Analytici z Iness

liz_lemon
19. okt 2012

Uz mi idu na nervy s tymi napadmi, nastastie su to zatial len napady. Precitajte si, co bolo dnes v NC:

Vyplácanie dávok by malo byť adresnejšie!
Vládne opatrenia na konsolidáciu verejných financií sa dotknú nielen bohatých. Odborníci však vidia rezervy aj inde. Napríklad v plošnom vyplácaní prídavkov. Podľa INESS na adresnejšej sociálnej politike by sa dalo ušetriť až 270 miliónov €. Pre porovnanie vláda plánuje zavedením odvodov pre dohodárov získať dodatočne zdroje vo výške 130 miliónov €.

Napríklad prídavok na dieťa (22,54 €) dnes poberá 700-tisíc ľudí a to bez ohľadu na príjmy rodiny. INESS navrhuje, aby sa podľa vzoru Česka zaviedla hranica zániku nároku na prídavok 2,4 násobku životného minima rodiny. Pre trojčlennú rodinu by to bola suma 1 006 €, pre štvorčlennú 1 219 €. Ušetrilo by sa takto 110 miliónov €. Ak by štát nevyplácal prídavky aj na vysokoškolákov, ušetriť by sa mohli ďalšie milióny.

„Dávky by sa mali poskytovať adresne a solidárne, podobne, ako napríklad v susednom Česku. Teraz to totiž vyzerá tak, že vláda zvyšuje dane a odvody, aby mala z čoho vyplácať plošné dávky určené aj pre nadštandardne zarábajúcich občanov, ktorí napríklad mesačný prídavok na dieťa vo výške 22,54 € vôbec nepotrebujú,“ uviedol analytik Ján Dinga z INESS.

Analytici navrhujú aj ďalšie opatrenia, ako šetriť, rezervy vidia aj v plošnom nevyplácaní príplatkov k príspevku pri narodení dieťaťa 678 € aj na druhé a tretie dieťa. Podľa nich nie je návrh samoúčelný, ale ide o alternatívu na zvyšovanie daní. „Návrhy INESS by znamenali, že obmedzenie prídavkov na deti a rodičovských príspevkov by sa dotklo už ľudí, ktorí zarábajú 470 eur mesačne, čo by bolo zníženie príjmu rodín o stovky eur ročne. Návrh ministerstva financií v oblasti konsolidácie verejných financií bol vypracovaný v súlade s cieľom vlády zvýšiť mieru solidarity bohatších s chudobnejšími a nie naopak,“ povedal Radko Kuruc z ministerstva financií.

miskalevica
19. okt 2012

ja uz nemam slov na toto. Ani trocha sa mi to nepaci. Preco nesetrime na farebnych, co maju po 10 -12 deti a vychovaju z nich delikventov alebo stroje na rodenie, ale chceme zobrat tym, co poctivo chodia do prace a ich deti studuju a maju ambiciu neprizivovat sa na soc. systeme. Rozum mi zastava z toho 😠

carodejnica
19. okt 2012

Čo ja viem, na druhej strane je tiež absurdné, že aj také deti napr. Borisa Kollára (dosaďte si meno akéhokoľvek milionára) dostávajú prídavok od štátu, pritom na to nie sú vôbec odkázené.
Štát by mal pomáhať tým, čo to potrebujú, nie dotovať tých, čo pomoc nepotrebujú... 😕
Možno by som dala inú hranicu, prečo práve 2,4 násobok životného minima rodiny, a nie napríklad možno 3 násobok... ja viem, ide tu o to, že sa trestajú tí, čo najviac odvádzajú do štátu, ale zase robiť zo štátu dojnú kravu... 😖
Fakt neviem... nemám na to jednoznačný názor, má to svoje za aj proti. 😕
p.s. Už radšej ani nepíšem o tom, ako ma vytáča, kde všade sa plytvá - http://www.sme.sk/c/6573736/poslancom-kupia-dra...

bebemaly
20. okt 2012

@carodejnica hm, za zamyslenie stojí aj taká drobnosť..deti podobné "kollárovým"...myslíte že ich maminky vypĺňajú tlačivá - žiadosti na tieto sociálne dávky a stoja na úradoch???? 😅 😀

liz_lemon
autor
20. okt 2012

@bebemaly urcite vyplnaju, ale stoji tam niekto iny, ved zaniest tlacivo moze hocikto 🙂

liz_lemon
autor
20. okt 2012

@carodejnica nie je to take jednoduche ani s tou hranicou, co sa prijmov, napr. my mame celkom dobre prijmy, ale zase mame aj vysoku hypoteku, cize mne dobre padne aj tych necelych 23 E, to mam na 2 balenia UM pre maleho, mesacne ich minie 5-6, takze aspon nieco
a myslim, ze vacsina ludi, ktori maju vyssie prijmy, maju aj HU, ak by sme neplatili uver, tak to v pohode ozeliem 🙂

carodejnica
20. okt 2012

@liz_lemon presne tak, ako som písala, je to diskutabilné... 😕

ivkaruzova
6. nov 2012

ešte aj to malo co mame nam beru, v case nasich rodicov boli byty cenovo za 30 000sk,,aj najomne obecne byty...dnes ?stary panelak 100 000eur. , mat dieta je luxus to tak vyzera,,od statu necelych 200eur pricom plat byvanie, stravu, oblecenie atd...znizila by som to tym ,,smotankovym´´ celebritam a ne obycajnym smrtelnikom