Nepise sa mi to lahko.. A siice.. Asi mam problem s alkoholom a prestavam to zvladat.. Nie som ziadny odpad spolocnosti, pracovala som vo veducej funkcii vo firme... Asi je zbytocne rozpisovat osobne pocity, ktore som zrazu nezvladla ked som ostala doma a cele dni sama v jednom stereotype a narocnosti.. Inseminator dietata je typ, ktory potrebuje dokonaly poriadok.. Rozumej.. Ked pride domov namiesto toho, aby sa spytal aky bol den tak sa na mne vyvrsi, ze co som cely den robila kedze nie je podla neho nic poriadne urobene.. Zacalo to obcasnym pitim po veceroch pri vinku.. Postupne to preslo aj do bezneho dna, kde mi alkohol zacal dodavat energiu aby som vedela bez unavy zvladnut domacnost a este sa plne venovat dietatu a samozrejme v neposlednom rade som sa citila fajn a "stastne".. No vsetko len docasne.. Pre vsetky dokonale "zeny", ktore by sa chceli na mne vyvrsit a vsetko zvladaju na jednom prste na nohe.. O dieta je postarane, nie je zanedbane a ani nelezim v opitosti na podlahe.. Milujem ho, no mam problem a chcem ho riesit.. Reci ako si nevazim co mam asi nepotrebujem citat.. Mam zatial este dost rozumu aby som si uvedomovala co sa deje.. Okolie nic netusi.. Dokazala som to doteraz perfektne skryvat.. No uz to zacalo uplne presahovat hranice a aj vztah k dietatu.. Je tu niekto kto bol na tom podobne..?
Alkoholizmus si nevyberá, to len na margo toho odpadu spoločnosti. A naozaj je dobre, že to chceš riešiť. Nie je hanba požiadať o pomoc.
Urcite to riesit ,nie je to hanba a je super,ze si to uvedomujes,len by som sa zamyslela,ci korene tvojho pitia nesuvisia s tvojim vztahom,sorry on nie je okej keed sa tak sprava
nie si sama, ktorej na materskej "haraší" a partner nie je oporou, akurat, ze ty siahas po alkohole..
pracovala si vo veducej funkcii, tak ber tento vazny problem a situaciu v ktorej si ako "ulohu ktoru treba vyriesit"
1. koli pitu okamzite vyhladaj pomoc
2. vztah s partnerom vyries k spokojnosti oboch a prespechu dietata
3. zariad si zivot tak, aby si necitila potrebu pit - ak ta byt zenou v domacnosti ubija, tak bud pracujucou mamickou, alebo najdi ine, tebe a dietatu vyhovujuce riesenie, kde je vôľa, je i cesta
jednoznačne je potrebné vyhľadať odbornú pomoc....Niektorí psych. sa venujú aj závislostiam...Viem o jednej lekárke - len ty si moc ďaleko a asi by sa ti nechcelo cestovať cez pol republiky...
existujú aj ambulantné liečby, nemusí to byť hneď formou dlhodobej hospitalizácie...
v prvom rade - skús formulovať okolnosti ešte viac pravdivo a do hĺbky (nie tu, hlavne sama pre seba a pre terapeuta, ktorého vyhľadáš) Píšeš, že alkohol ti v niečom pomáha. Tento vzorec treba zlikvidovať, určite to tak nie je a neverím tomu, že ti alkohol dodáva energiu. Vnímam to skôr ako tvoju snahu zdôvodniť svoje popíjanie nejak racionálne, ale sama vieš, že skutočne je nástup energie možno len na tú chvíľku. Efekty, ktoré prichádzajú hneď vzápätí, sú utlmenie, otupenie - preto sa alkohol často používa ako útek od bolestivých emócií a na fyzickej úrovni odčerpáva spústu energie, lebo telo začína okamžite detoxikovať, obličky a pečeň idú na plné obrátky. Dôvody ležia niekde hlbšie, niekde za tvojou vetou, že je asi zbytočné opisovať tvoje pocity, keď si ostala na MD. To práve zbytočné nie je a tam bude najlepšie začať. Predpokladám, že nedostatok komunikácie s partnerom v tom hrá dosť zásadnú úlohu. Držím palce.
Napis mi kľudne do dpravy
toto je problem velmi casty. bajma u zien ktore boli uspesne v kariere a zrazu su s dietatom. teraz bol rozhovor v denniku n s kockou z ceska. tusim dennik alkoholicky? dennik matky alkoholicky? tak nejak sa to volalo..napisala o tom knihu si super ze si to pripustis sama pred sebou. zacni zhanat odbornu pomoc. zvaz poradnu kvoli vasmu vztahu. pozri si na lekar sk pozri si napr. zachytka.sk tam mas vela clankov skusenosti forum odporucani kontaktov. s dobrym odbornikom to zvladnes. uprimne ti drzim palce! ja som mala nabeh este kedysi ked som deti nemala a robin to tak ze proste abstinujem. inak by som urcite bola zavisla. presne. uvolnenie stresu a vinko. presne viem o com hovoris
@marfik2112 moja mama,píla od nášho detstva.ako sa povie "doplo" nám to ako deťom ,až okolo strednej školy . Napokon sa nám sama priznala,že pije 25rokov.
Začala piť najmä pre nápor povinnosti, otec si nevyžadoval,ale svokra.chodila bez zaklopania.nosila navarené obedy,aj keď mama mala pre nás navarené.volala jej 50x za deň,kontrolovala a poučovala,až sa dostala na psychiatriu moja mama.kto je slabšia povaha,nezvládne taky nápor a siahne po nejakej "neresti".
Podotýkam, mama sa o nás denne starala,aj keď mala vypite, vždy bolo navarené,oprate, ožehlene , všade čisto, školské povinnosti zvládnuté.v tomto smere ukážková domácnosť,žiaľ utrpel náš vzťah s ňou.
Bola nepríjemná, odmerana , bez prejavov citov, všetko muselo byť hotové ,tak ako ona chcela, v presnú hodinu ,ako ona chcela , nevedela sa s nami rozprávať, pohladiť , pochopiť a podobne.
Áno sú také prípady, keď žena do toho spadne.
Určite riešiť, pretože to nepoznači len tvoj vzťah s tvojimi deťmi,rodinou a kamarátmi, ale celkom isto to moze ovplyvniť aj život tvojich detí , v ich dospelosti.ono sa to nezdá,ale nás to tiež poznačilo.nás deti našej mamy .
Riešiť to ,čo najskôr, pretože každú možnú chvíľu, keď bude toho veľa,budeš riešiť alkoholom a dávka sa bude len zvyšovať a nemusí to ostať len pri psychickej závislosti , ale prerásť to môže aj vo fyzickú závislosť (triaška , svalová bolesť a podobne).
Mysli na to, že tvojou závislosťou trpí celá rodina, všetci , čo žijú v tvojej domácnosti sú spoluzavislí.
Máš jeden život a dám ti jednu radu, neľutuj sa a buď rada,že na závislosti existuje liek (psychiater, psychoterapia, antidepresiva, liečenia a podobne).
Sú na svete však ľudia , ktorí sú chorí a žiaľ majú ochorenie bez možnosti liečby , pretože ešte nevynašli liek.
Držím silno päste, nezahoď svoj život !!
@marfik2112 ešte podotknem, že ani moja mama nie je "odpad spoločnosti", bola domáci pijan, ako sa povie.pila len doma,nikdy nechodila po vonku piť.nikdy sa nestalo , že by sa nedostavila do práce.je vysokoškolsky vzdelaný človek, ktorý bol vždy na dobrých pozíciách.alkohol si nevyberá
@0silvia0 mama sa liečila 2x za život na psychiatrii, liečenie kvôli alkoholizmu nikdy neabsolvovala,chodí ambulantne . Berie antidepresíva a všetko je to o pevnej vôli.poviem takto,my s ňou ani jedna už v spoločnej domácnosti nežijeme, takže 100% povedať , že nepije, nevieme.
Pokiaľ má recidívu (čiže si vypije) , kontaktuje nás sms alebo sú to povieme osobne. Nepije 5rokov, má 57rokov.
Recidívy boli,zratala by som ich na jednej ruke,avšak sú to tie priznané recidívy.takze ruku do ohňa neviem dať.
Vzťah je taký vlažný, sme 3sestry. Myslím , že je to ťažké obnoviť.
Moja mama mala ťažké detstvo, rodičia obaja alkoholici , nechávali ju samu doma, nikto sa o ňu z rodičov nezaujímal.do istej miery je alkoholizmus dedičná záležitosť . Tým neospravedlňujem jej chovanie . Záleží veľmi na povahe a na pevnej vôly.
Mama sa nám ospravedlnila, nevie však s nami obnoviť vzťah, nedostala to ona a tak to nevie ona voči nám.
Je slabá povaha, stále sa ľutuje, nezvláda stres a nápor. Je to celoživotný boj a choroba.
Ja a najstaršia sestra sme to nezdedili,žiaľ prostredná sestra je tiež veľmi labilná a podľahla alkoholu.mlada baba , má 32 rokov.
Ja by som takto svoj život nezahodila,ale sme rôzni ľudia.pre mňa je to veľká stopka,čo som doma zažila.mam 2deti a nikdy by som im to neurobila,nikdy! Ani im ,ani sebe,ani rodine a známym. Opitú som ju videla len 1x ,od doby, čo sa lieči ambulantne.
@marfik2112 Ktokoľvek sa môže ocitnúť v tvojej situácii.. Asi musíš vedieť ty, či je tvoj muž tyran- vieš typu ako z filmu "V posteli s nepriateľom"?? sa to volalo... Hrala tam Julia Roberts. Je to už starý film. Ak je tvoj muž tento typ, prehodnoť, či pri ňom ostaneš.. Potrebuješ nájsť príčinu toho, prečo si musela siahnuť po alkohole.. Ak je to len stereotyp, zmeň ho.. Neviem, koľko mesiacov, rokov má tv.dieťa, no môžeš ho dať do jasieľ, škôlky a ísť zasa do práce?? Samozrejme, ak cítiš, že alkohol potrebuješ a nevieš sa ho vzdať- smer liečenie..
@0silvia0 ocino nám zomrel na leukémiu,ja som mala 14,sestra 16, najstaršia 21.v tom čase niekedy sme si začali uvedomovať,že je asi niekde problém.tatino bol super férový človek.
Samozrejme v tej dobe začala piť riadne.
Mali sme to ťažké.
Mňa ženie vpred , že slabá nebudem a nechcem toto ukázať svojim deťom .a mama je vždy gro rodiny, my mamy sme teplo domova a to sa snažím dať mojim deťom a mužovi.
S mamou sa stretávame,aj vnúčatá jej dáme , nie je problém.zatial a dúfam ani nebude.škoda takého života.kazdy máme len jeden život a preto by to mal byť pre nás hnací motor.je len jeden.
Este minulý rok som bola s mamou v nemocnici a to konkrétne u psychiatria, mama tiež začala popíjať... Doktor sa jej pýtal otázky aký alkohol pije,či tvrdé, víno, presné množstvo? Ked si zacala pit, muselo to kvôli niečomu začať... Ďalej, ak si povieš, že si nedáš, začneš mat nejaké stavy? Ako abstinenčné príznaky? Trasenie, pot?... Potrebuješ si dopĺňať hladinku počas celého dňa? Ak áno, tak určite potrebuješ pomoc odborníka...
@marfik2112 moc ti drzim palce, aby si to dala. Z tvojich slov je citit, ze si silna racionalna zena, ktora si svoj problem uvedomuje. To je zaklad. Vyhladaj odbornu pomoc. ❤👍
Držím prsty. Vy to zvládnete
Ahoj, je to obdivuhodne, čo si napisala. Malokto si to prizna. Ja som mala tiez nabeh, nemala som problem otvorit pivo pri priprave obeda...hroza. Pred mesiacom sme pochovali otca, ktory kvoli alkoholu zomrel. Toto čo sa stalo a Boh mi pomaha vyhybat sa tomu...No ked je navsteva, dam si s nimi poharik ale to je všetko...aj ked niekedy mam strasnu chut. Ale vedomie, ako dokaze tento "mok" ničiť ľudske životy ma chráni od toho aby som si dala viac, nedajbože sama. Nedopusť aby tvoje deti kvoli tomu trpeli. Držím ti palce
Ahoj,klobúk dolu za tvoje priznanie! Momentálne sa rozpadá rodina mojim blízkym príbuzným kvôli alkoholizmu otca-manzela. Je to hrozné pre nich všetkých aj pre nás,čo nestíhame chápať ako sa jeden človek pod mocou závislosti mení,upadá, opúšťa ...
Prosím ťa,rieš to s odbornou pomocou- psychológ,psychiater. Určite v sebe nájdeš silu zmeniť to,si mama,dokážeš to! Ak ťa MD ubíja,radšej sa vráť do práce hoc aj na čiastočný úväzok. Keď budeš v poriadku,vyriešiš si aj vzťah s mužom. A tiež som na MD a nemám doma eňo ňuňo všetko poupratovane,iné veci sú dôležitejšie... držím ti palce 🍀
Ked vyriesis problemy s inseminatorom vyriesis aj problemy s alkoholim.... Na co si si v takomto vztahu zaobstarala dieta?
@marfik2112 Pozri si tento diel Trochu inak - mala tam Adela hostku, ktora napisala Zapisnik lakoholicky: https://www.rtvs.sk/televizia/archiv/14115/204891 Je velmi dobre, ze chces riesit, ze si to priznavas, to je velmi dolezity krok - mozno ta ta pani inspiruje, mozno si najdes ten jej blog, ci knihu....
Je super, že to chceš riešiť, choď za psychológom, pomôže ti. A ešte jedna vec - okolie tuší, niektorí aj vedia, niektorí si nahlas šuškajú. Never tomu, že nevedia. Len nikto ti nepovie, že vedia, že matka malého dieťaťa chlastá.