Asi 7% Slovákov berie drogy

25. aug 2024

Vedci zo Slovenskej technickej univerzity však začali monitorovať návykové látky v odpadových vodách. Výsledky ich prekvapili.“
Monika Hucáková, redaktorka: „Asi sedem percent Slovákov užíva drogy. To sú výsledky, ku ktorým sa priznali respondenti v dotazníkoch. Analýza odpadových vôd však ukázala, že s drogami prichádza na Slovensku do kontaktu až štrnásť percent obyvateľov.“

https://www.stuba.sk/sk/verejnost-a-media/diani...

pe_mi
25. aug 2024

Hej,mohli by viac robiť kontroly za volantom na tieto látky,lebo neverím,že nechodia autom,keď nie sú čistí.tak isto ako alkohol.vsak to je otras ,čo si ľudia dovolia

autor
25. aug 2024

@pe_mi príspevok som pridala v reakcii na mnou dnes pridaný.

autor
25. aug 2024

@pe_mi Polícia od mája odhalila vyše 300 vodičov jazdiacich pod vplyvom drog

pe_mi
25. aug 2024

Och,tak som sa ešte aj trafila.

autor
25. aug 2024

@pe_mi strašné, normálne mi je zle. Mi padla sánka kde to žijeme. Vedela som že je toho veľa, ale toto je moc.

minenkak
25. aug 2024

Veľa ani nie,inak veľa opiátov sú aj tablety proti bolesti,tak to nebude možno až tak zlé

autor
25. aug 2024

@minenkak pochybujem že by nevysekektovali analgetiká, to sa pomýliť nedá.
Dokonca ide o 14% Slovakov a ak si čítala, ešte aj píšu kde ide aká droga.

autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
autor
25. aug 2024

A to je dokonca meranie z roku 2013 :O

autor
25. aug 2024

V odpadových vodách v Európe je čoraz viac kokaínu, Slovensko je lídrom v užívaní metamfetamínu r. 2024.

zuzanita1609
26. aug 2024

Ja by som brala automaticky vodičaky, autá,aj siahla poriadne na financie dotyčnému,či poslala do basy,ak nafúka,alebo sa zistia iné omamné látky za volantom. Veď toto už môže byť rovno považované za útok so zbraňou,alebo aj teroristický čin, šoférovať pod vplyvom 😡. Väčšinou si to odskáču tí nevinní... 🥺.

autor
26. aug 2024

@zuzanita1609 si zober že 14% poťažmo, keďže od roku 2013 to šlo vysoko hore, tak možno aj viac ako 20% vodičov by bolo v bas lebo drogujú. Vždy som si myslela, že to bude max 5-% u nás.

lavender94
26. aug 2024

Nechápem, čo ťa na tom tak prekvapilo. Skús sa prejsť v piatok po meste, samá dokrivená papuľa, vekové rozmedzie 16-50 rokov. Len u nás v dedine poznám asi 15 ľudí čo pravidelne fúkajú a ani sa tým netaja, ale to su takí stokari, čo to o nich asi každý vie. A to nehovorím o ľuďoch, ktorý si to nechávajú pre seba, vedia sa správať, chodia do zamestnania, maju rodiny a na oko usporiadaný život, pekný dom auto bla bla a nikto by v živote na nich nepovedal, že berú drogy. Ale nemyslím si, že by to percento od roku 2013 tak veľmi stúplo ako tvrdíš. A je pravda, že opiáty a benzodiazepiny užíva veľa ľudí aj zo zdravotných dôvodov. A to neoddelis. Vieš zistiť koľko ľudí berie metanfetamín, kokaín… ale bdz a opi neoddelíš, pretoze nemáš ako vedieť kto si to kupuje oprávnene a kto nie.

mojemenonikto
26. aug 2024

Podľa mňa je ten problém oveľa väčší ako sme si ochotní pripustiť. Doteraz máme mnohí narkomanov spojených s troskami, ktorí si pod mostom pichajú do žily heroín. Ale to už v súčasnosti neplatí. Dnes sú na trhu oveľa dostupnejšie syntetické drogy, ktoré najmä mladšie ročníky pravidelne kombinujú na rôznych párty s energeťákmi. Marihuana je rozšírená viac šňupací tabak a počul som odhady, že až 60% vyšších a vrcholových manažérov úplne bežne fičí na kokaíne.
Ja neviem odhadnúť, či je to lepšie ako horšie. Pocitovo si myslím, že je to horšie. Ale ja som stará škola. Keď som bol mladší, tak sa najmä chlastalo a drogy boli viac-menej tabu. A ani nás to nelákalo. Na druhej strane aj alkohol dokázal zničiť nejeden život, alebo rodinu, podobne ako dnes pervitín, alebo kokaín...

dominikamacakova
26. aug 2024

Stále sme na tom lepšie ako v Amerike v tých zombie mestách 🙈

simca06022011
26. aug 2024

vobec ma to neprekvapilo, ked si predtavim kolko ludi je na "beznych" liekoch zavislych a ani sa tym netaja.. taky xanax, lexaurin, oxykodony a pod.. zhanaju si po znamych kadejako... tvrde drogy klasicke su v urcitych skupinach tiez rozsirene a ani by to nik o tych krasotinkach a krasotakoch v bmwckach nepovedal. Niektore kocky to zobrali ako cestu k prachom dokonca uz pred rokmi. AKo som citala kdesi, da sa to pekne maskovat, ak sa vie clovek kontrolovat. Poznam jedneho, iba, ktoremu to rozvratilo zivot, aj to z vnutra rodiny, proste partnerka to nedala, nie okolie, ti ani netusili.

A potom sa niekto zavzdusnuje ak si da nejaky chlap doma vecer pivo pri telke :DDD Alkoholikov samozrejme mame tiez pozehnane, to nepopieram. Ale urcite je ot u nas stale lepsie s drogami a vsetkym, ako v inych krajinach. ja si to spajam so zivotnym stylom, od mladosti... ti co u nas mariskovali na strednej = neodmietnu ani teraz ked mame 40 , aspon teda ti skalni :D Plus nudny bohaty zivot = na drogy treba mat, peniaze a cas. Ja ani neviem kedy by som na to mala cas.

hiro
26. aug 2024

Tak ma napadlo ako z tej vody vedia ze kolki? To preratali namerane mnozstvo na nejaky pocet priemernych davok kolko moze jeden uzivatel si dat? Lebo viem si predstavit ze jeden extra zavisly si moze dat 50x viac davok ako niekto kto si da raz za cas, ci? Aby to nahodou nevyslo ze ten jeden superzavisly na pervitine je zaratany za par desiatok menej uzivajucich. Alebo naopak...

lujza123
26. aug 2024

autorka k tej správe ohľadom veľkého “odhalenia” užívateľov drog za volantom, je to úplne inak než hlási senzačný titulok.
Dost často jazdim do čiech a mám tam veľa kamarátov takže niečo o tychto super testoch som už počula.
Česi už používajú tieto testy pár rokov a veru narobilo to už dosť problémov. Výsledky testu zo slín niesu spoľahlivé, treba ich potvrdiť krvným testom.
Často zachytia (ukazu) látky ktoré daný človek v živote nemal. Niekedy stačí ze človek užíva lieky, napríklad paralen, dá si energeticky nápoj, pripadne si dáva proteín či ine doplnky stravy pre športovcov (hlavne výrobky z ameriky obsahujú látky ktoré sa v európe nepoužívajú ) a kľudne sa hocikomu môže stať ze mu test ukáže pervitín či amfetamíny. Stalo sa to kamoske aj jednému známemu, krvné testy potom potvrdili ze nic také nemali, ale kým prišli výsledky z krvi policajti im zadržali vodičské preukazy. Kamoska sa nemala ako dostať do prace a ten známy tomu vzali vodicak ked sa zrovna sťahoval s rodinou do nemecka. Mal tam vybavenú novú pracu, zálohu za byt, zo svojho prenájmu v cechach sa uz vysťahovali. Čiže ho tato sranda so zlým testom stala dosť peňazí. Samozrejme náhradu za ušli zisk ti nikto nedá

Ďalší kamarát prišiel o vodicak koli tráve. Keďže bol vodič kamiónu znamenalo to ze prišiel aj o pracu. Nie, nebol zhuleny za volantom, fajčil marihuanu týždeň pred tymto testom.
Testy neodhalia aktívne látky v tele, odhalia stopy drog ktoré sa držia v tele 3-7 dni. To je akokeby si dáš v piatok večer pivo a v stredu ti koli tomu zoberú vodicak .

Ďalší veľký problem je ze niektoré drogy testy vôbec neodhalia ani ked ich užiješ hodinu predtým, hlavne psychadelika ako LSD, ketamín, lysohlavky …

Ja súhlasím s tým ze opitý ani pod vplyvom drog za volant nepatria, ale tieto testy sú úplne nedomyslené riešenie

autor
26. aug 2024

@lujza123 prosím ťa môžeš vymazať svoj príspevok ktoré neodhalia? Aspoň tu časť? Dosť sa bojím týchto magorov na cestách. Ďakujem ti.

autor
26. aug 2024

@lujza123 ide o to, že áno jednak test v aute ok beriem musí sa preveriť krvným vyšetrením, ale z 1000 vodičov 300 a ich výsledky sa zhodujú s uvádzaným množstvom návykových látok v odpadových vodách! Tvojich známych mi je ľúto, muselo to byť naozaj náročné obdobie pre nich.

@mojemenonikto ja si tiež myslím, že máme obrovský problém a mnoho ľudí odmieta vidieť jeho skutočný rozsah.