Aký je presný názov kávy bez mlieka?

1. okt 2023

Ahojte, ak je tu nejaký odborník na kávu. Keď si pýtate kávu bez mlieka aký je presný názov? Je to lungo, espresso alebo?

saxana000
1. okt 2023

Kava bez mlieka v malej salke je espresso..
Vo velkej salke espresso lungo lungo z talianciny velky.doslova v preklade velke espreso. Vzdy podavane ako male espreso vo velkej salke s horucou vodou v konvicke

jesenzima
1. okt 2023

V našej kaviarni to funguje tak, že ak si niekto pýta "preso", urobím mu kávu do veľkej šálky. Ak si niekto vypýta espresso, robím do malej šálky. Niektorí pýtajú malé preso, niektorí veľké preso, niektorí si pýtajú lungo.. zákazníkov si už poznám, takže viem, kto akú pije, ale ja napríklad si pýtam kávu vždy podľa toho, ako ju majú napísanú v nápojovom lístku ..

lilianka28
1. okt 2023

Tu máš prehľad

domak2
1. okt 2023

Záleží od veľkosti a krajiny. Espresso (piccolo( u nas, inak ristretto-menej vody, lungo-viac vody) americano (u nás sa používa asi skor presso) , "káva bez mlieka" a ešte môže byť aj filtrovana kava, pripadne klasicky zalievana ci "turek" ak ho ešte niekde robia sú bez mlieka pripadne sa tam dá troska doliat, bud rovno alebo do nádobky vedľa . Čiže presnych názvov je kopa ešte záleží aj na kaviarni samotnej a ci barista vie o čom hovoríš 😁

taynee
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mistymay33
1. okt 2023

Preso, picolo.., neexistuje v odbornej terminologii.
U nas je to espresso a espresso lungo. Espresso sa podava do malej salky, espresso lungo sa podava do vacsej, a spravne by sa malo podavat tak, ze do vacsej sáky das espresso a do konvicky vedla salky horucu vodu, ktoru si zakaznik podla zelania doleje do espressa. Vacsina kaviarni robi lungo tak, ze necha tiect kavu dlhsie z paky a tym bude mat vacsi objem, avsak ak je dlha extrakcia - kava tecie dlho cez paku, tak sa z kavy vyplavuju okrem ziaducich ingrediencii aj tie neziaduce ako nápr. triesloviny a kava je “prepalena”.

saxana000
1. okt 2023

@taynee 60 sekundovu kavu by som treskla.o hlavu tomu kto by ju tam tolko nechat prepalena hnusna horka plna toxinov.lebo hnily casnik neni schopny naliat zvlast horucu vodu do konvicky..nastastie tento nešvar sa pomaly ale isto vytraca..

mistymay33
1. okt 2023

@saxana000 ja tak isto. To je cisty grc. Preto si radsej lungo nekupujem. Malokto to robi tak, ze ti da horucu vodu k espessu. A pit tie horke prepalene patoky je smrť.

vanilkovazmrzka
1. okt 2023

Ristreto, espreso, lungo su vsetko kavy bez mlieka, lisia sa iba v mnozstve vody.

vanilkovazmrzka
1. okt 2023

Ale normalne ked v kaviarni povies, ze chces kavu bez mlieka, tak sa ta barista isto opyta na dalsie detaily a vyberie ti najvhodnejsiu. Nemas sa za co hanbit, kopa ludi tuto kavickarsku terminologiu neovlada 😄

domak2
2. okt 2023

@saxana000
@mistymay33 prepalit sa dá káva aj za 30 sekund, stačí ze je príliš jemne namleta a ide veľmi pomaly.

sszuzu8
2. okt 2023

Jeeej pekná voňavá téma 😍 staré čašnícke časy

mistymay33
2. okt 2023

@domak2 urcite ano, ale hadam kazdy dobry barista vie nastavit spravne mletie.

andy37
2. okt 2023

@saxana000 ja zas neznášam lungo kde si musím doliat vodu z konvicky. Veď mi to tú kávu iba zriedi a potom pijem len hnusnu zafarbenu vodu. Ja si vždy pýtam lungo s tým nech nechajú dlhšie pretiect, tak rýchlo tá káva sa neprepali a navyše obsahuje aj viac kofeínu ako espresso..a o to mi pri káve predsa ide

mistymay33
2. okt 2023

@andy37 To čo píšeš, nie je vôbec pravda. Po 30 sekundách je káva prepálená, horká, po takom čase sa ti do kávy vyluhujú triesloviny, kofenín z kávy sa vyluhuje do 30 sekúnd. Keby si si nechala priesvitný pohár pod pákou, tak by si videla, že po 30 sekúndách ti netečie z páky už káva, ale iba hnusná zafarbená voda, Ak si do espressa naleješ vodu z konvičky, tak sa ti zvýši objem v sálke, ale stále tam máš len kofein, aromu a oleje z kávy a nie triesloviny.

saxana000
2. okt 2023

@andy37 ano aj zaroven ale viac skodliveho teínu a spaleneho kyseleho sósu co znici samotnu chut kavy bude ti tazka na zaludok ale proti gustu ja nic nenamietam.ked ti taka chuti tak nazdravie..

Zistila by si keby si po nateceni maleho espressa odstavila salku a na ten zvysok co ti dopustahu si dala.cistu salku.to je kentus co ti tak šmakuje.

saxana000
2. okt 2023

@mistymay33 nechaj tak to nevysvetlis.. to su ti kavickari ktorych mame v kaviarnach na dennom poriadku.nechapu ze.kavu treba premeriavat a mlyncek nastavovat niekolkokrat za den staci jedna letna burka co zmeni tlak.S milym usmevom vyhoviem
nepresviedcam a neriesim.. nech si daju ten humus nazdravie

mistymay33
2. okt 2023

@saxana000 Ja práve rada vysvetlujem... ja som bola taká istá, nerozumela som tomu, kým som nebola na baristickom kurze. Tam ma to naučili a rada to vysvetlujem aj mojím zakazníkom, ktorých to zaujíma. Ale samozrejme, ak si niekto vypýta, že chce lungo aj napriek tomu tak, že bude tiecť z páky špinavá zafarbená voda, tak im vyhoviem. Heslo náš zákazník náš pán, je prvoradé.

saxana000
2. okt 2023

@mistymay33 ja tiez rada vysvetlim ak ma.zakznik zaujem sa dozvediet co nevie ale ak ma ide silou mocou presviedcat o svojej pravde dobrovolne sa vzdavam.za tie roky uz ma to nebavi.

andy37
3. okt 2023

@saxana000
@mistymay33 baby nehadam sa, tiež mám baristicky kurz aj som pracovala v kaviarni kde ma všelijako školili ohľadom prípravy kávy. Bolo to už síce dávnejšie ale takto to vo mne ostalo. Dnes už je to zasa inak ako vidím 🙂