Ach baby, poraďte....som z toho smutná a nešťastná... Mám pre malú dcérku zabezpecenu babysitterka - au-pairka, cize býva u nás v dome. Keď som ja v práci tak je s nou od rána do tej tretej poobede a často sa s nou hra aj keď som ja doma. Dnes mi prišlo smutno z toho,ze sa ku mne vôbec netuli, nechce ísť ku mne a viacej začala hovoriť au-pairke 'mama', taha sa na ňu skrátka ako keby ona bola jej mamou a ja iba nejaká teta. Neviem čo robiť.....je to hrozné že má vlastné dieťa nechce. ☹ Máte nejaké rady, prípadne či je to ok,že ju to casom prejde?!?!! Ď.
@gabikam23 nemyslím, si ze ta tvoje dieta nechce. Dcerka si len vytvorila väzbu k človeku s ktorým travi väčšinu času, to je prirodzene. Musiš sa dcerke proste venovat viac, a vytvarat viac chvil kedy ste spolu samé a ona musi mat s tebou tie prijemne a pozitivne zažitky. Teraz nehovorim za kazdu cenu dietatu všetko dovolit aby si bola ,,dobrá,,, ale proste po praci sa jej aktivne venuj. LEbo ked od rana do 15:00 sa s nou hra operka a potom ešte dalši čas s nou travi tak čo čakaš? planuj, organizuj nakolko je to možné aby si mohla byt s dcerkou čo najviac ty, večer ju ukladaj do postielky atd. A hlavne sa skus nad tym troška povzniest aj ked to je tazke, operka za to predpokladam nemoze. Dalšími moznostami su jasle, sukromna školka...
@gabikam23 je dost dolezite kolko ma dcerka rokov? Ak je este velmi malinka a nevie pochopit, ze opatrovatelka je tam iba preto lebo musis ist do prace tak moze byt zmatena. Ta opatrovatelka k vam rano chodi a poobede odide alebo u vas byva (teda vzdy aj spava)? Ak u vas byva tak to je horsia varianta a moc si nepomozes. Na tvojom mieste by som malu nechavala opatrovatelke iba v case ked si v praci, nech sa s nou opatrovatelka nehra ked si aj ty doma.
@gabikam23 ked prides z prace, venuj sa malej iba ty. Opatrovatelke daj volno. Vsetky ukony s malou rob sama, ked bude treba chod s nou aj mimo domu. Ja som mala to iste s babkou. Strasne pocity chapem ta. Neboj upravi sa to. Mama je mama. Ja som tomu tiez neverila, ze sa to zlepsi. Neviem ako to mas nastavene. Ja ked som pridla z prace babka sa musela stiahnut, fungovala som s malou uz len ja. Napis od akeho veku sa ti o malu stara opatrovatelka a kolko si s nou bola doma ty.
a vraj sa da zosuladit praca a rodina. neda. vzdy je nieco ukratene.
mozno je to len nieco kratkodobe ale tiez by som bola smutna
Dcérka má rok. A áno au-pairka u nás býva,takze aj spáva....skrátka iná lepšia varianta nebola a do práce skrátka musim ísť. Venujem sa jej koľko môžem,ale tak po práci mám ešte aj domáce povinnosti ako navarit atď a to sa s malou na rukách nedá ☹ myslíte že mám povedať opatrovateľke že keď som doma nech si nájde inú činnosť?
Keď som chodila do roboty na 4 hodiny tak sa to dalo, teraz som prvý týždeň na plný uvazok a je to takéto....
@gabikam23 a my ine to ako zvladame a bez operky? navarit, upratat? holt všetko ide ked sa MUSI...len je to pohodlnejšie a rychlejšie ked nam niekto pomoze to je jasne. Variť nemusiš snad kazdy den neviem ake chody, špagety alebo nejake cestoviny su raz dva a ,,zlozitejšie,, jedla ako mäso rob na dva dni a uvar ked mala spi. Alebo varenie deleguj na operku 😀 ano - ked si doma tak operka ,,musi preč,, inak ti tu pozornost bude brat.
Jaaj som vedela kam napísať...vsetky múdre dokonale matky mi tu píšu...nechcete ma rovno ukamenovat...!?!
@gabikam23 no ja by som dala opatrovatelke po praci volno ale je tu aj druha varianta (zalezi ako ste sa dohodli na pracovnych podmienkach), mozes dat poobede robit domace prace opatrovatelke a ty sa venovat malej 🙂 .
Nepochybujem o tom, ze malu nadovsetko milujes a chces pre nu len to najlepsie ale ked jej skratka nevenujes cas a stara sa o nu niekto iny nemozes cakat, ze ta bude chciet viac ako opatrovatelku.
Bez problemov navaris aj s malou na rukach (je to o zvyku) alebo ti pomoze manzel alebo ak si sama tak si jedlo objednavaj... Jednoducho si zvykni robit veci doma s malou na rukach alebo si ju posad vzdy k sebe a rozpravaj sa s nou pri tom ako nieco robis.
@gabikam23 malo sa jej venujes. Domacnost pories ked mala zaspi,po praci sa jej venuj ty. Ved nemusi byt zas vsetko tip top. Jeden vecer navaris,dalsi upraces kupelnu,dalsi zotres dlazku atd. Alebo si pories opatrovatelku s upratovackou v jednom. Kym budes v praci aj co to poprace aj na dieta dohliadne.
@gabikam23 to nie je o ,,dokonalosti,, ale o tom ze hladaš riešenie....a jedným z riešení je nevyhovarat sa ako sa to ,,neda,, ale proste začať to robit tak ako ,,bezne smrtelničky,, ktore pomoc nemaju. Ked bude tvoje dieta väčšinu času s cudzím človekom tak sa nemozeš čudovat ze s nim ma vztah. A za mna ak nemusis pracovat na plny uväzok tak nepracuj -ine je ked z existenčných dovodov musis, to kazdy chape.
@gabikam23 ja davam malu k opatrovatelke od jej cca 8 mesiacov (teraz ma 10). Nehovorim, ze sa nepotesi, ked ju rano vidi, ale zase potom sa jej snazim plno venovat. Tak isto cez vikendy. Upratujeme a varime spolu, aj so starsim synatorom. Podla mna ak chces, aby ti opatrovatelka pomahala, nech ti radsej porobi domace prace a ty bud s malou. Nam pomaha aj to, ze chodime plavat, pripadne ine spolocne aktivity cez vikendy
Aku pomoc? Veď je to to isté ako keby som ju nosila do škôlky....mne nevarí,neupratuje,neperie...iba je s malou keď som v práci...a áno varím a ostatné veci robím keď malú dám večer spať....skrátka som si nemyslela že sa na ňu tak upne.
@gabikam23 nie je to ani zdaleka to iste - v školke alebo jasliach je takých malých detičiek neviem 15 a pozornost sa delí medzi všetky, nikto nema učitelku ,,sám pre seba,, a prebiehaju tam uplne ine interakcie ako doma s opatrovatelkou, plus su tam ine deti s ktorymi ,,funguje,, v kolektive takze je menej pravdepodobne ze sa silne citovo naviaze na učitelku - nie je na to velmi priestor, čas.
byvam vo fr, kde mozno tiez castejsie maminky pracuju, ani ja som nebola vynimkou, deticky boli u nunu (potom jasliach) nie len do tretej, ale az do vecera (!), ze si nunu oblubili a nevrhli sa mi do narucia - aspon som bola rada, ze sa citili u nej dobre ! ; je potom dobre vyuzit cas, ked si doma, sa im skusit viac venovat (ako ti tiez odporucaju niektore maminy), domace prace si porobit, ked das dietko vecer spat... ; drzim palec
@gabikam23 a nepremyslala si nad tym, ze by u vas opatrovatelka nebyvala? Iba by prisla napr. rano o 8.00 hod a odisla poobede o 16.00 hod.?
Ako mala som mala tiez opatrovatelku a aj ked som ju mala rada nikdy som ju nebrala ako nahradu za mamu, vedela som, ze je so mnou preto lebo mama musi pracovat. Tym, ze u vas byva to uz nie je iba opatrovatelka na cas kym si v praci, je to automaticky clen rodiny a tym padom je jasne, ze sa na nu silno upne. Len tazko tomu zabranis.
Opatrovateľka je zároveň moja kamarátka z vs, býva u nás lebo som ju ku nám zavolala keďže musela odísť z predošlého miesta a nechcela sa vracať domov na sk. Tak sme sa dohodli že bude u nás byvat a robiť babysitting.
@gabikam23 a vy žijete v zahraničí? lebo tam je zvykom, že babysitterka býva v rovnakom dome.. na SK je to zrejme skôr výnimka.. ale nejde o to.. ked sa vrátiš z práce, tak babysitterka musi "preč".. teda o dieťa si už staraj ty...
@gabikam23 dieta nema matku na prvom mieste len preto ze je jeho matka. Upne sa na cloveka s ktorym travi najviac casu. Chapem ze situacia je neprijemna ale aspon ju ma mala rada. Ja som bola v situacii aupairky troch deti v striedavej starostlivosti. Chodila som s nimi k otcovi aj matke cize som s nimi travila najviac casu a nastala presne tato situacia. Matka to vyriesila tak ze aj napriek tomu ze musela zarabat zariadila si to tak ze sme dospeli do stadia kedy ma pocas "jej" tyzdna nepotrebovala. Pripadne mi volala len ak vazne nestihala. Chvilu trvalo kym si nasla system ale zvladla to. Ked boli deti u otca ten casto chodil domov ked uz spali.......
@gabikam23 skus s malou travit cas aj od tej 15h...hoci na rukach...odnesu si to mozno krize-ale nie tvoj vztah s dcerou. Potrebuje ta citit...tak sa moze napojit. Ja maleho vlacim ako simpanzia mat-hoci vie chodit-ale ked to potrebuje-som pre neho a ostatne robim jednou rukou. Muz sa hneval-ze iba mna preferoval. Tak som mu odporucila-ze sa s nim musi viac tulit-valat trebars po zemi-vlacit ho...a hold...teraz je na nom ako kliest zaveseny-ked pride z tyzdnovky. Vyskusaj...a len vy dve...aby pozornost nesla na kamosku.
@charity babysitterka nie je automaticky pomocnica v domacnosti. Dohoda bola babysitting nie domace prace. Mna by sa to takymto stylom dotklo teda........
Netravy s nou viac casu ako ty? Neviem, podla mna to normalne nie je. Mrzelo by ma to velmi 😕