Ako žiť svoj život?

kim2028
1. okt 2022

Ahojte, čo myslíte? Majú aj ťažké diagnózy šancu na normálny život? Či bude to stále len jedno trápenie. Osobne mám ťažkú schizofréniu a neviem vôbec, čo s tým. Nie som síce v úplnom lese. Mám teraz výborné lieky, tak problémy nie sú veľké. Okolie bagatelizuje už moje problémy, že predsa to, že som sa trochu opustil nie je problém. Je to zároveň pomerne ťažké. Som rád, že som pri zdravom rozume už dlhší čas… Hm, čo so svojím životom? Kde nájsť nejaký zmysel života? Momentálne mi nič nenapadá na um.

thereisabear
1. okt 2022

@kim2028 a čo by si chcel robiť? Čo vieš robiť? Nemáš v okolí nejaké organizácie, ktoré by ti vedeli pomôcť? Pracovala som s v jednej, boli tam ľudia čo mali práci, rodinu, aj takí čo sa venovali v podstate dobrovoľníctvu. Je to náročné, ale dá sa, držím palce.

kim2028
autor
1. okt 2022

@thereisabear Osobne v súčasnosti neviem nič robiť... :D Myslím manuálne, ja a manuálna robota, tak nejde to vôbec dokopy. Uvažujem dlhší čas, či by som sa nevenoval deťom a neučil ich hrať šachy? Myslím si, že keby som išiel do svojho šachového klubu na tréningy detí, tak by nemal proti tomu nikto nič. Aj pre detí by mohlo byť to spestrenie...

kim2028
autor
1. okt 2022

@thereisabear Ku tým organizáciam u nás neviem no. Nič nemáme aspoň neviem o tom. Dokonca v meste aj psychiatrický stacionár máme zrušený...

bosorka2302
1. okt 2022

@kim2028 s detmi robit zrejme nemozes pri takej diagnoze, aj ked si zaliekovany ale trenovat deti mozno jedine ako dobrovolnik ak vobec

kim2028
autor
1. okt 2022

@bosorka2302 S deťmi nemám problém a viem aj to s nimi celkom. Máme napr. živého skoro dvojročného synovca a moji rodičia sa smejú, že viem dať na neho väčší pozor ako jeho matka. Pri mne sa mu nikdy nič nestalo zatiaľ. Aj keď je pravda, že jedna vec je starať sa o neho týždeň a mať ho stále. Viem ho postrážiť, aby si neublížil aj zahrať sa dobre s ním... Aj ten malý má ma asi celkom rád a akceptuje ma.

vandicka7
1. okt 2022

Myslim, ze cim viac nad tym clovek premysla tym horsie, netreba sa trapit, treba zit, uzivat si, aby nam zivot nepretiekol pomedzi prsty. Mam kamaratku co ma vaznu diagnozu a keby si ju videla. Je plna zivota, elanu, neriesi, proste zije aby bola stastna.

kim2028
autor
1. okt 2022

@vandicka7 ďakujem za milý príspevok. To je pravda. Len ja rozmýšľam niekedy, že či má to cenu. Nie je to jednoduché. Schizofrénia ohlupuje emócie aj iné vecí. Bez emócii je fungovať niekedy problém... Rád by som sa tešil a bol šťastný. Emócie nemám žiadne, že by ma niečo bavilo a tak...