Ahojte, keď som kupovala hráčku cez amazon.com, prišla mi z USA, rurierom domov fedexom a potom mi prišiel list že mám platiť clo. Polovičku ceny z tej hračky.
Teraz by som to chcela spraviť tak, že mi kamoška z USA pošle tovar.
Otazka - vyhnem sa tak plateniu cla? Nevadí mi zaplatiť pár dolárov ale nie polovicu ceny z produktu.
Poradíte niekto neznalej, ďakujem pekne.
Kde máš kamosku ? 😊
Mne z Chicaga posielaju balíky pravidelne, cez Poľsko. Máš na vyber letecky alebo kontajnerom loďou.
Clo neplatíme, posielaju mi veci bez visaciek. Ako “používané”.
@jeanne14 kamošku mám v NYC
Posielavam baliky z kanady. Ked napisem pravu hodnotu balika napriklad 100$ take z tohoo platia CLO. Takze som sa poucila a napisem ze balik ma hodnotu 2$. Aj ked pravda je ina. A clo neplatia.
Pri cene tovaru do 150€ (hračka+poštovné) platíš 20% daň
Ak je to nad 150€ platíš aj clo 2 - 6% podľa colného sadzobníka
Fedex si tiež niečo zaúčtuje, ak ťa bude zastupovať na colnici a si neurobíš papiere sama.
Pozri si časť Oslobodenie od cla, darček je bod 6.
https://www.financnasprava.sk/sk/obcania/clo/os...
6. Zásielky zasielané z tretej krajiny jednou fyzickou osobou druhej fyzickej osobe žijúcej na colnom území Únie. Pre uplatnenie oslobodenia od cla, úhrnná hodnota tovaru obsiahnutého v zásielke nesmie presiahnuť 45 EUR.
Oslobodenie od dane z pridanej hodnoty
1. Oslobodenie zásielok zasielaných jednou fyzickou osobou druhej fyzickej osobe
Pre uplatnenie oslobodenia od DPH, úhrnná hodnota tovaru obsiahnutého v zásielke nesmie presiahnuť 45 EUR.