny snimok ale ak je klb nedobry, aj rtg bez sedacie ma urcitu vypovednu hodnotu.
- ano staci mala zmena v klbe prip mala artroticka zmena a niekdey robi
- ano vacsina ortopedickych zmien sa zhorsuje na jesen a zimu, ked pride chlad

Psa treba dodiagnostikovat.
Ak Ti reaguje aj na chondra tak by pravdepodobne reagoval aj na nsaid ked by trebalo preliecit, to samozrejme neznamena ze najprv netreba urcit kde je realne problem a aky, a na zaklade toho sa do buducnosti zariadit.

lenkaxyz9
autor
14. nov 2023

@colsami atb bral 22dní a potom sme robili len krv, vsetky hodnoty, ktoré mal pri diagnostikovaní anaplazmy zlé (pečeň, krvinky) sa mu pekne upravili. Či robili aj testy na boleriozu neviem, povedali, že urobili test na kliestove ochorenia a že vyšla pozitívna anaplazma. Ak by mal boleriozu, malo by to aj iné príznaky a stav by sa zhoršoval, či? Lebo inak nemá horúčku, nehnačkuje, nezvracia, jesť mu chutí, na podnety reaguje. Robili mu rtg na veterinárnej klinike, ale nie priamo ortopéd, sme dohodnutí že snímky pošlú ortopédovi na kliniku do ZA. Tým prechodovým si neboli istí. Robili mu celú chrbticu v bočnej pozícii, stavce ma vraj ok. Robili mu aj vyšetrenie prehmatom, celého ho naťahovali ako žabu už 2x a absolútne nereagoval bolestivo, vraj z tohto pohľadu je všetko v poriadku. Naozaj mal dni, kedy ho nič nebolelo, na ten artivit podľa mna na začiatku pekne reagoval, ale zase je horšie, ja už som z toho na nervy. Ani na kolenách nič nezistili.

lenkaxyz9
autor
14. nov 2023

@colsami ešte doplním, ako prvý príznak keď ešte nekríval bolo, že ťažšie vstával a pri behu/ rýchlej chôdzi sa odrážal obidvoma zadnými labkami, skôr tak poskakoval ako kríval - čo vlastne aj teraz keď má lepší deň. NSAID mu nasadili keď mu diagnostikovali anaplazmu, najskôr 7dni Cimalgex a potom 6dni Carprofen, zlepšenie bolo len minimálne, resp. V noci pekne spal a nestonal, ale labku odľahčoval stále.