Bežec - začiatočník

27. jún 2024

Ahojte. Začala som behávať parx do týždňa a rada by som sa po čase prihlásila na nejaký pretek.

Včera som dobehla 1,46km (viem, ze je to možno malo) 😀

Rada by som zacala nejakým ľahším pretekom (cca 3km), chodia na také preteky aj dospelaci? Nechcem sa citit blbo 😀 alebo mam zamakať a prihlásiť sa až na tie co sú 5km+ ?

madeincssr
27. jún 2024

No bezec mozes byt sprinter (kratko a bleskurychlo), alebo vytrvalostny (dlhooo a normalne rychlo). Najprv skus ist behat tam, kde behaju ine dievky a skus sa niektorej zdatnej/rychlej drzat (bezat v nejakej vzdialenosti za nou, ci s nou dokazes drzat tempo a vydrz).

e1i
27. jún 2024

Ja som zacala podla garmin coach. 4x do tyzdna mi to dalo rozvrh bud kolko casovo alebo aku vzdialenost mam ubehnut a potom som isla 5km pretek,nie na vitazstvo ale pre potesenie. Bola som aj na 4,2km minimaraton aj 2,5km samsung beh aj 6km nocny hlohovcom.

autor
27. jún 2024

@e1i na tie 2,5km chodia aj dospelaci? Aby som sa necítila trapne medzi mladými 😀

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
e1i
27. jún 2024

Ano,mam 39

tripleheart
27. jún 2024

tiez som začinala takto....1 km...5..8 bolo dlho moje maximum a to len obcas...a teraz sutaze po celom slovensku, spartan race a dokonca minuly rok polmaraton 21 km v Kočiciach začiatky boli tazke ale ten pocit ked dobehnes do ciela dostanes medailu niečo neskutocneeee odporucam trailove behy milujem v lese....cestne rovinky ma moc nebavia

autor
27. jún 2024

@tripleheart
@e1i v roku 2025 ma byt nejaký 5,1km tak premýšľam ze ci by som sa hecla a dala to 😀 koľkox do týždňa ste v začiatkoch chodili behavat?

e1i
27. jún 2024

4x. Mam garmin hodinky a tam je garmin coach bezplatny program. Nastavila som si ze chcem na cas. 37:30/5km. A zostavilo mi to program behania. A hned prvy pretek som mala 37:34/5km vysledok

ibrunova
27. jún 2024

Darmo si budeš plánovať beh, kde by si zabehla 2km. ak taký neexistuje. Pozri si termínovku na www.beh.sk a preklikaj si, aké sú kategórie a koľko sa beží.

autor
27. jún 2024

@e1i akurát si idem kupovať hodinky garmin, čiže ma to potešilo 😀 na pretekoch je určený čas doktoreho musím dobehnúť do cieľa?

autor
27. jún 2024

@ibrunova pozerala som, že teraz v septembri ma byt beh za Tatry - 3,65km.

ibrunova
27. jún 2024

tak skúsiť môžeš. Ale zatiaľ max, čo odbehneš, je 1,5 km?
Chcelo by to trošku plán, nie len tak, že rozbehnem sa a bežím.

autor
27. jún 2024

@ibrunova nikam sa nebudem zatiaľ hlásiť, no do septembra mam ešte 2 mesiace. Uvidím ako mi to pôjde a podla toho sa zariadim.

tripleheart
27. jún 2024

2-3x kolena ma boleli , pichalo ma v boku potom som si kupila hodinky zacala sledovat tepy, spravna technika a pomalicky to islo

tripleheart
27. jún 2024

garmin hodinky odporucam mam aj ja aj priatel 🙂

autor
27. jún 2024

A nejaké tenisky na beh mi viete odporučiť? Najlepšie asi také, ze v nich budem behať po lese ale aj po betóne.

tripleheart
27. jún 2024

ja mam dvoje..cestne a trailove...a oboje značka salamonky

kuki13
27. jún 2024

ja som tiež tak začínala, DM run 3 mesiace som sa pripravovala a zabehla 4km. Teraz trénujem na 10 km (cieľ je dokoncit🙂 Garmin mi urobil skvely plán, ide to dobre. Ja behám v Mizuno botach s podporou - smatlem dovnútra.

banalu
27. jún 2024

Ak si zacinajuci bezec nacitaj si nieco o behoch v Z2. Idealne zacat behat 3-4x do tyzdna nie menej ako 20 a viac ako 40 minut tak, aby si to udychala nosom. Pozri ako si spravne nastavit Z2 na hodinkach.
Vela ludi sa sustredi na km, cas a tempo a uplne im unika, ze si nicia srdce. Aj ja som k nim patrila. Vratila som sa k zakladom.
A boty na behanie su tiez velmi individualna zalezitost, ja mam cestne brooks a trailove aesics 🤷‍♀️
Idealne stredne tlmenie a aspon o 0,5-1 cislo vacsie aby si si neodpalila nechty na palcoch.

e1i
27. jún 2024

Nie,iba v tych hodinkach si vies nastavit svoj ciel. Ked budes trenovat. Ak odbehnes pomalsie nic sa nedeje

autor
27. jún 2024

A náhodou nejaký lacnejšiu značku pre začiatočníkov viete poradiť?

bmolko
27. jún 2024

to dufam nechces ist po odbehnuti tych par metrov hned na preteky?

autor
27. jún 2024

@bmolko ako dlho by som mala behavat aby som mohla ísť na pretek?

ivkabojkasova
27. jún 2024

V septembri bude DM ženský beh, v Bratislave, je tam aj 4 km kategória. No neviem či sa ešte dá prihlásiť, resp. či sú ešte voľné miesta. Skús pozrieť.

autor
27. jún 2024

@ivkabojkasova som z východného Slovenska, čiže veľmi nič pre mňa 😀 Ale teraz v septembri 7.ma byť Beh za tatry - 3,65km tak by som chcela vyskúšať ak mi do toho nič nepríde 🙂 a ak sa budem na to cítiť ovšem.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
bmolko
28. jún 2024

určite musíš mať viac krát bez problémov zabehnutú vyššiu vzdialenost (v kuse). než chces behat na pretekoch

ivkabojkasova
28. jún 2024

Tak super, držím palce. Ja som sa prihlásila na ten DM beh, lebo tiez chcem začať s behaním a potrebovala som nejakú motiváciu, cieľ a toto mi prišlo vhodné. Že však štyri kilometre, to by som mohla zvládnuť 😀 Ale vôbec som ešte nezačala trénovať, takže uvidíme, či v septembri u mňa nebude skutek utek 😀