Aký je život v Škandinávii?

12. feb 2023

Ahojte, len tak by ma zaujímalo, že či ste niekto žili/žijete v severských krajinách (Nórsko, Švédsko, Dánsko,...) a že aký je tam život. Myslím životná úroveň, kultúra, kuchyňa, ľudia (počula som, že ľudia sú tam chladnejší a v priemere aj vysokí a aj dobre vyzerajúci, či muži alebo ženy, je to pravda? 😆) A akú ste tam mali prácu ak ste tam žili dlhodobejšie? Ževraj sa veľmi nechcú priateliť s cudzincami, ale to možno bude aj jazykovou bariérou. Počula som od niektorých ľudí, ktorí tam študovali a žili a tak, že oni mali len svoju cudzineckú bublinu v ktorej fungovali (priateľa, vzťahy,...). Čo si o tom vy myslíte?

bluka2
13. feb 2023

Ja som sa v Dansku cítila dosť diskriminovaná podľa pôvodu zo Slovenska. Začali sme v rovnaký čas pracovať 6 kolegovia na rovnakých pozíciách, okrem mňa sami Nemci a Rakúšania. Oni všetci dostali social security number v den rovno na mieste ako o to požiadali a na mna sa usmiali, že mi to pošlú v zákonnej lehote do 4 týždňov. Poslali mi to na posledný den. K otázke prečo to Manfred dostal včera rovno? Včera mali viac času 😀 na celom úrade nikto. A tak to bolo každý mesiac, nový príbeh na tento štýl, vždy sa tvárili, že mi robia nejakú službu alebo čo, že tam mozem zit, tak som dala výpoveď a dovi. V ostatných krajinách ako Rakúsko, Nemecko som nikdy nemala pocit, že by ma niekto vnímal ako podradného človeka.
To bolo také hlavne - a teda niektoré týždne nonstop sivá obloha a mrholenie bez prestávky náladu tiež nezlepší.
Výhody: životná úroveň a plat a pekný dizajn, pekne veci obklopujú človeka

juliet86
13. feb 2023

moja sestra ma norskeho manzela aj obcianstvo funhuje velmi dobre aj v ramci komunity nasla sa tam. ppkdem skandinavia mas moc siroky. napr ja neviem keby sa ma niekto spytal ako sa zije vo v 4 Lendak ci bratislava ? predavacke ci programatorovi? vies co myslim? ak mas rada zimu a ich kulturu naturu tak chod

kikushaa
13. feb 2023

Zila som v bergene, ludia fajn, stale sme v kontakte s nasimi kamosmi. Na prvu sa mozu zdat ludia chladni a nepristupni, no staci prelomit lady 🤗 zivotna uroven vysoka. Jedlo mi tiez chutilo, na co som si nevedela zvyknut ze mavali bagety na obed (kvazi desiatu) mne velmi chybalo varene jedlo. Brat je uz vyse 5 rokov vo svedsku, bol tam pocas erazmu, chvilu bol doma a potom sa odstahoval spat, nevie si vynachvalit. Bublinu ma multikulti (lebo aj jeho kolegovci su mix, nie iba svedi) byva tam, ma hypo, uz aj svedske obcianstvo.

slniecko5
13. feb 2023

Bola som v Nórsku na dovolenke, prešli sme Oslo, Bergen, fjordy, príroda dychvyrazajuca, ale počasie a ľudia naozaj chladní. A bol august, ale teploty okolo 20-25st a veľa prsania . Čo ma prekvapilo, že na chalupe na fjordoch majú ľudia chaty väčšinou nezamknute celý rok🙂 (kamoška nás vzala, Norka). Proste nikto nerieši, že by ich mohol niekto vykradnúť. V tomto sú úplne iní.
Pre mňa sú tieto severské krajiny také špecifické, krásne, ale žiť by som tam nechcela.
Áno, ľudia sú vysoki, svetli a väčšina športuje. Keď zasvieti konečne slnko, všetci masovo vybehnú von sa hybat🙂.

3009
13. feb 2023

Môj vnuk hral teraz hokej vo Švédsku pol roka - Švédi si nepustili cudzincov k telu, lebo cudzinci boli z "východu". Medzi sebou sa vždy rozprávali len švédsky, aby im tí "cudzinci" nerozumeli. Treba počítať so zimou a málo denného svetla v jesenných a zimných mesiacoch. Samozrejme obchody aj malých mestečkách dobre sú zásobené.

melanta
13. feb 2023

My sme od septembra v Stockholme, muž tu prijal pracovnú ponuku. V práci muža akceptujú aj keď je Slovák a nemyslím si, že je to iba kvôli pozícii. Ja pracujem/podnikám z domu, takže môžem aj tu. Bývame v úplnom centre mesta, často alebo teda denne chodím sama na nákup či na kávu. Z diskusií som čakala chladných Švédov, ale moje skúsenosti sú zatiaľ veľmi pozitívne, čo sa týka mužov aj žien. Máme tu za tú krátku dobu aj pár kamarátov, domácich, s cudzincami sa nestretávame. Možno to je tým, že žijeme v centre mesta a neprišli sme sem robiť nízko kvalifikovanú prácu a ľudia, s ktorými sme v kontakte neriešia to, že sme z "východného bloku". Ja som za tých 5 mesiacov nepocítila žiadny kultúrny šok.

neanonymna
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
babulkomale
13. feb 2023

@melanta ty aby si sa nepovysovala s tvojimi ponukami a poziciami a podnikanim 🤦
Tvoje vymedzovanie sa voci babam nad tebou ze vas neberu ako nieco menej lebo ste na "pozicii' je ubohe. Nevidim ani ony ze by pisali ze umyvali riad. A aj keby, niekto ta musi obsluzit v restike ked zlezies zo svojej "pozicie" a ides sa najest medzi plebs.
Nechci vediet co si o vas myslia aj tak, raz ste z ostbloku, tak ste menej aj ked si myslis ze si hviezda a musis si to denne potvrdzovat na konovi tvojim mudrovanim.

babulkomale
13. feb 2023

Kamoska zila s rodinou v Norsku. V bytovom dome sa nezdravili ako bola zvyknuta tu, hriby nikto nezbieral v lese 😃 ludia chladni, malo pohostinni.
Vela ti povedia napriklad zazitky Ondreja Sokola v knihach Ako som vozil Nórov 1. a 2. diel. Aj sa brutalne zabavis 😂

melanta
13. feb 2023

@babulkomale musíš mať krásny deň, keď máš v sebe toľko jedu. Je mi to ľúto. A v tom je práve ten rozdiel, tí ktorí toľko neprskáme a nesťažujeme sa, tak nás aj inak vnímajú a aj sa sami lepšie cítime. Viac reagovať na teba nebudem, je to úbohé.

biaa
13. feb 2023

Ahoj my sme zili niekoľko rokov cela rodina ja som tam zažila ešte základnú školu 🙂 bývali sme v norsku ostrov Hitra. Za mna nadherna krajina velmi rada na to obdobie spomínam. Ľudia sú úžasní, mne velmi sadli usmievaví, velmi priateľskí a prajní. Prijali nás velmi rýchlo snažili sa nás začleniť do kolektívu aj napriek jazykovej bariére. Školstvo majú upkne skvele veľa sme trávili aktivitami mimo školu, bolo to ťažobné či výtvarná varenie alebo cela skola mavala hry celotyzdnove kde sme sa rozdelili do skupín a cestovali chodili na kanoe a podobne. No uzasne.

Čo sa týka jedla velmi mi chutilo akurát že ako pisu vyssie chýbala mi normalna strava velmi veľa jedia pecivo a cestoviny, malo varenych jedál. Teraz by som sa tam už velmi nenajedla :D

Prace je tam dost vždy sa nájde miesto v nejakej fabrike kde pekne zarobíš, akurát nikdy nezarobíš toľko čo Nór to je jasne ;) velmi podporujú svoje hospodárstvo a svojich ludi.

V skole nás bolo velmi veľa cudzincov a boli sme skveli kolektív všetci dokopy. Nórsky muzi mi sadli ako priatelia velmi neodcudzuju a správali sa velmi milo to sa o nich aj hovori naopak o ženách sa hovori že sú velmi chladne veľa Nórov tam malo za manželky cudzinky a niekoľko krat sa mi to aj na vlastnej kozi potvrdili zeny velmi vrúcne neboli😂

julianna1929
13. feb 2023

Žila som v Nórsku, čo sa týka Nórov sú super,ale stále budeš pre nich ta z východnej Európy...a treba zažiť tu tmu v zime...je to depresívne.. stále ma to ťahalo domov...a aj som sa vrátila...a vlastne postupne,čo poznám všetci sa postupne vracajú domov

biaa
13. feb 2023

@julianna1929 ta tmaaa hnevala aj mna :D ale v lete zas cely čas vidno to bolo super ja by som sa vratila 😍

bluka2
13. feb 2023

@melanta hm, moja skúsenosť s tým východným blokom v Dánsku bolo napriek tomu, že som mala dobrú kvalifikovanú prácu, na tú pozíciu bolo určite viac než 100 uchádzačov. Mala som aj lokálnych kamošov, byt a všetko, ale aj tak buď boli prekvapení, že som bola zo Slovenska alebo ak na úrade, v banke a pod. vedeli podľa pasu, tak proces druhej triedy. Proste taky prejudice tam bol cítiť. Aj na začiatku to, že ľudia na ulici, keď nevieš po dansky, budú naschvál s tebou hovoriť tak, aj keď som sotva trochu rozumela kvôli nemčine. Inak sa samozrejme vždy naučím jazyk krajiny v ktorej žijem, ale prvé 3 mesiace to nemôžu čakať, že si skvelo pokecáme po dansky

lujza123
13. feb 2023

@bluka2 ja som mala rovnakú skúsenosť v anglicku. Najvtipnejsie bolo keď som už anglicky vedela tak plynulo ze ľuďom častokrat trvalo dosť dlho kým podľa nejakého zle výsloveneho slovíčka zistili ze som cudzinka. Vtedy vedeli úplne prepnúť a začali sa so mnou rozprávať ako s idiotom, takou pomalou jednoduchou angličtinou ešte aj tému rozhovoru rýchlo zmenili na niečo jednoduché ako pocasie alebo ci mame na Slovensku internet. Najskôr mi to bolo smiešne ale keď sa rovnaká situácia zopakovala už viackrát tak ma to aj štvalo .

Žila som nejakú dobu aj v Írsku aj v Španielsku, aj tam som síce bola cudzinka, ale nikto sa netvaril tak hrozne dôležito ako Angličania.

Na druhu stranu, my Slováci tiež niesme bohvie ako prívetivý národ a myslím ze sa často správame povysenecky k Ukrajincom ci Vietnamcom

hiro
13. feb 2023

Mal som zopar sluzobiek do Norska. Pekne je ze tam maju cisto, usporiadane a dobry dizajn vsetkeho. Budovy, zariadenia, obchody, doprava, vsetko na vybornej urovni. Ale ludia... v praci som im tam ukazoval veci, skolil a teda mal som prve dni z nich taky pocit povysenia. Potom sa to kusok zlomilo ze na obede som mohol sediet s nimi ale inak bieda. Prisny, ziadne srandy, este prvy krat co som tam meskal zo 15 minut, vsak velikanske mesto, kym som nasiel budovy a kancelariu kde mam prist tak ako keby sa svet zrutil. V baroch ale boli prijemni. Zit by som tam nechcel. Ale zavidim im to leto ze ides z prace podvecer a slnko nad hlavou 🙂 Este o desiatej len zacina zapadat slnko.

vevesh
13. feb 2023

Mam skusenost s danmi, noroch som mala iba profakoch. Dani su velmi velmi mili, ale osobny a pracovny kontakt su dve absolutne rozdielne veci. Co mna prekvapilo, ze sa vsetci v okoli zdravia, aj ked ta nepoznaju🙂 napriklad su aj privetivejsi ako nemci a maju menej predsudkov (ale tu tiez plati ako ktori, najdes aj " horenosov", pre ktorych je scandi culture pupok sveta). Ano, nic sa nezamyka. Co je pre mna problem- dlhe dni alebo dlhe noci🙈🙈🙈na to sa zvyknut asi neda...🤫🤫

lapersefona
12. aug 2023

@bluka2 to je mi luto ale dobre ze to píšeš aspon je to take upozornenie pre ludi akym krajinám sa maju vyhýbať .

Takže to bude tým ze ludi z bohatých krajín sú pre nich ok ale my z chudobnejších niečo menej . Smutne velmi

veronika2021
17. jan 2024

@bluka2 no ja zasa nezabudnem na zazitky z Francuzskej riviery,kde ked sme sa spytali pani(podla vyzoru pravdepodobne majitelky) ktora chystala na terase restauracie stoly,ze ci si mozeme na vecer rezervovat miesto,premerala si mna aj partnera od paty po hlavu a opovrzlivo odpovedala NIE😂ja som sa zacala smiat,ze tak taky hejt som asi este nezazila .Pani mohla mat okolo 60tky,vyzerala ako herecka z Hollywoodu a bola teda ultra razna vo vybere hosti😁Hoci sme nevyzerali ,ze nemame gros ale nase Slovanske ksichty v nej vzbudili odpor😁taketo pohlady sme tam zazivali castejsie….Ostblock je ostblock,vsade zapadnejsie nas beru,ze sme nieco menej.

bluka2
17. jan 2024

@veronika2021 tak ta pani ma pobavila takto na večer 😂😂😂 sranda ale, že som bola v októbri v Marseille a toto sa mi nestalo. Je pravda, že raz na večer rezervovala takú nóbl reštauráciu kamarátka Nemka a nie ja, my spolu rady cestujeme. Tam si zas o nás mysleli, že sme lezbicky pár, doslova tak nám to povedal majiteľ Airbnb 🙄 na tom sa tiež smejeme, aký dojem môžeme vyvolať. Ja sa starám o “naše” 2 deti a ona pracuje (robila odtiaľ HO) a vybavuje veci 😂

veronika2021
17. jan 2024

@bluka2 no Marseile je mozno uz viac uvolnene,ako aj Pariz….nase skusenosti s kastovanim prebiehali v Nizza a v St.Tropez 😁ale zasa ked sme hovorili po nemecky,tak to vedelo zjemnit situaciu😁Mam taku susedu ,tiez staru tetu v Rakusku,ktora ma prve dva roky ako som sa pristahovala chodila doslova buzerovat a furt volaco riesit .Teraz je v bytovke moja najlepsia kamaratka ,stale mi nosi nejake dzemy,oleje ,kolace😄Strasne s tymito germanmi…..

veronika2021
17. jan 2024

@bluka2 k tomu lezbickemu paru….to si presne ludia mysleli vzdy o mne a mojej sestre😁potom neskor zase o mne a mojej kamaratke,s ktorou som byvala…..muzi radi vidia to,co chcu vidiet 😁

bluka2
17. jan 2024

@veronika2021 hahaha to si tak viem tu tetu predstaviť. Sem tam človek na takých narazí… ja som raz bola v takej peknej zelenej štvrti vo Frankfurte kým som čakala na viza… korona…trvalo to pár mesiacov. a raz mi došla jedna suseda vynadať, či sa mi zdá ok robiť hluk. Otvárala som kokos na varenie o 19:00 večer, pár krát som po ňom buchla nožom, kým sa otvoril. ktovie, či by si dovolila na každého kvôli takej veci, lebo ja som všeobecne z tých tichých v byte. K priateľstvu nikdy nedošlo, ktovie, či jej noví susedia zapasovali viac 😁

veronika2021
17. jan 2024

@bluka2 no veru,pristahovali sa nam novi farebnejsi na poschodie,cele Vianoce vrtali buchali doslova den noc sobota nedela a cuduj sa svete,nikto z domorodych ich nesiel riesit.Ale presne taketo nejake buchanie alebo aj naklepavanie reznov vedelo vzdy rozprudit nalady😂Tiez nie som hlucny typ a respektujem tak ako si zelam byt respektovana,ale videt ,ze niekde si rypnut mozu a inde sa boja😁

galioska
17. jan 2024

@babulkomale ja som v uk cez 17 rokov a teda ani raz som sa nestretla s tym aby mi niekto cobylen naznacil ze som cudzinec, odpad. Skor som sa tak citila vzdy po prichode na sk ked som musela s detmi ist na pohotovost ta tam ma sprdla sestricka za banality a potom mi este nalozila lekarka a toto iste som citila aj pred tym ked som este ani len netusila, ze budemzit v cudzine. Ano, neuveritelne a pre niektore sedlane ( vseobecne) nepochopitelne ale ano dost ludi sa ma v cudzine dobre, mozno lepsie. Toto nieje vobec o tom kde kto a co robi, na akej pozicii je ale ta otupena, zavistliva mentalita slovakov je tak chorobna a dedicna, ze ani rodina rodine nedopraje a sused susede nepomoze ked ju muz denne bije ale ten sused velmi dobre vie ako ma zit ten druhy...

veronika2021
17. jan 2024

@galioska toto ani ja nechapem,hlavne co sa tyka ludi pracujucich v sluzbach.Lebo ved ked som mizantrop ,nepojdem robit s ludmi…

galioska
17. jan 2024

@veronika2021 lebo drviva vacsina tuto robotu robi cez znamosti. V zahranici citis, ze to robia lebo ich to bavi, popripade su tak vyskoleni, ze sa vedia ktorit. Ale celkovo je zo mentalitou, co dovolis, to dostanes.