Ahojte, chcem sa s vami poradiť o jednej veci. Plánujem začať po dlhej dobe šoférovať, vodičák mám síce od roku 1993, zo začiatku som aj trochu jazdievala na ŠKODE 105L, potom ešte trochu menej na Š120, no už 8 rokov som nešoférovala. Zo začiatku ma totiž vystresoval môj inak super tatino svojimi reakciami zo sedadla spolujazdca a ja som si prestala veriť. Mám veru poriadny strach, ale čím ďalej, tým viac si uvedomujem, že presúvať sa s dvomi deťmi (malý je ešte v golfáči) po Bratislave len pomocou MHD alebo čakať, že nás niekto (väčšinou manžel) odvezie, je náročné. Väčšinou tým strácam kopec času a niekedy je cestovanie v MHD aj neskutočný čuchový zážitok, takže sú momenty, kedy som predsvedčená, že auto jednoducho potrebujem. A teraz - manžel zrejme dostane služobné auto a tak mi ponúka náš Peugeot 306 combi. Chápem, ušetrili by sme peniažky za kúpu autíčka pre mňa, lenže ja mu argumentujem tým, že ja by som mala problém riadiť aj detskú trojkolku, nieto "kombíčko". Okrem toho, naše auto má strašne veľa najazdené, je to rok výroby 1999 a denno-denne sa na ňom jazdí. Má polorozpadnuté čalúnenie vodičovho sedadla, radiaca páka je trošku olámaná, sú to viac-menej kozmetické vady, ale mňa skôr desí ten počet najazdených km a hlavne dĺžka auta. Ako by som s tým parkovala, ako by som sa predierala uličkami? Ja som si vyhliadla staršiu Fabiu, nie je to combi, takže nie je dlhá, rok výroby síce 2003, ale má málo najazdené (nejakých 33.000 a niečo), lebo auto fungovalo ako náhradné vozidlo a väčšinu času trávilo v garáži. Predajca je súkromná osoba, manžel ho bol už aj pozrieť, hovoril, že síce slabší výkon, ale že inak v pohode. No a mňa zaujíma váš názor, či som ja sebecká, že nechcem začať jazdiť na našom starom polorozpadnutom dlhom Peugeote alebo či by ste sa na mojom mieste aj vy snažili získať čo najkratšie autíčko. A taktiež uvítam všetky slová povzbudenia pred plánovaným výjazdom do bratislavskej premávky. Ako sa prestať báť, ako nezačať v premávke chaosiť a ako spoznám, že už môžem posadiť do mnou riadeného auta aj naše deti. 🙂 Dúfam, že moja otázka nevyznieva ako keby ju písala nejaká adolescentná slečna, ja vážne potrebujem počuť aj iné názory ako len manželov, mojich rodičov a mojej sestry. Okrem manžela sú všetci "na mojej strane", ale to všetko sú zaujaté názory. A tak pátram po ďalších - objektívnych názoroch a radách. Som zvedavá. A vopred ďakujem. 🙂
@mijunik ahoj-aj ja som vcera zacala jazdit asi po 8smych rokoch,ale tentoraz sa nemienim vzdat 😉
Mame uplne stare auto Opel combi a chce to len trening....a hlavne prekonat strach.Tiez si myslim,ze zo zaciatku Ti staci aj starsie auto-ked nedajboze naburas aspon Ti to nebude luto 🙂 😉
@mijunik nic ine ti neporadim len jazdit jazdit jazdit ja som tiez nejazdila az ma raz zamestnavatel poslal na sluzobku do Kosice.Z Blavy.A bolo🙂Odvtedy milujem soferovanie 😉 Hlavne si chod svojim tempom a snaz sa chodit sama,lebo mudre muzske reci ta akurat zneistia.A k autu,ja milujem WW Golf,tu tiez na takom jazdim,v Kanade mame vacsieho Forda do snehu,tiez OK auto ale ja mam rada mensie auta
@mijunik ak vies jazdit tak odjazdis cokolvek!!!!!
soferovanie sa nezabuda je to ako bicykel 😉
to ze mas strach plne chapem presla som podobnym
mne pomohol moj muz 24 hodin so mnou v aute uplne pomaly a v klude a pomaly strach opadol teraz keby si ma videla ako jazdim v parizi tak aj moj muz sa smeje ze ako sommohla dovtedy bez auta existovat 😉
co sa tyka parkovania kazde auto sa da zaparkovat zaklad je ze ked cuvas do boku treba sa riadit jednym ked tvoj koniec auta je na urovni konca druheho auta vtedy tocis volantom a krasne nacuvas na jeden max druhy sup 😉
tu mas ako na vec 😉
https://www.youtube.com/watch?v=CMCXoPVOkZgsebecka nie si ty sa bojis ze stare auto velmi neznicis a noveho sa bojis aby si neposkodila 😉
ja tiez jazdim na dlhsom aute, mame passata combi a ked som po autoskole zacala na nom jazdit, pozrela som do spataka a kukam ake je dlhe :D s parkovanim si netreba robit starosti, naucis sa alebo nech ti manzel namontuje cuvacie senzory, odkedy ich mi mame, tak sa vobec nebojim cuvat, predtym som sa bala, lebo som nemala odhad kolko este mozem ist. zo zaciatku chodievaj s niekym skusenym, aby si nabrala istotu a casom to pojde uplne bez problemov, drzim palce 🙂
Zaklad je mat dobru motivaciu a nabrat odvahu. Ja som tiez zacinala na skode 105, s ocinom ako spolujazdcom, ktory ma super vystresoval, ze som nevedela, kde je vpravo a vlavo. Uplne som prestala jazdit na 12 rokov, potom mi v robote oznamili, ze dostanem sluzobne auto, tak motivacia ako hrom. Co mi pomohlo- kondicne jazdy v autoskole, zaplatila som si 10 jazd a po asi 6 som sa uz citila schopna jazdit aj sama a po 10 aj vo velkom a chaotickom meste. A odvtedy jazdim v pohode, aj s drobcom v aute. A ake auto, to je jedno, len si nan musis zvyknut. Drzim palce 😉
ahoj ja mam vodicak uz 20 rokov a sedela som za volantom iba 2x a to raz bol moj brat pri mne a druhy x sama a odvtedy teda uz 20rokov som nejazdila..moj muz mi vravel stale o aute ale mne to nejak nechybalo ja som v pohode isla bud busom alebo pesi kedze byvam aj ja v BA a mam cemtrum celkom blizko ale stali sa uz aj take situacie ze som ostala doma sama z detmi a nebolo toho dobraka 😠 co by mi pomohol ked som potrebovala ist z jednym z deti na pohotovost alebo ist nieco do lekarne na rychlo a z detmi sa nedalo ,tak to ma prinutilo rozmyslat o kupe auta a robenia si kondicnych jazd ale to mi trvalo tiez dlhsiu dobu nez som sa rozhybala a hlavne sa dokopala na tie kondicne jazdy..instruktor bol v pohode prva jazda bola na parkovisku ale strach som mala a ked sme uz odchadzali z parkoviska tak miesto toho aby sme sa vymenili tak sup na cestu skoro som omdlela a vravim mu ci nas chce zabit 😀 no ale nejakym zazrakom som to domov dojazdila a potom som mala z tej jazdy sok 😀 asi na 4 alebo 5 jazde som mala havarku 2x mi skapal motor a zozadu do nas nabural jeden frajer ale instruktor to snim vyhadal(vraj bol on na vine ze nemal dostatocny odstup) a vtedy by sa vo mne nedorezal krvi a mala som chut vystupit a seknut stym 😠 lebo som mala ztoho velmi zly pocit ale tak isla som aj na dalsiu jazdu a modlila sa aby sa uz nieco take neopakovalo 😉 takze dokopy som mala 6 jazd aj ked instruktor chcel este aby som isla aj na nasom aute ale uz som neisla ..pocas kondicnych jazd som raz isla sama z nasim autom(bol sviatok) tak som si povedala ze to skusim ale len okolo domu aj to mi raz skapal motor a nevedela som zaparkovat tak som poprosila susedku 😀 a ked som uz isla do premavky tak moje 2 prve jazdy boli cez vikend koli mensiemu poctu aut ale triasla som a hlavne som si neverila a nebolo mi vsetko jedno kedze niektory vodici jazdia ako blazni a neberu ohlad ze na ceste su aj menejskuseny vodici 😠 ale nastastie som to zvladla ..teraz mam za sebou uz asi 9 jazd a uz si verim viacej a chodim aj do premavky cez tyzden 😉 a uz som bola aj na vylete a zvladla som to celkom v pohode..ale este mam urcite vela nedostatkov napriklad z parkovanim a chcela by som si vyskusat jazdu do kopca pri vatsej premavke len potrebujem nejakeho vodica pri mne keby som zazmatkovala 😀 a co sa tyka auta my sme tiez rozmyslali ze ake kupi kedze nemam skoro ziadne skusenosti z autom a predsa nove kupovat a nieco sa stane ale zase som nechcela ani nejaku staru sunku tak sme nakoniec kupili ford focus kombi koli ..tak hadam naberes tiez odvahu ako ja a nebudes sa bat..zelam vela stastnych km 😉
Idealne by bolo, zaplatiti si v autoskole kondicne jazdy. Bude ta "doucovat" prifi ucitel, zvyknuty na "auto-moto-nemehla: 🙂 a od neho tie poznamky k osferovaniu urcite budes prijimat inak, ako trebars od manzela 🙂 Maju tam skusenosti, vedia veci vysvetlit., (a maju v aute svoje pedale :D )...
A auto je v pohode, kratsie, jazdene..to by bolo fajn. A neboj, ak si zacinala na Skode 105, 120...to bude leeeen lepsie :D 😎 Sice je to riadny casovy rozostup, ale predsa v porovnani so starou skodovkou, bez posilovaca, s dlhou pakou....chce to len cvik, a trenovat, trenovat a trenovat :D
Tak ti prajem vela km bez nehody 🙂
Ešte som zabudla dodať, že už vopred ma nechtiac zneisťuje môj manžel, pretože jeho štýl jazdy je dosť rýchly, nemôžem povedať, že agresívny, to nie, ani bezohľadný, ale jazdí rýchlo, to hej a tvrdí, že šoféri, ktorí dodržujú predpísané rýchlosti generujú problémy... Ja mu tvrdím, že keď je niekde štyridsiatka, tak tam pre niečo je. Ale vysvetľujte to chlapovi... (snáď som teraz niehoho neurazila, vopred sa ospravedlňujem). No a manžel nadáva na "víkendových vodičov", na "sedlákov", na "ženské za volantom" (ale len na tie, ktoré vyrábajú nepríjemné situácie), na "starých dedov", často sú vodiči preňho "kreténi", "buzeranti"... Tvrdí, že kto nevie jazdiť, nemá čo hľadať v premávke, ale ako sa ten človek potom má naučiť jazdiť? Skrátka keď počúvam tie komentáre, tak mám obavy, či nezapadnem do niektorej z kategóríí a to mi veľa odvahy nepridáva... 😖 Inak je manžel fajn, len často sa chová ako taký mrzút ufrflaný.
@mijunik skoro akoby si opísala môjho otca 😀 len on nemá taký kvetnatý slovník.. ale som si istá, že v mysli si hovorí to isté 😀 mňa zase zneisťuje on, zariekla som sa, že už nebudem šoférovať, keď on bude v aute.. s priateľom je to lepšie, on nie ja tak háklivý na všetko, čo sa auta týka, ako môj otec (otec musí predýchavať riadne dlho, ak preradím o pár sekúnd neskôr a otáčky mi trochu vyletia, motor zahučí, amentma 😀 ), ale úplne najlepšie mi je, keď som v aute sama 🙂 to sa s tým autom aj porozprávam, aj si ponadávam, proste mám taký svoj kľud, bez profesionálov 😉
a z kategórií obavy nemaj, môžeš mať na háku kam patríš, hlavne, keď dojdeš v zdraví aj ty, aj auto celé aj spolujazdci bez ujmy 🙂
@mijunik prave som sa vratila domov z autobazaru-mam vyhliadnute lacne auto-zhodou nahod tiez kombi-vraj je lepsie zacat prave na vacsom aute,nie malym- aby si si bola viacej ista-to mi poradili viaceri 😉 a mam aj dohodnute kondicne jazdy v autoskole od pondelka.
Ja sadnem za volant po cca 20 rokoch a predtym som jazdila necele 2 roky,aj to len par krat-takze nervy mam az des. 😝
Ale ked to nezlomim teraz ,tak nikdy.
Skoro mi az zabehlo,ked som zbadala teraz tuto temu-kedze prave dnes som sa definitivne odhodlala zacat jazdit nanovo a riesim nervy podobne ako ty. 😒
Ale potrebujem vlastne lacne auto-na nasom drahsom rodinom by som sa pokaka....uplne,ze ho buchnem-toto ked aj nahodou,tak hadam to predychame vsetci. 😝
@mijunik to co spominas ze manzel riesi to je vela chlapov takych...Ja chodim sama (neviem si predstavit tu byt bez auta) Tiez ked som prisla do uk a zacala novu pracu, u mna nebol problem jazdit na opacnej strasne ale jazdit vo vseobecnosti..Ale naucila som sa..parkrat bola som nou kamoska a to mi pomohlo..baby su viac trpezlive nez chlapi..Alebo ako radili baby zaplat si par kondicnych jazd v blave...A hlavu hore...skus najskor na tom co mas aspon ti nebude luto ked niekde tuknes...a potom ked si budes viac doverovat tak mozes nieco co bude len pre teba .... 😀 drzim palce...a chlapov si nevsimaj ...
Este ma napadlo - ja soferujem svoje auto ked sme same, ked sa niekde ide ako rodina ja mojeho pocuvat nemienim tak vzdy soferuje on 😀
@mijunik ahoj, nie, nie si sebecká ;) ja ťa viem pochopiť, v autoškole som jazdila na golfe a keď som doma nasadla do passata combi, nebolo mi všetko jedno...točiť sa po úzkych uliciach vo veľkom aute chce prax...jasné, že sa obavaš stavu vozidla, keď má veľa najazdené.aj keď neviem, čo je pre teba veľa. my sme mali na passate, tom combi (r. výroby 1999) 350 tisíc !! a slapalo jak hodiny, ale priateľ je maniak do áut. teraz máme o 8 rokov ml. passat sedan a je ešte o niekoľko cm dlhšie ako combi :D ale mám problém v úzkych uličkách. ja osobne by som chcela golfa alebo aj fabiu ;) trvaj si na svojom. ak sa v aute nebudeš cítiť isto, budeš stresovať a tak to môže aj dopadnúť...radšej v klude vo fabii ako stres v peugeote...a ak ide o prachy tak proste predajte peugeot a je 🙂
..........necitala som predosle prispevky: moj nazor je takyto ( mam 43 rokov a jazdim denne od 19 rokov, Favorit, Thalia, Ceed combi, male Picanto, velka audi A6, sportova Honda...) .. ak zacinas jazdit po dlhej dobe, je ti jedno, ako dlhe auto mas, vzdy si musis zvyknut na odhad, kde ma auto "Zadok", a ako velmi sa mozes priblizit k za nim stojacemu objektu (parkovaci senzor ani kameru asi nemas), toto si musis vyskusat niekolkokrat na "necisto"; odporucam, hlavne ak mas male deti, ktore budes vozit vzadu, mat dlhsie auto, pripadny tukanec zo zadu, alebo aj silnejsi naraz deti ustoja.... tie male auta to je hroza, ak ti niekto vleti do zadu, tak je rovno v detoch.....urcite pre bezpecnost dlhsie auto; z hladiska odvozu kocika alebo nejakej tej batoziny tiez odporucam dlhsie auto s vacsim kufrom; a teraz konkretne: peugeot, no, ziadna slava, ale je to vase auto a poznas ho, vies co mu bolo a v akom jazdnom stave je,... dlzka auta vo verzii kombi je tak bezna a zase nie prilis narocna, ze v meste nepocitis ten rozdiel (pocitila by si ho, ak by si najprv jazdila na corse alebo aygu alebo malej fiatke a potom presadla do combi).... ja urcite odporucam vacsie, dlhsie auto, kam vlezie fabia, tam vlezie aj combi..... a zrucnost soferovania ziskas jazdenim a spravnym odhadom....uzke ulicky nie su problemom auta /urcite tade prejde a v pohode zatoci aj X6/, to je problem vodicskych zrucnosti (zeny maju paniku, ze uz uz sa obtru o vedlajsie auto, a pritom je tam miesta kopa..)
...... no a ked sa teda pustas na cesty, tak nezabudaj, ze: jazdi v pravom pruhu (na viacprudovke) a neblokuj auta, ktore ta chcu predbiehat; daj si urcite znacku zaciatocnik na auto; jazdi s celkovym prehladom, nedivaj sa uprene na cestu 4 metre pred seba v krcovitom predklone; odolaj nutkaniu otacat sa za kazdu hlupost dozadu na deti;
@mijunik 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 bavím sa 😀 😀 😀 😀 😀 😀 že nie je bezohľadný 😀 😀 nedodržiava rýchlosť = ohrozovanie ostatných a každý je pre neho sedlák, kretén, buzerant, starý dedo ....... som zvedavá ako by sa zatváril keby teba niekto počastoval šťavnatým superlatívom len kvôli tomu že opäť začínaš jazdiť 😕 no veru na sebavedomí ti to asi nepridá 😖
Držím palce a neboj dostaneš sa do toho rýchlo, motivácia je silná, ja si už život bez auta ani neviem predstaviť. Kľudne začni pomaly a na stupidne poznámky ignorantov sa vykašli nemusíš jazdiť rýchlo len preto aby ťa niekto ocenil, prvoradá je bezpečnosť tvojich detí 😉 čo sa auta týka je to asi jedno na čo si budeš musieť zvyknúť
Napísala som príspevok, ktorý sa tu, neviem, prečo nezobrazil, takže ešte raz (možno to bude duplicitne):
Kočky, ďakujem vám každej jednej za odpoveď, všetky ma potešili, nad každou som sa zamyslela, aj som sa pobavila a hlavne viem, že nie som so svojim strachom jediná. Viem, že sa do šoférovania dostane v podstate každý, len ten pocit zodpovednosti... A aj to, že "Čo ak každý to dokáže, len ja jediná nie?" 😀 Vravím si, že ak to ale zvládne polointeligentná "pipka", ktorej priorita je ukázať sa v nákupnom centre s trendovo oblečenou čivavkou, bezchybnými 5cm nechtami a 20 cm opätkami (ospravedlňujem sa tým, ktorých sa táto definícia dotkla a ospravedlňujem sa čivavkám), tak to dokážem aj ja. Asi to chce len prekonať ten strach. A tieto vaše odovede na mňa pôsobia neskutočne povzbudzujúco. Možno fakt nejde o typ auta, ale o tie moje obavy zo svojich (ne)schopností. Ešte mi napíšte, ako zistím, že už môžem bez obáv voziť aj deti? Totiž, deti som nikdy v aute neviezla, zodpovedná som bola len za dospelú posádku. No a čo som napísala, že manžel nie je bezohľadný, tak to som myslela skôr tak, že nejazdí ako bulo, ktorý nepozná predpisy. On na prechode ľudí púšťa, aj autá, ktoré sa nevedia zaradiť, semafory rešpektuje, značky dodržiava, len má ťažkú nohu na plynovom pedále. Čo samozrejme neschvaľujem. Ani telefonovanie počas jazdy, čo teda manžel zvykne občas. A to negeneruje "situácie"?!!! Možno by som hovorila inak, keby som bola aktívna vodička a vedela by som sa sústrediť na kadečo ďalšie počas jazdy, ale mysím, že predpisy sú na to, aby sa dodržiavali. Inak, ja som vyhlásila, že by som si mala kúpiť auto v tvare písmena "Z" a ešte krikľavej farby, aby ma bolo dobre vidieť... 😀 Ďakujem ešte raz za všetky odpovede, výborne sa to číta a dáva mi to nádej, že aj ja raz budem v pohode šoférovať, bez strachu a bez kŕčov v nohách a s radosťou. 🙂
@mijunik Nuž ako ti poradiť. Ja si myslím že ak niekoho hodia do vody musí začať plávať. Hovorím z vlastnej skúsenosti. Ako 19 ročná som mala možnosť robiť au-pairku ale podmienkou bol vodičák. Času bolo málo, preto som ho po dohode s inštruktorom urobila za 2 týždne a keď som prišla do tretieho najväčšieho európskeho mesta s dvojdňovým vodičákom a so skúsenosťami po obecných komunikáciách, rodičia mi do auta naskladnili 3 kusy detí a poďho do školy v rannej špičke s mapou na volante aby sme tam trafili 😕 😕 😕 😕 😕 veru bolo to zaujímavé 😀 😀 😀 😀 😀 😀 😀 ale treba mať chladnú hlavu a nohy v teple. Nenechať sa vytočiť, alebo znervózniť a zvládneš každú cestu. Výhodou je že budeš jazdiť po meste ktoré poznáš. Bude ti stačiť prejsť po každej trase raz možno 2x a budeš za vodou. Ak si neveríš tak sa jeden deň povoz sama po trasách ktoré budeš využívať najčastejšie a časom nadobudneš dôveru aj na nových cestách 😉 určite sa toho neboj a nenechaj sa znechutiť 🙂
@mijunik Nečítala som všetky rady, ale určite zvládneš šoférovať aj vaše auto, oproti fabii je iba dlhšie, ale širšie určite nie a pokiaľ sa bojíš parkovania, skús nájsť miesto parkovania vedľa seba, nie za sebou, kde by si asi problém mala, no a fakt to chce iba prax a tú získaš jedine jazdou... ja som na začiatku chodila s babkou, vodičský som mala od 18 rokov a bála som sa ísť sama a keďže v tom čase som okolo seba nemala žiadneho muža, tak mi poslúžila ako parťák babka, ktorá sa rada vozila po BA 😀 No ale potom som z toho vypadla, lebo som autu už k dispozícii nemala a po rokoch som sa dostala k nejakému a tiež zozačiatku taká ta neistota a obava, ale denným jazdením sa to upravilo a vlastne vyriešilo. Inak, určite si na začiatok daj nálepku, že si začiatočník, ja som ju na svojom aute mala a aj keď som nemala nejaké stresové situácie, určite aj ona prispela k tomu, že na mňa nejak extra netrúbili, keď videla, že sa iba učím 🙂 Nik múdry z neba nespadol 😉 U Teba asi agresívna jazda nehrozí, takže ohrozovať iných nebudeš a pokiaľ vieš byť ohľaduplná, zažiť až tak veľa stresujúcich situácií by si nemala, ale ak náhodou sa niečo stane, nerob si z toho ťažkú hlavu, iba zhodnoť aká to bola možno tvoja chyba, ale nejak sa trúbením nezaťažuj. Hlavu hore, zvládneš to a uvidíš aké výhody to potom bude mať 🙂 Mimochodom, aktuálne mi manžel zabezpečil rodinné auto (Ford S-Max), takže aj ja sa učím s ním jazdiť a hlavne odhadovať dĺžku 😀 Veľa pohody a nedaj sa odradiť 😉
Ďakujem vám, kočky, ešte raz za rady a za povzbudenia, včera som si bola oprášiť svoje šoférske schopnosti, zatiaľ síce len na parkovisku, ale aspoň niečo. 😀 To som zvládla, ale tak zase - to zvládne hádam každý. Inak, ja som už raz mala nehodu, ešte dávno, ani som vtedy nechcela ísť autom, mamina ma viac-menej donútila odviezť ich do záhrady... Nikomu sa našťastie nič nestalo, ani našej 105L, len cudzej Felicii som riadne načechrala pravý predný blatník. Bola to moja vina, nedala som prednosť v jazde. No, vychádzala som z vedľajšej, rozbiehala som sa, neprehľadná križovatka, vo výhľade zaparkované auto, skapal mi motor a keď som naštartovala a chcela som sa znova pohnúť, tak som sa už nepresvedčila (aj keby do križovatky bolo vidieť), či medzitým niečo nejde. Išlo... Vodičák zadržaný na pár mesiacov, sebadôvera v keli. Aj tento nezdar určite prispieva k mojim pocitom. No, len sa teraz správne sa rozhodnúť, či jazdiť na našom Peugeote (r. v. 1999), ktorý má najazdených cez 400.000 a nikto sa s ním nemaznal, ale motor zatiaľ ide (no dokedy), manžel by dal urobiť generálnu opravu, ráta tak 500 eur, alebo či tlačiť na manžela, aby kúpil a následne splácal Fabiu za 3300 €, ktorá je síce r. v. 2003, ale je neojazdená, garážovaná, čiže mi logicky vyplýva, že by mala dlhšie vydržať. Viem, peniažky sú peniažky a tým, že som na materskej, veľa ich nemáme, ale ja sa bojím, že nám Peugeot odíde a takú dobrú ponuku na Fabiu tak ľahko nenájdem.
@mijunik fuuuha, teda, popravde, môj priateľ sa do áut vyzná dosť a vycálovať 3300 za 10ročné auto (to je jedno, že udržiavané, garážované atď) je teda pekne veľa.. zvlášť, keď by ste to museli riešiť postupnými splátkami.. ja by som do toho nešla.. radšej jazdiť na niečom, čo vieš v akom je stave, poopravuješ, keď niečo treba ako vrážať do niečoho cudzieho, čo nevieš aké ma skryté problémy - inak ani vek auta nie je záruka, že sa na ňom nič nepokazí.. my máme starú astru (r.v. 1996), na jeseň jej priateľ sám spravil generálku, geometriu, tlmiče, tesnenie, proste kompletka a to auto šľape ako hodinky.. vôbec by sme nešli do novšieho momentálne, kým nie sú "zbytočné" financie.. nechcem ťa nejak vehementne presviedčať, ale v tomto daj na manžela, pokiaľ sa o to auto postará, aby si na ňom mohla jazdiť, jazdi 🙂 a ponúk na predaj áut bude vždy až až, tú fabiu nemusíš vôbec ľutovať 😉
inak, ja som na fabii robila vodičák kedysi dávno pred 8 rokmi.. ja neviem, či len ja som také nemehlo, ale z áut, ktoré som mala možnosť šoférovať, sa mi na fabii išlo najhoršie.. tie rámy, či ako to nazvať, predného skla mi totálne vadili vo výhľade, spätné zrkadielka mi prišli malé, niekedy som ani nevedela kam cúvam, proste hrôza.. ale vravím, možno len ja som taká hus.. na otcovej octavii sa mi ide 1000x lepšie, pritom o dosť väčšie auto, ale v pohode sa mi parkuje s ním.. ešte aj strýkova 105ka staršia ako ja je schopnejšie auto ako tie fabie 😀
ahoj 🙂 no ja som na tom podobne ako ty, vodičák mám, ale otec aj priateľ sú profesionálni šoféri, takže sa za volant často nedostanem, keďže ešte aj bývame v malom meste, kde sa dá prakticky za polhodinu dostať všade pešo.. auto šoférujem len na dlhé trasy, keď cestujeme do zahraničia za rodinou (cez 1500km) a treba vystriedať hlavného šoféra, čiže prevažne aj tak jazdím diaľnice, kde len zaradím 5 a držím pedál a volant.. šoférovanie o ničom 😖
ohľadom tvojej dilemy - ja sa ti celkom divím, že chceš vrážať do "novšieho" auta len preto, že je kratšie.. ja osobne preferujem jazdiť na staršom aute, aj keď má viac najazdené, manžel sa predsa oň staral a nerozpadne sa ti pod zadkom.. a že má kozmetické nedostatky.. no bóže! aspoň ti nebude ľúto, keď ho zaparkuješ do prašiaku (ako ja posledne pred naším vchodom 😉 ) vyklepeš plech a ideš ďalej.. osobne by som teda do kratšieho auta nešla 😀
napriek tomu, že po mestách veľa nejazdím, si myslím, že na dĺžku/šírku auta si časom zvykneš.. zo začiatku budeš parkovať pomalšie a opatrnejšie a postupom času úplne zabudneš, že sedíš v kombíku 😉