Aký je rozdiel medzi majiteľom a držiteľom auta?

letfenixa
4. feb 2024

Vedel by mi, prosím, niekto zrozumiteľne vysvetliť rozdiel medzi majiteľom a držiteľom auta? Ak je majiteľ môj otec, môžem byť ja držiteľ? Ďakujem

letfenixa
autor
4. feb 2024

@tundra toto som už čítala, mudrejsia z toho nie som.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
tundra
4. feb 2024

@letfenixa ako ti mam pomôct?Mozes pouzivat otcove auto.Ak to chces mat oficialne,spiste zmluvu o prenajme.Otec bude vlastnik a ty drzitel.Presne ako pri leasingu.Daj sa zapisat do technickeho ako drzitel,ale zaplatis zbytocne €.Staci ti aj splnomocnenie s overenym podpisom.To maj pri sebe a vec vyriesena.Potom budu pokuty chodit otcovi.Ked budes drzitel,budu chodit Tebe.

letfenixa
autor
4. feb 2024

@tundra práve, že mi príde, že to má vyznam len pre firemné autá/na leasing. Ja to auto používam, otec už nešoferuje, stále je majiteľ, rozmýšľali sme s mamou, že či mi ho prepisat komplet alebo nechať otcovi pocit majiteľa, či má vôbec zmysel stať sa len držiteľom.

tundra
4. feb 2024

@letfenixa ak uz otec nebude soferovat,odporucam auto prepisat na Teba.V pripade,ak by otec zomrel,auto bude zahrnute do pozostalosti a nebudu sa dat robit ziadne ukony.Mali sme podobne problemy,svokor kupil auto,potom ho vratil,nepacilo sa mu a medzitym zomrel...zbytocna administrativna komplikacia,stalo to vela casu a nervov.

letfenixa
autor
4. feb 2024

@tundra vďaka za rady.

ibrunova
4. feb 2024

Je to hlavne pre leasingovky, kde je majiteľ a držiteľ iný.. Inak je to bezpredmetné, vôbec by som to nešla vybavovať, aby som bola držiteľ.. Jedine, šla by som ho prepísať komplet na seba,ak by majiteľ súhlasil.

kveova
4. feb 2024

@ibrunova presne tak

sasa1310
4. feb 2024

@letfenixa nie je to len pre leasingovky. Majiteľ vozidla môže byť kľudne človek, ktorý nemá vodičský preukaz, lebo sa mu nechce alebo nemá na to vlohy. Ale auto si môže kúpiť. Držiteľ vozidla je ten, kto teoreticky a prakticky na ňom jazdí. Napr. ako tvoj otec je majiteľ, ale ty môžeš byť držiteľ, lebo ty šoféruješ. Ide aj o to, keby otec zomrel, tak dedia auto jeho dediči a nie ty sám, keďže si iba jeho držiteľ. A v prípade objektívnej zodpovednosti príde pokuta držiteľovi vozidla. Majiteľom vozidla môže byť kľudne aj malé dieťa