Akvárium a dovolenka v lete - prežijú rybky?

dellpo
18. mar 2019

Ahojte, dcera (6r.) velmi tuzi po zvieratku a aj ja. Byvame v byte, preto sme sa dohodli na rybyckach. Moja otazka znie? Ti, co mate akvarium a nemate moznost, aby Vam niekto krmil rybky a cistil akvarko - Ako je to, ked idete na dovolenku? Vacsinu roka sme doma, no v lete vieme byt prec aj 10 dni. Nemame nikoho, kto by sa o rybky postaral. Ako dlho vydrzia rybky bez vycistenej vody? Docitala som sa, ze uz existuju automaticke davkovace stravy - tak s tym by nemal byt problem, hoci neviem ako presne funguju.. len ta voda mi vrta v hlave.. Mate niekto skusenosti? Aj preto oddialujem kupu akvarka, kym deti trochu nepodrastu, resp. nebudeme tolko chodit k babkam na dedinu (aby sa deti vybehali aspon v lete).
Mozete mi kludne poradit - co vsetko potrebujem na zalozenie akvaria - ake jeho sucasti.. prip. ma odkazat na nejake stranky, kde by som to nasla prehladne (aj s fotkami), kedze sa v tom absolutne nevyznam..
DAKUJEM za kazdu radu..

erikamamo
18. mar 2019

tak podla mna ta voda vy ta mohla trapit najmenej. vsak su vseliake filtre, ktore vedia pouzitelnost vody tak povediac predlzit. ak si kupis prisavniky alebo podobne rybky, ktre si cistia akvarko tak uz duplom nebudes musiet mat starosti. 10 dni je v pohode

jasminet
18. mar 2019

neviem, nikdy sme akvarko nemali lebo mama nechcela, ale chodila som krmit rybky susede - kazdy den, boli tusim 5 dni prec. vodu som nemenila, len davala urcenu potravu - a modlila sa, aby nic nezdochlo 😀
otec ma v praci, ale chodi sa mu o to starat pan zo zverimexu, on len krmi, pan riesi vsetko ostatne.

dellpo
autor
18. mar 2019

a nemate skusenost s tym krmenim - ak ste dlhsie prec? Ako dlho preziju rybky bez stravy?

janinka007
18. mar 2019

existujú také tablety na krmenie a na spúšťanie svetla, filtra máme časovač
https://akvaland.sk/3387-jbl-holiday-43g.html

simca06022011
18. mar 2019

Nacitaj si skor ako zariadis akvarium, ako funguje.. voda sa v akvariu nemeni takmer vobec. Urcite nie v desatdnovych intervaloch, kompletne vymeny vody su skor neziaduce, su na to filtre a okyslicovace vody. Nie je to lacna zalezitost, aj ked to vyzera pohodlne, treba mat vedomosti o tom ako akvarium zariadit a co do neho dat -vsetko zalezi od druhu rybiek, velkosti akvaria. Ostatne ti poradia najlepsie v dobrej akvaristike. A k otazke, ano ak su rybicky zdrave (resp. rybicka) vydzi jej voda v akvariu dovolenku a mozno aj krmenie taketo. Zalezi od rybicky. Niekedy napadaju aj ine rybky, pojedia rastiliny, najdu si medzi kamenmi popadane jedlo, ine vydrzia.

dellpo
autor
18. mar 2019

@simca06022011 ako velmi je to pre Vas nakladne? Predpokladam, ze vstupna investicia - nakup vsetkeho je asi najvyssia - okolo 150 - 200E? pootm sa dokupuju uz len rybky a strava, ci aj nieco ine treba riesit priebezne?

sissy27
18. mar 2019

@dellpo mali sme doma kadečo, ale rybičky sú podľa mňa najviac náročné a najmenej zábavy s tým, hlavne keď to má byť pre dieťa. A starať sa o to budeš akurát tak ty ako dospelá, lebo dieťa tomu maximálne tak môže nasypať krmivo.
A tak ako ti písali vyššie - prežijú, čistotu vody zabezpečí kvalitná filtrácia, krmivo existuje také "viacdňové".

dellpo
autor
18. mar 2019

my sme mali skrecka este pred detmi a stacilo nam..: ) to fakt s rybkami tolko roboty? o zabavu pre deti mi ani tak nejde.. u babiek maju psy, macky, sliepky a kadeco ine.. skor je to splnenie mojho detskeho sna.. mat nejake zvieratko- rybky, ktore nemusim vencit v necase..vsetko ostatne sme vylucili..
ozaj? Citit akvarko v byte? Myslim za rybacinou?

pajinka91
18. mar 2019

Ciste akvarko nesmrdi. Ono je narocne akvarko dobre rozbehnut, vychytat ake rastliny, rybky, filter a tak, potom uz vie byt dost samoudrzbove. Ja som ako pubertak mala male akvarium asi 35 litrov a uz by som to nerobila, chudata ryby tam asi skor trpeli, hoci som si vela studovala a snazila sa. Ale je to krasny konicek, mozno sa na to niekedy znova dam s vacsim akvarkom.

Tu je dobry clanok pre zaciatocnikov:
http://www.johnyhoakvaria.estranky.sk/clanky/ra...

miriam439
18. mar 2019

@dellpo Keď ešte len uvažujete o dom. zvieratku, nerozmýšľali ste kúpiť si morča? To by mohlo cestovať s vami aj na dovolenku a podľa mňa detičky by sa tomu viac tešili ako rybičkam, mohli by si ho aj vybrať z klietky a hladkať ho... a tiež aj vy. Neviem či to robí veľký hluk v byte, ale podľa mňa menší ako škrečok a toho ste už doma mali, tak viete ako sa s ním žije.

simca06022011
18. mar 2019

@dellpo no nemusí byť ani toľko, záleží od toho aké veľké akvárium chcete. Rybky sa tiež nekupujú stále. Ale napr ja už mám akvária v pivnici prázdne dve, k tomu filtre a ohrievače .. . Lebo nemala som na to nervy. A to sme mali menšie akvária 😁 skôr som to myslela tak, že ak o tom nebudete mať dostatok informácií môžu to byt vyhodené peniaze ako radosť zo zvieratiek. Nakoniec sme dcére kúpili škrečka 😁

simca06022011
18. mar 2019

@miriam439 morča mne neskutočne smrdí. Škrečka sme ani necítili. Čo sa týka hluku, prvý mesiac sme sa išli zblázniť ale nemohol za to škrečok ale tá úžasná klietka, prešla vylepšovakmi a potom už si iba pobehoval a dalo sa to.

alenky
18. mar 2019

@dellpo Ahoj, mali sme morca pieskomily skreckov. Momentalne mame akvarium s rybkami. Start 52l nas vysiel do 200€. Cim vacsie akvarium tym menej narocne na udrzbu. Krmime 6dni do tyzdna 1 den v tyzdni sa rybky krmit nemaju. Vyskusane mame ze vydrzia 2-3dni bez nas. Lenze menime vodu aj kazde tri tyzdne potom je uz mutna spinava smradlava niekedy uz je trosku citit, zalezi kolko rybiek budes mat a ake velke podla toho aj znecistuju. Zaujem deti trval dva tyzdne momentalne uz zaujem dlhodobo nemaju ale my mame male deticky takze nemozem ich este zapajat do prace s cistenim a pod. Nas to ukludnuje, zvysila sa nam aj vlhkost v byte. Mame ho v obyvacke povedala by som, ze syn rychlejsie zaspi pri akvarku ako v spalni. Dost ho to ukluduje aj ked bol chory spali sme v obyvacke, v noci pekne svieti a zblnkoce. Vsetko ma svoje vyhody aj nevyhody. Treba sa o to starat, nie je to narocne clovek sa nauci pride do toho ale treba na to aj cas. Akvaristika je podla mna skor hobby, kupu treba jednoznacne zvazit.

alenky
18. mar 2019

@dellpo Ak mozem este poradit ak sa rozhodnete pre rybky. Vyberaj v akvatistike nie v nakupnych centrach, tam maju rybky perfektne podmienky vo vode ako zaciatocnik chvilu to trva kym do toho prides. V akvaristike rybky mnozia su trosku odolnejsie. Dva tyzdne aj viac akvarko zabehnes bez rybiciek musi sa vyparit ten smrad za novym az neskor prinesiete domov rybky. Potrebujes akvarko, filter, teplomer, kamienky a rastilnky. My sme kupili rastlinky v oc a doniesli sme aj slimaky ale potom sme kupili mrenky a tie ich pozeru je to druh ryby ktora ich zozerie. Odporucam najprv nieco nastudovat a potom kupovat. Rybky sa nam drzia akurat sa nemnozia lebo male stale pozeru, zivorodky su kanibalky 🙀

lenadka
18. mar 2019

@dellpo akvárium čistiš 1-2x ročne 😉😂 ak je správne založené vytvorí sa tzv biologická rovnováha a čistenie častejšie je akurát tak na škodu. Skôr to kŕmenie...

alenky
18. mar 2019

@lenadka nemyslim si, ze mas pravdu. Zalezi kolko litrene akvarko si zalozia

lenadka
18. mar 2019

@alenky niečo robíte sakra zle. Lebo meniť vodu v akváriu každé 3 týždne nie je normálne. S akváriom nie sú žiadne starosti. Ráno zapnúť a nakŕmiť a šlus. Voda sa mení a čistí tak raz za rok. Správne založené akvárium má svoju biologickú rovnováhu. Dokonca aj bez filtra mi fungovalo roky iba s okysličovanim a svetlom.

lenadka
18. mar 2019

@alenky mala som 70l a malé 5 l na malé ryby. Teraz iba menšie 50l.

simca06022011
18. mar 2019

@alenky niečo robíte zle keď máte za 3 týždne

dellpo
autor
18. mar 2019

@alenky presne aj kvoli tomu to chcem - ze to ukludnuje a zvlhcuje vzduch v byte.. 🙂
a co je lepsie? - umele ci zive rastlinky? kolko rybiek do takeho 50l akvarka?
A nestalo sa Vam, ze prasklo a vytopili ste susedov? Da sa to potom zachranit? - podlahy, nabytok? Je akvarium neustale pod prudom? - v elektrine? Nezerie vela energie?

dellpo
autor
18. mar 2019

@miriam439 dakujem, ale morca nie..skrecok nam velmi smrdel, tak predpokladam ze aj toto bude, kedze je to hlodavec... bud rybky, alebo nic..

aalt
19. mar 2019

No do dvoch tyzdnov zabehnute akvarium vydrzi aj bez zasahu, krmenia cistenia a tak ... zalezi aj od toho ake rybicky. Ale teda zabehnute.
Voda sa v akvariu "meni" cca 1x tyzdenne, ale teda tak, ze sa cca 1/3 vypusti a doplni nova, najlepsie odstata podobnej teploty. Vymenenie celej vody je ako keby zalozenie noveho akvaria a to je na dlhsiu debatu.
Rybicky je lepsie neprekrmovat, takze pred dovolenkou, len poctivo normalne krmit a nakrmit potom po dovolenke, tiez iba normalne. Urcite nedavat pred dovolenkou viac ani potom. Rybicky sa zvycajne aj tak nekrmia kazdy den. Ano su tabletky s "postupnym davkovanim", nepouzil som ich. Ale odporucil by som ich vyskusat este pred dovolenkou a denne sledovat. Su aj automaticke davkovace, tie by mohli fungovat. Zaklad je nonstop filter a teda naozaj zabehnute akvarium. Cize nie kupit akvarium a na druhy den dat do neho rybicky ... ani nie na druhy tyzden ... Cim vacsie akvarium, tym lepsie ...
Pozri rybicky.net .

dellpo
autor
21. mar 2019

dakujem za vase rady.. skusim do leta viac nacitat a ak sa do toho pustime, tak asi az na jesen..

diankadop
22. mar 2019

@dellpo presne ako pisu vyssie, voda je to najmenej. Rybicky mozu mat aj tyzden tu istu pokial je filtrovana. Skor sa jedna o tu stravu. No drzim palce a potom pridaj aj nejake fotky vasho noveho akvaria 🙂

martinkatl
4. aug 2020

@simca06022011 pozri mini zajačikov naša malá ich miluje keď ho naučíte môže aj po byte behať len pozor na káble a nesnrdi ako morca