Auto Kia verzus Dacia

2. júl 2023

Možno mi budete vedieť poradiť, alebo aspoň váš názor ma poteší.
Mám teraz 20 ročné auto a chcela by som novšie, nech mi pár rokov poslúži, a neviem sa rozhodnuť či
KIA Rio r. 2018, 53 tis. km
DACIA Sandero r. 2021, 33 tis. km
Cenovo sú cca 8500 - 9000 €
Viac sa mi páči Kia, ale zase Dacia je novsia.

00momo
2. júl 2023

Kia mate tam este 2roly zakuru

lvulik
2. júl 2023

Tak pre mna by bolo dôležité aj ci je to diesel alebo benzín a vykon motora. A či manuál alebo automatika. Poskytnuté info mi na rozhodnutie nestačia.
A tiež, ci budeš ho využívať prevažne na jazdu po meste alebo dlhé trasy.

autor
2. júl 2023

@lvulik Obe su manuál, obe benzín, dacia ma vykon 75kW, kia 61kW.
A na presuvanie sa medzi dvoma mestami cca raz tyzdene, a ostatne po meste.

taminka1986
2. júl 2023

61kw je malo,chce to nieco lepsie,ja som mala 75kw benzin oktavku a to bolo slabe

weronika171717
2. júl 2023

Ja by som daciu nechcela ani zadarmo. Hovorí sa, že ľudia, ktorí mali pri nehode daciu a mali by iné auto s tvrdšími plechmi, tak by sa im nič nestalo. Dacia ma plechy ako papier.

marsmykkok
2. júl 2023

@weronika171717 len sa hovorí a je to blbosť, vždy záleží od situácie pamätám si aj nehodu kde luxusné auto bolo na šrot a dacia duster mala minimálne pokrčené plechy. A k tvojmu rozhodovaniu 20 000 km rozdiel je nič, asi by som obe auta vyskúšala, určite zistí aj ako boli servírované a rozhodni sa podľa toho. Za mňa sú obe rovnocenné.

cubo2
2. júl 2023

@weronika171717 ono to je presne naopak. Pokrčené plechy sú pri nehode žiaduce, lebo absorbujú energiu nárazu a chránia tým posádku. V dokonale pevnom aute by si pri nehode bola hneď mŕtva

kristiii
2. júl 2023

@taminka1986 na také jazdenie, o akom píše, to úplne stačí.
Ja by som šla skôr do kie.

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
2. júl 2023

@cubo2 cize daciu z tohto hladiska nebrat ?

autor
2. júl 2023

@karinka223 hm praveze nikoho takeho technicky zdatneho na auta nepoznam. A nie, nie je to AAA. Aj ja by som isla do Kie keby ide o nove, ale toto ma 5 rokov.

daniela2202
2. júl 2023

Priateľ hovorí, že jednoznačne "Dachnu"...😁.... má ju vo svojom vozovom parku už 16.rok a no problema 😁👍👍👍

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nepic
2. júl 2023

@autor
Ja by som išiel do tej Dacie,pretože je novšia. To že má Kia 7 ročnú záruku nie je tak celkom pravda. Má základ 3 roky tak isto ako Dacia a potom má +2 a ešte +2 a keď sa to zráta,tak je to tých 7 rokov. Ja som mal v živote cca 15 áut a mal som aj drahšie ako napr Mitsubishi Outlander,ale poviem ti,že mi nič viac nedalo ako taká Dacia ktorú mám teraz. A také reči,že má Dacia tenké plechy a nie je bezpečná si nevšímaj,keď sa toho dotyčného spýtaš akú má teda hrúbku plechu Dacia, Hyundai a iné autá,tak ti nevie odpovedať. Sú to väčšinou krčmové reči typu,jeden známy povedal, známy má servis tak mi povedal a stále len "niekto mi povedal".
Ale je to normálne,takto isto cez prsty sa ľudia pozerali napr aj na Hyundai,keď sem prišiel nejaký "neznámy korejec".

autor
2. júl 2023

@daniela2202 tak to ju ma uz dost dlho na to, aby to vedel zhodnotit. 🙂 Dakujem.

autor
2. júl 2023

@nepic ďakujem za objektivny nazor, kedze mas skusenost s viacerymi znackami a bol si s Daciou spokojny, tak to asi nebude taka zla znacka 🙂 aj co sa tyka bezpecnosti, kazivosti...

karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
karinka223
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tundra
2. júl 2023

Kup si toyotu...

marsmykkok
2. júl 2023

A ja mám Dacia Sandero, ale rok 2015. Robím len pravidelné veci, výmena oleja a tak. Nenechalo ma nikdy zatiaľ v štichu, batériu mám pôvodnú, ale zase brzdové kotúče predné sa zodrali trocha skôr ako by mali, neviem či je to mojim brzdením-nebrzdením alebo ich kvalitou. Je to samozrejme lacnejšie auto, teda cítiť to v interiéri, je viac hlučné na dialnici. Ale zase máš pomerne lacný servis, mám tam tie nešťastné senzory tlaku v pneumatike, raz ked mi jeden pri prezúvaní rozbili v garážovom servise tak za výmenu som platila 10 eur, pri iných značkách to ide aj 60 eur vyššie za kus. Ja som spokojná, ale je to o tom, čo od autá čakáš, pri Dacii luxus nemôžeš čakať, ale ak to nie je poruchový kus, vie to byť spoľahlivé auto na vozenie s nízkymi servisnými nákladmi. Ale ani Kie nie sú zlé autá.

martinq54
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
duunlo
2. júl 2023

Kia ci Dacia, je to jedno. Vyber si hlavne to, ktore ti bude viac vyhovovat, po ergonomickej stranke, vizualnej kedze si zena 🙃 a tak. Ze ma auto o 20kkm viac ci menej je nepodstatne. Ked to auto malo prasa tak ho znici aj za 5kkm. To iste aj vek ci je to 2018 alebo 2021, nie je az take podstatne. Skor by ma zaujimal technicky stav. Velmi by si sa cudovala ako vyzeraju sedacky v takom dvoj-trojrocnom mercedese napr. E-klassa. Presedene, bocnice kozene uplne zodrate.
Ja osobne by som sa priklonil k Dacii.

marsmykkok
2. júl 2023

@duunlo Presne tak, je to zanedbateľný rozdiel v parametroch, preto aj cena podobná. Ja by som pozrela ten servis, či bolo o auto riadne starané a potom pojazdiť/poparkovať, že v ktorom sa lepšie sedí, mám lepší výhľad, lepšie ovládam auto, Lebo nižšej žene môže vyhovovať napríklad tá Dacia viac, má vyšší podvozok a teda nemá oči pri sedení pomaly na úrovni kolies alebo naopak možno v Dacia nenájde vhodnú polohu na sedenie, v Kii to bude lepšie.

autor
2. júl 2023

Len to ze ma Dacia penke plechy a nie je velmi bezpecna, ma trochu zmiatlo, lebo som to nevedela a poviem pravdu, ma to odraďuje. Aj ked v 2013 v crash teste mala 4 hviezdičky.

nepic
2. júl 2023

@autor
A ako alebo kde si na to prišla,že má Dacia tenké plechy?

nepic
2. júl 2023

@autor
Všetky terajšie autá majú tenšie plechy ako mali autá napr v roku 1990. Šetrí sa úplne všade a druhá vec,je to aj kôli váhe auta a tým pádom aby sa znižovali emisie. Čo sa týka bezpečnosti auta to naozaj nezáleží od hrúbky plechu(videl som už keď Fabia prekotila Hammer)a tiež čo sa týka korózie,skús sa pozrieť okolo seba a pozri si napr 15 ročne Prassaty resp Superb a porovnaj to s Daciou.
Čo sa týka komfortu,auto za 10tis sa nemôže rovnať s autom za 30 tis,to ti je dúfam jasné,to je ale zo všetkým tak.
Ideálne si skúsiť ktoré auto ti viac vyhovuje a rozhodnúť sa aké auto potrebuješ. Niekomu nestačí ani 110kW a niekomu stačí aj 66kW a zdravý rozum. A veľa krát to potrebujú ľudia,ktorý jazdia do vedľajšej dediny alebo max do okresného mesta. Ale kedy lepšie skúšať maximálku ako o polnoci cez dedinu,že? Mám pocit,že teraz všetci potrebujú bezpečné auto,životný priestor,určitý životný štandard,výkonné auto na bezpečné predbiehanie a neviem čo ešte,až pokiaľ nepríde nejaká agresívna leukémia resp CA pankreasu.
Aj potom sa viacerí ešte neuvedomia a snažia sa presadiť svoje,prečo sa všetko a všetci netočia len okolo mňa.

deti95060810
2. júl 2023

Kia...s tou 7 ročnou zárukou to nie je úplne pravda - to je len na niektoré časti auta..... povedali A, ale nepovedali B....😉

autor
2. júl 2023

@nepic teraz mi to tu píšu viacerí, tak podla toho

nepic
2. júl 2023

@autor
Tak potom áno,keď to "tu píšu viacerí," tak myslím že to je veľmi dôveryhodný údaj a potom je myslím aj zbytočné ti niečo radiť.

huginko
2. júl 2023

Ja som si práve kúpila novú daciu sandero 2023,mam známeho co sa vyzná v autách, odporúčal. Benzín, manuál, spokojnost. Ako vravíš, medzi mestami a na výlety. Kolegyňa tiež ma, a maximálne spokojna.Nekazi sa