Ahojte,
chcela by som sa spýtať, či niektorá z vás letela sama s dieťaťom a ako ste to zvládli?
Pravdepodobne budem letieť sama s malým z BA do PRG a potom z PRG do Rigy. Sama som už letela, ale s malým ešte nie a mám obavy.
V Prahe máme viac ako 3 hodinky, neviem či sa tam nejak rozumne stráviť čas? Príp. letela už niektorá z PRG?
Jedná sa o dieťa do 2 rokov, malého, takže zrejme samé ešte sedieť nemôže?
A samé deti sedieť nezvyknú, ale môže... Potom ale musí mať vlastnú letenku v normálnej cene ak bude sedieť na kolenách tak je to len pár percent z ceny 🙂
@dhlinkova dieťa môže sedieť samé, ak mu kúpiš normálnu letenku.
Ja som letela 9 hodín do Európy, prestup, hodina a pól, autom 4 hodiny. Da sa to akoby som to napísala - prežiť. Záleží, ake je dieťa akčné, či udrží pozornosť. Ja som letela dlhy let keď mal 13 mesiacov a bolo to o drzku a už by som to určite nezopakovala (mala som ho ešte k tomu na kolenách a úplne plne lietadlo) keď mal 22 mesiacov som letela nejakých 6 hodín a v pohode, už aj obsedel aj vydržal pozerať knižku, rozprávku, zahrali sme sa niečo ...Ako to zvládne tvoje dieťa to fakt nikto netuší. A ty to zvládneš, keď človek musí, tak musí - zober si hračky, knihy ktoré ho zabavia, jedlo a nejak to date. Držím palce
@dhlinkova do dvoch rokov je to asi najhorsie - este nevie byt dlho sustredeny ale uz tolko nespi... 🙂 zvladnut sa to ale da - jedlo, hracky, knihy, kreslenie, rozpravky do mobilu a pevne nervy. A hlavne brat ohlad na ostatnych, nenechat dieta obtazovat ostatnych cestujucich, nenechat ho kopat do sedadiel a keby chytilo truc-zachvat, ist sa poprechadzat po ulicke, pripadne na toalete dat trochu time-out. Na letisku je to pohoda, moze behat, kricat, len ho nestrat 🙂
Vela zdaru!
@dhlinkova Prežiješ, lebo musíš. Veľa záleží od toho, aký je malý,... . Neviem ako dlho budete letieť, ale ak bude ochotný zostať v "cudzej" postieľke, tak si ju vyžiadaj, budeš to mať jednoduchšie. Naša malá nebola ochotná, tak podľa toho vypadalo aj naše cestovanie.
Vyzbroj sa hračkami, jedlom, všetkým možným a hlavne cumlíkom pri pristávaní. Ak pôjde do tuhého, môžeš ho schladiť v toalete.
U nás malá letela prvýkrát ako 6 mesačná, ale to ešte bolo v pohode, najhoršie je to po 1. roku.
Nešlo by to do Rigy skôr autobusom?
Držím palce!
kociar urcite ber sebou ak ku lietadlu. a v Prahe ho nechaj co najviac chodita aby mal pohyb. Vezmi do obchodov popozerat hracky, tricka atd. kup nieco zjest bude pozerat na ludi okolo. V lietadle ked kupis extra sedacku tak mozes dat autosedacku a tam moze sediet. ak nie tak by som vzala sebou nejaku vacsiu hraciu deku a dala by som to na zem pred moju sedacku a nech sa tam hraje, prip. aj lahnut moze. Ja by som sadla do tureckeho sedu.
Pri vzlietani a pristavani daj malemu pit - aby preglgal a nezalahlo mu v uskach - mohlo by pomoct aby neplakal
Ďakujem!
@tyelde Ja som ani netušila ako je to so sedadlami pre deti. Keď som letela, nevšímala som si nejak spolucestujúcich.
@sisaka Môj má tiež iba vyše roka, preto som sa pýtala na kategóriu do 2 rokov. Jeho udržať na jednom mieste je dosť problematické, dodnes nechápem, ako dokáže hocičo zlikvidovať, ak mu držím ruku a sledujem každý pohyb. Na druhej strane, je problém ho ešte zabaviť na dlhšiu dobu a s cudzími ľuďmi sa kamaráti podľa nálady a aj cudzie miesto si zvyká ťažko. Tak, snáď to prežijeme a aj ostatní cestujúci.
@bosoriak On je drobný, takže nenechám ho likvidovať lietadlo. Nuž, u nás tá toaleta, to asi istí. Budem sa snažiť, ho nestratiť. Najhoršie je, že z BA už letím, do BA nás vezmú naši, odtiaľ si už musím poradiť sama. A to ešte mám aj kopec batožiny.
@kiks_1 Autobus nie, to je cca 15 hodinová cesta a teraz sú cesty aké sú a to by cestujúci s nami nevydržali, aj autom je to niekedy utrpenie. Letíme dosť neplánovane, bežne chodievame autom, ale manžel sa musel vrátiť skôr do práce, takže som zostala bez auta. Neviem, vyskúšame postieľku, u nás je to podľa nálady.
@tova Kočík budem mať, autosedačka zostala v aute a u našich mám síce "vajíčko", ktoré už nepoužívame, tak neviem, či ho radšej nevziať?! Kočík môžem až k lietadlu? Včera som sa hrabala na internete a niekde som čítala, že kočíky zn. Bugaboo môžu aj na palubu, tak si to musím preveriť. Potom by som vajíčko netrepela. Hraciu deku máme, nie je problém a aj nejaké nové hračky sme nakúpili, čo nevidel, tak snáď to prežijeme. Nevieš, či je na letisku v PRG aj nejaký detský kútik?
@taga Môžem mu zobrať piť, alebo musím kúpiť priamo na palube?
@dhlinkova Keď budeš kľudná ty, bude kľudný aj malý. Neboj sa, poväčšine sa vždy nájde na palube niekto, kto ho zabaví.
Ja som letela so 5 mesačným synom sama za manželom do Kanady a o mesiac späť a bolo to celkom v pohode a to sme leteli 15 hodín.
Zober si nejaké hračky, ak má rád hudobné hračky, tak tie to mnohokrát istia.
Mnoho záleží aj od toho akú hodinu letíte.
Vajíčko by som nebrala, aj tak v ňom nemôže sedieť, len ak náhodou nie je prispôsobené do lietadla, inak ti bude iba na príťaž. Kočík odovzdáš pri nástupe, príp. ak ho vieš zložiť, tak občas pustia aj do lietadla a pri výstupe ho budeš mať pripravený.
@dhlinkova
S tym kocikom je to take vselijake. Vsade pisu, ze ho mas narok odovzdat az pri nastupovani do lietadla a dostanes ho pri vystupovani. My ked sme leteli raz do Grecka, tak cestou tam pohoda, raz sme prestupovali, kocik nas vsade cakal (obuchany, ale cakal 😀 ) pri tych schodikoch a az tam sme ho aj odovzdali. Cestou spat bolo totalne plne lietadlo, tak sa letuska rozhodla, ze kocik da do normalnej batoziny a daju nam ho az na konecnom letisku a aj to sme si na neho museli pockat na tom batozinovom pase... Treba ratat s tym, ze co sa moze pokazit, to sa pokazi a byt pripraveny. Neviem, co vsetko mas brat so sebou a co je uplne nevyhnutne, ale brala by som co najmenej batoziny a uvazila by som popruhy pre dieta. Lebo teda ak budes mat vlacit dva kufre, tasku a este aj dieta na rukach, tak to bude vsetko, len nie prijemny zazitok.
A nezabudni, ze s malym dietatom mas narok na prednostny boarding napriklad.
Co sa toho vzlietania a pristavania tyka, kazde dieta to ma inak. Moja dcera ani nepipla, mala dudel, ale potom ho aj vyplula, lebo bola zvedava co sa to deje okolo a nemala cas dudlovat pri pristavani. 🙂
A hlavne netreba zbytocne vopred stresovat, len sa treba pripravit a dufat, ze to vsetko pojde bez problemov. A ked nepojde, budes to riesit za pochodu. Je to nakoniec len cestovanie a ani nie take dlhe, takze to nejako date.
Drzim palce!
Letela som sama, UME-HEL-VIE, 3 hodiny plus čas prestupov keď mala 6m, VIE-ARN-UME keď mala asi 11m, tiež 3h plus prestupy, v pohode, aj keď už ju bolo treba viac zabávať, ale v pohode sa dalo a najbližšie tiež pojdem sama 😂 nestresuj, dáte to v pohode, len si treba zbaliť dostatok hračiek a jedla aby si ho mala čím zabaviť