Ahojte,potrebujem poradiť,7 rokov som žila v Anglicku,našla som si priateľa Slováka ktorý je rozvedený,máme spolu 2 ročného syna,a teraz ide o to,že pochádzam z katolíckej rodiny,už ako malá som snívala o svadbe v bielych šatách v kostole,no on nemôže mať svadbu v kostole,veľmi to mrzí mňa ale aj mojich rodičov,rozmýšľam aby on požiadal o anulovanie manželstva cirkvou,mate s tým niekto skusenosti,ako to prebieha,je to komplikovane,ako dlho to trvá?Viem že to môže vyjsť ale nemusí.
Na anulovanie manželstva musíš mať v prvom rade dôvod. Musíš dokázať, že to manželstvo vlastne vôbec nebolo platné (od prvého dňa). (či neexistovala zneplatňujúca prekážka, či bola dodržaná kánonická forma, či nebola prítomná vada manželského súhlasu). Obávam sa, že s veľkou pravdepodobnosťou sa ti to nepodarí... anulovanie nie je náhrada rozvodu.
@josephinka222 ahoj, nemam s tym skusenosti, ale co viem, tak ti ktori o to ziadali tak sa to dlho vlecie, kedze to muselo ist na cirkevny sud a take presetrovania. A mal.by na to byt nejaky dovod, ktory zabranil vzniku manzelstva a sposobil ze aj ked bol sobas v kostole tak akoby nebol ... Ja osobne by som sa na to vykaslala a vzala sa na urade. Neviem.ci by mi to stalo za tolke vybavovacky. Ti jedny, obaja rozvedeny, cakaju na anulaciu manzelstva aby sa mohli vziat a k sebe natahovat, kedze nechcu zit v hriechu a uz dost dlho to trva a uz nie su najmladsi a stracaju cas cakanim na rozhodnutie
@josephinka222 trvá to roky, skúma sa naozaj detailne a hlavne sú LEN isté dôvody, pre ktoré by mohlo byť anulovanie. To, že niekto sníva o svadbe v kostole tam isto nespada. Dám príklad: Mária Čírová je tiež veriaca a aj rodina, no Kachut už raz ženatý bol, takže roky žili 'na divoko' a nakoniec sa zobrali pred 4 rokmi civil. Uvedomte si, že si beriete toho chlapa a svadba je len začiatok manželstva a to, či manželstvo vyjde nie je v tom, kde je uzavreté.
@marfikchov netrvá to roky..
@bekiinka5 čo ja viem, tak áno
Neviem úplne presné detaily,ale viem že sobáš mali pred 30-timi rokmi a brali sa preto lebo ona už bola tehotná,čo mi priateľ hovoril tak sobáš v kostole bol z jeho strany aj trochu z donútenia jeho rodičov,keďže vieme ako to bolo keď žena ostala tehotná a sama bez muža.
A ako nazera cirkev na to, ze uz mate 2 rocneho syna? No, no, no. Nenosili biele saty panny na znak cistoty? Tak ako ti jeho neanulovane manzelstvo nezabranilo mat sex pred svadbou rovnako ti ani jeho anulacia a nasledny sobas nezaruci, ze budete stastni az na veky. Zahradne uradne svadby su tiez krasne, aj tie biele saty si mozes dat..
@kitycat
Tak jej ako ceriacej asi ide o to, aby boli aj pred Bohom svoji a nežili v hriechu.
@katkami123 presne tak,máš pravdu,už som aj rozmyšlala že radšej by som ostala sama so synom,čiže odišla od neho,ale nie je to jednoduché.
@katkami123 spravna veriaca by drzala kolena pri sebe do svadby v kostole, ne? Ci dnesne veriace si vyberu len to s cim suhlasia, co je pohodlne a to co nehra dokarat to si vylozime po svojom? Vodu kazat a vino pit 🙄
Toto mi nejde dokopy.
Ty sexujes hlboko veriaca bez sviatosti manželstva, porodis nemanzelske dieťa počate v hriechu, ale vadi ti jeho právoplatne pred 30rokmi uzavrete manželstvo ?! A este špekuluješ o anulovaní. Tomuto hovorim také kresťanské....
Bud rada ze máš milujuceho partnera, zdrave dieťa a sen o bielych šatách si môžeš splniť. Aj závoj a vlečku na 10metrov.
Radšej slušný ateista ako falošný kresťan.
Neodsudzujem ťa, na kresťanstvo si mala mysliet skôr a nie teraz ojebabravat ....
Ak sa dvaja milujú, nemusia lásku spečatiť v kostole, Boh je všade aj na úrade aj vonku pred domom.. Takže nerobila by som si s tým hlavu, na anulaciu potrebuješ vážne dôvody hneď od začiatku manželstva. Ak ho miluješ mala by si ho rešpektovať, pretože ako rozvedený nemôže ani na spoveď ani na prijímanie.
@josephinka222 existuju kostoly ktoré nevlastní cirkev, napríklad v meste Skalica je taký- môžeš mat úradný sobáš v kostole. Nájdi si niečo podobne na blízku.
Určite mu nikto anulovať manželstvo nebude pre že si si niečo ako mala vysnívali
@marfikchov ja som si tým prešla 😉 presne rok a 3 mesiace
@gleep1
Len tu nejde o to mat svadbu v kostole. Ale pokým on nemá anulované prvé manželstvo, tak jednoducho žijú v hriechu a take manželstvo ani nebude Bohom požehnane.
@cacianka keď si zamilovaná rozmýšľaš hlavou alebo srdcom?ja srdcom.Nechcem sa tu teraz obhajovať a ani nič podobné,a ani to nepovažujem za svoju chybu,mám zdravého syna,to je pre mňa to najdôležitejšie.
@katkami123 už ako malá som snívala o svadbe v bielych šatách v kostole,no on nemôže mať svadbu v kostole,veľmi to mrzí mňa ale aj mojich rodičov,
Ja neviem, čítali sme rovnaký príspevok? Nevidím tam nič že by písala o hriechu, vidím tam že rieši svadbu v kostole a biele šaty
@josephinka222 aky je vlastne dovod anulacie? aby si mohla mat svadbu v kostole? a s tymto muzom ci inym?
@josephinka222 My sme mali cirkevny sobas, aj ked som bola rozvedena. Staci najst knaza, ktory Vas odda.
@lija22 dôvod anulacie je taký že chcem aby naše manželstvo požehnal Boh,nie že chcem ale túžim po tom,veľmi veľa to pre mňa znamená.
@sonnenshein myslíš katolícky sobáš? nie náhodou evanjelický? Lebo v evanjelickom môžeš byť rozvedená aj viackrát - nie je problém zas a znova prisahať pred Bohom lásku zas inému...
@josephinka222 s tým mužom s ktorým mám syna,je rozvedený
@deti95060810 Ano, myslim katolicky knaz.
@josephinka222 keď ti na tom záleží, tak sa o to pokúste. Najmä ak ho do prvej svadby dotlačili rodičia. Poznám tri páry, ktorým anulovali manželstvo a už sú zosobášení s inými partnermi. Podľa mňa to stojí za to.
@nicemary aj ja poznám,jeden môj kamoš má anulovane prvé manželstvo a už mal aj sobáš v kostole.Dakujem veľmi pekne za povzbudenie.
@sonnenshein to počujem prvykrát,a ako sa vám to podarilo?
@josephinka222 ak nevyskusas, tak to nezistis.
@gleep1 tažko ti tu budem vysvetlovat niečo, čo u očividne nerozumieš.
Veľmi záleží od dôvodov vytvorenia a následného ukončenia manzelstva. Je dobré, keby zašiel za kňazom a ten knaz by ho mal odporučiť na niekoho kto s tým robí alebo mu s tým pomôcť sam. Je to veľmi zdĺhavý proces a ťahá sa aj roky.