Amazon - pomoc s registráciou

vergilius
1. júl 2015

caute, koceny. mate niektora z vas alebo vasich znamych skusenosti s predajom vlastneho tovaru na amazon? podotykam, nie nakup. potrebujem radu ohladne registracie, DPH, skladov, zmluvnych vztahov a tak. diki 🙂

sarracenia
1. júl 2015

Ahoj, na amazone sice nepredavam, ale pred par rokmi som si to studovala. Je mozne, ze sa veci trochu pomenili ale v skratke to je takto: mas na vyber dva programy - pre individualnych predajcov alebo pre profesionalnych. Rozdiel je v poplatkoch, dostupnych kategoriach atd. Ak chces predavat vlastne produkty, ktore este na amazone nie su, tak musis mat k nim EAN kody. Kedysi mohli nove produkty pridavat len profesionalni selleri. Sklad mas vlastny z ktoreho posielas tovar, popripade mozes vyuzit FBA program, kedy posles tovar amazonu a oni ho posielaju potom zakaznikom (samozrejme za poplatok).
Vela veci najdes na ich strankach, napr. amazon.services.de (ak chces predavat na nemeckom amazone)

vergilius
autor
1. júl 2015

@sarracenia, dakujem za odpoved. studujem na amazon a som z toho coraz sprostejsia. ak mas skusenosti, pls. podel sa. planujem ako s.r.o. cez FBA. okrem marze, co u mna robi 15 %, platim este predpokladam balne a pod. ale co DPH? platim ja alebo amazon podla statu, kde sa to doda a mne sa to strhne z ceny? co zmluva? je medzi mnou a amazon alebo mnou a end user? diki moc, ak si najdes cas na odpoved

sarracenia
1. júl 2015

bohuzial osobnu skusenost s predajom cez FBA nemam, takze neviem presne ako to je... predpokladam, ze zmluvny vztah je medzi tebou a end userom, kedze ty musis posielat faktury. DPH za sellerov asi neriesia, kedze FBA je vlastne len skladovanie a posielanie tvojich objednavok.
Amazon si od teba strhava "skladne" a potom poplatok za odoslanie, ked ti dojde objednavka + mesacny pausalny poplatok za sellerske konto (hroza s tymi poplatkami).
Ale pozor, ked budes mat FBA tak sice amazon prebera zakaznicky servis, ale len v otazkach dorucenia. Na vsetko ostatne musis mat tiez zriadeny zakaznicky servis, kde sa zakaznici dohovoria vo svojej reci.

vergilius
autor
2. júl 2015

@sarracenia, si zlata, dakujem. cize ak som dobre pochopila amamzon je vlastne znacka, ktoru vyuzivas pri predaji, ale ostatne veci ako zakaznicky servis, zodpovednost za tovar, doba dorucenia a pod znasas ty

sarracenia
2. júl 2015

@vergilius dobre si to vystihla, amazon je "len" platforma na predaj. Cez ich system zakaznik plati - co je pre ludi dobre, lebo sa neboja nakupovat, amazon ich tym aj chrani pred podvodnikmi. Sellerov ale nechrani, ti su za vsetky pravne veci zodpovedni sami. Jedine pri FBA preberaju zodpovednost za dodanie, poskodenie tovaru pocas prepravy a pod.
Ak sa rozhodnes tam predavat, tak prajem vela stastia a kopec zakaznikov 🙂

vergilius
autor
3. júl 2015

@sarracenia, vdaka a pekny vikend zelam

smatt
28. jan 2016

@vergilius velmi by ma zaujimalo, ci sa ti nakoniec podarilo nieco v tomto smere rozchodit? citam a pocuvam o tomto kvanta informacii, ale nikde sa nedocitam ako to je, ked chcem predavat zo slovenska (ako je to s dph v usa / na slovensku, ci treba mat s.r.o., ako je to s clom atd.)

vergilius
autor
29. jan 2016

@smatt, ano, ale bola to a aj bude krizova cesta. amazon v podstate neriesi nic, ani clo, to ta upozorni colny urad USA napr. vzhladom k tovaru co predavas, ci splnas ich normy a zakony, bolo treba dodatocne dodat mnozstvo dokumentov prelozenych a hlavne akceptovatelnych nimi . v podstate ked sa ti tovar dopravi do ameriky, nie do amazon skladu zatial, tak vsetky procedury prebiehali medzi mnou a dorucovaciou sluzbou, ze niekde nastal problem (takto sa doba dorucenia predlzila skoro o dva mesiace). taktiez amazon neriesi ci si sro, zivnostnik, ci sukromna osoba. co sa tyka dph, tak to si tiez musis ustrazit sama, resp. tvoj uctovnik, myslim, ze pokial neprekrocis sumu za predaj v amazone radovo niekolko tisic dolarov/rok (myslim, ze to bolo cca 18 000), dph neriesis. zaujimave bolo aj pri registracii produktu. ale to je na dlhu debatu. zakazdym pri registracii, nar. rozlicneho balenia, mi amazon vyplul iny sklad/ iny stat usa. no nadlho vypravanie. drzim palce a nervy, ak mas amazon umysly

robertisimo
4. máj 2016

@vergilius zdravim ta ak mas zaujem o nejake info napis mi mail Hreus.r@gmail.com

petrahankova
18. máj 2016

Prosím poradí mi niekto ako nakupovať,resp.kolko ma víde daná vec na eura s poštou,či aj to clo a dph sa platí,chcela by som kočík z amazon.co.uk za 160libier.Prípadne nieje tu niekto kto to aj objednáva pre druhých?Dakujem za radu.
Dnes o 13:38 • 3 deti • Pošli IP • • Opraviť preklepy

0