Aký je rozdiel, keď cez prechod bicykel tlačím alebo na ňom sedím?

23. aug 2024

Aký je rozdiel či cez prechod bicykel tlačím alebo na ňom prejdem?
Práve som čítala na Facebooku nejakú diskusiu kde sa diskutujúci veľmi rozohnili, že je absolútne nemysliteľné aby cyklista prešiel cez prechod pre chodcov normálne na bicykli.. len že ho má tlačiť a to isté kolobežkári. Nemám odvahu sa to tam verejne opýtať tak snáď mi to aspoň tu niekto vysvetlí.
Chodím aj na bicykli, aj na kolobežke a chodievam cez jeden prechod, krátky, len cez jeden pruh v každom smere. Pred prechodom zastavím, obzerám sa najprv doľava, ak ma niekto púšťa a brzdí/zastavuje, pozriem sa či to rovnako tak chápe aj protismer čiže autá prichádzajúce sprava. Ak áno, sadám na bicykel a začnem točiť nech som čím skôr preč z prechodu a nezavadziam. To isté s kolobežkou... Potom sa rovno dám na kraj cesty a pokračujem ďalej.

Povedzte mi čo je na tomto mojom spôsobe také hrozné a arogantné? Čo je zlé na tom že chcem čím skôr nezavadzať autám tak sa po prechode poveziem? Je to málo frekventovaný prechod, väčšinou cez neho prechádzam sama. Teda áut tadiaľ chodí dosť ale chodcov málo.

Ďakujem za rozumné vysvetlenie a úvahy.

klarissa25
23. aug 2024

Prechod je pre chodcov...tak majú ísť chodci....čiže zísť z bicykla a až potom nastúpiť... a to som šofér, cyklista aj chodec...a keď vidím ze na prechode čaká cyklista a nemá v pláne ísť po vedľa bicykla tak nestojím

bublinka1426
23. aug 2024

@klarissa25 tak tak.

patka06
23. aug 2024

Prechod je pre chodcov - nie cyklistov
=áno máš zzosadnúť a ísť pešo vedľa bicykla/kolobežky
Prečítaj si pravidlá cestnej premávky

pinkgirl
23. aug 2024

Cez prechod pre chodcov musíš bicykel tlačiť. Výnimkou je kombinovaný prechod na ktorom môžeš cez vyhradený pruh pre cyklistov prejsť na bicykli.

viestta
23. aug 2024

Staci si precitat ako to upravuju pravidla cestnej premavky, prechod pre chodcov je pre pesich, pre cyklistov su specialne pruhy (ak teda su). Aj chodnik je pre chodcov, aj ked chapem cyklistov a kolobezkarov preco nejazdia po cestach, ale v prvom rade je pre pesich a cyklisti a kolobezkari by sa tak mali spravat

klarissa25
23. aug 2024

@viestta aj pri tom chodníku sú výnimky, napríklad deti do 10 rokov...alebo keď vezies dieťa v cyklosedacke

autor
23. aug 2024

Takže jediný dôvod prečo to tak je je preto že je to predpis.. aj keď existuje možno praktickejšie riešenie ktoré nikoho neohrozí a zvýšilo by plynulosť premávky..

klarissa25
23. aug 2024

Ty si asi není šofér však?

isis234
23. aug 2024

Ano, je to predpis a mali by sa tým riadiť aj cyklisti, kolobežkári.
Stáva sa, že cyklista ide na bicykli po priechode pre chodcov zároveň s chodcami- kľučkuje medzi chodcami a ohrozuje ich.
Aj z tohto dôvodu by mali mať oprávnenie cyklisti, kolobežkári- mali by poznať všetky značky a pravidlá cestnej premávky.
TY sa musíš naučiť význam slov, ak chceš byť účastník cestnej premávky. To je celé

beata_k
23. aug 2024

Jeden pruh nie je problem. Co ja osobne neznasam, ked idem cez 4 pruhy a ja ako chodec sa musim vyhybat cyklistom lebo kluckuju pomedzi dav ludi.

patka06
23. aug 2024

áno je to predpis a má svoje opodstatnenie
Videla som ako takéto cyklistu riešili policajti

viera77
23. aug 2024

Pravidlá cestnej premávky platia aj pre cyklistov. Si cyklista? Si. Vstupuješ na prechod pre chodcov? Vstupuješ. Tak sa vtedy správaj ako chodec a rešpektuj to.

vanilkovazmrzka
23. aug 2024

Rozdiel je taky, ze ked prejdes na bicykli mozes dostat pokutu lebo to je proti predpisom 🙂

autor
23. aug 2024

@klarissa25 práveže som.. a aj keď som za volantom absolútne ma nepoburuje keď cez ten prechod niekto prejde inak ako pešo.. ak je samozrejme normálny a nehádže sa mi pod auto za každú cenu bez ohľadu na čo stíham zabrzdiť alebo nie

autor
23. aug 2024

@beata_k áno pomedzi dav ľudí je to samozrejme odveci.. ako som písala ja som na tom prechode v 90% prípadov sama.

1sally12
23. aug 2024

Akurát dnes som tú situáciu zažila. Išiel otec s deťmi, zastavili vedľa mňa a otec vraví deťom: zlezte! 😃 myslela som že kvoli tomu predsa len deti a ich pomalosť/rýchlosť cez prechod... ale ako čítam je to predpis.

doriiis
23. aug 2024

V autoškole sa to zjednodušene učí takto.Si na bycikli tak si brana ako keby si bola v aute.Platia pre pre teba všetky pravidlá cestnej premávky .Ak zosadnes z bycikla,tak si brana ako chodec.
Ja osobne keď vidím na kraji prechodu niekoho,kto na bycikli sedí a tak chce prejsť cez prechod,tak prednosť nedávam.Ak stojí na zemi a bycikel tlačí, beriem ho ako chodca a automaticky prednosť davam

beata_k
23. aug 2024

Tak to neries, chod na bicykli. Ano budes rychlejsia, ale zaroven mozes ozaj dostat pokutu.

top_manazerka
23. aug 2024

Keď ideš pešo nenaberies nikdy takú rýchlosť ako na bicykli. A teda šofér má oveľa vyššiu šancu zareagovať v prípade, že na zebru vstúpi chodec ako cyklista. Je to kvôli bezpečnosti cestnej premávky. Osobne som bola účastníkom havárie kedy autu predo mnou vbehol na zebru cyklista.. šofér nestihol ubrzdiť, flekoval a ja za ním som ho trochu ťukla. Cyklistka skončila na zemi s ťažkou zlomeninou nohy.. šofér mal kameru v aute a tak vedel jednoznačne preukázať zavinenie cyklistky. Ona to dala na súd, vykrikovala tam, že ju dokaličili.. ale nepochodila a ešte musela zaplatiť pokutu. Takže veľký pozor. Cyklista nemá čo robiť na priechode pre chodcov.

autor
23. aug 2024

@top_manazerka ale toto asi nebola situácia že cyklistka stála na okraji prechodu a pozerala na toho šoféra či brzdí a keď jej kývol tak vtedy išla, však? Ona tam proste surovo išla rozbehnutá tak ako bola ja neviem v 15-20km/hod?

thirstymonk
23. aug 2024

Základy, ktoré sme sa učili ešte na prvom stupni ZDŠ.

Kým jazdíš na bicykli, si dopravný prostriedok, ako auto. Nemáš čo hľadať na chodníku (deti do 6 rokov sú výnimka - môžu na chodníku). Ako by sa ti páčilo, keby cez prechod pre chodcov prešiel napr. týpek na motorke? Alebo na koni? Nie asi, čo?

Ak však bicykel tlačíš, z akejkoľvek príčiny, vtedy si chodec.

Ja už viac ako 10 rokov nepijem, ale pil som v puberte a rannej dospelosti. A presne toto som vždy robil, jak sa vynorili fízli zpoza rohu, zoskočil som z bicykla a tlačil. Raz ma aj čapli a dali mi fúkať s tým, že mi berú vodičák a pokuta 100€. S dva a pol promile v krvi som ich zrušil, že môžu snívať, ja bicykel tlačím, teda som chodec a ako chodec môžem mať aj desať promile. Povedali, že mám pravdu a nechali ma tak. Samozrejme, ma potom, marhy, sledovali babkovským tempom na tej ich slávnej fábií až domov, či nahodou nenasadnem, aby si ma hneď odfotili

autor
23. aug 2024

@thirstymonk 🤣🤣🤣 to je vtipná príhoda.. na to že si mal 2,5 promile ti to ešte celkom dobre myslelo

marhulka13
23. aug 2024

Píšeš, ze ty si väčšinou na prechode sama, to neznamená, že iné prechody nie sú plnšie. To pravidlo patrí pre všetky prechody bez ohľadu na počet ludi. A pravidlá sa majú rešpektovať

lindous
23. aug 2024

Pozri, ty môžeš byť ohľaduplná cyklistka, ktorá aj rozmýšľa a ty môžeš chodiť cez prechod, po ktorom nechodí veľa ľudí, ale nie všetci sú ako ty a tak musia byť nejaké pravidlá... áno, veľa cyklistov, ktorí prechadzájú cez prechod na bicykli, nezastavia, vyletia rovno či kľučkujú medzi ľudmi... nevzťahuj to len na seba, pozeraj sa na to všeobecne... a napríklad ja si kľudne počkám, kým človek prejde aj pomaly, nevnímam nijak extra pozitívne, že "zmizne" rýchlejšie...

kiki68
23. aug 2024

Easy, akonahle tlaci bicykel je totiz ako chodec ( tak ho vnima vyhlaska), ked nan nasadne tak tam konci ta vysada byt chodcom. Samozrejme su prechody, kde je cyklisticky pruh. Ten je prave pre cyklistov. Nemusia zosadat.

autor
23. aug 2024

Každopádne ďakujem za komentáre a diskusiu 🙂 asi to zvážim, že teda budem zosadať keď sa to teda berie takto vážne...

Ale v rámci výkriku do tmy, dávam to na rovnakú rovinu ako ísť 50km/h tesne pred koncom obce kde už nie sú domy ani nič, len ešte nebola značka. Že 90% vodičov začne pomaly pridávať lebo som situáciu vyhodnotili že je to ok a žiadne nebezpečenstvo nehrozí ALE podľa vyhlášky a predpisov ktoré platia pre všetkých a všetky situácie by sme mali ísť 49km/h až kým neminieme značku koniec obce.

nekonecna_katastrofa
23. aug 2024

Okrem toho, čo tu spomínali je aj problém, že sa dáš potom na kraj cesty a ideš ďalej. Tak buď ideš ako auto po ceste celý čas alebo ako cyklista po cyklochodníku alebo na prechode ako chodec a bicykel tlačíš. U nás toto bežne dôchodcovia a decká robia, ide ma z toho poraziť. Raz po ceste ako auto, keď sa mu to hodí, preletí cez prechod. Nik nevie, kedy si zmyslia sa zas zaradiť do premávky alebo pokračovať ako ostatní chodci.

ellie2
23. aug 2024

Mne tak vyletel cyklista na prechod pred kruhovým objazdom…ďalej však nepokračoval po chodníku ale plynulo z prechodu prešiel do kruháču ako “vozidlo”. Práve pre takéto situácie sme objednali kameru.

autor
23. aug 2024

@nekonecna_katastrofa je to pravda, je veľmi lákavé chcieť využiť výhody z oboch svetov - aj zo sveta chodcov aj "áut".. pretože ak by som mala ísť 100% ako auto a stáť kdesi na križovatke v odbočovacom pruhu a budú okolo mňa autá chodiť z oboch strán tak sa asi ani trošku nebudem cítiť bezpečne.. tak to tak láka kvôli bezpečnosti na chvíľu zdieľať priestory určené primárne pre chodcov. Je to smutné ale je to tak.

zuzulka558
23. aug 2024

Taky ze ak cyklista nie je dole z bicykla nezastavím idem ďalej, ja ako cyklista ide vedľa bicykla po prechode PRECHODCOV