Na záhrade máme postavenú drevenú chatku a túto jar sa pod ňou "ubytovali" hady - vretenice. Deti odmietajú na záhradu vkročiť. Neviete poradiť, ako ich zlikvidovať? Najskôr sme uvažovali o odchytení a premiestnení, ale zdá sa mi to dosť riskantné. Zatiaľ sme videli dve vretenice a jedného čierneho hada (zrejme užovka). Poradí niekto?
neviem ake mas male deti, mne pred 2 rokmi na chalupe 1,5rocny syn chytil do ruky vretenicu, dalsi rok bola dalsia u nas na dvore...musia mat niekde pri chalupe hniezdo, predpokladam, ze v stohu slamy co tam ma asi 10 rokov sused a nic s nim nerobi..nemusim hovorit, ze od jara do jesene sa bojim pustit deti do zahrady same 😢 obratila by som sa bud na polovnicke zdruzenie, alebo odbor ochrany prirody, nech hady niekam prestahuju...v lese im bude lepsie a Vas nebudu otravovat..ja mam uz 2 roky velky strach z vretenic, takze viem pochopit..
no to je nebezpečná situácia a nie každý má blízko ZOO. Tento rok sú hady nejak premnožené, ja sama som na ceste pred domom na jedného natrafila (fuj!) a ďalší predo mnou zaliezol do zeme pod kameňom (bol farebný s pásikmi, možno niekomu ušiel nejaký cudzokrajný). keď také niečo ukazujú v telke, volajú ľudia hasičov. alebo ešte by som zašla za veterinárom, ten by mal vedieť poradiť čo s tým, prípadne na obecnom úrade, alebo na odbore životného prostredia a lesného hospodárstva obvodného úradu v najbližšom meste.
vretenica je zakonom chranena, takze likvidacia nie...obratila by som sa na odbornikov zoologov, mam dobre skusenosti so zoologmi zo zoologickej zahrady - velmi ochotne poradili (neslo o hadov). Mozno komplikovane riesenie, ale bola by nadej, ze sa hady zachrania a vy nebudete v nebezpecenstve.