Ahojte. Potrebovala by som poradiť. Čakáme s manželom bábätko a chceme mu vybrať meno. Nechceme ale také, ktoré má príliš veľa ľudí. Nemusí byť nutne jedinečné, ale také, aby neboli napr. 3 s rovnakým menom v triede. Preto sa snažím zistiť, či sa dá niekde zistiť koľko ľudí s rovnakým menom žije na Slovensku. Viem, že tie údaje niekde sú, len nie to, či sú aj verejne dostupné. Pozerala som stránku matriky, štatistický úrad, výsledky sčítania 2021, dokonca aj nejakú zahraničnú stránku som našla, tá ale nie je dlhodobo aktualizovaná a údaje v nej nevyzerajú veľmi dôverihodne.
Viete niekto, kde by som sa k týmto info mohla dostať? 😊
Budem vďačná za každú info.
Ja som to raz niekde nasla, taku statiatiku vsetkych mien, nie len oblubenych.
A bola som prekvapena, ze nas syn ma podla mna netradicne meno a v ten rok ako sa narodil ich bolo na Sk az 16.
A teda mena v triede sa riadne opakuju, on ma napriklad v triede 9 Tomasov a dvaja maju aj rovnake priezvisko a v triede ich je len 20…
Dcéra bola jediná s menom v škôlke v celom ročníku, celkovo boli asi dve. V škole v ročníku je jedna menovkyna a je s ňou priamo aj v triede... Ešte aj prvé 3 písmena priezviska majú rovnaké 😁 vždy je to teda len vecou náhody
@kacena4 Tak každý rieši niečo iné. Predsa len je toto fórum a myslim si, že sa tu človek môže opýtať na čokoľvek. 🙂 Ja ako dieťa som vyrastala s tým, že sme často mali v triede aj 3-4 mená, ktoré sa opakovali a nepáčilo sa mi to, lebo potom sa vymýšľajú rôzne prezývky a nie vždy pekné.. sestra je teraz na základnej a tiež majú v triede podobný problém.
Niekomu to nevadí a je to preňho banalita, ale ja sa chcem tomu pokiaľ je to možné vyhnúť. Samozrejme nedá sa to na 100%, ale ak dám meno, ktoré má 500 ľudí a nie 5000, tak tá šanca bude nižšia. 🙂
Na začiatku roka píšu noviny zoznamy najobľúbenejších mien za minulý rok. Reálne ti to však nepomôže, keď budeš rodiť ešte nebudeš vedieť aké sú v móde práve ten rok.
@jana0215 No ja som napriklad Mariana, co nie je nejake extra caste meno a aj tak sme zhodou okolnosti boli na ZS v triede 3 Mariany. Raz som bola na kurze, kde nas bolo 12 a z toho boli 4 Silvie, ktorych tiez nepoznam ktovieako vela. To je fakt dost o nahode.
Ale inac prezyvku mi nikto nevymyslel a ani ostatnym Marianam, vsetky nas volali Mariana, pripadne v spojeni s priezviskom.
Rozmyslam, ze my sme tiez mali v skole 3 Tomasov, 2 Misky, Zuzky aj Lucie - vtedy pred 20 rokmi ficali tieto mena..Ked chces mat originalne, potom hladaj v zahranicnych kalendaroch.
Sestrina dcéra dala synovi meno Oliver a tiež sa obávala, že ich bude v škôlke v triede veľa a sú len dvaja. Ja by som dala také meno, aké sa mi páči. Aj Cibulková (býv.tenistka) dala deťom meno Jakub a Nina, aj keď sú to často použivané mená.
pre teba nie je dôležité koľko ľudí s daným menom žije na SK, ale koľko ich bude v tom školskom roku kedy sa narodí tvoje dieťa a dopredu to nikto netuší... a aj keby si vybrala najmenej používané môže sa stať, že sa v triede stretnú dvaja s rovnakým menom
@jana0215 vieš čo, ja som sa pýtala pediatričky pri prvej návšteve, ešte keď bolo bábo v bruchu 😉. Lebo tá má údaje priamo v tvojom okolí, tak mne to vtedy prišlo lepšie. Ale mali sme už vybraný užší výber mien (nejaké 4 mená som jej povedala) a ona mi povedala, ktoré z nich má najmenej a ktoré najviac 🙂. Cca samozrejme, nepočítala to tam v kartotéke...
@taynee a chlapčenské nemáš? 😁
@dadis toto určite nie, tie sú také babičkovské
@mpg nad Oliverom som tiež uvažovala, ale minulý rok bol v top 10. :/ A mien sa nám páči pomerne dosť, len je ťažké vybrať jedno a toto by nám tiež pomohlo v rozhodovaní. Olivera som kvôli tomu škrtla, lebo ich posledné roky pribúda 500-700 ročne
Ja som pisala na Statisticky urad kvoli zhruba tomuto... zaujimalo ma, kolko je Albertov na Slovensku, oni povedali, ze pracuju len s cislami a ze tieto udaje ma ministerstvo vnutra... pisala som tam a oni ze obratte sa na statisticky urad 🙄 takze tak. Potom cosi este o GDPR mi pisali... Ale skus tam napisat, mozno budes mat viac stastia.
Česi inak maju tieto udaje na nete, ale v Cesku je uplne ina moda na niektore mena. Tie, ktore tam fičia, by tu nikto nedal
@jana0215
Tu je zoznam 20 najpouzivanejsich mien v roku 2022 spolu s udajom, kolko ich v Tom roku bolo pouzitych:
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=najo...
Videla som uz viac podrobnu stranku, ale vobec ju nemozem najst. Mozno je to niekde zahrabane na tejto.
@jana0215 a máte nejaký zoznam mien, nad ktorými uvažujete? Nech sa vám človek skúsi aspoň približne trafiť do vkusu. Ale s tými menami je to fakt o náhode, syn má napríklad v triede aj veľmi frekventované mená (veľa z tých, ktoré pridala rosavia), ale ani jedno nemajú dvojmo. A napríklad takého Samuela, ktorých je tu v okolí ako maku, nemajú ani jediného.
Sofia je stále top ...a moja 14 r dcéra má v triede iba 1 od skolky ...
Vieš si aspoň zistiť, že aké mena sú top a najviac používané...
V rodine sme boli sesternice v jednej dedine s rovnakym menom, v triede Janky 4, mm mal dvoch spoluziakov s rovnskym krstnym menom, aj priezviskom a prezili sme to v zdravi vsetci 🙉. Prajem ti, aby si v zivote mala len taketo malicherne starosti
@jana0215 A čo tak: Ester, Regina, Roland alebo Rafael?
@h2 Mne sa nezdá otrasné.
ja mat tvoje problemy... ucim v skolstve nejaky ten rok a nikdy sa nam nestalo ze by mali v triede deti rovnake meno aj priezvisko. 1x sa nam stalo ze dve deti mali rovnake, ale to bolo umyselne, rodicovi sa pacila dana kombinácia mena a priezviska prave po vzore prveho dieťaťa zo skolky