Blikajúce svetlá (svadba, disco, koncert...) a neurologické záchvaty - ako to riešiť?

18. dec 2019

Ahojte, chcela by som sa poradit. Nerobia mi dobre ostre rychloblikajuce svetla a svetelne show ako byvaju na koncertoch, na diskotekach, na svadbach, tie stroboskopy a podobne. Moze to u mna spustit neurologicky zachavt, ktory mava niekedy tazky priebeh a je to velmi neprijemne.
Vacsinou sa tomu viem vyhybat, ale ked sme pozvani na svadbu, ples a podobne akcie, tak to nejde. Ako by ste sa zachovali? Vacsinou to zvladam kym je v sale este svetlo, ale uz cca od tej 22hej to vacsinou ide do disco stylu, zhasnu svetla a vsetko svieti a blika, tak je to utrpenie. A co potom? Odist z akcie? Sama a nechat tam partnera, pripadne kamaratov a zvysok rodiny? Alebo "donutit" odist aj partnera? Presediet zvysok svadby na chodbe pred salou? Co by ste robili, pripadne ak mate podobny problem - ako ho riesite?

amelie2017
18. dec 2019

Urcite by som odisla. A teda partnera by som nemusela nutit, manzel by siel automaticky so mnou. Inak ja mavam zavraty a teraz som bola na koncerte a teda riadne sa mi zo svetiel roztocila hlava.

cairka
18. dec 2019

Dcéra je epileptička a veru nepomôže iné, ako odísť. Ešte sa dá, keď vieš, že je to krátkodobé, alebo nečakané zavrieť oči a nechať sa previezť do "bezpečného prostredia", ale určite neodporúčam sa tomu vedome vystavovať. Na svadbe, ak to sú mne tak blízki ľudia, že ma pozvú, iste pochopia, aby nedávali svetelné efekty, resp sa dohodnúť, na 20 minút idem do preč a vyblbnite sa zatiaľ.

autor
18. dec 2019

No prave to je v tom, ze mame vela priatelov, znamych a casto sme pozyvani na podobne oslavy a svadby. Doteraz sme to vzdy kombinovali tak, ze som vysla pred salu, velakrat tam mali tiez posedenie, pred salou stali fajciari, ludia sa boli vyvetrat, poprechadzat, cize som nebola uplne mimo diania a odisli sme domov podstatne skor ako by sme isli inokedy. Mrzi ma to aj kvoli partnerovi, ak ide o svadby jeho kamaratov z detstva a podobne, tak je mi blbe, ze odchadzame skoro. U nejakej vzdialenejsej rodiny alebo znamych to ani jemu nie je luto, ze neostaneme dlhsie. A nemozem si dovolit ziadat aby vypli stroboskopy, ked 100 ludi na svadbe sa bavi a chce to a ja jedna mam problem. Nemozem za to sice, ale prisposobili by sa tomu len surodenci, kamrati urcite nedaju vypnut blikanie kvoli mne jednej.
No a mne je blbe odist sama a nechat partnera tam aby si to uzil, kedze su to jemu blizki ludia a ja len "kazim" zabavu a zas aj jemu je to blbe ze na jednej strane chce byt tam az do konca a vychutnat si tu zabavu a na druhej strane je mu blbe a luto to, ze ja by som odisla sama. Ale ine riesenie asi nie je, len tak ako sme to robili doteraz.

bagre
18. dec 2019

No prvoradé je tvoje zdravie... a záleží na tom kde svadba je a aké je zloženie svadobčanov. Pokiaľ si niekto pozýva komplet rodinu, vrátane už starších ľudí tak si neviem predstaviť sedieť 5 hodín vkuse v blikačkách v tom veku. S najbližsou rodinou sa dá dohodnúť a zvyšok - neviem ako to napísať jednou vetou - malo by byť prirodzené že tak ako s priateľom spolu prídete, tak aj odídete spolu. Keďže máš zdrav.dôvod ( nie je to rozmar čo ťa hockedy pochytí), tak láska k tebe by mala byť väčšia ako chuť užiť si zábavu. A myslím že aj naj priatelia toto pochopia a pustia svetlá napr.na polhodinu ak tam priateľa chcú mať a potom zase... A bežných priateľov hádam nemáte 500... pýtaj sa sama seba čo by si robila a ako by si to vnímala ak by bola situácia opačná-ty ok a priateľ zdr.problém.

bagre
18. dec 2019

Neviem koľko máte rokov, ale život je niekedy komplikovaný a často sa treba rozhodovať... a byť vďačny za to čo mám, nie lamentovať nad tým čo som musel oželieť. A zaujímalo by ma s koľkými z tých priateľov si budete mať čo povedať aj po 15 rokoch napr. 😉 nemyslím to zle, len život a jeho vnímanie je dosť rozdiel keď má človek 20 rokov a keď má 40...

autor
18. dec 2019

Ja nie som az taky typ, ze diskoteky, party, zabavy. Spolocenska som, ale na svadbe (ak neblikaju svetla) mi staci byt do redoveho, potom este zopar tanecnych koleciek a okolo 1-2hej ist domov. Partner je velmi spolocensky, kvoli praci a vlastnym rodinam sa uz s priatelmi nestretavaju tak casto ako kedysi, takze taketo udalosti su pre nich skvela prilezitost byt spolu, uzit si to a najradsej by vsetci ostali az uplne do konca. Tiez niekedy citi taku povinnost "postarat sa" o zenicha az do konca, najma ked je to jeden z naj priatelov, ked je hlavny druzba a tak. Aj ho ustriehnut v piti, aj pripadne pomoct na zaver ak nieco bude treba. Nevieme co bude o 15 rokov, ale tak zatial im tie priatelstva vydrzali od detsva, od zakladnej ci strednej skoly. Mne praveze nie, o to viac som rada, ze on ma taketo skvele vztahy a aj ja som do ich partie super zapadla. Preto aj ta dilema, na oboch stranach, ci odist spolu ako par, alebo sa rozdelit a on nech si to uzije do konca, kedze mu to zdravie dovoluje.

veronikaszabova
18. dec 2019

Tak ja by som asi sla domov a muza tam nechala. Nech si uzije. Citila by som sa, ani nie ze blbo, ale mala by som pocit, ze ho o nieco ukracujem.

autor
18. dec 2019

@veronikaszabova Ano asi tak sa citim, dobre si to vyjadrila.

bagre
18. dec 2019

Tak potom nerieš, ak ide o super kamoša tak nech on ostane dlhšie, ty choď domov a hotovo. Ale svadba naj kamoša je svadba a zvyšné akcie niečo iné. Spomínala si rôzne akcie na začiatku...a tam nie je o čom.

autor
18. dec 2019

@bagre Ano, ine akcie nie su taky problem, prave tie svadby tych naj kamosov ma najviac takpovediac trapia. Pripadne plesy a tak ked je to tak ze tsretnutie po dlhej dobe a konecne je cela partia zas pohromade tak chapem ze ho mrzi odist skor ked je prilezitost ze su zas vsetci spolu.

retatka
18. dec 2019

Určite nechať a ty odíď.Nech si to aspoň on užije.

viera321
10. apr 2022

tento príspevok je už síce starší, ale predsa len mi nedá nezareagovať.
Myslím, že by si mnohí, ktorí uprednostňujú tento typ "zábavy" mali uvedomiť, že je to veľmi nebezpečné pre ľudský organizmus. Počula som o tom už veľmi dávno, keď začínali pokemoni. Tu je vysvetlenie bližšie, v článku sa píše nielen o svetielkach vianočných stromčekov.
https://vat.pravda.sk/clovek/clanok/611426-mozu... (podobných príspevkov sa dá nájsť viacej, stačí hodiť do google)
Myslím, že na svadbách či oslavách by preto mali byť usporiadatelia tolerantní voči zúčastneným a túto formu "obohatenia" by mali jednoducho oželieť. Každý môže mať iné vnímanie a môže sa prejaviť aj neskôr. Ja by som to teda tiež nezniesla.