Aký je rozdiel medzi pandemickým rodičovským príspevkom a pandemickou OČR?

barus27
14. jan 2021

Prosím Vás , 31.1.2021 mi končí rodičovská dovolenka a 1.2.2021 by som mala nastúpiť do práce avšak na UPSVAR mi povedali že môžem pokračovať v poberaní pandemického rodičovského príspevku počas pandémie.
Komunikovala som s mojou vedúcou a povedala mi že pre mňa by bolo najlepšie nastúpiť do práce a hneď ísť na pandemickú Očr.
Viete mi poradiť čo je lepšie ?

Ďakujem veľmi pekne.

petamada
14. jan 2021

A nie je to nahodou tak,ze narok na pandemicky rodicak mas len vtedy, ak nemas po rodicaku ziadnu pracu ziadny prijem, ty pracu mas, mozes nastupit, resp. ak nemozes/nechces robit ist po prvom dni hned na pand m.ocr.

sasa1310
14. jan 2021

@barus27 nemáš nárok na pandemický rodičovský, keď si normálne zamestnaná

barus27
autor
14. jan 2021

@sasa1310 to práve som nevedela , bola som na UPSVAR a pýtala som sa tej pani a hovorila som jej že malú mi nezobrali do žiadnej štátnej škôlky a že aj som písala do súkromných a plné boli no a že 1.2 musím nastúpiť do práce a ona mi povedala že mám nárok na pandemicky rodičovský čo som vôbec nevedela preto som sa radšej teraz pýtala lebo ozaj som mimo už z toho .

alenah31
15. jan 2021

@barus27 Rodičovský príspevok patrí len osobe, ktorá nemá možnosť žiadneho iného príjmu. Ešte by ti patril vtedy keď síce zamestnaná si, ale kvôli pandémii musel tvoj zamestnávateľ prevádzku zatvoriť (napr. predavačky, čašníčky, chyžné...atď). To, že tebe dieťa do škôlky nevzali nemá súvis s pandémiou - pravdepodobne mala škôlka plný stav a tak by to bolo aj keby pandémia nebola. Ty ako zamestnaná máš nárok hneď na dva možné príjmy - mzdu alebo prípadnú pandemickú OČR ak sa bude ešte v tej dobe vyplácať a ak nie - tak sa budeš musieť zariadiť ako ostatní rodičia, ktorí pracujú a dieťa im do škôlky nevzali - babky, kamarátky, opatrovateľky, súkromné MŠ alebo striedanie sa s manželom.

Rodičovský príspevok nepatrí – rodičovi, ktorá má príjem zo závislej činnosti alebo náhradu mzdy alebo príjem z podnikania alebo z inej samostatnej zárobkovej činnosti alebo je poberateľom dávky sociálneho poistenia (tu patrí napr. materské, ošetrovné, PN, predčasný starobný dôchodok, starobný dôchodok, invalidný dôchodok, vdovský dôchodok, vdovecký dôchodok, sirotský dôchodok a pod.), dôchodku starobného dôchodkového sporenia, dôchodku doplnkového dôchodkového sporenia, dávky sociálneho zabezpečenia (sociálne zabezpečenie vojakov a policajtov) alebo peňažného príspevku na opatrovanie na toto dieťa alebo má nárok na rodičovský príspevok podľa osobitného predpisu (ak má oprávnená osoba v starostlivosti mladšie dieťa, na ktoré si môže uplatniť zákonný nárok na rodičovský príspevok, je potrebné, aby si tento nárok prednostne uplatnila podaním žiadosti).

barus27
autor
15. jan 2021

@alenah31 ďakujem za vysvetlenie aspoň som v obraze , som samoživiteľka takže jedine keď tak skúsim pohľadať opatrovateľku ale ako som hore písala vedúca sa mi ozvala a navrhla mi pandemickú Očr, že by to bolo pre mňa najlepšie v tejto situácii len som nevedela presný rozdiel medzi týmito dvoma pojmami preto ďakujem za podrobné vysvetlenie.

alenah31
15. jan 2021

@barus27 len pozor...momentálne je možné čerpať pandemickú očr len do 24.1.2021 a aj to musíte spĺňať podmienky, tu máte odkaz na stránku SP:
https://www.socpoist.sk/aktuality-kto-ma-narok-...

A tiež nezabudnite, že dátum návratu do zamestnania treba oznámiť písomne najneskôr mesiac pred ukončením RD.

barus27
autor
15. jan 2021

@alenah31 ďakujem , vedúca mi ešte v novembri a decembri volala že či chcem nastúpiť do práce to som jej povedala že áno a skúsila som teda napísať aj do SP a dostala som toto vyjadrenie tak už iba sa musím dohodnúť s vedúcou .