ahojte,
dnes som volala s kamaratkou. Pred 2 tyzdnami sa vratila z dovolenky, kde si nechali s kamoskou urobit par tmavych henovych tetovani. Jej kamoska nema po tetovani nic, zatial co ona ma na miestach, kde bola nanesena "henna" alergicku reakciu- cely obrazok vystupuje nad kozu, koze je cervena, zapalena, chrastickova. Bola s tym u dr., ten sa s niecim takym zatial nestretol, dostala steroidovu masticku, mast na popaleniny a celkovo antihistaminika na potlacenie alergie.
Prosim, mate niekto podobnu osobnu skusenost? Existuje este nieco, cim by sa terajsi stav dal zlepsit? Ozaj po takejto reakcii ostavaju trvale jazvy?
Totiz nasli sme na webe x varovani pred tetovanim "ciernou hennou", napr. tu:
http://www.hennapage.com/henna/ppd/index.html
alebo po slovensky tu:
http://www.ruvzga.sk/ruvz/add_frame_mai ... index.html
Vsetci dufame, ze jej na kozi nic nezostane a ze v buducnosti sa jej to neodrazi na zdravi... Privitam kazdu skusenost, hoci aj sprostredkovanu. Vdaka!
Zaroven to prosim povazujte za varovanie, podobne tetovanie vzdy treba poriadne zvazit a overit zlozenie tetovacej zmesi.
ved prave o to ide, ze ta henna bola spatna. je v nej totiz cierne farbivo, ktore je nielen silnym alergenom, ale hlavne je pre kozu a vobec organizmus toxicke a je potencialnym karcinogenom. co som precitala tie web stranky, to farbivo- PPD = para-phenylendiamine je riadny humus ☹ a do ciernych farieb na vlasy sa tiez pridava, to mas pravdu.
kamosku ani tak netrapia mozne trvale jazvy, je to nepekne, ale da sa s tym vyrovnat. ju trapia najma mozne dalsie nasledky- hlavne v ramci skrizenej alergickej reakcie senzitivita na niektore lieky /napr. benzokain/, telove kremy, dekorativnu kozmetiku, tmave oblecenie, v neposlednom rade aj popisovane mozne poskodenie pecene, obliciek, problemy s plucami... no je toho dost. je z toho dost vynervovana, comu celkom rozumiem, ja mam z toho od vcera stiahnuty zaludok a hladam, ako by jej dalo este pomoct. nie u kazdeho black henna vyvola alergiu, ovsem aj tak ostava natrvalo v tele a moze robit sarapatu. preto patram predovsetkym po niekom, kto ma, bohuzial, negativnu skusenost a pripadne sa musi niecomu vyhybat.
samorejme viac potesi pozitivna skusenost bez nasledkov 🙂
no ja myslim ze to videte moc tragicky ne 😅 to by musela mit super smulu... a jizvy ji laserem vahladi jen to neco stoji no 😨
ja jsem to mela pred lety a v pohode, nemyslim ze by ta henna byla spatna, jen je na to asi kamaradka alergicka...stejne jako muzes byt na barvu na vlasy a tak...