Andulky nelietajú

miirkka1
7. aug 2022

Ahojte,moji rodicia maju doma 2 andulky 2 a asi 4rocnu andulku.Problem je v tom,ze oni ich nikdy nepustali von a cely zivot su zatvorene .
Ja som sa s rodinou vratila po vela rokoch na Slovensko a ked som to videla,bolo mi ich luto.To nie je stastny zivot.Skusila som ich u nich vypustit ,no padali,nevedia lietat chudatka.Planujem si ich zobrat,kedze nemaju na ne cas.Povedala som rodicom svoje,ale uz je aj tak neskoro.Ako oni im vsetko kupili,aj vitaminy piesok aj to senegalske proso,ale lietat ich nepustali.

Prosim vas,budem moct ich pustit lietat,ved neudru sa uz teraz a zvyknu si vobec na nas,ked nas nepoznaju?Skrotit bude asi nemozne,ze?

syslik81
7. aug 2022

99% anduliek tak zije a nielen andulky ... niektore stastnejsie maju velku volieru ine preziju v mini klietke... andulkam s bezne zastrihavaju kridla a niektory ich nechaju behat po byte ... ano zvyknu si na vas mozete ich naucit aj na beh po byte ... ale budete mat ukakkany cely byt ,,,

birika
7. aug 2022

nase andulky cca vo veku tych vasich si vedia klietku otvorit, teda mozu lietat vo "svojej" izbe. obcas zaleteli do obyvacky 🙂 a teraz maju obdobie, ze necvirikaju (minimalne) a nelietaju, posadia sa do dvierok otvorenej klietky a idu na bydielko spat....mozno take obdobie

pribinak
7. aug 2022

Zvyknú si a aj budú lietať. Chce to len viac príležitosti

miirkka1
autor
7. aug 2022

Nebude to tak ze si ublizi?Lebo vcera narazila az to buchlo.Chudinka

marianeta
7. aug 2022

@miirkka1 my máme 3 a v klietke len spia..Púšťali sme ich odkedy sme si ich doniesli( jednu z nich sme našli na ulici,takže tá uletela nejakú vzdialenosť).. A letky majú v poriadku? Občas trpia tzv . Francúzskym pelichanim ( je nákazlivé) a teda nevedia lietať, hovorí sa im skokani.. Ak majú letky pekne dlhé ,tak problém bude skôr v Tom ,že aj pár mavnuti krídlami( keďže Nikdy nelietali) ich vyčerpá natoľko, že padajú k zemi.. Ochocit ich asi neochocis ( ak ich je viac pokope vystacia si samé, a nepotrebujú ľudí) ,ale skúsiť môžeš, možno sa podarí.. Nechávaj im otvorenú klietku, daj tam bydlo a uvidíš..Naše lietajú po izbe, ale aj tak väčšinu dňa presedia na garnizi.. A áno môže sa aj zabiť, keď narazí.. V podstate nepoznajú priestor a ako sa v ňom pohybovať..

maria1989
7. aug 2022

@miirkka1 vzala by s ich k veterinarovi - ale odbornikovi na vtaky. On ich pozrie, ci su v poriadku aj ake su ich moznosti. Urcite ich nedavaj hned lietat po izbe.

titiap
7. aug 2022

Moja prva andulka tiez nevedela poriadne lietat, ked som ju doniesla domov, mala cca 1 rok. Nechcela ist von z klietky a len sedela dnu, aj ked mala otvorene. Lietat zacala az po par tyzdnoch, ked sa osmelila, a aj to som na zaciatku zastierala okna aby nenarazila do skla, zabezpecovala ostre a nebezpecne predmety a na urcite miesta na podlahu dala vankuse, keby nahodou spadla z vacsej vysky. Teraz mi uz robi nalety 1 cm nad hlavou, manevruje jak stihacka, a ked ju nenecham lietat kazde rano aspon hodinu, ziape na cely byt :D Ohladom skrotenia - davala som mojej andulke proso tak, ze som prst namocila do vody, potom do prosa a ponukla andulke. U anduliek sa da ziskat dovera aj u starsich vtakov, len to vyzaduje pomaly postup, trpezlivost a vytrvalost, minimalne par mesiacov. Tiez je dobre mat tie andulky v miestnosti, kde sa bezne zdrziavas, takze si stale pri nich a rychlejsie si na teba zvyknu 🙂 Good luck

marianeta
7. aug 2022

@titiap no tie naše ani za svet na ruku nesadnú a môžem mať na nej čo chcem..Iba ten najdusik sa nechá pohladkať a ide na prst, ale len keď je v klietke, inak nie.

kaktusik007
17. aug 2022

@miirkka1 bude to chciet trpezlivost, ale ono to pojde. Nelietaju lebo to nemali potrebne - mozu byt pribrate, mozu mat slabee kridelka... chce to cas ;)

moja andulka nelieta - pretoze je chora. tak sme kupili taky rebrik, aby sa vedela zo stola dostat do klietky a ked je sama v byte, klietku zatvarame (ak by padla zo stola tak sa naspat nedostane). Ale inak pohoda, cupita ako taka Myska - a aj von ju bravame. Len teda chce lietat, ale nemoze -- tak to vyzaduje davat na nu pozor a snazit sa tomu predchadzat, ale myslim ze sa to da naucit ;)

ivan709
29. jan 2023

s takym pristupom by vasi rodicia nikdy nemali ziadneho operenca chovat. Treba ich pustat co najcastejsie von, kridla maju na lietanie.