Alkohol v rodine a moje zdravotné problémy

somsamadoma
13. jan 2018

Vzdy som so myslela, ze mne sa to stat nemoze. Ani dokonca neviem, ci bude pre nieco dobre sa zverit s problemom, kory ma suzuje uz vyse roka. S manzelom sme sa zoznamili ako 19 rocny. Samozrejme to bola a asi aj stale je... velka laska. Otehotnela som len par mesiacov po zoznameni. Bolo to pre mna tazke, lebo som si nevedela predstavit mat dieta tak mlada. Mala som totizto skvelu pracu, a vsetko po com som tuzila. Mozno uz vtedy som mala tusit, ze to vsetko nebude tak vporiadku ako by malo. Prva reakcia manzela, vtedy este priatela ma zaskocila. Vraj to urcite neni jeho dieta... zvalila som to na prvotny sok, pretoze po predychani nasej situacie sa choval naozaj pekne. Nasli sme si prenajom, a zacali sa tesit na babo ☺️ Asi v tretom mesiaci, som musela odist z prace a do konca tehotenstva som musela byt doma na rizikovom. Nemala som ani vychadzky. Po par tyzdnoch som zacala mat depresie. Vadilo mi, ze som doma sama, muz pracoval na tri smeny. Vela krat som bola podrazdena, alebo som len sedela a plakala. Jeho podpora sa prejavovala, nechodenim domov z prace, pretoze sa so mnou nedalo vydrzat. A ked uz prisiel, prisiel opity, alebo prespal u “kamaratov”. Zacal si to ospravedlnovat, ze potomka treba zapijat uz teraz aby bol zdravi. Nemala som silu na to to riesit a snazila som sa mysliet na to ake to bude potom. Zariadovala som decku a konecne aj depresie ustupili. Dokonca sa mi podarilo nasetrit na ohazdene auto, po ktorom nanzel tuzil. Kedze nim zacal chodit do prace, s alkoholom prestal. Teda ja som si to myslela. Kedze sa vracal neskoro domov a ja uz som spala, nespozorovala som ze nebol vzdy uplne triezvy. Vtedy sa mi stal zazitok, ktory zial nebol posledny... manzel sa vratil vecer z prace a prehovoril ma aby sme vybehli do supermarketu na poriadny nakup, ze pojdeme autom len na skok. Nezdal sa mi nejak zvlastny. Nastupila som do auta. Brucho som uz mala ako balon. V tom som citila alkohol.... ked som sa ho spytala ci pil, zamkol dvere a vyrazil autom. Siel tak strasne rychlo, zakryval si oci smial sa. Plakala som, prosila nech prestane ze mam strach a chcem vystupit... ked sme prisli domov dala som mu ultinatum. Bud ja s dcerkou, alebo alkohol. Vybral si mna a bolo vsetko ako mat byt. Bol pri porode, odviezol si nas domov... dva dni po tom mi siel pre lieky, lebo som mala bolesti a vratil sa az v noci. Opity s krikom.... vzal auto a havaroval... auto slo do srotu a bol mu odobrany vodicak. Vtedy sa zmenil... domov chodil sporadicky, stale som pocuvala vycitky...
Ked mala dcerka 5 mesiacov, zistila som ze ma podvadza.... ostala som sama s dcerkou. Bolo to strasne obdobie.
Po troch mesiacoch sa spamatal, a ja som mu to uverila. Zacal sa chovat ako sa na otca patri. Poziadal ma o ruku. Kupili sme si byt na hypoteku so slovami, ze zacneme od znova. Po par mesiacoch sme sa vzali. Vsetko bolo krasne... az do chvile kedy sa nevratil alkohol. Stupnovalo sa to az do chvile kedy neprisiel domov par dni. Mal vypnuty telefon jeho rodina ho hladala... obratili sme sa na policiu. V ten vecer sa vratil a kajal sa. Zase bol asi pol roka klud....
Lenze znova do toho spadol. Delila som si cas na dceru a cas na hladanie manzela, nosenie ho domov, hladanie schovanych flasiek. Zacali znova vycitky, pretoze som bola na rodicovskej a on bol ten co platil byt. Ked sa opil, vyhadzoval ma, rozbijal veci. V noci ma budieval aby som bola hore a mohol na mna kricat. Citila som hanbu. Hanbu zanho, hanbu za seba... znova som nasla v jeho telefone spravy od kolegyn z ktorych mi bolo zle. Zacalo sa to odrkadlovat na mojom zdravi... nespavala som, nejedla som, alebo naopak prejedala sa. Zvracala som tak 3-4 krat do tyzdna... ak ste docitali az sem, asi ma odsudite, ze som nezodpovedna a ze mam mysliet na dceru..
verte mi, chcela by som byt silna a odist od neho. Skusala som to uz vela krat, ale vzdy som sa vratila. Stale ho lubim, ale mam strach co bude ked odidem... ak ma niektora z vas podobnu skusenost, a podarilo sa jej postavit na vlastne nohy, budem rada ak mi napise...

meandbaby
13. jan 2018

Treba mu navrhnut liecbu protialkoh alebo odist. Nie som v tej situacii a nebola som, ale ak sa neprelieci, nema sancu sa zmenit a ty nemas preco ostavat. Si mlada a mozno ta caka niekto lepsi. Skus pozriet nejaku linku dovery.je to anonymne a odbormici ti poradia aj na psychiku aj pravne.

somsamadoma
autor
13. jan 2018

@meandbaby dakujem za odpoved. Uz som mu to navrhla vela krat. Vedel, ze som ochotna ho podporovat a spravit preto vsetko. Skusala som to rozoberat aj s jeho najblizsou rodinou. Pretoze aj ony boli vela krat pri tom ako vyvadzal...
Vsetci z jeho strany tvrdia ze to nepotrebuje... ze sa mame rozpravat a chlap si obcas vypit musi...

meandbaby
13. jan 2018

@somsamadoma v tom pripade odid.to nie je o laske, odid od neho. Neboj sa. Mas kam ist?

somsamadoma
autor
13. jan 2018

@meandbaby ano, k mame, ale to je prave ta povaha, ze sa bude trapit za mna. Ja stale cakam, ze pride nejaky zlom, ale vcera to bolo zase velmi zle a mne uz dochadzaju sily. Mozno aj preto som pisala sem, snad ze sa mi ulavi

obsadenemeno
13. jan 2018

@somsamadoma necakaj. On sa MOZNO zmeni, az ked zisti, ze to tentokrat myslis vazne.
NAJPRV sa musi zmenit a POTOM mu MOZNO das este sancu.
Inak budes o 10 rokov tam, kde si teraz, ale budes este viac zlomena, ubita a mozno aj fyzicky dobita. A ani nechcem pomysliet na to, aky zivot bude mat tvoja dcera.

meandbaby
13. jan 2018

Zlom nepride vacsinou zial
Na Slovensku je toto bezne.Ja mam 39 rokov.nemam toto v rodine, ale v okoli som uz pozazivala podobne pripady a ver mi, ze cim viac budes tam, tym dlhsie budes naviazana na neho a asi aj jeho rodina je riadny kvietok.Mama sa bude viac trapit, ak sa ty budes roky trapit s nim.Ver mi. Ma sancu sa zmenit, ale musi chciet sam a vacsinou na sichtach sa dost pije.

mondolina
13. jan 2018

Ja som sa s alkoholikom rozviedla.Necakaj na zazrak, ktorý nikdy nepríde.

somsamadoma
autor
13. jan 2018

@obsadenemeno mam hlavne strach aj z toho, ze ked odidem zacne mi ublizovat skrz dcerku. Ona ho totizto strasne zboznuje. Aj na nu bol uz par krat hruby ale len ustne. A ona na nom strasne lipne.

somsamadoma
autor
13. jan 2018

@meandbaby cakala som podporu aspon od jeho rodiny, ale ony budu stat za nim. Ked havaroval s tym autom a ponahlala som sa za nim ci vobec zije... jeho mama presviedcala policajtov ze nepil, ze to bola nehoda a on za to nemoze... a potom si pridem ja ako blazon

obsadenemeno
13. jan 2018

@somsamadoma jasne, ze lipne, kedze pocitam, ze on je rodic, ktoreho pozornost si musi vydobyjat. No a? Takze nechas svoju dceru, aby videla ocka, ako slinta, potaca sa, nadava jej aj tebe, sem tam osti seba alebo aj byt, coskoro sa ti poserie ozraty v posteli....sak ok, hlavne, ze ho dcera "strasne zboznuje".
To je len dalsia z tvojich vyhovoriek, preco ho nenechat. Aby ti o desat rokov sama dcera nevycitala, ze si ho mala nechat uz davno. Uz tu boli take temy, kde deti otca alkoholika presne toto pisali.

somsamadoma
autor
13. jan 2018

@obsadenemeno moj otec pil asi 7 rokov a preto viem, ze to nie je ani pre nu dobre. On si to ospravedlni, ze vsak je mala a nepamata si to a ja si to tiez nebudem pamatat ked sa zobudim po opici, takze sa vlastne nic nestalo...
mam strach hlavne z toho, ze aby mi to dcerka nevycitala, ze bude vyrastat bez otca.. ze som rozhodla za nu

obsadenemeno
13. jan 2018

@somsamadoma ale no, zase ta otrepana vyhovorka.... ved on otcom byt neprestane, ked sa rozvediete/nechas ho. On stale moze byt otcom a mozno prave to ho nakopne, aby nieco s tym svojim pitim robil.

alex49
13. jan 2018

z alkoholikom by som nežila ani o minútu dlhšie, máš dve možnosti, bud pôjde pán manžel na liečenie, alebo sa rozvediete. Alebo budete žiť ako doteraz, schádzať sa a rozchádzať, opíjať, kričať a triezvieť.... Rozhodni sa akou cestou chceš ísť a akým príkladom chceš byť pre svoju dcéru.
dcéra ostane jeho dcérou, aj ked nebudete manželia, nevyhováraj sa stále na ňu, môžu sa spolu stretávať, môže ju vodiť do školy, na krúžky, na výlety.

lilyianka
13. jan 2018

@somsamadoma a on vie ako vyvadza ked si vypije? Ze ci by nebolo dobre ho aj natocit, nech vidi...
Ja by som mu poveeala, bud pojdes na liecenie alebo s dcerou od teba odchadzam!

sida456
13. jan 2018

Všetko je to alkohol. Keby ho nepil tak máte krásny vzťah. Keby prestal piť to by bolo super ale to musí prísť nato sám. A prestať sám. A keď nie tak zbal sa a určite oddist. A nevracaj sa začni žiť nový život.

somsamadoma
autor
13. jan 2018

@lilyianka no neviem ci vie, ale uz prisiel dost krat v takom stave, ze som ho odfotila a rano mu to ukazala, ako napriklas spal vo zvratkoch na zemi v kupelni... a vzdy mi na to povie, ze som trapna... on na druhy den je vzdy urazeny, ze k comu som to zase dohnala ze mam brat oh´ad na malu

somsamadoma
autor
13. jan 2018

@sida456 ja mam skor pocit, ze ked odidem tak zacne este viac, lebo ho nebudem “kontrolovat”. On je v takychto veciach flegmatik, typu nejak bolo nejak bude, ked nebudes riesit za mna problemy ty, bude to riesit moja matka...

lilyianka
13. jan 2018

@somsamadoma ked je taky flegmatik a je mu vsetko jedno, tak odid
Ja by som s takym chlapom existovat nemohla!
Tak ty si trapna a mas brat ohlad na malu? A on nie? To uz bude v poriadku ked ho dcera tak bude vidiet? Boze vidiet taku fotku hanbila by som sa jak pes!!!

baboadel
13. jan 2018

Alkoholik vôbec nemá reálne myslenie, nemysli si že bude brať ohľad na niekoho ani Ty ani dcéra nie ste výnimkou. Môj otec pil celý život, niekedy to bolo s ním lepšie niekedy horšie. celý život budem vyčítať mame, že od neho neodyšla. Manžel tiež mal sklony k alkoholu, pod vplyvom povyvádzal rôzne hlúposti. ja už som bola tak alergická na alkoholikov, že ešte ani nebol doma ale počula som v telefóne jeho pripitý hlas, zúrila som. Ver mi bez liečenia sa nezmení ani keď bude na kolenách sľubovať. A to že Ťa viezol tehotnú opitý v aute, veď to je HROZNÉ !!! On si nevážil Tvoj život. A svokry a jej reakcie na syna sa nečudujem, je to jej veľké DIETATKO a ver mi nepodrží Ťa.

deti95060810
13. jan 2018

môj ex bol podobný...Mal peňazí ako pliev - darilo sa mu v podnikaní, veľa kamarátov a pil. To mi vadilo neskutočne. nikdy som nevidela svojho otca opitého....môj exmm bol ešte aj veľmi žiarlivý.... Nakoniec pretiekol môj pohár trpezlivosti, buchla som dvermi a odišla niekoĺko desiatok km preč....Vrátila som sa až o 2 roky. On sa po čase oženil a vôbec sa nezmenil - pil ďálej...ale mňa to už nezaujímalo. Mala som po čase tiež už vlastnú rodinu.....

missdiva
13. jan 2018

@somsamadoma toto nie je len o alkohole, najskor ti tvrdil, ze dieta nie je jeho, potom ta skoro zabil v aute a este ta aj podvadza... Uf, davno si mala s dcerkou odist.

somsamadoma
autor
13. jan 2018

Dakujem vsetkym za komentare a prispevky. Ked to tak citam sama seba sa pytam, ze som to nemala nechat zajst az tak daleko. Ako sa vravi z kratsej cesty sa odchadza lahsie... ja mam od jakziva v povahe davat ludom 1000 sanci, lebo verim ze sa mozu zmenit... ale v tomto pripade som asi vazne slepa 😔

meandbaby
13. jan 2018

@somsamadoma tvoja dcera ti bude vycitat ze si zila s alkoholikom a ze sa cele detstvo bala co bude ked pride domov.take veci su trauma na cely zivot viac ako rozvod

meandbaby
13. jan 2018

@somsamadoma tak ta jeho rodina nie je kompletna.Zrejme u nich to je normalne a tym padom necakaj zmenu.nic sa neboj, strach je nepriatel.Tvoja dcera pochopi ze si urobila nsjlepsie ze si odisla.Ked bol hruby aj k nej tak cakaj ze casom sa to bude stupnovat.nedovol aby on bol prednejsi nez dcera.

meandbaby
13. jan 2018

Poznam rodinu kde deti usli do lesa nez sa mal opity tatko vratit a cakali kym zaspi.To chces?

emocka
13. jan 2018

Dobre ti radia baby. Alkoholizmus je desná choroba. Ničí celú rodinu. Aj osobnú skúsenosť mám.

malapepka
13. jan 2018

Mam tetu, ktora sa za alkoholika vydala, ved on sa zmeni. Nezmenil. On ma teraz nieco okolo 65 rokov, uz mu zobrali aj papiere, lebo sa prepil a uz nema realne zmyslanie. Pije stale. Ale vraj on s alkoholom problem nema. Ved ktory alkoholik si to prizna???

Ja by som sa tesila, ze po odchode od takehoto chlapa mam konecne pokoj. Ako si spravim, tak mam. Postaram sa o dcerku, porobim si a mam klud. Dcerka podrastie, bude vam spolu dobre. Naozaj chces, aby v takomto prostredi vyrastala?

A nie je to len o alkohole. On ta podviedol a mozno stale podvadza. Preco na nom tak lipnes? Ved on si ta ani trosku nevazi.

bosoriak
13. jan 2018

@somsamadoma ako dieta alkoholika ti vravim ODID. Nikdy nebudem vediet odpustit otcovi, ze nas nechal s nasou mamou, ktora je alkoholik. Ona sa z toho relativne dostala, ked sme boli s bratom dospeli a davno odstahovani. Ak si k sebe maju najst cestu tvoja dcera a jej otec, nech je to za podmienok, ktore stanovia obaja, nielen on.

A alkoholizmus je nechutna choroba, lebo nici najma nevinnych.
Nedopust to, nemas predstavu, ake peklo vas este caka. Zivot mas len jeden.

Drzim palce.

bluka2
13. jan 2018

Aha otec alkoholik, manžel alkoholik, máš možno problém zvaný spoluzavislost a preto nevieš odísť. Buď si o tom niečo prečítaj alebo smer psychológ. Držím palce, riešenie problému je zrejmé, ešte ho zrealizovať...

erikavesela
14. jan 2018

ja som teda nastastie nezaziala ani rodica, ani manzela alkoholika a ani to zazit nechcem...poznam pripad, kedy zacal otec-alkoholik, bit svoju manzelku, lamat je prsty, chodila s monoklami....nedokazala priznat nic...deti? skoda hovorit, v decaku by im bolo lepsie, starsi chlapec mal problemy s prijimanim potravy, ale jeho matka nechcela vidiet, je to nie je nic fyzicke, stale hladala nieco, bolo to psychicke...obe deti boli strasne zle, vysloveni agresori, kvoli ktorym kvoli sikane zo skoly odislo viac deti...do dnes su s ich spravanim problemy...tym, ze sa ho zastavas robis len sebe a dcerke zle...velmi zle...potrebujes, aby mu debilovi preplo a nieco vam urobil, lebo sa mu nepaci, ze spis? neskor to bude o tom, ze sa mu nebude pacit, ze spi dcerka? to snad nie...toto jej predsa nemozes urobit....nie som psycholog, ale mam pocit, ze tvojmu spravaniu sa hovori druhotny alkoholizmus...uvedom sa a konaj...odid....lebo este budes velmi plakat...a dcerka ti jedneho dna bude velmi vdacna, ze si odisla...uvidis