Auto na diesel a jazdenie len po meste

sisi2212
23. feb 2021

Ahojte, chcela by som si kupit auto, len teda mam otazku na vas co uz nejake mate, je naozaj problem ked ma clovek auto s dieslom a jazdi len po meste a kratke trasy? Naozaj sa auto potom viac kazi? Dakujem za rady a skusenosti

ewwe
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
moonlight1210
23. feb 2021

@sisi2212 dieslovy motor potrebuje dlhsiu dobu na zahriatie, nez benzinovy. takze na kratke trasy a nebodaj opakovane rychle startovanie a vypinanie motora, hlavne v zime, nie je vhodny.

ivkazba
23. feb 2021

Áno, motor a olej sa nestihnú dostatočne zohriať, častice rozpadnúť a potom upchávajú filter, keďže cez neho sa dostanú výfukom von len naozaj spálené rozpadnuté častice. Dieslovému motoru škodí pokiaľ ho človek nenechá po naštartovaní nejakú dobu zahriať a hneď vyrazí na cestu a detto keď ho po zastavení hneď vypne a nenechá chvílu vychladnúť. Takže nešla by som do dieslu ak na toto nemáš čas a trpezlivosť a tiež ak raz za týždeň nemáš čas a priestor vybehnúť niekam von z mesta a nechať ho poriadne prebehnúť na vyšších rýchlostiach (a nemyslím prejsť 1 km na stovke, to je nič), aby sa aj filter prečistil.

anjelicek26
23. feb 2021

Nuz je to pravda, nerobi to dobre ani motoru ani filtrom... v meste elektroauto alebo benzin...

tanyan
23. feb 2021

všeobecne to platí, ale nájdu sa aj výnimky - záleží aj od konkrétneho typu a štýlu jazdy. ja mám 20 ročný hladký diesel (VW 1.7 sdi), jazdím maximálne 20 km a inak po meste (škôlka, obchody) a v pohode.

ivkazba
23. feb 2021

@tanyan staré diesle sú mnohé v pohode, tieto nové filtre sa dávajú do motorov od 2010

lucka_ke
23. feb 2021

máme už štvrté dieselové auto a je úplne v pohode (za obdobie cca 25 rokov)

hopsadobrandejsa
23. feb 2021

Dieselom kratke trasy vseobecne skodia. Hlavne filtre trpia kvoli usadeninam karbonu. Preto sa odporuca ist s autom aj na dlhsiu trasu alebo tzv. "prehnat auto" aj do vyssich rychlosti aby motor vypalil usadene spaliny. Pri jazde po meste filtre extremne zanasas.

Vo vseobecnosti mozes jazdit s dieselom aj po meste, ale motor potrebuje ist aj do vyssich otacok. So studenym olejom nepremazes velmi dobre ani casti motora cize v konecnom dosledku netrpia len filtre ale aj celkovo motor.

Ak chces s autom jazdit len po meste, diesel ti neodporucam. DPF filter upchas ani sa nenazdas a vymena je velmi draha.

amelie2017
23. feb 2021

Do mesta elektricke alebo benzin. Na Slovensku to este asi nie je, ale vo vacsine europskych miest maju diesle obmedzenia v mestach. My mame toez diesel a veru ho muz aspon raz za tyzden prezenie po dialnici (posledne mesiace to bolo kvoli obmedzeniam horsie)

lenkamatkova
23. feb 2021

Mám staré auto, diesel. Jazdím iba po meste a túto zimu som raz baterku nabíjala, druhýkrát kúpila novú....Aj tá mi skapala :D a nabíjala som ešte raz - som šťastná, že sa oteplilo, ale diesel do mesta je peklo...

emmusska
23. feb 2021

Ano je to tak, ten motor je studeny a to auto trpi, my sme mali diesla a jazda po meste ho priviedla k odideniu turba :/ neskor sme kupili benzin, ten nam odporucil servisak . Moj sen je elektromobil 🙂

jarinka33
23. feb 2021

do mesta je diesel smrt, nie len ze vela zere ale sa aj viac kazi :/

sisi2212
autor
1. mar 2021

Dakujem vsetkym za odpovede, presvedcili ste ma, budem hladat benzin ☺️🥰

brembo
18. nov 2021

@sisi2212 žiadny diesel do mesta ti odporučiť nemožem. Diesel sa zohrieva na prevádzkovu teplotu neporovnateľne dlhšie a samozrejme nemožnme zabudnúť na problémi s DPF.