Ahojte prosim Vas pekne možno blbá otazka no som blbá neuvedomila som čo som spravila :( boli sme dnes pozriet sysle v Murqnskej planine a sysle boli utulné , milé a jedli nam z misky orechy a ja blbka som si jeden maly orech dala ale muž namňa vyskočil ze sysle možu mať besnotu som uplne nervozna a neviem čo teraz. Čitam že na Slovensku besnota nieje , viem že raz lekarka mi vravela že zviera ak ma besnotu tak je agresívne čo sysle neboli vobec ale zas sa hrabali v miske a besnota sa prenaša slinami :( mám sa báť alebo skor sa ukludnit :(
Keby tie sysle mali besnotu, tak v niekolkokilometrovom okruhu je bezpecnostna veterinarna zona a vy sa k nim ani nedostanete.
A ano, muranske sysle su neprirodzene PRItulne a vobec sa neboja ludi, lebo su naucene na kontakt s nimi.
@pribinak dakujem no fakt som uplne z toho vykolajena ja viem ze pre niekoho som hysterka ale fakt sa ospravedlnujem ak to niekoho pohoršuje len som sa zľakla veľmi
@katkamarcinova prosím tá, na Slovensku mame fakt raritný výskyt besnoty, tak sa daj do pohody
@katkamarcinova besnota nebola na Sk asi 20 rokov.
To by bola priveľká náhoda, keby si na strednom Slovensku narazila na besne zviera. Veď tie sysle môžu nedopatrením aj poškriabať, alebo si decko olizne ruku po tom ako ho kŕmilo. Keby to bolo nejakým spôsobom nebezpečne, nerobili by z toho atrakciu
A ten sysel tá dokusal do krvi alebo ti oslinil čerstvú ranu? Alebo prečo vlastne vysilujes?
“Útulné” tie sysle nie sú preto, že sú besné, ale preto, že sú turistickou atrakciou. 🙂 Buď v klude.
bože,nech už tie sviatky skončia...
@katkamarcinova musel by mať po prvé divné správanie: nepokojný, vyslovene zúrivý, jednoducho to by si na ňom videla. po druhé: musel by ťa uhryznúť a týmto spôsobom dostať sliny tebe (alebo inému) do otvorenej rany, aby prípadnú besnotu preniesol. takže ak bol v pohode a nepohrýzol, len ťa "lízol" alebo boli v miske nejaké stopy slín, to sa vôbec báť nemusíš 🙂 totižto, niečo podobné som riešila pred asi 7 rokmi, šlo o uhryznutie, ale zviera bolo identifikované a zverolekárom sledované.... a vtedy nám lekár dôkladne vysvetlil, akým spôsobom sa prípadná besnota prenáša. čiže ak neuhryzol a zároveň nemal divoké správanie, je to OK.
Fakt skús použiť mozog. A muža viac na takéto miesto neber. Keby mali sysle besnotu, tak by ich nemohli chodiť kŕmiť desaťtisíce ľudí.
Deti ich naťahujú na rukách. Vieš koľko krat ten syseľ kúsne človeka, keď mu dáva slnecnicu z dlane?
@katkamarcinova pokiaľ viem, tak besnota na Slovensku už pár rokov nie je 🙂
@katkamarcinova na Slovensku sa dávajú návnady proti besnote, najviac ju prenášajú líšky, plus povinné očkovanie psov a mačiek. Takže výskyt besnoty je nulový. Ak sa besnota vyskytne, tak na hraniciach s Poľskom a Ukrajinou, nedávajú návnadu, očkovanie asi tiež nebude povinné. Ďalej ako hraničná oblasť sa besnota ešte nedostala. Takže besnota je to posledné čo by ma trápilo keby som jedla oriešky oslintané sysľami.
Prestaň robiť zbytočnú dramu