ahojte, v auguste 2012 pravdepodobne pojdeme na rok do Australie, manzel pracovat a ja budem v domacnosti s jednym vtedy 2,5 rocnym dietatkom a s jednym (dufam, ak sa podari, chcem otehnotniet na jesen) malym miminkom. chcem sa opytat, aky je tam zivot s miminkami a detmi, ci je tam draho, daju sa tam kupit lacne detske veci (tahat z tadeto vsetko sa neda), je tam dobry sortiment bio/eko vyrobkov, existuju detske kluby, kluby pre mamicky vo velkych mestach,....? a vsetky postrehy, rady a tipy su vitane. chcem sa tak trochu psychicky na to pripravit. Zahranicie nie je problem, uz teraz nebyvam na SK a mam cudzinca manzela, ale je ine byvat niekde v Europe, na skok domov ako na opacnom konci zemegule. Dakujem!
ja neviem, ale ta otazka mi pride akoby si myslela ze australia neni civilizovana a deti sa tam nerodia. Ci maju detske kluby alebo kluby pre mamicky, bio vyrobky, oblecenie? Ked nebudes zit v nejakej dzungli tak mesta Sydney, melbourne atd. maju toho viac ako na sk.
@juju ja chapem tvoje obavy....sama sa obavam toho, ze tam budem sama bez rodiny, bez znamych a kamosov ....muz bude v praci a ja s malym....dobre by padlo nakontaktovat sa na nejaku komunitu Slovakov tam, tak som myslela, ze aj toto by mohla byt cesta.... 😅 predsa len na zaciatok by dobre padlo keby tam bola nejaka spriaznena dusa, ktora poradi kde je sa daju najlepsie kupit plienky, kde je super chlieb a kam si ist zacvicit....
Mno a chystate sa tam? (kedy?) My by sme sa to mali definitivne dozvediet do konca marca ci tam pojdeme alebo nie. 😉 Drzim ti palce.
@juju
@evaharg
ja som žila 2 roky v sydney a môj partner tam odchádza o 2 týždne, ja s malým zrejme koncom augusta. Dostali sme už víza, tak sa tešíme na zmenu a pekné počasie 🙂 Keďže som vtedy ešte prcka nemala, neriešila som veci ako kluby matiek, mlieko a oblečenie. Ale sú obchody, kde sa dá kúpiť oblečenie - pre deti i dospelých - lacno, celkovo mi príde aspon oblečenie i lacnejšie ako v prahe 😒 Druhy mlieka som pozerala na nete,, a vychádza to draho. Značky sú iné ako u nás,.. my pijeme DM mliečko Babylove... a nám sa vyplatí raz za čas si dať poslať balíček s mliečkom (naraz môžeš poslať 10kg detskej stravy balíkom do austrálie).. a i napriek vysokému poštovnému ešte stále na tom ušetríme 😉 Autosedačku si berieme sebou - jej preprava by mala byť zadarmo - rovnako ako kočiar - a ináč ostatné veci tam musíme kúpiť opäť. Postieľku, detskú židličku na jedenie a pod. Kam to idete holky? Melbourne? To je škoda,,, už si bola v Melbourne? Manžel tam už má dojednanú prácu? Ja som v Melbourne bola a mne osobne sa tam až tak nepáčilo... teda v porovnaní so Sydney.. je to úplne o niečom inom... Melbourne mi tak pripominal prahu 😅 - vyzerá to tam "európsky",,, a sydney je úplne moja srdcovka 😝 Ja mám skôr obavy ako vyžiť z jedného platu (snáď si nájdem časom prácu aspon na 4h).. a že zdravotná starostlivosť je tam drahá...
@lilliaan manzel ide do Melbourne a my ako doprovod. Ja sa praveze na Melbourne tesim, kedze je europsky. Sice som v AU nikdy nebola ale americky vplyv nemusim, som tak trochu eurocentricka 😅 😀 no ten jeden plat to je dobra pripomienka, ale asi zalezi na vyske platu. Kolko je podla teba prijem, z ktoreho sa da v pohodke vyzit v AU? A okrem toho ze Melb je europske, tak co sa ti tam este nepacilo? a inak v akom vyzname, ze europske a nepacilo 😕 Vdaka za cenne odpovede, myslim, ze aj @evaharg bude rada za rozne postrehy
@juju Niee.. tak Sydney ma inu architekturu, krasne pristavy, zatoky a plaze,, ziadne elektricky... a Melbourne je ine.. tiez je to ale pekne mesto.. No tym, ze sme zili v sydney a odrazu sli do Melbourne len tak na par dni na dovcu, tak mi to vsetko chybalo... hlavne to more.. Ved uvidis.. z melbourne do sydney su letenky lacne, urcite sa chodte aj do sydney pozriet... Inac tym ze Melbourne je velke mesto, urcite mate kopec parkov a miesta na prechadzky 🙂
K tomu platu... no 1000 dolarov tyzdenne by som povazovala za minimum... zavisi kolko bude stat ubytovanie,,, ci si ho budete platit sami alebo manzelova firma. To je podstatny rozdiel 😝
@juju teraz sme si vybavovali zdravotne poistenie - ktore je povinnne k nasemu typu viz, a stoji 220 AUD mesacne... a to je len to zaakladne - teda na hospitalizaciu. To s vyssim krytim, ktore by som chcela bohuzial stoji okolo 480AUD.. nieco i viac zrejme, lebo v MEDIBANK islo len pred par dnami hore 😒
@lilliaan no m. by mal mat cca 6500 euro mesacne, to neviem kolke je dolarov ale platit si budeme musiet vsetko a co som pozerala najom, tak min 700 dolarov tyzdenne - to nie je bohvie co 😝 ale m. chce prenajat fdomcek na plazi, takze to bude asi o dost drahsie, ale budeme musiet napasovat peniaze 😉
@lilliaan @juju super, ze sem niekto ochotny podelit sa prisiel 🙂 a teda tie ceny ma momentalne mierne sokuju....moj muz sice vravel, ze je tam draho, a ze sa nemam bat, lebo sa tam "inak zaraba", ale veru z jedneho platu..... 😒 U nas stale zatial nie je iste ci tam pojdeme....a ja vlastne neviem ci sa budem viac tesit z toho, ze ano, alebo z toho ze nie.... 😅 vy dve tam ale budete v rovnakom case 😀 to mozno aj nejake stretko date 😉
@juju
@evaharg
6500eur je urcite dostatocny plat, aby ste sa tam mali dobre 🙂 No ubytko 700dolarov tyzdenne mi pride faaaakt moc! My sme mali prenajaty byt asi 8 mins peso od centra sydney,, a platili sme zhruba 600 dolarov: obyvacka s kuchynou plus 2 spalne, kazda s vlastnou kupelnou. A mimo centra je to samozrejme lacnejsie... Teraz si budeme musiet najst nieco do 400 dolarov a urcite najdeme, len dalej od centra,, to nevadiii... mne v prahe tiez trva 40 mins kym sa dostanem do centra 😀
Ano, v australii sa "inak zaraba".. to je pravda. .. ja by som sa na Evaharg urcite nebala ist do australie,, prinajhorsom sa vratite 🙂 My mame odchod isty, viza udelene a nas tatinek odchadza o 2 tyzdne a my za nim neskor. Tak urcite sem holky napiste ako ste sa rozhodli a kedy odlietate 🙂 🙂
Ahojte, my sme teda byvali v Perthe a jedneho dna by sme sa tam chceli este vratit. Takze sledujem priebezne naklady na zivot atd. A teda nechcem pripravovat o iluzie, ale zo Sydney sa za posledne 2 roky stalo asi 7. najdrazsie mesto sveta, hned za nim nasleduje Melbourne. A tak mi pride uz aj trochu nerealne najst prenajmy za niektore sumy, co tu uvadzate. A hladat si domcek na plazi, tak to budete zarabat len na ten najom.... My sme byvali v Perthe v jednoizbovom byte + kuchyna za 150 aud tyzdenne v roku 2007, teraz sa za taky plati cca 250-300 tyzdenne...
Ale urcite uz viete, kde si mate tie najmy pozerat a hladat, tak sa mozno mylim...
Tiez ta zdravotna starostlivost je poriadne draha, takze hlavne ostat zdravi....
Inak pre decka je australia uzasna, to je fakt. Parky, plaze, tie detske ihriska, no jedna basen... 🙂)) Aj co sa tyka playgroups, moznosti pre mamicky atd. Tiez v Melbourne a Sydney su obrovske ceske aj slovenske komunity, takze tam nebudete mat problem.
Prajem vela stastia, uzite si to...
@lejlocka vdaka za odpoved, no prave som sa pytala na najom, kedze to bude asi najvacsia ciastka a pocitam 700 dolarov tyzdenne za byt v centre, na plazi byvat, to si budeme musiet prepocitat. Aspon so zdravotn. starostl. si nemusime robit starost, kedze m. ide pracovat ako lekar 😀 a ja cez mojho zamestnavatela super zdravot. poistenie platne na celom svete 🙂 no a vyzera to ze tam budem rodit 😵
@juju v austroske som bola sice len pol roka, ale segranka tam zije uz vyse desat rokov. velmi sa mi pacilo, aj jej sa paci. ak by som mohla, hned by som tam na daku tu dobu odisla. je tam vsetko a ako bolo spomenute, Melb. je europskeho charakteru. tisko ti zavidiiiiim 😉 . bude vam super, je tam kraaaasne. 😵 😵 😵 a uvadzany plat je plne postacujuci
@juju no rodi sa tam fajn, aj ked len s asistentkou, ale mozes si vybrat porod aky len chces... 🙂)) to je fajn, aj ked zase ta starostlivost pocas tehu je trosku ina ako u nas, myslim, ze tam mas 1 sono za cele tehu a odspodu ta nikto ani nepozrie.Ale to je asi aj v anglicku a inde...
S tou starostlivostou ani nejde o to, ze ake mas poistenie, predpokladam, ze vam normalne daju medicare (to je poistenie pre vsetkych AU a residents), kedze tam ide muz takto pracovat. ide o to, ze sa tam za vsetko plati, za jednu navstevu u lekara to bolo aspon 50 AUD, potom vykony co ti urobi ti poistka preplati najviac do vysky 70 % myslim... ono sa to nezda, ale strasne sa to nabaluje. O liekoch ani nehovorim.... Ale rodi sa zadarmo.
V Melbourne som bola, ak si europsky typ tak sa ti tam bude pacit. aj ked pocasie teda nic moc, ani plaze nic moc. tam je sice more, ale nekupe sa v nom moc. Ja som tiez dost europsky typ, ale ked uz by som byvala v Australii tak by som si chcela uzit ten ocean...
Kludne si cez net povyhladavaj nejake ceske a slovenske playgroups v Melbourne, urcite existuju. To ti v zaciatkoch velmi pomoze.
@juju este ma napada, ak by si nasla na nete nejake playgroups, urcite tam budu mat nejaky kontakt, kludne im napis a popytaj sa na to ubytovanie, hlavne na dobre stvrte, kde sa dobre byva s detmi. To bolo pre nas velmi dolezite, ked sme prisli len tak do Perthu, ze kde vlastne hladat, neni stvrt ako stvrt. Osobne si myslim, ze byt v centre neni s detmi bohvieaka vyhra. V AU ludia vacsinou byvaju v domcekoch, s detmi urcite... A v tom centre to naozaj nie je bohvieco... Neviem kde bude muz pracovat, ak v centre, tak mozno najst nejaku fajn rezidencnu stvrt najblizsie...
Možem sa pridat?
My sme vo fáze uvažovania,manžel je lekár,premýšlame nad viacerými krajinami
kam íst-len už máme školáčku,takže to musíme premysliet všetko 1000x...
len pište,nech mám viac infošiek 🙂
ja som v sydney s dvojrocnou dcerou. ak niekto v okoli, kludne sa ozvite, pa.
Ahojte holky, sa pridavam do diskusie ... my ideme do Oz tiez tento rok, ale este nevieme kam ... zila som v Sydney 4 orky, ale uz skor, vratila som sa v 2004 ... medzitym sme tam boli na navstevu v 2009 ... moje deti maju 4.5 a 2 - takze ma dost zaujimaju skolky/childcare ...
denisia: a co ta zaujima ohladne skolky?, moja mala dvojrocna tu chodi do skolky/childcare - long day care, tie su dlhsie otvorene zvycajne cca od 7am-6pm, potom su rozne preeschool (od 3rokov), ktore su otvorene kratsie nejak od 8am - 4 pm, alebo potom family day care, kde je maly pocet deti cca 5, alebo moze byt aj nieco viac.... tu nie je nic take ako u nas statne skolky, vsetky su sukromne a aj dost drahe, ale ak budete citizen, ci rezident, dostanete child care benefit v zavislosti od prijmu...
@dovenka no prave ma zaujima, ako to je cenovo 🙂. Predpokladam, ze budeme najprv zit len z jedneho prijmu, ale viem, ze budeme mimo Sydney, Melbourne, tak v mensich mestach je situacia mozno trochu ina ...
a tiez ako je to s preschool - je to povinne pred nastupom do skoly? Lebo u nas je ten posledny rok v skolke pred nastupom do skoly povinny (aspon myslim) ...
A kde v Sydney byvate? Moja "naj" cast je Randwick/Coogee beach/Bronte beach - tam by som chcela byvat 😎
Dievčence ,nepracujte tam,prípadne váš manžel ,partner ako lekár?moj manžel je ortopéd a neviem za ten svet ako je to s uznaním kvalifikácie-je atestovaný,má 10ročnu prax..dakujeme
denisia - tie skolky stoja tak 50 - 100 $ na den a ako som spominala, ak mate resident ci citizen, tak mozete dostat child care benefit co je zlava 50 - 100 % v zavislosti od prijmu. preeschool aspon ta v skolke od 3 rokov nie je povinna a potom je preeschool uz v skole od 5tich rokov, to je jeden rok pred skolou, tak to uz je povinne, deti uz chodia normalne do skoly, maju uniformy..., ale volaju to ako preeschool. takze ak nechces dat deti do skolky, tak by mali zacat ako 5 rocne do skoly ako som spominala. skolsky rok zacina februarom, takze ak dieta dovtedy dovrsi 5 rokov, musi uz ist do skoly... my byvame v parramatta. moja oblubena cast je cronulla, co sa tyka plaze a casti, ale bohuzial, tam by sme si momentalne nemohli dovolit byvat v dome s velkou zahradou....
Ahoj, my jsme v Melbourne od listopadu minuleho roku a moc se nam tu libi. Jsem trosku sama, protoze jsem s malym doma, ale snad se seznamim. Zili jsme 13 let v Anglii a uz nas nebavilo pocasi a spatna ekonomika. tady si muj vydela dost, abych mohla byt doma. Aspon nez maly pujde do skoly a mozna i druhe mimi pokud se zadari. Prijde mi to tu oproti Evrope pomalejsi a mene uspechane, takze pohodove. jestli jste nektera v Melbourne, ozvete se. budu rada.
Myslim, ze lepsi volbu na stehovani jste nemohli vybrat! Australie je jedna z nejkrasnejsich a zaroven nejlepsich zemi na život. Deti si ji zamiluji a ty taky. Pokud by to slo, sbalila bych kufry, manzela a jela 🙂
Ahojte, my odchadzame s rodinkou už o dva týždne do Perthu. Velmi sa tesíme no tak isto mám aj hlavu plnu obáv, verím , že Au je nadherná a život je tam uplne iný ako v Eu ale predsa si to tam neviem predstavit. Hlavne koli mojjej dcerka má 13 mesiacov a najviac sa obavam zdravotníctva a problem bude urcite aj skolka ( jasne že zavazi urcite aj cena kedže čitam že to "lacné" zdaleka nieje) taktiež potravin a varenia ......Manžel ide pracovať a ja študovať, viza sme dostali na mna takže budeme sa modliť aby manžel niejaku pracu našiel. Ale treba byt naladený pozitívne a bude to ok !!!! Aj ja som počula že Au je príšerne drahaaa ale pokial bude aj plat primeraný tak sa nemame coho bát. 🙂)) (aspon dufam 🙂 ) Ak ste niektora babenka v Perthe tak možme o 2 týdžne dat stretko 🙂
@juju Ahoj, pozeram, ze si tuto temu zacala tiez riesit asi rok dopredu....si v australii???? Nas by to asi malo cakat takto o rok....v januari 2013. Podarila sa teda Vasa cesta? Ako ste to vsetko zvladli? Mam vela otazok, len neviem ci sa mozem pytat 😀 HM?