Archivácia dokumentov

milka1988
13. jan 2022

Ahojte mam dilemu- kopec šanónov, plných rôznych dokumentov ktoré neviem ako ich mam dlho držať :/
Napr také pracovné zmluvy, vyplatne pásky, brigády aj 10rokov staré, alebo zmluvy o zriadení účtov v banke kde už účet nemám, alebo keď mi za niečo prišiel list ze treba uhradiť / pokuta/ ktoré už boli uhradené, ako dlho to držíte odložené?
Napadlo mi že si to budem scanovat všetko a ukladať na disk( mail) napríklad?
Mozno by som nechala maximálne len rodný, sobášny list,. Uradne opeciatkovane dokumenty
Bločky po zaruke triedim a vyhadzujem skôr mi ide o tie také dôležitejšie dokumenty aj 5-10-15 rokov staré
Je toho fakt veľa :/

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
h2
13. jan 2022

@milka1988 Mám tu jeden tip od Marie Kondo, autorky svetoznámeho Kúzelného upratovania. Netvrdím, že sa máš podľa toho zariadiť, ale má to niečo do seba (ja si na to vždy spomeniem, keď triedim papiere 😁 ):

botka19
13. jan 2022

@h2 ano,koniec odseku to vystihuje viac,takto to posobi ako vytrhnute z kontextu.

botka19
13. jan 2022

@viestta suhlasim,ja som po otcovej smrti musela hladat pracovnu zmluvu z r.1988, vysvedcenie z 9. rocnika a ine chutovky,aby som dostala sirotsky dochodok.

simca06022011
13. jan 2022

@h2 Maria kondo asi neriesila dohladavanie "zamestnania" atd.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simca06022011
13. jan 2022

@h2 a inak ona tam pise, ze su tri skupiny, a tj podla potreby uchovavania 🙂 cize nieco fakt treba odkladat :D

lesana25
13. jan 2022

Tá Maruša si postavila kariéru na tom aby radila ľuďom nech vyhadzujú veci? 🤭

h2
13. jan 2022

@simca06022011 Veď ja viem, len keď som to prvýkrát čítala, tak ma to úplne šokovalo a odvtedy si na to vždy spomeniem, keď triedim nejaké dokumenty. Všetko vyhodiť! 😁

simca06022011
13. jan 2022

@milka1988 No ako uctovnicka ti napisem takto.
Mam svoj jeden 5cm sanon, pre domacnost mam jeden velky, pre dceru mam jeden 5cm a to je vsetko. Plus na povale krabica od topanok s navodmi, ktore treba.
1) pracovne zalezitosti: pracovne zmluvy mam orginaly odlozene vsetky, realne z ukoncenych PP by sa to mohlo dat naskenovat, predpoklada sa ze nic sudne a pod. uz nebudes s nimi riesit. Brigadnicke a pod zmluvy vobec nearchivujem. Neodkladam si ani len vyplatne pasky, ja sebe ale napr. aj zamestnancom ak chcu vytlacim a potvdim rocny mzdovy list, alebo si proste odlozim zapoctove listy, plus mam potvrdenia o prijmoch = zapoctvoy list a potvrdenia o prijmoch obsahuju vsetko potrebne, aj prijem aj odpracovane roky a aj zaplatene poistne teda podla mna. Je tam sumarne VSETKo co je v tych hroznych paskach. Pasky si pripadne vies dat zasielat emailom alebo si ich mozes naskenovat. Inak z miezd nic ine nemam zalozene.
2) osobne doklady jasne rodne listy, vysvedcenia a pod mam originaly
3) bankove vypisy - mam v emailoch, faktury za energie = v emailoch, to co chodi v papierovej forme a napr. dane mestske = necham par rokov pre porovnanie a potom vyhadzujem v kazdom dalsom zuctovani je uhrada predosleho zaratana, nemyslim ze pre ine ako informacne potreby mi to bolo treba. Rovnako predal sa byt, vsetky doklady z tade = tie bytove veci, inkasa, elektrika = do kosa. Pokuty a poplatky atd, ak treba odlozim na rok dva a vyhadzujem, prakticky, ak sa to plati bankou, doklad o uhrade tam je vo vypise. Ale vacsinou neodkladam nic, aj bloky z nakupov odkladam iba od drahych veci so zarukou (spotrebice, draha obuv, sportove naradie), online obchody posielahu vsetko uz do emailu, cize aj toho je velmi malo.
mam odlozene zmluvy o uvere, hypoteke - pokym nebudu vyplatene, ked to vyplatim, vyhadzujem to, napr. k vyplatenj hypo som si uz nechala iba doklad o ukonceni a vyplateni. Neveim na co by mi mohli byt stare veci. Plus mam doklad k stavbe domu, projekty, vyjadrenia obce, komunikaciu s obcou = len to je dost cerstve a vela veci sa tam riesi. Ale napr. povolenia, ohlasky atd treba mat, lebo nevies koho kedy napadne riesit co ste "nenahlasili, neurobili" a na uradoch je bordel (nam nap. nenasli kolaudaciu, nenasli povolenie a pritom su veci zapisane na katastri podla "niecoho" :D a msueli sme to doriesovat po byvalych majiteloch po neviem... 10r?? ) To je v tom jednom domovom sanone :D
4) dcere odkladam do sanona vysvedcenia, ma tam aj diplomy, a noviny, v ktorych je atd = to mam skor na pamiatku ako na nejaky ucel.
5)krabica na povale s navodmi = tam hadzem k drahsim veciam a k tomu co treba navody - iba slovenske, raz za cas to pretriedim a vyhodim "co uz nemame". Toto mam odlozene iba kvoli tomu ak napr. predavam nieco, tak vytiahnem k tomu aj navod. Alebo sa mi objavi poruchova hlaska na pracke (lenze uz sa da stiahnut navod aj online k vacsine veci)

Uradne opeciatkovane dokumenty, to neviem co myslis... v podstate odkladat treba take dokumenty kde je predpoklad, ze este s nimi budes nieco riesit.

milka1988
autor
13. jan 2022

@simca06022011 ďakujem ❤️ veľká pomoc!