Aký široký okruh nebohých príbuzných/hrobov pochodíte na dušičky?

2. nov 2024

Ahojte, zaujíma ma aký široký je okruh nebohých príbuzných/hrobov ktoré teraz na dušičky pochodíte?
Niekedy mám dojem že by som ten okruh mala zúžiť, ale keď idem na cintorín zapáliť sviečku na hrob starých rodičov, vedľa sú pochovaný prastarý rodičia tak zapálim aj tam. Tak každý rok pribúdajú nové hroby, iba tento rok svokra, krstný otec, bratranec.

gribka1
2. nov 2024

Nula, ale to budem ojedinelá.

cukroska
2. nov 2024

My veľmi veľa už žiaľ..zúžiť to bohužiaľ nevieme ,keďže všetko už blízka rodina aj kamarátky.

mane01
2. nov 2024

Nechodim na dusicky na cintorin. Na blizkych si spomeniem doma. Tejto cintorinovej turistiky prave v tento jeden den sa nezucastnujem.

mikasa_ackerman
2. nov 2024

Nebola som na žiadnom, na blízkych si spomínam denne aj bez nakupovania vencov a trepania sa hore dole po cintorínoch

marca12
2. nov 2024

Dost vela. Ale uz sme to zuzili tak,ze na hroby davame sviecku len najblizsej rodine a znamym. Ostatnym zapalim sviecku pri krizi.

ailiba
2. nov 2024

Snazime sa aspon tych najbližších. Ja to povazujem za prejavenie ucty. A za ostatnych aspon pred velky kriz. Cintorin ma pocas dusiciek svoju atmosferu. Pochodime, pospominame.
Ale kludne ideme aj vikend pred, alebo po sviatkoch. Ako to vyjde.

muchotrafka298
2. nov 2024

Mam 3 hroby na cintorinoch v ramci BA kam chodim pravidelne, minimalne raz za 14 dni. Ked su nejake sviatky, ci uz teraz alebo pred Vianocami/Velkou nocou obidem na danom cintorine hroby vsetkych, ktorych som poznala (byvali spoluziaci, kolegyne, kolegovia, susedia) a zapalim aj im. Pri krizi vzdy zapalujem za tych, kam neviem ist fyzicky. Z rodinnych dovodov momentalne nechodim na hroby mimo BA. Tam zapalia ini pribuzni.

ina2405
2. nov 2024

Len najbližšia rodina, ale nechodíme v "prikázané" dni. Prepchaté parkoviská a ruch mi dosť prekáža, tak ideme keď je tam pokoj.

h2
2. nov 2024

Z mojej strany rodiny chodím len otcovi, starí rodičia zomreli už veľmi dávno, bola som ešte dieťa a sú pochovaní stovky kilometrov, takže tam nechodím. Z mužovej rodiny chodíme viacerým, ale oni sú všetci na dvoch cintorínoch v dvoch susediacich obciach. Keď to spočítam, tak dokopy sme boli na 8 hroboch (manželský pár, pochovaný v dvojhrobe, rátam, ako 1). Kvety sme dávali na 3 hroby najbližšej rodiny, ostatným len kahance. Plus na dvoch cintorínoch aj ku krížu, za tých, ktorým sme neboli.

viestta
2. nov 2024

Zvycajne chodime len na jeden cintorin, tak ako nam casovo vyjde. Na ostatne cintoriny nechodime, zapalime sviecku pri krizi

autor
2. nov 2024

Keď tam vy nechodí udržuje tie hroby niekto?

januska12323
2. nov 2024

Zatiaľ som nebola a ak pôjdem tak len najbližšej rodine.

januska12323
2. nov 2024

Hroby treba udržiavať stále nie len týždeň pred dušičkami.

viestta
2. nov 2024

V kolumbariu hrob netreba udrziavat, je to len doska v stene

cina1
2. nov 2024

min. tyzden rodicom, a starym rodicom - na jednom cintirine, druhym starym rodicom som bola asi ako pubertacka naposledy, stareho otca som nepoznala, staru mamu - malo - bola som v 5. triede na ZS, ked zomrela. zastavim sa aj cez rok. rodicia - vsetko zakryte, nie je co udrziavat...stari rod. - tiez tak aby ssa nemuselo nejako "udrziavat:

rozculena
2. nov 2024

hroby udržujú príbuzní,ktorí bývajú v blízkosti

lonely66
2. nov 2024

nechodím. zdieľam tie názory, ktoré hovoria o tom, že ak mi niekto v živote chýba, spomeniem si naňho aj doma, myslím na neho a zapálim zaňho sviečku aj doma. nebudem kvôli tomu napĺňať vrecká biznismenom s vencami a sviecami...

biba_18
2. nov 2024

ja chodím na 4 hroby na jednom cintoríne a na 3 na druhom… ten prvý je viac ako 100 km od nás, tak keď som už tam tak to obídem. na druhom sú 2 hroby blízko seba a ten tretí hrob nie je hrob, ale kríž na cintoríne, tam dávam sviečku za tých čo nemajú hroby… ale nechodím presne na dušičky ( aj keď dnes som - náhodou - bola), chodievam inokedy, tento rok som bola pred 2,5 týždňami, niekedy idem o 2 týždne neskôr…

1ryba
2. nov 2024

Starí rodičia. Ostatní našťastie žijú. A vedľa jedných sú aj prastarí. Tak zapálim aj im. Hroby im udržujú ich deti a vnuci. T.j. moji rodičia a ich súrodenci. Zbytku, čo sú ďaleko, sú vzdialená rodina alebo nie sú moja rodina zapálim sviečku doma na balkóne a pri kríži na cintoríne.

autor
2. nov 2024

Zrejme ne/navštevujeme odlišné cintoríny. Moji príbuzní sú pochovaný na cintorínoch kde nie sú preplnené parkoviská, nemajú urnové háje, ak bol niekto zpolopnení jeho pozostatky sú uložené na hrobe rodičov, 90% tych hrobov celoročne udržiavam iba ja, lebo rodičia majú 75+s vážnymi chorobami

katuskamala1
2. nov 2024

Je aj rozdiel ci je niekto veriaci alebo nie. Ti co nie, tak samozrejme nemaju taku tu nutnost prave v tejto oktave (8dni)navstevovat zosnulych na cintorine. Veriaci v tom vidia viac,nez len prejavenie ucty ci spomienku.
My sme boli dnes 100km od nas a potom cca po 10km v dalsich dvoch dedinach. Rodine.

zmrzlinka8
2. nov 2024

chodím najbližšej rodine, rodičom, starým rodičom, dobrej kamarátke, ktorá zomrela vo veku 20 rokov, a ešte asi 2 osoby. Je mi smutno, keď vidím opustený hrob, kde nikto nepríde.

petamich
2. nov 2024

Nechodime na hroby na vsech svatych, spominame inak a pripadne ideme na hrob, ked ideme pozriet rodicov, svokra napr. obieha pol slovenska a chodi aj vzdialenej rodine, svokrovej pra-/pra rodine, ze ani nemala sancu ich poznat 🤷‍♀️ ale tak ona chodi aj na pohreb ludom, ktorych priblizne 55 rokov nevidela, mne sa to zda zvlastne, ona mi povie, ze sa to patri, kazdy to ma inak

Mimochodom prave pre toto, kto sa bude starat o hrob to chcem ja osobne riesit inak, aby potom nemusel niekto desiatky rokov citit povinnost sa starat a pripadne cestovat stovky kilometrov 🥴

biba_18
2. nov 2024

@petamich môj otec nemá hrob. nechcel. je rozsypaný po holi kde to mal rád. tak to chcel a my sme to rešpektovali. sviečku zapaľujeme pri kríži na cintoríne…

biba_18
2. nov 2024

@zmrzlinka8 my keď ideme na hroby a vidíme že je niekde neobriadený alebo spadnuté sviečky alebo podobne, tak upravíme aj to… nie sme veriaci. ale mne to nedá a manžel tiež neprotestuje…

zmrzlinka8
2. nov 2024

@biba_18 👍 aj ja keď vidím spadnuté vázy s kvetmi, vetrom odfúknuté ozdoby, zdvihnem a napravím, nedá mi to

zuzinka888
2. nov 2024

Vela mozno aj 70 ale aj z manzelovej strany. Delime to na tri dni/ 1 cintorin. Ale som si vedoma ze nasou generaciou to konci a nase deti vsetky navstdvovat urcite nebudu.

tetapetra
2. nov 2024

Žijem 500km od domova, takže nechodím. Sviečku zapalim pri kríži.

natalka13
3. nov 2024

Tiez nechodim teraz na hroby. A ak tak sviecky nepalim.
Nechapem tych 20-30kahancov na kazdom hrobe. Toho plastu.

ailiba
3. nov 2024

Ano, snazime sa, aby, aspon niekto z rodiny niekde isiel. My mame male deti, tak nemozeme behat po celom Slovensku.