Berie deti na dušičky na cintorín?

alex31
25. okt 2012

Pre niekoho mozno tema nad ktorou sa ani nezamysli ale dufam ze sa najdu maminky ktore moju otazku nebudu odsudzovat ani mozno polemizovat preco sa pytam. Takze chcela by som len vediet ci pocas tohto "sviatku Dusiciek" beriete svoje deticky na cintorin a ak ano od kolkych rokov. Mam 3 rocneho syna, este som s nim na cintorine nikdy nebola. Nie som ani veriaca ani nejak pobozna a na vsetky tie "mysticke" veci mam svoj nazor napriek tomu niektorym veciam verim a ani sama neviem vysvetlit preco. U nas sa vravi ze vraj male deti "dokazu" vidiet duchov. Neviem ci je to pravda alebo nie ale tato "povera" ma dostala na tolko ze som sa zatial este neodvazila maleho na cintorin vziat ... keby nahodou .... ved predsa ... su tam pochovani mrtvi ludia a .... neviem, akosi som stale bola proti aj ked to mnohi z mojho okolia nechapali ... jednoducho podla mna cintorin nie je miesto kam by mali taketo male deti chodit .... nakoniec ani ja sama som ako dieta toto miesto nemala velmi rada a doteraz si pametam ako som si vsetko mozne vymyslala len aby som tam s babkou nemusela ist. Dusicky sa blizia a ja sa opet zamyslam nad tym ci maleho zo sebou vziat alebo nie. Ma uz tri roky a uz by som aj chcela aj nie. Na jednej strane by som chcela aby videl vsetky tie krasne horiace sviecky na hroboch ... ako znie to mozno hlupo ale podla mna vyzera to velmi pekne ked vidite vsetky tie plamienky v kahancoch ... aby videl kde ma teraz "domcek" jeho stary otec a prarodicia ... na strane druhej stale este vaham kvoli tej "povere" .... preto sa len chcem opytat ake mate skusetnosti vy ... je podla Vas vhodne vziat taketo male dieta na cintorin ??? Beriete tam Vy svoje deticky ??? Su v pohode ked tam s Vami idu ??? Nespravaju sa potom nejak cudne ??? Mozno si niektore poviete co za hlupe otazky ale naozaj budem rada ak do tejto diskusie prispeju maminky ktore pochopili co sa pytam a nie tie co ma za tuto moju otazku budu odsudzovat.

blumka
25. okt 2012

my chodime na cintorin pravidelne, nielen na dusicky. Odkedy mam deti, chodili so mnou. Cintorin nie je ziadne strasidelne miesto, to len my ludia si z neho robime strasiaka. Dalsia vec ale je ze na cintorin idem zapalit sviecku niekomu, koho som poznala a mala rada a chcem aby moje deti ho "spoznali" tiez. O danom cloveku sa rozpravame aj doma, mame jeho fotky, nie je to len cintorinova zalezitost.
Co sa tyka duchov. ak tvoje dieta ma nieco vidiet, tak to uvidi ci budes s nim na cintorine alebo nie. Ja mam skor pocit, ze sa bojis ty a ten svoj strach prenasas nevedome na svojho syna.

lujza123
25. okt 2012

Samozrejme, ved je to pekne tolko sviecok. A pri hlavnom krizi je pomaly viac deti ako sviecok.Mala ma tri roky ako tvoj a dusicky si pameta este s minuleho roka
Ako pise blumka podla mna mas skor s cintorinu strach ty.
Neboj deti chapu smrt, narodenie, duchov akymsi prirodzenejsim sposobom ako my dospely. Oni to beru ako fakt a nepozastavuju sa nad tym...to len my dospely vymyslame rozmyslame ze preco to je tak a tak

bambina1009
25. okt 2012

ahojte, aj ja chodím na cintorín s dcérkou, je v pohode, takisto sestrin syn, aj toto je súčasťou života, nemyslím že deti je potrebné izolovať, napr. dnes idem na pohreb Lukášovi, ktorý prišiel o život v nedeľu pri nehode v Chocholnej, možno ste o tom počuli, mal iba 21 rokov, a ide so mnou sestrin syn, poznali sme ho, mali sme ho radi, chceme sa s ním rozlúčiť, a určite budeme aj na neho chodiť počas dušičiek spomínať.

alex31
autor
25. okt 2012

dakujem ... ako tak citam asi mate naozaj pravdu .. mozno len nad tym viac rozmyslam akoby som mala a tak isto je aj pravda ze asi nejaky ten svoj vnutorny strach "ospravedlnujem" cez maleho ... mozno ho predsa len tento rok vezmem a uvidime "co sa bude diat" 🙂

billam
25. okt 2012

@alex31 samozrejme, že ich uz narodenia berieme na cintorín...a nielen na dusicky....a co má viera spoločne s cintorinom? 🙂

m.i.r.i
25. okt 2012

my nechodime vela na cintorin, lebo nastastie tam nemame velmi ku komu konkretnemu este chodit...ale na dusicky som maleho zobrala minuly rok..este ked mal 9 mesiacov tak nie, to este nevnimal ze ake sviecky a co, vlani mal 1r a 9m a uz si tam pochodil, zapalili spolu sviecky, ale aj tak to este nebolo uplne super, lebo ho viac ako sviecky bavilo behat medzi hrobmi 😖 ale teraz tiez urcite pojdeme..ma uz necele 3 roky a urcite sa mu to bude pacit..teraz ako sme sa docasne prestahovali, tak tu mam aspon babku a dedka pochovanych, tak im zapalime tiez sviecky..
Mne sa to nezda vobec nic zle..je pravda, ze my si robime strasiaka z cintorinov..pre mna ako dieta to tiez tak bolo, ale myslim si, ze asi preto, ze som tam vobec nechodila, lebo som ani skusenost s umrtim v blizkej rodine nezazila...umrtie nebolo u nas bezne, tak cintoriny vo mne vyvolavali tiez len strach, ktory som mala niekde z filmov..a prijemny pocit nemam doteraz, ale myslim, ze by sme to tak vnimat nemali..myslim, ze kedysi to bolo normalne chodit na cintoriny, ludia tam vzdy mali vela pribuznych, zial aj vlastne deti, zomieralo sa castejsie, neboli take lieky atd..a teda to patrilo k zivotu..v dnesnej dobe sa mozno niektori ludia stretnu velmi zriedka s tym, ze niekto v rodine umrie a aj ked, je to vacsinou starsi clovek...urcite ludia nevyhladavaju pohreby a cintoriny, ale myslim zas, ze hlavne ak je tam aj nejaky blizky, tak je to uplne iny pocit..a vobec si nemyslim, ze pre deti to je nejako nevhodne..prave naopak..oni nie su este opantane legendami a strasiakmi, kedze ani nerozumeju tomu, co je to vlastne smrt..a v 3 rokoch mozu mat tak akurat otazku, ci tam prababke nie je pod zemou zima..moj maly si istotne predstavuje, ze tam prababka byva tak ako krtko, ktoreho stale pozera🙂

reanda
25. okt 2012

cintorin bol od detstva moje oblubene miesto 😀 a dusicky som milovala.. duchov som tam nikdy nevidela 😀 😉
a s malou chodim na prechadzky takmer len na cintorin, mam to tam rada, je tam klud.. a mame to kusok, my byvame hned za cintorinom 🙂
bububu 😅

milka1978
25. okt 2012

@alex31 ahoj .... túto poveru som počula aj ja .... pravdupovediac malého sme vzali na cintorín prvý krát keď mal cez 2 roky ..... dovtedy sme okolo neho len išli .... tie svetielka sa páčia aj mne je to síce morbídne ale je to tak .... vtedy myslím už na vianoce 😀 ..... ja zase na cintorín nechodím keď som tehotná ... a presne pri prvom aj teraz pri druhom tehu mi to tak vyšlo, že dušičky sú pred termínom pôrodu .... takže tieto určite tiež nepôjdem na cintorín ..... predsa len bábo sa ešte nenarodilo a všetci tí ľudia okolo, ešte mi príde zle 🤐 ..... ja by som na tvojom mieste syna na cintorín už vzala ... predsa len už má na to vek, aby pchopil "kde býva babka a dedko", a že ich tam môže ísť pozrieť .... asi to znie fakt čudne ale neviem ako by som ti to lepšie vysvetlila .... predsa len aj smrť je súčasťou života a treba na to pripraviť aj dieťa, človek nikdy nevie čo sa môže stať a tak mu treba vysvetliť ..... takže teraz je to na tebe ale tú poveru čo spomínaš, by som uplatnila skôr na tehotné žienky a detičky do tých 2,5 - 3 rokov .... a čo sa týka správania detí na cintoríne? keď sme vzali syna prvý krát na cintorín tak sa všeličo vypytoval, všetko sledoval, a najviac sa mu páčili všetky tie sviečky, nevystrájal a ani nekričal, čo som sa veľmi čudovala ... možno to vtedy bolo pre neho nové a nevedel čo si môže dovoliť ale keď mu to vysvetlíš ako sa má správať tak verím, že to pochopí ... my sme mu povedali, že tam babky a dedkovia bubajú a preto nemôže kričať a ani skákať kam sa mu zachce

ivv
25. okt 2012

absolutne suhlasim s tym co napisala @blumka
nam toto leto odisiel starky 😢 mala mala dva a pol roka a velmi dobre si ho pamata, aj co jej hovoril, aj na fotkach si ho pripominame.. bola sa aj rozlucit so starkym v dome smutku.. videla ako lezi a spinka.. na cintorin sme ju uz nebrali, ale vie, ze tam ma starky postielku a ze mu chodime zapalit svetielko, aby nemal tmu..
vobec nepovazujem cintoriny za strasidelne miesto, skor naopak, miesto plne pokoja a kludu.. take ake si zasluzi kazdy clovek po smrti. s tymto tam aj malu beriem a urcite s nami zabsolvuje aj "dusicky".

ivv
25. okt 2012

a o takej povere som este nepocula 🙂 ale pocula som inu a to ze nepokrstene dieta na cintorin nepatri.. 😕 tak snad nepridam dalsie "strachy" ..

billam
25. okt 2012

My sa s detmi bavíme a vysvetlujeme im kolobeh zivota, je to pre nich aj nás samozrejme, že idem zapalit sviecku starým rodicom a prarodicom...aj ked ich deti nikdy nestretli, poznajú ich z fotiek a v podstate od 2 rokov chápu, prečo tam ideme, prečo sa zapaluju sviecky, dávajú kvetinky....niekedy ked ideme iba okolo cintorina, sami sa opytaju kedy zas pojdeme dedkovi zapalit sviecku....a počas dusiciek je cintorín "najkrajsi" - hlavne po zotmeni, vtedy je cítiť pietu a spomienky...treba sa s detmi rozprávať a hlavne odpovedať im na ich otázky.

ajca123
25. okt 2012

@alex31 ahoj ja chodim s detmi na cintorin... Mam tam dedecka ktoreho som milovala ako svojho otca... Najstarsi zacal chodit ked mal 3roky,a moc tomu nerozumel. Ale ked bol starsi zacal mat otazky preco zomrel,povedala som mu ze mal taku chorobu co sa nedala vyliecit... A zacal hovorit ze preco mu sem nedame internet a ine veci...
A naš druhy syn asi naozaj vidi duchov lebo sa vzdy v noci zobudi a hovori ze huuuuuu bolo pri jeho posteli ☹... Tiez som tomu neverila,ale uz verim... Nas dom je stary cez 100rokov
A aj v chuvicke pocujem cudne veci a buchnutie dveri a to nikdo neni hore

henrietag
25. okt 2012

ked som bola mala kazdy rok som sa strasne tesila ako budeme palit sviecky , ta vona 🙂 a nikdy ma nenapadlo ze tam su pozostalí ...

lucka1987
25. okt 2012

maly mal 2 mes, ked sme sli prvy krat na dusicky po cintorinoch.. aj svokra ho brala ked sla teraz nedavno a vezmem ho aj ked teraz pojeme . za 1, nemam ho kde nechat a za 2, nebudem ho od niecoho takehoto izolovat..
ak uvidim, neskor , ked bude viac rozumiet, ze sa tam neciti dobre, jedhoducho ho nevezmem, ale len koli nejakej povere by som si nelamala hlavu..

smejko123
25. okt 2012

Ahojte mojej sestre pred rokom a pol zomrelo dieta pri porode vlastne uz rodila mrtve .Bolo to nieco strasne hlavne pre nu ona na cintorin chodi ckazdy tyzden aj ked uz teraz je tehotna je v 4 mesiaci a stale chodi ku malickemu .Zapaliť svičku .Mne sa to nepaci ze tam chodi tak často aj som jej to hovorila staci raz za mesiac asi to tak citi .NO neviem aky mate nazor vy na to .mozto to tu nepatri k tejto teme ale predsa .

lenka268
25. okt 2012

@alex31 ahoj, moj maly tiez chodi so mnou alebo s mojou mamou na cintorin, chodi tam rad, nemam pocit ze by tam nieco videl alebo citil. Niekedy je az moc oplaseny a chce behat po hroboch co mu ja samozrejme hned zatrhnem. Ale pravdu povediac nejak sa ma nepytal ze co to vlastne je tie hroby a ani ja mu to este nechcem nejak vysvetlovat ze tam niekto spinka al. odpociva a tak, bol by mozno s toho zmeteny a mal by vela otazok. Mozno nie, ale ja mu to nevysvetlujem. Mama mu to minule spomenula ze tam spinka jeho praprababka a nejak ho to ani nezaujimalo a nevypytoval sa. Mne osobne sa tiez pacia tie sviecky a ta atmosfera, malemu sa to bude urcite tiez pacit lebo pochybujem ze si na to pamata s minuleho roku . A tych duchov ak ma vidiet, bude vidiet aj inde nie len na cintorine. 😉

hradnapani
25. okt 2012

@alex31 tak ja asi nebudem odpovedat ako vacsina, ale ja syna velmi po cintorinoch tahat nebudem, len s mierou a na dusicky tak skoro asi nie. Prameni to zo mojho zazitku z detstva, mala som asi 4 roky, boli sme na dusicky podvecer na cintorine, bolo to pre mna velmi mysticke, zvlastne, bola som tam s otcom, ktory je velmi pragmaticky, takze ma urcite nestrasil. Ale v noci som z toho mala uplne nocne mory, horucky a tak.... doteraz na to nerada spominam a doteraz nerada chodim po cintorinoch.

blondiee83
25. okt 2012

@smejko123 Myslim, ze sestre v tom netreba branit, ani jej to pripominat ci vycitat. Ze s tym nesuhlasis, je asi kvoli tomu, ze si si tym sama nepresla (nastastie) a nie celkom sa vies vzit do jej pocitov. Potrebuje sa s tym zmierit, potrebuje na to cas, vela vela casu a ked jej to aspon trochu pomaha, nech tam chodi aj kazdy den. Mozno je to jej sposob, ako sa s tym vyrovnat a zmierit..predsa len, je to jej dieta, aj ked chudatko sa narodilo uz mrtve, prezila obrovsku bolest. Uvidis, ked sa narodi druhe, uz tie navstevy budu cim dalej, tym zriedkavejsie - nebude mat cas, kedze bude mat ine starosti...Radsej by ste ju mali podporit, sem tam s nou zajst na cintorin aj vy -aby videla, ze Vam to nie je jedno a ze v tom nie je sama.

adeli79
25. okt 2012

my chodime na cintrorin ken na dusicky, chlapcom sa to velmi paci, vzdy chodime,ked je uz tma at tie svetielka ich ffascinuju. chodime odmalicka, este boli v kociku. a samozrejme sa o tom rozpravame. vedia, preco tam chodime, ze tela su v hrobe s duse v nebi. myslim si, ze lepsie vysvetlovat primerane a vcas, ako by potom mali mat nejake nevysvetlitelne strachy.

traktor
25. okt 2012

deti chodia s nami na dusicky stale, bez ohladu na vek..maju tam svojho deduska, krsnu..tak ich ideme *pozriet*, zapalit sviecku,,Maťko to berie tiez v pohode..vzdy sa opyta, ci tam dedko este spinka, da si palcek na pusu a ukazuje nam, ze mame byt ticho, aby sa nezobudil..zapalime sviecku, pomodlime sa..chvilku pobudneme a ideme prec..drobec mu este povie ahoj ..nerobime s toho ani tabu, a ani nic strasidelne, ved to tak ani nie je..
@smejko123 mozno jej to dava silu ist dalej..neriesila by som to..pokial to tak citi, nech tam chodi hoc aj kazdy den..

smejko123
25. okt 2012

@blondiee83 Ja som to prezivala s nou kedze mne sa dieta narodilo zdrave aj ked predčasne a s problemami v tehotenstve .Tak toto bolo najhorsie lebo ona mala termin o 3mesiace neskor a viem ze to bolo pre nu aj je velka rana ked vidi ako moje rastie .Maš pravdu tym ze tam chodi sa postupne s tym vyrovnava .Asi som spravila chybu ked som jej to vycitala .ale nechceal som aby bola po kazdej navsteve cintorina smutna .o
chh

blondiee83
25. okt 2012

@smejko123 Hej, to chapem, ze aj teba boli, ked je smutna...ale s tym sa asi neda nic robit, treba cas a ozaj, ked pride to druhe babatko, tak uz na cintorin nebude chodit tak casto..drzim palce, nech to s podporou rodiny co najskor zvladne

katy1979
25. okt 2012

my byvame blizko cintorina okolo chodime dennodenne. cintorin poznaju odmalicka. obcas tam chodime zapalit sviecku a na dusicky je to pre nas uz samozrejmost. Velakrat si tade skracujeme cestu. Vedia ze tam maju byt tisko nekricat nebehat a chodit len po chodniku. Nic mormidne mi na tom nepride. Smrt je predsa sucast zivota kazdeho z nas. Nie som typ cloveka co pred svojimi detmi nieco zatajuje. Takze starsí uz ma aky taky obraz ci o narodeni ci o smrti. vie ze umriet moze kazdy a v hocijakom veku ze umieraju aj babatka, dedicky aj starsi ludia.
Co sa tyka duchov. Ja na nich napriklad verim. Ak ich maju vidiet ich uvidia a mozeme byt kdekolvek.

dadka232
25. okt 2012

Mna moji starí rodičia, aj mamina od malička vodili na cintorín, ja na to spomínam rada, vždy to malo pre mna takú zvláštnu atmosféru. Takisto ani pred svojimi detmi cintorín nejak netabuizujem, vodím ich tam tiež od malička, vysvetlila som im koho tam majú, aj doma sa o tom rozprávame, lebo pozerajú aj fotky. Pred tromi rokmi mi zomrel velmi blízky človek, odvtedy chodievam na cintorín ešte častejšie a aj s mojou maličkou dcérkou, ktorá má teraz 2 roky, chodila som tam od jej narodenia, aj s kočíkom, mali sme to ako prechádzku. Teraz ked už je ako dvojročná, ked tam ideme aj už chápe ako sa tam má správať, že tam tety a ujovia spinkajú, že musí byť tichúčko. Pre mna je cintorín také miesto, kde chodím za ludmi, ktorých som milovala, je to miesto, kde cítim taký pokoj a aj s pokojom na duši odtial vždy odchádzam. A samozrejme aj na dušičky pôjdem ako každý rok so svojimi deťmi, jednak ich neukrátim o všetky tie krásne svetielka, ale na druhej strane je to aj proste spôsob mojej výchovy, lebo aj ja som bola k tomu vychovávaná a vedená a podla mna so to proste patrí. Ved zapáliť sviečku, zaniesť kytičku a zaspomínať si pri hrobe, ved už len toto jediné môžme tomu blízkemu dať. Ale tak na druhej strane aj chápem, že sú ludia, ktorým to nerobí dobre, neradi chodia na cintorín a radšej si tú sviečku zapália a zaspomínujú doma.

mummy01
25. okt 2012

@alex31 my chodime s detmi od narodenia a cely rok.Asi ked mala dcera 3 roky zacala sa vypytovat,nerobila som ziadne okolky a vsetko som jej primerane veku vysvetlila,aj ukazala fotky mojich zosnulych kym este zili.Vsetko zobrala uplne prirodzene,na cintorin chodi rada a jedine co ju nedavno zaskocilo boli hroby mrtvych deticiek.Ale opät som citlivo vysvetlila a ona to po kratkom spracovani pochopila.Syn este nemal 3 roky,cintorin ho fascinuje kvoli kvetom a svieckam ktore miluje.On sa este nepytal,akurat som ho musela naucit ze po hroboch sa nechodi.
No jedna moja znama vzala na cintorin prvy krat svojho syna ako 6 rocneho a on teda z toho mal sok,aj tam odmietol ist druhy krat 😕

kacena1
25. okt 2012

ahojte, my sme zacali chodit na cintorin, az ked mala dcera rok. Podla svokry deti do jedneho roka by na cintorin nemali chodit, je to povera, o ktorej som ja nepocula ale pre pokoj v rodine sme to dodrzali.

actimela
25. okt 2012

jedna babka povedala....na povery neverim...Myslim,ze zalezi aj od dietata,treba mu vsetko vysvetlit rozumne a citlivo.Mojim detom pred 3mesiacmi zomrel dedko a na pohrebe boli normalne a na cintorin chodime tak casto ako sa len da a vysvetlujeme im princip zivota.Ked chcu-placu za nim,alebo sa s nim rozpravaju.Deti sa stale pytaju a vsetko im vysvetlujeme.A beriem ich na cintorin od toho obdobia ako sa narodili.Ked mi zomrel moj dedko pred 9rokmi,doniesla som mu na cintorin ukazat pravnuka a popritom som plakala.Starala som sa o neho v poslednom stadiu rakoviny a mala som tuto potrebu,urobit to.lebo tak som to citila.Hrob je miesto-kde sa pomyselne mozme stretavat s ludmi,ktory nam do zivota nieco dali.Mozno somnou nesuhlasite,ale co vas po reciach inych,robte to ako to citite-SRDCOM!

jaruska8
25. okt 2012

My sme s malou boli už keď bola malinká, tento rok sme boli tiež a v pohode, správala sa normálne, bežne, jediné, čo ma desilo, aby moc nebehala, nerobila hluk a aby nebodaj nečo nevyviedla. 😉 Predsa len, je to také miesto... Kvôli úcte...

elinor42
26. okt 2012

ja chodim s malym na cintorin od narodenia. Byvame od neho len kusok a som tam na prechadzke kazdy den. Je tam klud a maly si tam dobre pospi. Mna mama tiez bravala na cintorin od malicka a skracujeme si cez neho aj cestu do mesta

lejluska
26. okt 2012

Ahoj 🙂 aj my s malým chodievame od narodenia...aj minulý týždeň som s ním bola sama opraviť zopár hrobov babkiných príbuzných kedže ona už až tak nevládze..bol so mnou bez problémov,vypytoval sa kto tu spinká a tu kto spinká 🙂 bol zlatý a nezdalo sa mi,že by bol nejaký divný,ani sa tam nebál ísť skôr naopak...ja som tiež odmalička chodievala na cintorín...ono a to,že detičky vidia duchov,tiež som už o tom počula a vieš čo???asi pred polrokom som šla zo švagrinkou na prechádzku po dedine aj s malým..šli sme okolo jedného opusteného domu,kde už dávno nik nebýva a ako sme tak prechádzali okolo neho,malý sa tak zadíval na balkon toho domu a vraví "teta,teta" my sme sa pozreli,obzerali sa ale nikde sme nikoho nevideli a malý stále len na ten balkon pozeral a opakoval"teta"...pozreli sme sa na seba a šli dalej...a pri spiatočnej ceste znova na tom istom mieste ukazoval na balkon,vravel "teta,teta" a my sme zase nikoho nevideli....zľakli sme a pridali sme do kroku a malý s úplným pokojom sa na "balkon"usmial a zakýval "papa teta"...ked sme prišli domov,vraveli sme svokre čo sa stalo a jej prešiel až mráz po chrbte lebo tá teta čo tam kedysi žila stále sedela na tom balkone a pozerala na dedinu 😕 ale na cintoríne sa nám to ešte nestalo...ono ked má niečo vidieť môže sa to stať hocikde nielen na cintoríne....