Atramentová verzus laserová tlačiareň

mazula
24. aug 2024

Ahojte, syn ide na strednú a pokazila sa nám stará ČB tlačiareň, tak mu chce kúpiť už farebnú. Ja idem na VŠ, zakže budem zasa viac tlačiť ČB, tak sa neviem rozhodnúť, nepotrebujem multifunkčnú ani obojstranné kopírovanie. Ďakujem za info a kľudne aj značky🙏😁

patka06
24. aug 2024

kúpila by som laserovú
Mám HP, už veľmi dávno - maximálna spokojnosť a nízke náklady

ukgirls
24. aug 2024

farebna laserova je draha ..ja mam ciernobielu - to mi staci ...Brother HL-L2350DW .. atramentova sa rychlejsie vysi ak ju nepouzivas casto - ale kedze pises ze denne tak to mas jedno .. ak je to len na papiere do skoly kupila by som lacnejsie co vyjde

anesim
24. aug 2024

Pozri tankovu, dolievas atrament, vydrzi dlho,a naplnenie nestoji vela. My mame canon uz dlho a este sme novy atrament nekupovali

slniecko5
24. aug 2024

Canon Pixma, super je, lacná a skvelá, tlacim cez mobil, wifi.
Kopirka, scan a tlačiareň. Úplne postačuje bežným potrebám. Keď tlačim dcére noty, čo byva dosť, manuálne to dám obojstranne.

reela
24. aug 2024

@mazula tak ako tu zeny vravia - skus pozriet tankovu, my mame epson a som spokojna

mazula
autor
24. aug 2024

@reela dakujem, idem pozriet

tenerifka
24. aug 2024

@slniecko5 no ja taku mam, ale naposledy ma skoro vykotilo z ceny tonerov....

slniecko5
24. aug 2024

@tenerifka hmm, toto sme ešte neriešili popravde, máme ju od decembra. Ale vies čo, naši mali drahu laserovú, ktorá sa im furt kazila, vykašlali sa na to a kúpili tiež túto istú, tak asi to máš jedno..

lakebabe
24. aug 2024

@mazula my máme doma Canon Maxify MB 5150 je trochu väčšia ale spokojnosť

tenerifka
24. aug 2024

@slniecko5 no laserova je velka investicia na zaciatku.... A teda zalezi, ak je farebna, je to palka, a ani tie tonery nie su take lacne, ako sa hovori. Ja som kupila tu Cannon pixma, lebo za a, je lacna, a za b, nepotrebujem vela tlacit. Ale naposledy mi dcera vypotrebovala vsetok toner (material do skoly), a teda sok, ked som musela kupit obidva nove

erikab82
24. aug 2024

Odporúcam tankovú od HP, g sade sú aj tonery, jedna fľaša vydrží fakt dlho.

viestta
24. aug 2024

My mame laserovu Brother, nestala viac ako 100€ a sme spokojni. Mala som farebnu atramentovu, netlacilo sa casto a zasychali naplne.

thirstymonk
24. aug 2024

Vidím, že sa to tu hemží expertmi. Pýtať sa, či je lepšia laserova, alebo atramentová je rovnaký nezmysel ako sa pýtať, či je lepší benzín, alebo diesel. Každý je totiž určený PRIORITNE na niečo iné.

ATRAMENTOVÁ tlačiareň funguje na báze atramentu - tekutého farbiva. 4 základné farby, často označované ako CMYK (Cyan, Magenta, Yellow, Key) sa miešajú v určenom pomere, aby vo výsledku vznikla na konkrétnom mieste konkrétna farba. V bežných tlačiarňach je takto možné namiešať viac ako 4 miliardy rozličných farieb. Keďže ide o tekuté farby, proces miešania je relatívne dokonalý. Preto sú atramentové tlačiarne vhodné na tlačenie veľkého množstva farieb (čiže fotiek, obrázkov). Čo sa týka textov, atrament sa predsa len trošku rozpíja, takže text nie je taký ostrý.

LASEROVÁ tlačiareň funguje na báze polovodiča - Selénu. Selén je špeciálny polovodič, ktorý sa na svetle správa ako vodič, ale v tme ako izolant. Tento jav sa využíva, keď je tlačiarenský valec osvetlený laserom presne na tých miestach, kde následne (elektrostaticky) pritiahne jednotlivé jemné zrnká toneru. Keďže laser má hrúbku len niekoľko mikrometrov, dá sa veľmi presne osvetliť konkrétne miesto. Preto sú aj texty (alebo noty, grafy, tabuľky, schémy) veľmi ostré a dobre sa čítajú, ale výsledný efekt pri tlačení fotografií je o poznanie horší ako pri atramentových tlačiarňach.

ČO Z TOHO VYPLYVA PRE TEBA? Pokiaľ budeš tlačiť viac texty ako fotky, tak laser. Pokiaľ budeš tlačiť viac fotky ako texty, tak atrament. Samozrejme, vytlačiš aj to či ono na takej, alebo onakej tlačiarni. Tu sa opäť dostávame k porovnaní s motormi. Benzín je určený na krátke trasy, kde treba viac vytáčať. Naproti tomu diesel si spokojne hudie, keď si to jeháš 130kph po diaľnici aspoň 300km. To ale neznamená, že na diesli sa nedostaneš z baráku do lidlu, alebo že sa na benzíne nedostaneš odtiaľ k moru.

sono2
25. aug 2024

@tenerifka tonery stoja ako celá tlačiareň 😂😂
Nechápem vôbec, načo to vyrábajú

krang
25. aug 2024

Ja by som poradil čiernobielu laserovú. Keď je niečo vytlačené na atramentovej a kvapne na to voda, je tam machuľa. Tu som k tomu našiel článok:

https://predajne.kaufland.sk/servis/poradca/las...
V ňom sa píše:
Trvanlivosť výtlačkov: pretože sa atrament nanáša na papier tekutý, sú tlačoviny citlivé. Len čo sa na výtlačok dostane kvapalina, farba sa roztečie. Okrem toho sú výtlačky citlivé na svetlo a nesmú sa vystavovať slnečnému žiareniu.

niekto2hy
25. aug 2024

Mam HP all in 1. Cartridge po 4€ a nemusis kupovat vsetky,vytlaci aj s ciernym.