Ahojte, chcela by som si kupit auto, len teda mam otazku na vas co uz nejake mate, je naozaj problem ked ma clovek auto s dieslom a jazdi len po meste a kratke trasy? Naozaj sa auto potom viac kazi? Dakujem za rady a skusenosti
@sisi2212 dieslovy motor potrebuje dlhsiu dobu na zahriatie, nez benzinovy. takze na kratke trasy a nebodaj opakovane rychle startovanie a vypinanie motora, hlavne v zime, nie je vhodny.
Áno, motor a olej sa nestihnú dostatočne zohriať, častice rozpadnúť a potom upchávajú filter, keďže cez neho sa dostanú výfukom von len naozaj spálené rozpadnuté častice. Dieslovému motoru škodí pokiaľ ho človek nenechá po naštartovaní nejakú dobu zahriať a hneď vyrazí na cestu a detto keď ho po zastavení hneď vypne a nenechá chvílu vychladnúť. Takže nešla by som do dieslu ak na toto nemáš čas a trpezlivosť a tiež ak raz za týždeň nemáš čas a priestor vybehnúť niekam von z mesta a nechať ho poriadne prebehnúť na vyšších rýchlostiach (a nemyslím prejsť 1 km na stovke, to je nič), aby sa aj filter prečistil.
Nuz je to pravda, nerobi to dobre ani motoru ani filtrom... v meste elektroauto alebo benzin...
všeobecne to platí, ale nájdu sa aj výnimky - záleží aj od konkrétneho typu a štýlu jazdy. ja mám 20 ročný hladký diesel (VW 1.7 sdi), jazdím maximálne 20 km a inak po meste (škôlka, obchody) a v pohode.
máme už štvrté dieselové auto a je úplne v pohode (za obdobie cca 25 rokov)
Dieselom kratke trasy vseobecne skodia. Hlavne filtre trpia kvoli usadeninam karbonu. Preto sa odporuca ist s autom aj na dlhsiu trasu alebo tzv. "prehnat auto" aj do vyssich rychlosti aby motor vypalil usadene spaliny. Pri jazde po meste filtre extremne zanasas.
Vo vseobecnosti mozes jazdit s dieselom aj po meste, ale motor potrebuje ist aj do vyssich otacok. So studenym olejom nepremazes velmi dobre ani casti motora cize v konecnom dosledku netrpia len filtre ale aj celkovo motor.
Ak chces s autom jazdit len po meste, diesel ti neodporucam. DPF filter upchas ani sa nenazdas a vymena je velmi draha.
Do mesta elektricke alebo benzin. Na Slovensku to este asi nie je, ale vo vacsine europskych miest maju diesle obmedzenia v mestach. My mame toez diesel a veru ho muz aspon raz za tyzden prezenie po dialnici (posledne mesiace to bolo kvoli obmedzeniam horsie)
Mám staré auto, diesel. Jazdím iba po meste a túto zimu som raz baterku nabíjala, druhýkrát kúpila novú....Aj tá mi skapala :D a nabíjala som ešte raz - som šťastná, že sa oteplilo, ale diesel do mesta je peklo...
Ano je to tak, ten motor je studeny a to auto trpi, my sme mali diesla a jazda po meste ho priviedla k odideniu turba :/ neskor sme kupili benzin, ten nam odporucil servisak . Moj sen je elektromobil 🙂
do mesta je diesel smrt, nie len ze vela zere ale sa aj viac kazi :/
Dakujem vsetkym za odpovede, presvedcili ste ma, budem hladat benzin ☺️🥰