Automat verzus manuál

mia2906
24. apr 2024

Ahojte, prosím o vaše skúsenosti, plusy a mínusy automatu.
Niesom skúsený vodič, pomohlo by mi to.
Ale vraj má väčšiu spotrebu?
Dakujem

magic08
24. apr 2024

Ak nie si skuseny vodič, tak je lepsie automat.

lilianka28
24. apr 2024

Ak raz začneš jazdiť na automate, iné už nebudeš chcieť.

amelia89
24. apr 2024

Pre mna ma len plusy - musela som zacat vozit deti vo velkomeste a bola som hodena do vody, tak som bola rada ze okrem elektriciek, milion aut, obrovskych krizovatiek a nemoznych parkovani som este nemusela riesit aj to ze by mi to skapalo na krizovatke alebo v kopci 😅
spotrebu nema vyssiu, to skor zavisi od toho ci je to benzin alebo diesel.

katkaseiner
24. apr 2024

my sme vlani presli z manualu na automat... vacsi motor a cca rovnaka spotreba... samozrejme spotreba je velmi rozdielna ked pobeham dedinu a ked vybehneme na dialnicu
za mna uz radsej automat

deti95060810
24. apr 2024

ak si zač. tak automat...
ja len manuál

sisaka
24. apr 2024

Nevidím žiaden mínus automatu. A manuál? Na čo? Keď sa vyrábajú autá s automatom …

snehulak77
24. apr 2024

Automat, jednoznačne.

ankare
24. apr 2024

@mia2906 automat určite

denden77
24. apr 2024

automat 👌😎

24mima
24. apr 2024

@mia2906 ja som začínajúci vodič, mam rok vodičak z toho som pol roka nesoferovala koli operácii chrbtice a teraz mam odsoferovanych 4000km a do manuálu by som už nesadla. Kúpili sme nové auto toyota spotreba 4,5l na 100km, s dieslom sme robili 8l na 100km,takže úspora. Nemáš žiadnu starosť s tým ci ti to náhodou neskape na križovatke alebo pri rozbehu do kopca nepôjdeš dozadu😁.

madeincssr
24. apr 2024

@mia2906 automat ma len dve nevyhody - cena a mozne vyssie naklady na udrzbu (vymena oleja a prip. filtra) a najma pripadnu opravu. Automatov je viac typov a kazdy ma svoje specifika. Laik povazuje za "automat" aj robotizovanu mechanicku prevodovku. Niektore automaty (klasicke spolahlive s hydrodynamickym menicom, na pake su polohy P R N D I II III, spotrebu zvysuju). Dvojspojkove (DSG, DCT...) a ine "robotizovane" prevodovky spotrebu nezvysuju, ale niektore prilis podtacaju motor (honba za emisiami), co sa motoru "nemusi pacit". Damam vacsina automatov vyhovuje (nemusia sa starat), ak im nevadia vyssie nadobudacie naklady (pri novom aute), alebo potencialne riziko drahsich oprav. Z hladiska zivotnosti (ak najazdis vela alebo chces vlastnit auto vela rokov) neodporucam tzv. bezstupnove (CVT, variatorove) automaty - zvacsa v mensich azijskych/japonskych autach. Hybridne Toyoty (a mozno aj ine azijske hybridy) su dobra volba. Niektore su de facto elektromobily (cize "bezprevodovkove" auta), kde spalovaci motor pracuje len ako "vyrobca elektriny".

petulda333
24. apr 2024

Automat

ciernysokol
24. apr 2024

Ja na manual nedam dopustit, radim tak, ako sa mi paci a prave potrebujem. Ale je pravda, ze nikdy som v automate nejazdila nejako dlho. Tak mozno len neviem porovnat. Nevyhodu manualu vidim snad len v tom,ze sa zle soferuje, ked mas zlomenu ruku alebo nohu.

snowflakenel
24. apr 2024

Manzel ma,automat, ja,manual.
Jazdim na oboch, bez,problemov. Jedina vyhoda je to, se nemusis stlacqt spojku.
Ci ,,zere,, viac? Po meste je vzdy lepsi lepsi,benzin.
Na dlhsie trate nafta

timea301196
24. apr 2024

Automat určite nemá väčšiu spotrebu. Ak si začiatočník ja ti práve odporučím manuál. Ak sadneš do automatu už viac pravdepodobne nesadneš do manuálu. Plus by si sa musela veľa veci zas naučiť respektivne zopakovať. 🙂

chodec15
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
madeincssr
24. apr 2024

@snowflakenel ultra kratke poskoky po meste (motor sa ani nezohreje na prevadzkovu teplotu) su nedobre pre benzinove aj naftove motory. Ale najmenej vadia klasickym nepreplnovanym (bez turba) benzinovym motorom, ktore maju este nepriame vstrekovanie paliva (do sacieho potrubia este pred sacie ventily, nie priamo do valcov), ale tych uz je v ponuke malo. Ale inak je to pravda - kto jazdi iba/prevazne mesto, nech si radsej turbodiesel nekupuje.
Automat by som doporucoval kupovat na novom alebo zanovnom aute. U starsieho je riziko, ze uz bude potrebovat drahsi vacsi servis.

tetapetra
24. apr 2024

Ja ficim na oboch. Po manuále mám potom problém, že potrebujem stláčať spojku 🤦🏻‍♀️ a to prvú minútu zabúdam. Mne je to jedno

laurita285
24. apr 2024

Jasné že automat, mimo ceny tam nie je absolútne žiadna nevýhoda. Žiadna :D

laurita285
24. apr 2024

@sisaka vieš načo ich vyrábajú? aby si aj chudobní ľudia mohli dopriať lacné auto, nič viac v tom nieje.

kapanek1
24. apr 2024

Tato tema aj mna zaujima. Muz vravi ze automat je drahsi na udrzbu ak sa nieco pokazi. Ze sa kazi ze casto. Ja som tiez slaby vodic ale odkerujem manual. Ale zaujima ma ako je to na automate? Naozaj to " nezdochne"? Zaradim si ze chcem ist dopredu, idem, zastanem na krizovatke nedrzim brzdu ani plyn a co? Otacky mi ostanu 1000 a normalne stojim? Muz vravi ze ked si zaradim napr. Ze chcem ist dopredu tak sa auto hned v tu ranu pohne. Na manuale auto "caka" kym ho rozbehnem ja spojkou a plynom.

S nim sa neda o tom rozpravat, hovori si svoje nie a nie a nie. A ja ako tukan chodim pesi.

lakebabe
24. apr 2024

@mia2906 automat uz roky rokuce, mame viac Áut, aj manuál doma ale jednoznačne automat, úspora nervov v kolonach, jedna ruka voľná, žiadne rozbehy v kopci, kapanie motora, ak si začiatočník o to viac
Drahší nie je ale zas nevravím o 20 ročnom aute, bavíme sa o zanovnom modeli. Nikdy sme žiadne problémy s prevodovkami nemali ani finančné výdavky navyse

snehulak77
24. apr 2024

@kapanek1 automaty sa kedysi kazili, to je pravda. Teraz to už ale pravda nie je, že by sa kazili viac ako manuál.
Ak dáš rozbeh, tak keď si v kopci, automaticky sa pohnes dopredu. Ak nechceš, tak stojíš na brzde. Keď máš manuál, tak tiež stojíš na brzde a ešte musíš zaradiť a dať plyn. Takto len pustis brzdu a ideš.
Doma máme manuál a brat má automat. Vždy si užívam jazdu jeho autom, tu nie je o čom .
Automat je ale drahší a nie každé nové auto majú aj v ponuke automat.

lakebabe
24. apr 2024

@snehulak77 ja už mám automat tak,že ani na brzde nestojím šetrí to brzdy keď dám na semafory brzdu nadoraz auto zastane a nohu nemám nikde. Až plynom ho pohne. To isté v kopci, nedržím nohu nikde autom ani necukne. Za mňa najlepšia vec na svete

madeincssr
24. apr 2024

@kapanek1 na viacerych (najma klasickych s hydromenicom) automatov, ak je volic (paka) v polohe D (Drive, normalna jazda), alebo R (Reverse, spiatocka), tak sa auto pomalicky zacne hybat. Ak chces aby stalo, stojis na brzde. Ked je zelena, brzdu pustis (auto sa pomaly pohne) a ty uz si len pridavas plyn podla toho, ako rychlo chces akcelerovat resp. ist. Cize jazdis len s dvomi pedalmi a bud pridavas/drzis plyn, alebo pribrzdujes, brzdis, stojis (na brzde).
Na modernych dvojspojkovych robotoch toto uz moze riesit riadiaca jednotka prevodovky (v spolupraci s RJ motora) inak, ze na brzde stat nemusis.

laurita285
24. apr 2024

@kapanek1 muž je hlupák a naschval ťa chce natiahnuť do niečoho aby si sa ty cítila blbo a on ako kráľ storočia :D

kapanek1
24. apr 2024

@laurita285 ale hlupak no. 😄 Ja odsoferujem manual ale mam problem s tym rozbehom rychlo zaradit v kopci, rychlo cuvnut a potom rychlo zaradit jednotku a ist dopredu. On je narvozny ze mi to dlho trva. A to mam ze do 5 sekund. A ze nedrz stale tu spojku... Preto ma zaujima automat a realne skusenosti lebo som vela citala o tom.
Tak on je kral ked soferuje od 18 a ja az teraz s dvom detmi na "krku" sa ucim.

surama
24. apr 2024

Podla mojho skromneho nazoru by sa mal kazdy vodic najprv poriadne naucit jazdit na manuale a potom ako skuseny moze presedlat do automatu. Zial, casto to vidim na cestach ako zaciatocnici jazdia jak besni, lebo sak maju automat, nemusia "nic" riesit.

lakebabe
24. apr 2024

@kapanek1 určite si trvaj na svojom a obzvlášť s týmto rozbehom v kopci. V dnešnej dobe sa už robi u nás vodičský aj len na automat , len máš poznámku vo VP že nesmieš ísť manuálom.

laurita285
24. apr 2024

@kapanek1 zaručene je to otrasný manžel :D no ale to je na inú diskusiu, kúp si automat a jazdi, názor muža ťa zaujímať nemusí. Kľudne zbehni aj na rekondičnú jazdu do autoškoly, kde automat ponúkajú a uvidíš že sa v tom budeš cítiť isto po pár minútach.

Moja skúsenosť s automatom pred xy rokmi. Urobila som si v 18tke vodičák, dva roky šetrila na auto s automatom, našla si muža a išli sme po auto do bazáru. V bazáre ho vyskúšal on, zhodnotil či je v pohode, vyplatili sme ho, ja som sadla do auta, ukázali mi čo je brzda a čo plyn a rovno som auto odšoférovala 220km domov vrátane dialnice. Nikdy pred tým som v automate nesedela a už aj prvé metre som zvládla sama v aute, je to primitívne, vedela by to aj cvičená opica a tvoj muž je ako som už spomínala hlupák, ktorý nevie podporiť svoju ženu lebo sám je ničomník a nechce aby si mala nebodaj navrch.