Ahojte mam dilemu- kopec šanónov, plných rôznych dokumentov ktoré neviem ako ich mam dlho držať :/
Napr také pracovné zmluvy, vyplatne pásky, brigády aj 10rokov staré, alebo zmluvy o zriadení účtov v banke kde už účet nemám, alebo keď mi za niečo prišiel list ze treba uhradiť / pokuta/ ktoré už boli uhradené, ako dlho to držíte odložené?
Napadlo mi že si to budem scanovat všetko a ukladať na disk( mail) napríklad?
Mozno by som nechala maximálne len rodný, sobášny list,. Uradne opeciatkovane dokumenty
Bločky po zaruke triedim a vyhadzujem skôr mi ide o tie také dôležitejšie dokumenty aj 5-10-15 rokov staré
Je toho fakt veľa :/
@h2 Maria kondo asi neriesila dohladavanie "zamestnania" atd.
@h2 a inak ona tam pise, ze su tri skupiny, a tj podla potreby uchovavania 🙂 cize nieco fakt treba odkladat :D
Tá Maruša si postavila kariéru na tom aby radila ľuďom nech vyhadzujú veci? 🤭
@simca06022011 Veď ja viem, len keď som to prvýkrát čítala, tak ma to úplne šokovalo a odvtedy si na to vždy spomeniem, keď triedim nejaké dokumenty. Všetko vyhodiť! 😁
@milka1988 No ako uctovnicka ti napisem takto.
Mam svoj jeden 5cm sanon, pre domacnost mam jeden velky, pre dceru mam jeden 5cm a to je vsetko. Plus na povale krabica od topanok s navodmi, ktore treba.
1) pracovne zalezitosti: pracovne zmluvy mam orginaly odlozene vsetky, realne z ukoncenych PP by sa to mohlo dat naskenovat, predpoklada sa ze nic sudne a pod. uz nebudes s nimi riesit. Brigadnicke a pod zmluvy vobec nearchivujem. Neodkladam si ani len vyplatne pasky, ja sebe ale napr. aj zamestnancom ak chcu vytlacim a potvdim rocny mzdovy list, alebo si proste odlozim zapoctove listy, plus mam potvrdenia o prijmoch = zapoctvoy list a potvrdenia o prijmoch obsahuju vsetko potrebne, aj prijem aj odpracovane roky a aj zaplatene poistne teda podla mna. Je tam sumarne VSETKo co je v tych hroznych paskach. Pasky si pripadne vies dat zasielat emailom alebo si ich mozes naskenovat. Inak z miezd nic ine nemam zalozene.
2) osobne doklady jasne rodne listy, vysvedcenia a pod mam originaly
3) bankove vypisy - mam v emailoch, faktury za energie = v emailoch, to co chodi v papierovej forme a napr. dane mestske = necham par rokov pre porovnanie a potom vyhadzujem v kazdom dalsom zuctovani je uhrada predosleho zaratana, nemyslim ze pre ine ako informacne potreby mi to bolo treba. Rovnako predal sa byt, vsetky doklady z tade = tie bytove veci, inkasa, elektrika = do kosa. Pokuty a poplatky atd, ak treba odlozim na rok dva a vyhadzujem, prakticky, ak sa to plati bankou, doklad o uhrade tam je vo vypise. Ale vacsinou neodkladam nic, aj bloky z nakupov odkladam iba od drahych veci so zarukou (spotrebice, draha obuv, sportove naradie), online obchody posielahu vsetko uz do emailu, cize aj toho je velmi malo.
mam odlozene zmluvy o uvere, hypoteke - pokym nebudu vyplatene, ked to vyplatim, vyhadzujem to, napr. k vyplatenj hypo som si uz nechala iba doklad o ukonceni a vyplateni. Neveim na co by mi mohli byt stare veci. Plus mam doklad k stavbe domu, projekty, vyjadrenia obce, komunikaciu s obcou = len to je dost cerstve a vela veci sa tam riesi. Ale napr. povolenia, ohlasky atd treba mat, lebo nevies koho kedy napadne riesit co ste "nenahlasili, neurobili" a na uradoch je bordel (nam nap. nenasli kolaudaciu, nenasli povolenie a pritom su veci zapisane na katastri podla "niecoho" :D a msueli sme to doriesovat po byvalych majiteloch po neviem... 10r?? ) To je v tom jednom domovom sanone :D
4) dcere odkladam do sanona vysvedcenia, ma tam aj diplomy, a noviny, v ktorych je atd = to mam skor na pamiatku ako na nejaky ucel.
5)krabica na povale s navodmi = tam hadzem k drahsim veciam a k tomu co treba navody - iba slovenske, raz za cas to pretriedim a vyhodim "co uz nemame". Toto mam odlozene iba kvoli tomu ak napr. predavam nieco, tak vytiahnem k tomu aj navod. Alebo sa mi objavi poruchova hlaska na pracke (lenze uz sa da stiahnut navod aj online k vacsine veci)
Uradne opeciatkovane dokumenty, to neviem co myslis... v podstate odkladat treba take dokumenty kde je predpoklad, ze este s nimi budes nieco riesit.
@simca06022011 ďakujem ❤️ veľká pomoc!