Bojím sa chodiť po tme von

29. jan 2023

Som z východu, odkedy zabili ženu v Michalovciach, mám panický strach chodiť von. Mám malé deti. Vždy sme chodili von doobeda a potom aj poobede. Teraz mám blok, úplne stiahnutý žalúdok, koľkokrát mi treba ísť aj do obchodu, tá predstava, že je všade tma, verejné osvetlenie slabé ako svätojánskej mušky, nikde nikoho.
Vždy som bola tá, ktorá išla aj cez les večer, chodila som v noci sama vlakom, no odkedy sa stali tie posledné tragédie, neviem sa prekonať.
Aj dnes som obliekla deti, a len vyšla pred bytovku a po 10minutach sme išli dnu.
Nemám muža, musím chodiť s deťmi sama všade

lily14
29. jan 2023

Mediaa vyvolávajú strach....kúp si slzak

paulinam99
29. jan 2023

Máš len 3 možnosti:
1.) zrovnať si to v hlave
napr. tým, že páchateľ je už vo väzbe, t.j. od neho Ti už nič nehrozí, resp. že štatisticky dochádza k takým skutkom len veľmi veľmi zriedkavo, t.j. ani pravdepodobnosť obdobného skutku nie je ohrozujúca
a/alebo
2.) požiadať niekoho (susedku/suseda a pod.) , aby nejaký čas chodili s Tebou von a Tvoj strach prirodzene pominul
a/alebo
3.) zazmluvniť si nejakú SBS, ktorá Ti bude vykonávať osobnú ochranku alebo si kúpiť zbraň/slzák alebo iným spôsobom posilniť svoju bezpečnosť

nikpa
29. jan 2023

Ja nemám síce panicky strach chodiť von v tme ale strach mám alebo rešpekt to nazvem. Dnes je taká doba, že ťa niekto klepne po hlave za 5€ aj za bieleho dňa, nie ešte v tme. Ja chodím tiež poobede von s deťmi ale okolo 15h a v zime nám stačí taká hodinka, to je ešte stále svetlo. Nákupy sa tiež snažím spraviť za svetla doobeda alebo potom jedine autom, po tme nejdem. Ale ja som takáto ,,chytena,, bola vždy 😄

h2
29. jan 2023

Veď nechodievaj von po tme. Nejako som to nepochopila s tými 10 minútami pred bytovkou. To ste išli po tme? Alebo aj po svetle sa už bojíš?

ninka297
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
estrella5
29. jan 2023

Hm.. stať sa môže čokoľvek aj po svetle...

majlo1234
29. jan 2023

Ak ta to obmedzuje, treba to riesit s odbornikom. Kazdy mame neopodstatnene strachy

gabika128
29. jan 2023

Kúp si kaser, nos ho v kabelke a keď ideš po ulici po tme, maj ho v ruke, alebo vo vrecku.

gabika128
29. jan 2023

Ešte ma napadlo, ja keď mám nepríjemný pocit z nejakého chlapa vonku tak vytiahnem mobil a tvárim sa že telefonujem. Hovorím veci ako: Ahoj, tak kde si? Aha. Ideš mi naproti? Ja som už tu na takej a onakej ulici......

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
katyav
29. jan 2023

@gabika128 Presne toto robím aj ja. Mám mobil na uchu. Niekde som pred časom čítala, že to z psychologického hľadiska nejakým spôsobom odradí možného "útočníka". Ale mám vo vrecku aj kaser.

liusa82
29. jan 2023

no ked si predstavím že aj ja som takto riskovala ani som si to neuvedomila ked som išla od kamošky v noci a zastavila som sa cestou v bankomate až mi je nevolno.Ani mi to len nenapadlo že by ma tam mohol niekto ovaliť.Ale inak jedno nepochopím prečo tá ženska nepustila peniaze ale ich silou mocou držala.Ja by som pustila všetko čo mám v rukách keby vidím že ide na mňa nožom niekto

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
liusa82
29. jan 2023

@zoro9836 ale nepozeral si tie videá? on ju napadol a bodol prvý krát na tom parkovisku už vtedy mala pustiť peniaze .Až potom ju dobehol pri tej lekárni a dobodal úplne

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
amiaja
30. jan 2023

Ja som si kupila kaser a ked idem sama po tme a vidim nejake individum tak mam ruku vo vacku a v nej kaser. Tiez sa bojim odkedy sa to stalo ale zas nebudem sediet doma.
A nesleduj tolko negativne spravy.

ibrunova
30. jan 2023

Keď je tma a 5 hodín večer, určite nie sú ľudoprázdne ulice. Veď ľudia idú z práce , aj autá. Tá vražda bola jednorazová záležitosť, teraz kvôli tomu nechodiť von je blbosť.

autor
30. jan 2023

@h2 tak deti spia poobede do 15tej, a ešte sa žiada ísť von poobede, kým sa najedia, oblečiem ich, už je aj tma vonku. Vyšli sme von, no ten strach ísť ďalej od bytovky..tak sme išli dnu.
Chodíme von doobeda aj poobede, no odkedy sa toto stalo, neviem sa premôcť.

autor
30. jan 2023

@zoro9836 auto nemám a ja necestujem, som na rodičovskej dovolenke, lenže s deťmi von potrebujem ísť. A včera napríklad som zabudla ráno kúpiť plienky a spomenula som si keď deti vstali. Tak staršia s nimi zostala doma, ja rýchlo išla do obchodu, len 5 minút cesty mám, ale ten pocit, po tme, že má niekde niekto ovalí. Či by ma vôbec niekto našiel a pomohol. Keby aspoň osvetlenie bolo normálne

maxiva
30. jan 2023

Tak, ale chodiť cez les večer mi príde fakt nezodpovedné. Staci, že zle padnes, odpadnes a do rána umrznes.. A to nehovorím o tom, že nočná zver.... Ak sa bojíš chodiť po tme večer, tak proste chod doobeda dlhšie von. Nič sa nestane ak poobede nepôjdete. Strach je normálny. Potom videu sa ani nedivím. Máš dve deti.. Dní sa budú predlžovať, je to len obdobie, dovtedy to deti prežijú.

autor
30. jan 2023

@maxiva písala som obrazne, že som sa nebála ničoho. Cestovala som vlakom niekedy aj v noci, na stanici v noci, kde aj opilci a bezdomovci boli, teraz mám strach aj po sídlisku kde to poznám.

diamondsspaces
30. jan 2023

Nebezpečenstvo na nás číha všade. Najviac sme si nebezpeční my ľudia. Co sa ma stať, sa stane . Deti treba k tomu viesť, samozrejme ich neizolovať a nedeptať ale skôr učiť ako sa zachovať pri takýchto situáciách. Vám by pomohla seba obrana , naučíte sa tam ako sa obrániť a hlavne si potrénujete svoju psychiku vystavenú strachu a nečakaným udalostiam. Čím viac sa budete vystavovať strachu , tým menej na vás bude vplývať. Ak nepomôže smer psychiater , lebo z veľkého strachu sa môže poškodiť mozog a ostať na liekoch a zavretá medzi 4 stenami nechcete .

jana_eyre_2
30. jan 2023

Nebezpecenstvo tu bolo vždy to je pravda.. ale keď človek má pripomienky nejakých strašných udalosti každý deň v novinách (na nete), nečudujem sa že má strach.. ešte chvíľu a bude sa predlžovať deň, príde jar, bude sa ľahšie dýchať.. ja mám každý rok toto obdobie zlú náladu, viac sa bojím, viac mám obavy a zlú náladu.. ale akonáhle príde ozajstná jar, lepšie počasie tak je aj mne lepšie.. píšem to každý rok vpodobnych témach, a tak nevynecham ani tento - výdrž kým bude krajšie a aj tebe bude.. 🙂 to čo sa postávalo v poslednom čase je strašné a človek prirodzene sa chce viac chrániť a má obavy.. netreba sa za obavy hanbiť, ostražitý byť treba ale treba sa skúsiť aj sústrediť na niečo veselšie a milé.. buďte vonku viac doobeda a poobede si nájdite iný program.. keď bude krajšie aj tak budeme celé dni vonku..

gabika128
30. jan 2023

@katyav vždy mi to zabralo veru. Mňa si takto jeden chlap počkal na lesnej ceste, išla som s dvoma malými deťmi, za bieleho slnečného dňa. Vracali sme sa k autu a museli sme prejsť jeden úsek kde to bolo dole popri rieke, na husto stromy, nikdy tade nechodil a on si nás tam počkal. Už dopredu som ho sledovala keď sa za nami pustil tade, potom nás predbehol a počkal si nás v tom najväčšom tieni. Aj som si ho preventívne odfotila keď išiel okolo lebo sa mi nezdal, vravela som si, že mu buď treba srať alebo je to uchyl a počká si nás niekde. Keď som videla kde stojí z diaľky, hneď mobil do ruky, 158 na rýchlu voľbu a tvárila som sa že mi muž zavolal, že nám ide na bicykli oproti....

bloger
30. jan 2023

To je jasné úplne ťa chápem. Po takom niečom sa každý bojí. Vždy maj pri sebe niečo na obranu. Ono časom to tak už nebudeš vnímať.

tenerifka
30. jan 2023

to je tak priserne nefer, ze sa zeny kvoli uchylnym chlapom, co sa chovaju ako zvery, boja chodit vecer von. Kto by mal byt vecer zavrety su ti uchylovia a asociali.
Este som nepocula, ze by nejaka zena napadla potme inu zenu, alebo chlapa. Vzdy je to naopak, vysoky testosteron+sprosta gebula=neodvratne nestastie, patri to do ZOO

gabika0825
30. jan 2023

Tak toto je na psychológa už. A hlavne ti poradím aby si vypla TV a necitala tieto veci, to tvojej psychike nepomôže. Radšej si kup nejakú motivačnú knizku, pozri si nejakú komédiu na netflixe a nevyhľadávaj zle správy. Netvrdím že byt informovaný je zle, ale ak to má mat na človeka takýto vplyv a máš krehšiu psychiku, tak nie je dobre to pozerať a citát. Ja som tiež človek co nemá problém s takými informáciami ale napríklad o korone som si tiež necitala lebo má to deprimovalo. Psychike to pomohlo veľmi. Čiže vyhľadať odborníka, ten bude vedieť co.

makakova
30. jan 2023

Ja som tiež pred pár rokmi keď som ešte deti nemala chodila v noci po tme dlhé trasy( z mesta domov do dediny 6km pešo sama ) popri Váhu, opustené cesticky, kríky okolo .. keby sa mi čosi stane tak ma ťažko niekto nájde... Sem.tam som sa bala ale nic hrozné.. chvalabohu NIKDY sa mi nic nestálo,zato ďakujem Bohu doteraz,aka som len bola hlúpa.....

Odkedy mam deti, mám rešpekt veľký.. v našom meste je vela sociek a fetakov. Stalo sa mi, že som počas dna sla len smeti vysypať na začiatku prechádzku s deťmi a pri sudaku indián do seba tahal toulen na handričke a vyzeral by dosť nervózny... Velni som sa zlakla a pratala s deťmi odtiaľ xo najrýchlejšie preč.. Srdce mi busilo ešte ďalších 10minut potom.. bojim sa týchto situácii a ked človek sleduje správy a co sa deje na svk, psychicky ho to viac zožiera,ja som mala po Michalovciach tiež dlho zly pocit. Pritom správy nedivam ani nič nečítam.. mne to podsúva muž. Potom som v strese a chápem aj tvoj strach.. vypni internet a odsttihni sa od toho ..

Prode jar leto ,bude lepšie 🙂

autor
30. jan 2023

@makakova no ja okolo toho miesta v Michalovciach chodím často. Dokonca aj do toho bankomatu. Aj garáž tam máme.