Ahojte, dnes som bola na nákupe v Lidli. Kupovala som Bio cherry paradajky a nie preto, že sú bio ale preto, že tieto Bio z lidlu su veľmi chutné (vyskúšajte), chutnejšie než tie ostatné 😃 zastavila sa pri mne jedna pani a hovori mi že načo kupujem tie drahé bio že oni to len prelepujú, vraj ona tam pracovala a vie o čom hovori 😅 na to sa otočila a už jej nebolo 😃😃 teraz mi to vŕta v hlave, áno popri starostlivosti o malé dieta, ktoré je extremne nervné lebo sa jej tlačia zuby von a domácnosti ktorá je len na mne mam čas na takéto sprostosti 🤣
Zaujímal by ma váš názor na tie bio potraviny…myslíte, že si môžu supermarkety dovoliť prelepovať to nápisom Bio aj keď to reálne Bio nie je ?
Dúfam ze tu bude veľa komentárov, o 3 rano zvyknem kojiť, rada si to tu prečítam 😄❤️
O bio zelenine a ovoci neviem. Ale ako vysokoskolacka som nejaky cas brigadovala v colnom sklade. Nasa praca bola lepit na kozmeticke vyrobky s vyprsanou zarukou nalepky s novym datumom spotreby. Takze mozne je vsetko, hoci toto bolo uz davno.
akurat som sa pytala segry odkial ma paradajky lebo prekvapivo mali aj chuť 😂 a ona ze z lidla, takze bio/nebio su dobre! ale k teme - nie nemozu nic prelepovat, je to prisne kontrolovane. Tu nalepku “bio” nemoze mat len tak hocičo
napr ak je mlieko bio- tak sa kravy musia past xy hodin viac na trave, maju prisnu kontrolu co sa tyka antibiotik atď,
😂 tak toto ma ozaj pobavilo. Ze supermarket si lepi nalepky na zelinu, aby bola bio a drahsia...
A kto by to akoze robil??? Lebo bezny zamestnanec ma tolko roboty, ze nevie ktore prv, a nie lepit somariny kade tade.
Tetka to bud nema v hlave v poriadku, alebo sa doma riadne nudi a chcela byt iba zaujimava a uzit si 5sekund slavy.
Jednym uchom dnu, a druhym von.
Nemyslím, že by také niečo v supermarketoch robili, ale mam známeho, ktorý chodieva sezonne pracovať do Talianska a Španielska a vravel, že bio majú povolené do 20 postrekov, nebio viac. Osobne si myslím, aj bio je bordel, ale nie až taký veľký. Aj tak to vydrží prevoz, balenie, atď., dlho sa s tým manipuluje, kým sa to dostane do predajne a stále to vyzerá ako práve odtrhnuté. Neviem, nedá sa to porovnať s tym, čo si vypestujem doma 🤷♀️
Európska unia má veľmi prísne pravidlá co sa týka potravín. Nič takéto si žiaden potravinový reťazec nedovolí.
@tenerifka tak mne práve prišlo ze bio citrusy majú tendenciu plesniviet a odvodila som si ze kvôli tomu, kedze citrusy majú naozaj na sebe najviac postrekov. Ty máš na tenerife uplne inú klímu a plesne sa tam správajú inak, je tam strašne sucho a teplo, tam ťažko niečo splesnivie. V chladných vlhkých skladoch to môže byť inak...
Mne bratranec robil v sklade ovocia a zeleniny a povedal, že záleží koľko čoho si supermarkety objednajú podľa toho lepia, príde kamión banány, uhorky paradajky rovnaké a jedny dostali nálepku bio. Oni v sklade označujú. Ale na vlastné oči som to nevidela a neviem do akej miery sa mu dá veriť. Ja kupujem aj bio aj nebolo podľa toho čo mi treba. Niekedy aj označená bio uhorka je chuťovo horšia ako nebio. Za mňa ťažká dilema. Jedine, že pôjdem robiť do skladu a budem vedieť ako to naozaj chodí. Alebo tu nejaká žienka čo robí v sklade napíšesvoju skúsenosť.
@endzi83 ak o takom sklade viete, treba nahlasit na inspekciu. Moj otec roky robil inspektora a ked by k takemuto niecomu doslo, tak maju hned nemale pokuty. Potraviny sa namatkovo beru aj na rozbor. Co sa tyka priamo sadov a poli, tam sa na rozbor berie aj zem, aby dostali certifikat.
Nehovorim, ze nemal prihody kedy sa snazili podvadzat, to ano. Ale to nielen na bio/nebio. Aj na datumoch spotreby, hygiene, zlozeni atd.
Nie nemôžu. Kupujem veci bio aj nebio a vždy je rozdiel. Biocitrony splesniveju, nebio citróny sa väčšinou vysusia. Bio rímsky šalát je Suchy za 3 dni, nebio mam aj dlhšie než týždeň a nič. Bio banány scerneju raz tak rýchlo než nebio banány a bio orechy sú takmer vždy horké a preto ich už ani nekupujem (a pri testoch majú bioorechy dosť vysoké podiely plesni)
Mohla by som pokračovať... Napríklad tým ze dcéra sa vždy z obyčajných jahôd a kiwi vyhádže, bio jej nič nerobia..
Bio označenie je dosť prísne kontrolované a neznamená to ze nemá žiadne chemikálie, má ich menej a tie, ktoré sú schválené v bio hospodárstve. To ze bio neexistuje počúvam dosť často, podľa mňa sa tak len chudáci co na to nemajú (sorry) utesuju ze aj tak je to jedno...
Kamoš pracoval v Taliansku kde sa pestovali obyčajne aj bio jablká.... Povedal ze rozdiel tam bol pokiaľ nefukal vietor a nenafukalo Postreky z nebio na bio.. Ale aj to je podľa mňa potom obrovský rozdiel v množstve toho postreku